icon

Platby za bývanie v partnerovom byte

3. sep 2022

Žienky, ktoré bývate v byte partnera (môj má na byt hypotéku)
koľko (konkrétne v €) a za čo mu prispievate?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bessie12
3. sep 2022

@zoro9836 ano ? a kvoli comu ?

peter000
3. sep 2022

@viestta ak by si zohľadnila moj predchádzajúci prispevok. Tak tém presne o tomto pisem. Mozno si si to nevsimla, mozno Ti to len nevyhovovalo si všimnúť 🙂 neriesim
Cize pre teba rad zopakujem, ze je prirodzene a normalne, ze sa obaja podieľajú na chode domácnosti aj pokial ide o upratovanie, bežnú údržbu a tak podobne. Predpokladam, ze presne rovnako by to fungovalo aj v pripade nájmu. Neviem ako to funguje u teba doma, no doma varím aj ja, umývam kupelnu aj podlahu atd.

@bessie12 presne to som písal aj ja vo svojom predchádzajúcom príspevku 🙂

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kristiii
3. sep 2022

@zoro9836 okej, deľba práce, takže ja uvarím na tvojom sporáku, prispejem ti naňho (prenajmem si ho), ale najem sa len ja, ty sa chod niekam najesť alebo si uvar sám (ja som si predsa zaplatila za to, že ten sporák môžem opotrebovať, ale ty si mi nezaplatil za to, že ti na ňom uvarím obed 😉

bessie12
3. sep 2022

@zoro9836 su nakupy, ktore si platim sama. A platim aj byt na Slovensku.

viestta
3. sep 2022

@zoro9836 pozri sa, keď ma chlap normálne názory, a takých tu je celkom dosť, kľudne ho lajknem a kľudne s nim podebatim. Nie, ja si nemusím mastit ego na nikom, ani na chlapoch. A to či so mnou žienky súhlasia alebo nie, to už vôbec neovplyvnim. A už vôbec nie som zberateľka likov, sú mi úplne ukradnute. Ja ani netuším kto co likol. Je to pre mňa úplná nepodstatnost. Kebyže mi taaaak strašne zalezalo zrovna na tom, tak by som ináč písala.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
peter000
3. sep 2022

@kristiii a preco riešiš len prínos pre muža a nie aj ten pre ženu?
Veď rovnako sa život spríjemní a spohodlní aj pre ženu. Či žena k nemu pôjde bývať za účelom zhoršenia kvality života?
Čiže toto je win win situacia z ktorej maju rovnaky prospech obaja. Len ty chces aby zena mala este aj ten prospech, ze ušetrí na bývaní.

bessie12
3. sep 2022

@kristiii asi tak nejako. Keby sa to bralo ako platena praca (varenie, upratovanie, zehlenie, atd.. ), tak by sa nedoplatili.
@zoro9836 ja sa viac nadriem doma ako on v praci.

viestta
3. sep 2022

@peter000 ak je to tak, tak potom v poriadku. Len to opotrebenie domácnosti treba vykalkulovat a nacenit.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bessie12
3. sep 2022

@zoro9836 ty o com tocis ? Kto sa ti tu uraza ?? Zase ti vadi, ze pisem v prvej osobe ? JA JA JA ??? To mam pisat o susedovi ako to maju ?? Nebud drzy

janka1011
3. sep 2022

@peter000 prosím ťa, spamätaj sa, ešte raz ti pripomínam že sa bavíme o vzťahu 2 ľudí, ktorý je založený na láske ( aj keď v jeho prípade si nie som istá) a nie na obchodno právnom vzťahu.
Takže: jeho priateľka sa u neho " neubytovala" ako to nazývaš ty, ale žijú spolu ako pár, lebo zrejme sa majú radi a chcú byť spolu. Neni pravda, že neprispeje na bývanie, keď platí polovicu výdavkov a polovicu nákupov a to tam ani neni celý mesiac, písalo sa že často je u rodičov.
On má zo vzťahu len opotrebovaný majetok?? Kokso, väčšiu hlúposť som nepočula. Čo také mu opotrebuje? Rada by som vedela, lebo tiež niekde žijem a poviem ti, že tá práčka rovnako operie dve tričká ako aj štyri a tým hrncom je jedno, či sa v nich varí pre jedného alebo pre dvoch, aj telke je jedno či na ňu pozerá jeden alebo dvaja. Snáď nemá 200kg že mu zlomí posteľ. To je argument ako hrom teda.
Tak teda podľa teba ona mu má prispievať na hypo za byt, ktorý nikdy nebude jej, ale keď už si tak obchodne založený, prečo nikde nepíseš, koľko by jej on mal platiť za jej služby? Na akú sumu si vypočítal varenie, pranie, žehlenie, upratovanie, také umývanie okien, wcka, keďže to bežne robí?
Bol by z teba možno dobrý obchodník, ale vo vzťahu by som takéhoto mamonára nechcela ani za nič.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
peter000
3. sep 2022

@viestta to si myslím, že trh robí dostatočne. Stačil sa pozrieť na výšku nájmu priemerného bytu.

