icon

Poberanie daňového bonusu na deti

8. feb 2023

Ahojte,chcem sa informovať.Citala som tu v diskusii,že nemali by sa deliť deti,že jeden rodic na jedno dieťa poberať daňový bonus,druhý rodič na druhé dieťa.Je to pravda? Doteraz manžel poberal na syna,ja som bola s ním na RD.No od januára pracujem a dala som daňový bonus nahlásila že chcem brať aj na syna aj na dcéru.Dcera není od manžela.Povedala som manželovi nech odhlási v robote DB na dieťa,že budem poberať ja na obe deti.No manžel na to zabudol.A jemu vyplatili DB do výplaty,aj mne na obe deti.Co teraz,dôjde nám papier domov aby sme vrátili peniaze?Či ako to riešiť?

Strana
z2
petruldo
6. mar 2023

@derdia predstav si že sa na to príde, a nemusia to byť ani kšeftari. stačí že muž si spetie dojmy a pojmy, a žena si ho dá upatniť spätne. príde sa na to až o rok, kedy ho vlastne 2 roky poberali obaja. 1 rok sa ešte opraviť dá, ale ak sa nepodá opravné daňové a iba čakáš tak sa dočkáš. vrátiš neoprávnene poberaný DB + pokuta

silvi70
6. mar 2023

@kacenka_m
Nie ste manželia, môže.

zuziquest
6. mar 2023

V prípade, ak nie ste manželia, deti sa deliť môžu. Ale v prípade manželov to možné nie je, ani keď ide o biologické dieťa matky/otca a spoločné. Proste v tomto prípade ide o vyživované dieťa druhého z manželov. Táto informácia je uvedená v zákone o dani z príjmov, paragraf 33 odsek 4.
Ak si uplatnia obaja, príde sa na to. Zamestnávateľ posiela hlásenie, kde je uvedené rodné číslo detí, mesiace poberania a xy ďalších údajov. Ak si požiadajú na rovnaké rodné číslo 2 osoby, pošlú otcovi info o dvojitom uplatnení a výzvou na vrátenie. Finančná správa má túto informáciu aj na svojej stránke z 11/2022. To posielali upozornenia na roky 2018, 2019 a 2020.

zuziquest
6. mar 2023

@nikaeli odporúčam mzdárke prečítať si zákon o dani z príjmov, paragraf 33 odsek 4.

nikaeli
6. mar 2023

@zuziquest ale my si neuplatňujeme obaja na to isté dieťa.. ja mám na dcéru, manžel na syna.. stále nerozumiem, v čom je problém - môžeš mi to prosím vysvetliť ľudskou rečou? ďakujem 💕

zuziquest
6. mar 2023

@nikaeli už to tu bolo vysvetlené, že ak ste manželia, žijete v spoločnej domácnosti s dvomi deťmi, bez ohľadu na bio/nebio, tak si môže na obidve deti uplatniť iba jeden daňovník. Môžete sa napríklad striedať pol roka jeden obe deti a pol roka druhý obe deti, ale nemôžete si ich deliť. Presne toto sa píše v zákone o dani z príjmov.

zuziquest
6. mar 2023

@nikaeli presné znenie:
(4) Ak dieťa (deti) uvedené v odseku 2 vyživujú v domácnosti viacerí daňovníci, môže si daňový bonus uplatniť len jeden z nich. Pri použití ustanovenia odseku 5 môže uplatniť pomernú časť daňového bonusu po časť zdaňovacieho obdobia jeden z daňovníkov na všetky vyživované deti a po zostávajúcu časť druhý z daňovníkov. Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a ak sa nedohodnú inak, daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo sa prizná v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba.

silvi70
7. mar 2023

@nikaeli - máš manžela, 2 deti - neprihliada sa na to, či sú deti tvoje, manželove, spoločné - vyživujete ich. Za vyživované dieťa daňovníka sa považuje dieťa vlastné, osvojené, prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, DIEŤA DRUHÉHO Z MANŽELOV. Nárok na daňový bonus nie je možné uplatniť si na DIEŤA PARTNERA/PARTNERKY, AK NIE SÚ ZOSOBÁŠENÍ. Ak SÚ ZOSOBÁŠENÍ, NÁROK JE. Preto v prípade manželov vychovávajúcich deti zo svojich predchádzajúcich vzťahov uplatňuje DB len 1 z manželov na všetky deti v domácnosti.,,,,

nikaeli
7. mar 2023

@silvi70 ďakujem
a teda
ako je možné, že to u nás takto beží už tretí rok? môžem očakávať nejaké sankcie? čo s tým?

zuziquest
7. mar 2023

@nikaeli Treba to dať aspoň za tento rok na poriadok. Dohodnite sa, kto bude poberať. Ten nech si u mzdárky nahlási obe deti. Ten druhý nech si dá strhnúť neoprávnene poberaný daňový bonus za prvé mesiace. Tomu, kto bude poberať, sa dorovnajú chýbajúce mesiace v ročnom zúčtovaní dane.

nikaeli
7. mar 2023

@zuziquest
@silvi70
ďakujem kočky 😉

Strana
z2