Platba mobilom cez QR kód na prevádzke

maranco
28. mar 2023

Zdravím,
mám v okolí niekoľko prevádzok/obchodov kde berú len hotovosť, ktorú už takmer nenosím. Väčšina vydáva bločky, takže zatajovať tržbu nepotrebujú, ale pravdepodobne nechcú platiť poplatky za platbu kartou čo ich aj chápem.

Mám taký nápad ako by sa to dalo "bezbolestne/bez-poplatkov" vyriešiť, otázne je či by ste taký spôsob platby ako zákazníci používali. Využila by sa okamžitá platba prevodom na účet, ktorá je bez poplatkov a obchodník tak dostane celú zaplatenú sumu.

Tam kde nie je veľa zákazníkov, nestoja ľudia v rade pri pokladni by mali vytlačený QR kód s číslom svojho účtu. V mobile si otvorím aplikáciu od banky nasnímam QR kód, zadám sumu zaplatím a o 4 sekundy im pípne notifikácia na mobile, že prišla platba.
Tam kde majú nejaké elektronické zariadenie, by mohli zobraziť QR kód na obrazovke už aj so sumou, nasnímem mobilom a zaplatím.

Toto by vedela využiť kaderníčka, taxikár, malý obchodík, stánok na trhovisku, jedáleň, inštalatér.

Tam kde sa tvoria rady, napríklad zmrzlinár by sa určite nechcel zdržiavať čakaním kým zadám sumu a kým príde platba. Takže QR kód by mal už niekde vonku aj cenník. Viem koľko kopčekov chcem aj aký kornútok, pošlem sumu a keď prídem na rad poviem že už je zaplatené a meno, pozrie na mobil a uvidí platbu s mojím menom.

Privítali by ste takýto spôsob bezhotovostnej platby? V mobile netreba mať NFC, uloženú kartu stačí aplikácia banky + internet. Cez okamžité platby sa teraz dá pokryť cca 75% trhu.

bluemoon24
28. mar 2023

V Cechach uz neco podobneho je, jmenuje se to qerko, nevim jestli to neni i na Slovensku.

maranco
autor
28. mar 2023

@bluemoon24 Qerko je ďalší sprostredkovateľ platby medzi zákazníkom a obchodom ktorý berie províziu + treba mať aplikáciu od Qerka.
Toto by bola priama platba zákazník - obchodník cez aplikáciu banky zákazníka.

petamich
28. mar 2023

za mna preco nie, je mi jedno ako zaplatim, ak mi daju tovar a nemusim mat hotovost, okamzita platba ale aktualne nefunguje medzi vsetkymi bankami, takze ono by to asi bolo kusok komplikovanejsie, kto moze/kto nie a maly zivnostnici obavam sa maju ucet prave mimo banky, ktore instantne platby maju - ci mal si na mysli inu okamzitu platbu?

maranco
autor
28. mar 2023

@petamich myslel som instantné platby teraz to má SLSP, VÚB, TB a Revolut čo pokrýva cca 75% trhu. Počkám kým to zavedie FIO a tam už majú živnostníci účet bez poplatkov. Tak nebude dôvod prečo také nemať 🙂

aliziana
28. mar 2023

@maranco ja ani jednu z týchto bánk nemám, takže nevyužila by som...

tiezjedna
28. mar 2023

@maranco na tom nie je nič náročné. Urobíš QR kód svojho účtu a potom každému zákazníkovi akurát upravíš sumu. Nepotrebuješ žiadnu aplikáciu, stačí, aby mal zákazník banking s možnosťou načítania QR kódov. Bežne tak platím kaderníčke, kozmetičke....

tiezjedna
28. mar 2023

@maranco čo vy na to @admin? Nemala by to byť platená reklama?😉

maranco
autor
28. mar 2023

@tiezjedna ja som sa s tým ešte nestretol v obchode/prevádzke, žeby ponúkali takto platiť cez aplikáciu, keď je to tak jednoduché vytlačiť si jeden QR kód neviem prečo to bežne nepoužívajú.
V Česku to má už 13 bánk, ale ani tam som to nevidel, v dvoch požičovniach ako kauciu prijímali len hotovosť.

petamich
28. mar 2023

tak ono tu nebude uplne jednoduche - fungujuci hlavny proces je super vec ALE trebalo by domysliet co v pripade ak platba neprebehne ako instantna (stava sa aj teraz), co ak prebehne ale notifikacia nepride, komu budu notifikacie chodit (zober si, ze mas zamestnanca na prevadzke, chces, aby mu chodili notifikacie o platbe z tvojho business uctu, no asi nie) a zrejme to nebude take rozsirene lebo tvoj cielovy segment je tazko v skupine innovation lovers ;) skor je to market follower -> a kedze ti, ktorym sa to oplati uz terminal maju 🤷‍♀️ kazdopadne ak by taka moznost bola, ja osobne by som vyuzila

janai1
28. mar 2023

@tiezjedna reklama na čo? na neexistujúcu možnosť?