Napriklad. Ak by sme za normálnych okolnosti mali v najme len 2 izbový byt, ale priatelka si kupy 4 izbový byt (nadštandard) tak mi pride spravodlivé, aby som jej platil polovicu nájmu za bezny 2 izbový byt, kedze ten by nam za normálnych okolnosti stacil. Ale to ideme do veľkých podrobnosti. Je to o ich dohode. Ja tu pisem len svoj pohlad a nechapem, prečo by mala u neho priatelka byvat zadarmo. Resp Preco by sa toho mala dožadovať. Inemu to zmysel davat moze. Mne nie

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kristiii
3. sep 2022

@peter000 ale veď to sa vám snažím vysvetliť..ak sa ideme hrať na moje-tvoje, tak ok, (príklad) zaplatím ti za prenájom TVOJHO sporáku-jeho opotrebenie, ale uvarím si len pre seba, keďže ty si mi nezaplatil za MOJU službu - varenie pre teba

bessie12
3. sep 2022

@zoro9836 lebo je to pravda. Vcera som pratala takmer pol dna jednu izbu. Dnes idem upratovat kupelnu, lebo on to suchat nebude. On umyvat podlahu nebude. Par hodin som stravila v kuchyni, kde som sa piplala s obedom. Vela casu v praci presedi v kancelarii alebo ide trocha pomoct tym mongolom co tam pracuju. Takze ak nemas k tomu co povedat, tak radsej mlc.

peter000
3. sep 2022

@janka1011 na vsetko som uz odpovedal, len cielene si to asi prehliadka (ano aj “sluzby” som spominal). Asi je zbytocne sa opakovat 🙂
V kazdom pripade co veta, to podstatná nepresnosť, ze sa mi to ani pisat nechce (myslim najmä opotrebenie bytu)
Je teda zvlastne, ze ak by mal mat jej priatel zaplatene za poskytnutí sluzbu (ubytovanie) tak je to zle. Ale ak ona na nom len zarobi (zadarmo byva), bez poskytnutia inej sluzby, tak to je v poriadku

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
3. sep 2022

páni zabúdajú aj na fakt, že majú pravidelný sex.... teda títo asi možno ani nie, keď sú takí nabudený proti ženám 😀

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bessie12
3. sep 2022

@zoro9836 pracovala som v tej iste firme, kde on robi sefa. Viem co to je za praca. Sama som mala byt povysena, ale som rada, ze tam uz nepracujem. A co sa tyka upratovania domacnosti, tak niekto to robit MUSI, inak by sme zili ako v chlieve. A ze vsetko mi plati ? Su obchody, kde platim ja. Takze nie je to "vsetko".

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
janka1011
3. sep 2022

@peter000 ešte raz a naposledy lebo si ako verklik:
Nebýva tam zadarmo, platí polovicu. A hlavne - toto NIE JE obchodný vzťah, už si to uvedom.
On jej neposkytuje žiadne služby, ako to nazývaš ty, on je jej priateľ, nie prenajímateľ nehnuteľnosti.
Alebo ak už to berieš tak, že jej poskytuje službu ohľadom bývania, tak ona mu na oplátku poskytuje službu v podobe varenia, prania a všetkých domacich prác. Ale ak to už niekto berie takto, to už nie je o vzťahu, láske, ale iba o vzájomne prospešnom spolunažívaní. To si môže k sebe nasťahovať kohokoľvek so vzťahom k domácim prácam.

kristiii
3. sep 2022

@peter000 tak ešte raz, ak to potrebuješ vysvetliť v rámci financií, čo za mňa vo vzťahu nie je celkom okej.. autorka platí polovicu nákladov za energie, aj keď v byte netrávi ani zďaleka celý mesiac a ešte sa kvôli frajerovi aj vzdala svojho stáleho príjmu. To, že platí polovicu "energií".. snáď každý normálny človek vie, že je jedno, či v byte býva jeden či dvaja, ak chcú vykuriť na 23 stupňov, treba platiť tie isté peniaze-takže mu svojím príspevkom znižuje jeho náklady, odbremeňuje ho od jeho povinností a on sa stále cíti ukrivdený, lebo kamoši povedali

viestta
3. sep 2022

@peter000 ale ja som nikdy nepísala, že ma bývať zadarmo. Kym je to papierovo jeho byt, tak hypotéka a platby spojené s jeho vlastníctvom sú jeho parketa (poplatky za správu, FO, daň z nehnuteľností....) Náklady spojené s bývaním rozdelit spravodlivo. Náklady na živobytie (potraviny, drogéria...) podeliť spravodlivo. Práce spojené so spoločným životom podeliť spravodlivo. Co je spravodlivé je na ich dohode. Ale príde mi scestné kalkulovat opotrebenie hrnca a splachovaca do nákladov. Mne to príde scestné, inému nemusí.

kristiii
3. sep 2022

@peter000 alebo ešte inak: prínos pre ženu..uvarím na tvojom sporáku, ktorý nemusím kupovať/ prínos pre muža...uvarím každý deň aj pre teba, nerob si starosti..či nechápem ako viac alebo jasnejšie to treba vysvetliť ..vieš, ja to beriem z môjho hľadiska...kedze sama mám svoj byt na hypo..ak by sa nebodaj raz mal ku mne nasťahovať nejaký chlap, tak by ma po ňom rozhodne nenapadlo žiadať "nájom". Skôr by som tak ako to bolo v mojom dávnom prípade očakávala, že mi ako chlap pomôže vo veciach s tým spojeným (elektrika, nejaké drobné opravy počas spoločného bývania a tak...)

zoro9836
Odpoveď bola odstránená