Platby za bývanie v partnerovom byte
Žienky, ktoré bývate v byte partnera (môj má na byt hypotéku)
koľko (konkrétne v €) a za čo mu prispievate?
Podielam sa polovicou rezijnych nákladov (aj keď teda neviem ci to nie je menej ako polovica, ale tak sme sa na začiatku dohodli) , každý dávame ešte 500 e na spolocne konto kt je na moje meno z toho platíme potraviny, výlety, a menšie veci do domácnosti ako Toaster, vysávač, Regal do pivnice atď. Samozrejme aj na domácich prácach sa spolupodielame obaja aj keď teda ja možno viac co sa týka b prevádzkového poriadku keďže som viac doma ale zas on platí zvyčajne restiky zo svojho alebo nákup v Taliansku kam chodí pracovné.
A teda ešte ja mam dcéru z prvého manželstva.
A čo sa týka užívania bytu za to mu nič neplatím nejaký nábytok mal on nejaký ja, ak sa rozideme tak každý si nechá, co zaplatil.
A teda prišiel by mi na zváženie taky vzťah kde by chlap pýtal odo mňa ako od najomnicky.
@zoro9836 pozri ja som mala v tomto asi šťastie na chlapov a nič také som s nikým riešiť nemusela, nejak automaticky si to s tým jedením zrejme uvedomovali a platili za nákupy potravín častejšie než ja. Tými blbosťami som myslela napríklad dva litre koly denne, bageta z pumpy alebo z firemného automatu a podobne. Bavíme sa o strave, nie o nechtoch, nič také nikto nespomínal. Čo sa týka bývania, s jedným som bývala v nájme, tam sme šli automaticky na polovicu, u druhého som bývala, ale žiadny "nájom" ho odo mňa nenapadlo pýtať, naopak bol rád, že má doma prezmenu každý deň navarené, poriadne upratané (nielen naoko), vyžehlené, keď kúpil starší dom, tak som sa s ním na ňom riadne nadrela a pomohla mu ho zariadiť. Ale keď by začal niekto kalkulovať a prepočítavať, začala by som aj ja.
Tak ja by som teda dala iny navrh, a to, ze podme byvat do podnajmu takeho, ktoreho financovanie si mozu obaja dovolit. Samozrejme potom by to slo podla toho kto zaraba menej, ale aspon by zostal zachovany ten rovnocenny vztah v byvani. A partner nech si riesi prenajom a hypoteku vlastneho bytu po svojom.
Partner nie je najomnik, ani ten vztah nie je taky. Ale ked ho chcete mat taky, tak jasne, aj tak sa to da.
A ja by som sa hlavne nevzdavala prijmu len kvoli tomu, aby sme sli byvat k nemu - to si dalsia zo zien, co maju nakrocene k tomu, ze za par rokov bude sama s malymi detmi, rozmyslat co ma robit, lebo doma je zle, je tam za sluzku a nema kam ist, ani pracu, ani financnu rezervu, a je totalne zavisla od (dufajme ze) manzela.
Doporucujem autorke precitat si tu par dotazov od takych zien, a prehodnotit svoj pristup ku vztahom, z pohladu sebazpecenia. Takze, spat do prace je priorita, a az ked budes mat vlastny poriadny prijem, tak sa bavit o podnajmoch, nakladoch a tak dalej.
@zoro9836 pozri keby chce chlap odo mňa platiť hypo tak sa budeme stratavat ako pred spolužití. To som ja. Ona nech si spraví ako chce. Rovnako by to platilo aj opačne, vid téma spred dvoch troch dní kde to rieši chlap. Ved teda nech sa zoberú a nech budujú spoločne, alebo nech ju das ako podielového spoluvlastníka a nech financujú spoločne. Nedajboh príde do toho dieťa a ako tu človek denne číta, žena klesne s príjmom a chlap požaduje aj tak polovicu nákladov a keď sa náhodou rozídu, žene ostane dieťa a prázdne konto a mužovi splatný byt a povinnosť platiť smiešne alimenty.
A ďalšia vec aj ja som bola kedysi mladá a naivná a verila na lásku až do konca kým som rozvodom neprišla o nemalú sumu. A poučenia som do konca života.
A ja som po chlapovi nechcela aby kúpil byt, ja som mala kde bývať aj som bola spokojna, bolo to jeho rozhodnutie, a keďže jeho rodiča mu vraveli ze ma byt opatrní a radšej si ho kúpiť sam lebo partnerka z východného bloku ma dieťa a pod keci a v tej dobe dal na rodičov rak nech sa páči.
Môj partner to vedel od začiatku vzťahu a mal na výber. A vybral si.
@petamich ja suhlasim s tym co pises 👍🏼 Este by som mozno zohladnila aj kto kolko zarobi a nejako pomerne to rozdelila. Ja mam muza IT architekta o6 rokov starsieho, takze aj ked zarabam dobre, tak na neho sa nechytam :D, preto sme nikdy neplatili veci 50/50. Ked som bola na rodicaku, tak platil vsetko manzel.
@natalala presne to je dalsia vec. Ja ako uctovnik som mala 10x nižší prijem ako moj chlap, bolo ore mna jasne kto bude riesit domscnost, bude doma s dcerou a kto neriesi 300eur za bývanie je tiez uplne jasne 😂 mozno keby mal takyto zarabajuci chlap zenu co vyhadzuje peniaze luftom, tak by riešil, ale u nas sa dost setrilo vždy takze nehrozilo 😂
@zoro9836 ja v tom problém nemám, ja mam toto a mojim vydiskutovane.
Ty to máš s tvojou vydiskutovane ako to vyhovuje vám tiež dobre.