sense
28. mar 2023

V zahraničí to bežné funguje ide to cez aplikáciu, majú v podstate každá banka.... Bud na rýchly prevod stačí telefónne číslo fyzická osoba fyzická osoba. Alebo v obchodov na termináli kariet v vyhodí qr kód, oskenujes potvrdíš a vyjde potvrdenie o platbe, dokonca už aj. Rôzne. Spolky.muzea, parkovacie.hodiny (oskenujes qr kód zadáš PSČ a zaplatíš) aatd Majú. Qr kód.prepojjeny s účtom., oskenujes. Kód. Zadáš sumu a potvrdíš

maranco
autor
28. mar 2023

@petamich ak je to živnostník tak je to jednoduché notifikáciu bude mať na svojom mobile, ak nepríde okamžitá platba tak teoreticky zaplatím hotovosť a na druhý deň mi môže platbu vrátiť nazad na účet, alebo keď sa poznáme tak mi bude veriť že zajtra mu peniaze prídu.
Takým stačí len dať vedieť nech si vytlačia QR kód cez stránku payme.sk a môžu začať fungovať. Navrhol by som to iba takým kde chodím pravidelne nie kde prídem jeden krát. Keď dokážu mať v mobile sociálne siete tak sa naučia používať aj banku a čítať notifikácie o prijatej platbe 🙂

Asi ťažko takto presvedčím zubárku, ktorá berie len hotovosť, žeby som jej poslal na účet okamžitú platbu keď bločky vôbec nevydáva.

Tam kde sú zamestnanci už je to komplikované. Určite na to mať samostatný účet aby nevideli ostatné platby, výdavky. Každý zamestnanec by bol disponent len na čítanie pohybov k tomu účtu na QR platby + by mal notifikácie do svojho mobilu alebo služobný mobil pre každého.

@sense také niečo, že vyhodí QR kód na mobile by sa dalo urobiť a mobil by slúžil ako terminál na platbu
Možno takto by to mohlo fungovať

https://www.youtube.com/watch?v=2DF2PlEmWoY

čas 6:35

tiezjedna
29. mar 2023

@janai1 že by tú appku??

erosmal
29. mar 2023

@maranco a do účtovníctva to dá ako? bude vystavovať FA namiesto pokladničného bloku alebo ako? Nápad je to dobrý možno medzi kamarátmi, ale pre podnikanie neviem.. možno v takých podnikoch kde to na 1000% šlape dobre.. ale inak zavádzať taký proces by sa mi tiež nechcelo.. a to nehovorím o takých problémoch, na ktoré prídeš až keď systém beží..

maranco
autor
29. mar 2023

@erosmal do účtovníctva rovnako akoby sa platilo kartou, takže vytlačí pokladničný blok a bude tam uvedené, že nebolo platené hotovostne ale okamžitou platbou/prevodom.
Ide mi o to "dotlačiť" takých čo neberú karty aspoň na takýto myslím, že lacný a jednoduchý spôsob ako umožniť platiť bezhotovostne.

niekto2hy
29. mar 2023

V roku 2014 MC skusala zaviest nieco podobne. https://zive.aktuality.sk/clanok/95531/mobilne-...

ketrint
29. mar 2023

@maranco ja takto už dva roky platím u kadernícky 😅
Ona si na mobile vytvorí platbu, ja len otvorím IB, naskenujem QR kód, potvrdim a hotovo. 😊

erosmal
30. mar 2023

@maranco lenže aspoň u nás sa platba kartou spracováva inak ako prevod. Keď platíš kartou vyjde ti potvrdenka, pri prevode toto chýba.. keď z akéhokoľvek dôvodu platba neprejde potom ako budeš naháňať zákazníka? nehovorím o špekulantoch, ktorí by hneď prišli na spôsob ako poškodiť predávajúceho a keď maš malý obchodík a v jednom mesiaci ťa 6x "okradnú" kto to zaplatí?
z pohladu zákazníka super vec, z pohladu poskytovateľa už na zamyslenie a bola by som zvedavá či ty sám by si toto zaviedol vo svojom obchode

qetka
30. mar 2023

@tiezjedna na apku bank, ktore podporuju okamzitu platbu?

maranco
autor
30. mar 2023

@erosmal keď pri platbe kartou nevyjde potvrdenka, platba je zamietnutá, ale zákazníkovi rezervuje peniaze z účtu ako to riešiš?
Proste musí zaplatiť v hotovosti a vrátenie platby kartou má automaticky, alebo si to rieši so svojou bankou.
Potvrdenka pre teba ako obchodníka by bola notifikácia/pohyb v tvojej aplikácii banky, že prišla platba na účet. Tak máš istotu že peniaze máš.

