Platba mobilom cez QR kód na prevádzke
Zdravím,
mám v okolí niekoľko prevádzok/obchodov kde berú len hotovosť, ktorú už takmer nenosím. Väčšina vydáva bločky, takže zatajovať tržbu nepotrebujú, ale pravdepodobne nechcú platiť poplatky za platbu kartou čo ich aj chápem.
Mám taký nápad ako by sa to dalo "bezbolestne/bez-poplatkov" vyriešiť, otázne je či by ste taký spôsob platby ako zákazníci používali. Využila by sa okamžitá platba prevodom na účet, ktorá je bez poplatkov a obchodník tak dostane celú zaplatenú sumu.
Tam kde nie je veľa zákazníkov, nestoja ľudia v rade pri pokladni by mali vytlačený QR kód s číslom svojho účtu. V mobile si otvorím aplikáciu od banky nasnímam QR kód, zadám sumu zaplatím a o 4 sekundy im pípne notifikácia na mobile, že prišla platba.
Tam kde majú nejaké elektronické zariadenie, by mohli zobraziť QR kód na obrazovke už aj so sumou, nasnímem mobilom a zaplatím.
Toto by vedela využiť kaderníčka, taxikár, malý obchodík, stánok na trhovisku, jedáleň, inštalatér.
Tam kde sa tvoria rady, napríklad zmrzlinár by sa určite nechcel zdržiavať čakaním kým zadám sumu a kým príde platba. Takže QR kód by mal už niekde vonku aj cenník. Viem koľko kopčekov chcem aj aký kornútok, pošlem sumu a keď prídem na rad poviem že už je zaplatené a meno, pozrie na mobil a uvidí platbu s mojím menom.
Privítali by ste takýto spôsob bezhotovostnej platby? V mobile netreba mať NFC, uloženú kartu stačí aplikácia banky + internet. Cez okamžité platby sa teraz dá pokryť cca 75% trhu.
@matulik2008 no niekto musel získať údaje o tvojej karte, buď v nestráženej chvíli si ju odfotil a potom ju zadal do aplikácie alebo si niekomu dala údaje pod nejakou zámienkou
neplatila si v nejakej reštaurácii tak, že si dala obsluhe kartu a tá s ňou išla k terminálu?
@matulik2008 ešte by som napísal tu https://www.qerko.com/sk/kontakt presný dátum čas, suma, posledné 4 čísla karty aby sa pozreli za čo presne a kde v ktorej reštaurácii boli stiahnuté tie platby
@maranco kartu nedávam z ruky, to by mi nikdy nenapadlo, no každopádne musel niekto k tej karte prísť, ale už má smolu, som zvedavá na čo prídu v banke.
@matulik2008 potom napíš výsledok, tiež som zvedavý
@maranco okičko ešte môžem vyskúšať 🙂
@maranco dám vedieť
Možno super nápad, ale taký ako ja, čo nemám v mobile net mimo domu, asi nezaplatia vôbec nič.
@danielahamar ale zaplatia, aj keď by si spala, ak niekomu dáš/získa údaje o tvojej karte tak je len na ňom kedy a koľko bude platiť tvojou kartou
preto sú podvody ktoré cielia len na vylákanie údajov o karte pod ľubovolnou zámienkou a už ťa potom nepotrebujú
sorry, myslel som že píšeš o tej strhnutej platbe kartou 🙂
no ale taký čo nie sú online nonstop na mobile tak nosia so sebou hotovosť
@danielahamar aj tak asi v každej predajni už máš internet a môže byť potom WiFi pre zákazníkov, ale zase na cudzej WiFi by som nepoužíval bankovú aplikáciu
@maranco takže nakoniec bola platba mnou právoplatne potvrdená a nakoniec sme so synom zistili, že to bola platba za sledovanie fight night challenge, ktoré vtedy ponúkalo len joj play premium, kde sme si samozrejme nevšimli, že to je riadené ako predplatné a tí hajzli si jednoducho ďalší mesiac stiahli rovnakú platbu. Myslím si, že takto sa oklamalo určite viacero ľudí, ale som rada, že sme na to prišli a už sme všetko porušili. Ďalšia nová skúsenosť, aj keď negatívna. Možno pomôže aj niekomu inému.
@matulik2008 dobré je mať bezplatný revolut účet tam máš jednorázovú kartu na jednu platbu aj virtuálne karty s nastaviteľným limitom a hocikedy ju zrušíš a založíš novú
tak nemusíš rušiť hlavnú kartu a čakať kým banka pošle novú

@maranco už som bola dnes v banke, karta zablokovaná a spisaná reklamácia... Bohužiaľ som si tú platbu nevšimla, inak by som to hneď riešila. Len ma veľmi zaujíma ako k tomuto vôbec došlo.