Autorka s jej partnerom si to musí vydiskutovat tak aby to vyhovovalo im obom, nájsť kompromis.
A keď ti stále píšeš ze nájom by som platila áno, ale aj on by tu hypo platil sam a ešte by si aj prať a žehliť musel sam alebo niekoho zaplatiť, co pri cenách služieb u nás kde žijem by to bolo viac ako 1/4 poplatku za hypo ale 100 ta užívanie bytu. Áno spolupodielat n'a nákladoch a spoluzveladovat spoločný majetok.
A v manželstve pol na pol ak žena je na rodiča ku za 400 a chlap zarába 1500 alebo 2000 je dosť neúmerne, keďže žena sa predsa via lc "spolupodiela" v naturaliach. Viac sa stará o dieťa, o domácnosť ci to sa v tvojom ponímaní neráta. Lebo vždy platí ak finančné pol na pol aj ostatné veci majú ísť pol na pol. Ale to dnešným mužom moc nevonia. Finančné chcú pol na pol a ostatok je predsa ženská robota lebo to tak vždy bolo.
Pri platbách za náklady na byt netreba zabudnúť na tzv fond opráv. Niektoré byty ho majú pekne vysoký, ak sa zatepluje, mení výťah, okná, nové schránky... Tento fond opráv je častokrát označovaný ako "nájom za byt" a je v diskusiách zamieňaný za poplatok za prenájom, ktorý ide ako platba navyše "do vrecka " prenajímateľa.
Jedine komu som kedy platila bola moja mama, keď som u nej bývalá s dcérou, lebo mi to bolo blbé. Aj to nechcela odo mňa ani korunu, ale proste, posielala som jej. Teraz bývame v dome, ktorý je písaný na manžela (vyporiadanie predošlého bsm) a neplatím mu nič 😂 On platí hypo, energie, drevo na zimu. Ja robím nákupy, drogéria, deti, oblečenie. V živote odo mňa nič nepýtal, prepadol by sa od hanby.
@ziarifka a v prípade, že je nehnuteľnosť partnerova, tak v podstate prispieva na to co nikdy nebude jej. Rovnako hypotéka, prispievať na cudzí majetok? Iné je to v manželstve, keď berú hypotéku ako pár, ale ak je na LV napísaný len jeden, nikto nevie co sa môže stať, a potom kopa peňazí je vložená do cudzieho majetku. V takom prípade je spravodlivé podialat sa na energiách, ale nie na platbách za samotnú nehnuteľnosť.
@kitycat vidíš, pan ani nemá predstavu o rozsahu a frekvencii domácich prac. Myslí si, že robotický vysávač a automat na umývanie okien všetko vyriešili. Ani jeden z nich nepoutiera prach na skrinkách, ani jeden z nich neumyje WC misu a dosku na nej, žiadny z nich neumyje kúpeľňu, žiadny z nich nevypucuje sporák, linku zvnútra, zvonka.
Keď sme spolu s manželom,teda vtedy partnerom,začali spolu po týždni bývať, ja mám vlastný 3 izbový byt,ktorý mi kúpili rodičia, dohodli sme sa na polovicke za nájom a stravu. Nebavilo nás to rozcitavat, po 2 mesiacoch sme si spojili účty v 1, po roku a 10 mesiacoch bola svadba a teraz už skoro 16 rokov to stále funguje rovnako. NÁŠ byt, naše spoločné peniaze..
@zoro9836 Cize ma platit hypoteku na cudzi byt?
Ona je nikto pre neho. Nie je jeho zena, aj ked dnes sa tak priatelky rady hraju, po pravnej stranke vsetko co zaplati mu na hypoteku, je jeho. Jej neostane nic. Je to cudzi clovek ako ti ostatni, aj keby mali 5 deti.
Pri rozchode nema narok na jedno euro, on bude mat byt splateny a ona moze tahat von z bytu.
Ja trocha z ineho sudku - ako vidis tento vztah? Neviem ako dlho spolu chodite, ale riesit:
- manzelstvo?
- deti?
- spolocne byvanie? Myslim spolocnu nehnutelnost...
Alebo si sa k nemu nastahovala s vidinou, ze mu (ako frajerovi) casom porodis deti a budete "akoze" rodina?
Poviem ti rovno - tieto pseudovztahy, kde sa LUDIA HRAJU a vsetci kalkuluju su stratou casu. Ak v zivote tuzis mat vedla seba milujuceho manzela, deti a funguju rodinu, hladaj si muza, ktoremu budes za to stat.

no mas moznost, ist byvat do svojho alebo platit aj za najom. Odo mna si moj chlap v zivote nevypytal ani cent, v zivote som nerozpocitavala na polovicu naklady, ze kupila som mu pastu na zuby, kozemtiku, cistiace, potraviny a este aj doviezla, varila a nebodaj mu donesiem bednu piva... :D kde by sme skoncili keby sme to preratavali, ved to by som musela uctovnictvo viest este aj nam dvom a to bloky vyhadzujem este v obchode a neriesim. ja som normalne nastavila platby za byt zo svojho uctu, lebo on dost bol v tomto flakac, co boli zanedbatelne sumy (150eur byt, 40eur elektrina, cca20 eur kablovka/net) a to som si ak mi chybalo poslala od neho alebo aj nie... Teraz je to ale moderne, tak sa musite dohodnut. Keby si byvala inde, sama, tak kolko by si platila? tiez som toho nazoru, ze ak mam silou mocou platit polku vsetkeho a este aj domacnost viest a rozculovat sa s chlapom ktory nie je pre mna uplne "najuzasnejsi tvoj pod slnkom", tak to mozem aj sama byvat a tieto nervy si usetrit :DDD