Platí sa daň pri predaji zdedeného domu?
Prosim viete mi poradit?
Zdedila som pred mesiacom dom po starej mame, ktora ho vlastnila cely zivot. Dom musim predat, budem z predaja platit dan?
Dakujem
@belllinka pokiaľ ho babka vlastnila viac ako 5r a je priamym dedičom tak daň štátu z dedičstva sa neplati
@katkaseiner pokiaľ poručiteľ vlastnil.nehmutelnost viac ako 5r dedič kt dedí v priamom rade daň neplati
@katty123456 ja to viem
@katty123456 ale my sa tu bavíme o dani z predaja a nie o dani z dedičstva
A mimochodom daň z dedičstva neexistuje od 2004
@janai1 a akú daň teda chces platiť?!?!?keď predávas auto platíš daku daň?
@zuzkaa1991 ona zdedila a babka mala dom viac ako5r..čiže neplatí nic
@ekira1 napíš mi prosím ťa znenie paragrafu a nie nejaké odpovede.
Lebo napríklad na finančnej správe máš jasne napísané oslobodené prípady od platenia dane a nadobudnutie darovaním tam nie je
https://podpora.financnasprava.sk/488728-Oslobo...
@katty123456 ty o čom píšeš? v komentári o 16:35 si napísala, že keď babka dom vlastnila 5 rokov tak daň z dedičstva sa neplatí.
Daň z dedičstva už ani neexistuje.
@belllinka platila si..lebo za a ten od koho ste zdedili ho nemal vo vlastníctve viac ako 5r...za b..bola si moc aktívna..aspoň ti štát vrátil peniaze?
@janai1 ale vzdyt se tu o tom istom bavíme už 5minut!
@katty123456 bavíme sa o dani z príjmu a nie o dani z dedičstva. To ti vysvetľuje
Choď pekne na Finančnú správu, kde patris a opýtaj sa. Podľa mňa budeš platiť. To že tu niektorí nezaplatili neznamená že je to správne. Nie je vhodne sa radiť s cudzími ľuďmi na MK v takýchto dôležitých veciach.
@katty123456 takže aká daň z dedičstva?
@sasa1310 ešte raz!daň z dedičstva neplatí!daň z príjmu je z príjmu a iných závislých činnosti!predaj dedičstva po babke nie je príjem!kapisto?nič neplatí!punktum!
@katty123456 ty si nejako mimo. A áno aj z dedenej nehnuteľnosti v určitých prípadoch musíš platiť daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti. Keby jej stará mama vlastnila nehnuteľnosť 2 roky a zomrela, a autorka by zdedila danú nehnuteľnosť a následne ju predala. Tak áno, je povinná platiť daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti. A robí sa to tak, že pri dedičstve sa preto udáva aktuálna hodnota nehnuteľnosti v čase dedenia a potom, keď predá za drahšie ako nadobudla dedením, tak z rozdielu platí daň.
Tak Kapito a punktum si v prvom rade rozprávaj do zrkadla a najprv si naštuduj problematiku a potom tu píš bludy.
@katty123456 daň z dedičstva ani NEEXISTUJE
@sasa1310 mimo si asi tak ty..najmenej 3x som napísala že dom mala babka cez5r..nechápem čonu nechapes!resp takto..kde som napísala že ma čokoľvek platiť?obe točíme o tom istom,. že nie nič neplatí, len ty sa tu už polhod hadas..máš predmenstruacny syndróm?daj si magnezko...
@katty123456 ty absolútne netušíš o čom je téma. Skús čítať s porozumením

Zase
@belllinka nepíše až tak od veci, len sa to netýka tohto konkrétneho prípadu. Možno byt, z ktorého platila daň, dostala darom a darca ho nevlastnil 5 rokov atď. atď. atď. Ale v tomto konkrétnom prípade len motá autorku.