Ak by bol špekulant že "omylom" poslal platbu ako SEPA a nie okamžitú, alebo jeho banka má odstávku a neposiela okamžité platby, tak by potom zaplatil v hotovosti a na druhý deň mu vrátiš platbu na účet ak by ti naozaj prišla.
Určite by som nedôveroval že mi ukazuje vo svojom mobile že poslal platbu, tú môže neskôr zrušiť alebo potvrdenku si "namaľovať" akúkoľvek.

Platiť takto mobilom by bola len možnosť pre tých čo vedia používať mobil, majú okamžité platby a vedia s tým narábať. Kto to nevie nech platí hotovosťou.

Pri prevode na účet ako obchodník máš väčšiu výhodu/ochranu, zákazník ti nemôže stornovať platbu, že o ničom nevie, on nič nekupoval a ty potom platíš pokutu, ale len ťa poprosiť o vrátenie platby. Pozrieš či sa stala chyba a vrátiš mu bez akýchkoľvek poplatkov.

erosmal
30. mar 2023

@maranco no to je pravda ale ja som myslela, že sa bavíme o prípade, že ty nemáš hotovosť a on neumožňuje platbu kartou.. V takom pripade proste nezaplatíš, pôjdeš nakúpiť tam, kde sa platiť kartou dá a obchodník má smolu..
notifikácia- ak vlastník obchodu zamestnáva predavača - ak ty by si bol vlastník, dal by si prístupy k firemnému bú hociakému zamestnancovi? ja nie..
ešte raz opakujem, pre zákazníka super, pre podnikateľa ani velmi nie..
vieš pochopila by som, keby si bol ty ten obchodník, že ponúkaš takúto super inovatívnu službu svojim zákazníkom, ale ty chceš "dotlačiť" podnikateľa do niečoho, čo vyhovuje iba tebe z laického pohladu.

maranco
autor
30. mar 2023

@erosmal áno ten prípad, že nemám hotovosť a neumožňuje platbu kartou tak obchodníka naučím, že už existuje aj okamžitá platba a nestojí ho to nič, stačí si zadarmo vytlačiť na papier QR kód a môže prijímať bezhotovostné platby.
Neplatí za prenájom terminálu, neplatí poplatky za platbu kartou.

Ak by som mal zamestnanca bez problémov mu dám prístup k firemnému BÚ ktorý bude zriadený len na ten účel = neuvidí ostatné moje výdavky a príjmy
Prístup by som mu nastavil len na čítanie = môže pozerať pohyby a nič viac.

Ak predavačovi dáš prístup do kasy, že môže manipulovať s hotovosťou, prečo by nemohol mať prístup pozerať sa na bankový účet?

Vyhovuje mi to z laického pohľadu, nevidím žiaden dôvod prečo by toto nemohol mať, ak vydáva bločky a nechce zatajovať príjmy. Nestojí ho to žiadne náklady.

maranco
autor
30. mar 2023

@erosmal Naučil som pár ľudí čo chodili stáť rad na poštu platiť šeky, pričom mali účet v banke aj internet, že už to nie je "in" a existuje IB/mobil banking, tak predpokladám že naučím pár obchodníkov, ak sa zdráhajú akceptovať drahšiu platbu kartou nech používajú bezplatné okamžité platby a QR kód 🙂

erosmal
31. mar 2023

@maranco teraz to poviem fakt úprimne (vzhladom na to že nikdy nemám pri sebe ani cent) držím palce!

matulik2008
26. máj 2024

Ahojte vospolok, chcem sa spýtať či náhodou nemáte niekto skúsenosť s takýmto prípadom, čo sa mne stal. Našla som mojou kartou stiahnutú platbu 14,99 cez Querko s.r.o.,napriek tomu, že som nič neplatila ani nedávala na predplatné, dokonca som našla tú istú platbu aj pred mesiacom, ktorú som si doteraz ani nevšimla. Platby boli robené v približne rovnakom dátume s odstupom mesiaca. Idem to riešiť s bankou, len či sa náhodou niekomu niečo podobné nestalo.

janai1
26. máj 2024

@matulik2008 nemáš náhodou predplatné joj play? To mi ukazuje v IB ako qerko

maranco
autor
26. máj 2024

@matulik2008 mala si tú aplikáciu pre reštaurácie nainštalovanú? používala si ju?
to je nevýhoda platieb kartou, že je len na poctivosti obchodníka kedy ti koľko stiahne z karty ak mu raz zveríš údaje o karte

matulik2008
27. máj 2024

@maranco ja som v živote o tej appke ani nepočula, nie ešte, aby som ju mala stiahnutú, takže nie.

matulik2008
27. máj 2024

@janai1 nie nemám joj play, nič také hm

maranco
autor
27. máj 2024

@matulik2008 ak máš možnosť v IB zablokuj platby od Querko, ak sa nedá blokovať konkrétny obchodník, tak dočasne zníž limit/zablokuj internetové platby a obidve platby reklamuj v banke.
Notifikácie nemáš zapnuté, že si nezbadala pred mesiacom že ti odišla neznáma platba?