icon

Pocit, že žijem na pokraji chudoby

7. apr 2021

Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.

Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.

Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...

nikyball
7. apr 2021

@sslobodnamama777 z toho čo tu čítam na MK asi je to len pocit. Niektoré tu z rodicaku živia celú rodinu, ďalšie si trúfajú splácať hypotéku a iné sa sťažujú , že zaplatia mobil, vlasy ,nechty a je po rodicaku 😂

viki_lv
7. apr 2021

Sú všelijaké obdobia v živote, raz je človek dole, raz hore. Obdobie na rodicaku malokto hodnotí ako obdobie financne hore.

Podstatné je zakrývať sa takou perinou, na akú máme - keď sa nám príjmy znížia, tak urobiť finančnú analýzu výdavkov, prehodnotiť a pokúsiť sa znížiť každú jednu položku výdavkov a keď to už viac nejde a stále to nestačí, tak hľadať spôsoby ako príjmy zvýšiť.

oblecenie99
7. apr 2021

Ja sa ozaj nečudujem našim chlapom, že sú z nás žien hotoví, keď sa tu zídu ženy a na dvoch stranách sa dokážu hádať na prkotine samozrejme mimo tému. Už len z povahy mojej práce na správnom pomenovaní vecí doslova LIPNEM, do svojej dvadsaťpäťky som žila v rodinnom dome a keď som sa presťahovala do svojho už vlastného bytu, aj pre mňa bolo označenie rezijnych nákladov pojmom "nájom" divne ale nejak som to pochopila, že ľudia z bytoviek to tak stále slangovo volajú a proste nechápem čo sa dá okolo toho toľko riešiť, v meste ľudia bežne (za Košice to môžem kľudne vyhlásiť) to tak označujú. Tiež som to nevedela, tiež ma to prekvapilo, ten vyraz nepoužívam na označenie tých nákladov, ale nezačnem sa s nikým hádať, ak to použije, že je to blbosť. 🤦‍♀️

Autorka žiaľ nenapísala podrobnosti, tak môžeme len tipovať a domyslat. Dve práce nemusia automaticky znamenať 2 rovnaké príjmy, manžel môže mať z druhej práce menší príjem asi to ma ako bokovku brigádu.. Ja som s 15 mesačným na home office, polovičný úväzok, nebudem sa ti hrať na karieristku a zároveň dokonalú mamu co stíha aj domacnost, ale poviem uprimne: je to na slučku, ak manžel nie je doma, prakticky nič normálne neurobím lebo to objektívne nedám a za tú hodinu, čo mi malý denne spi stihnem akurát urobiť sebe poriadok na stole, zhltnut zvyšky jedla po malom, zapnúť notebook a pomaly aj vstať od neho,lebo dieťa sa už zobudza. Čiže bud robím v noci, alebo keď je muž doma, utekám do kancelárie a tam sa zatvoriť, inac je to masaker a scifi. A to stále mam ústretového zamestnávateľa a prácu, ktorá mi umožňuje to ako tak naplánovať. Nie je to také jednoduché pre každého..

Dnes je úplne bežné, že ľudia majú hypo, k tomu na dofinancovanie spotrebak (neustále sprisnovanie podmienok udeľovania hypoték ma za následok, že ľudia dostanú menšiu hypo a byt dofinancujú vyšším, za to totálne nevyhodným spotrebakom, proste cestu si nájdu a bývať niekde musia, a ceny sú vysoke).

Vzdy sme šetrili, vždy sme mali a mame odložené, ale viem si veľmi dobre predstaviť situáciu, kde sa to takto nedá, aj keď sa roztrhaju. U nás ešte stále veľmi veľa ľudí zarába naozaj veľmi veľmi málo. Plat 700 eur v čistom vôbec nie je nezvyčajný, žiaľ. Stačí oprava zubov (poisťovňa preplatí ale nie všetko a az PO zákroku), nové okuliare, pokazené auto, či väčší spotrebič v byte v čase keď sa platí aj napr. havarijne a povinné poistenie na aute, a hneď mate postarané o zaujímavejší mesiac ci mesiace s kalkulačkou v potravinách. To nie sú ne zodpovední ci finančne negramotni ľudia. Len majú menej príjmu, menej si môžu odložiť.

h_petra
7. apr 2021

@ofzuza
@belllinka
baby, vám tu inak švihá :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

mandarinka555
7. apr 2021

@danieladeley Autorka píše, že platí nájom a nie, že platí podnájom....evidentne v tom jasno nemáš.

elizabet173
7. apr 2021

@h_petra ale zase povedzme si to na rovinu, kde sa dá lepšie a kvalitnejšie pohádať, ako o desiatej večer na MK?

danieladeley
7. apr 2021

@mandarinka555 myslim, ze si ma pleties 🙂

dollyzv
7. apr 2021

@solange7 vieš,ono veľa aj robí to z akých pomerov človek pochádza,ak sú rodičia obyčajný robotníci,alebo slobodná matka je upratovačka je veľmi ojedinele že takýto ľudia budú mať z dieťaťa úspešného právnika,lekára,ITckara.už len pre to že jednoducho nemajú na to zaplatiť rodičia dieťaťu drahé studium.proste nie každý má vlohy na to aby si našiel super prácu..pri Tom každá práca je dôležitá..ale sú proste práce ktoré sú platené biedne a ľudia nemajú predpoklady,zručnosti, ambície názvi si to ako chces aby si našli lepšie platenú prácu..žiť od výplaty do výplaty je pre veľmi veľa ľudí na sk tvrdou realitou..kebyže si majú takýto ľudia šetriť na to aby mali nejakú časť na kúpu bytu,alebo aby mali rezervu keď budú mať deti,tak takýto ľudia by sa k tomu dopracovali možno tak v 50ke

dollyzv
7. apr 2021

*obyčajní

bluka2
7. apr 2021

Toto nie je chudoba, toto je luxus, ak si s deťmi na materskej a nepracujes. Vo väčšine krajín sveta toto neexistuje. Vlastnis nehnuteľnost, auto. Chudoba je, keď si novorodenca dáš do šatky na chrbát a ideš s košíkom na hlave predávať na ulici ovocie a večer nemáš svetlo, lebo si nepredala dosť, aby si vedela zaplatiť kredit na elektrinu, ktoru nemáš len tak automaticky a len ti príde účet potom. Trošku reality check...

lopka1313
7. apr 2021

@oblecenie99 hovoris mi z duse!

bluka2
7. apr 2021

Toto je stále pomerne dobrý život 🙂

lindusss2016
7. apr 2021

@elizabet173 no to je vec nazoru.... ak by sa ludstvo vo vseobecnosti naucilo skromnosti, cely svet by vyzeral uplne inak... to je ale nemozne dosiahnut. Ak sa vsak naucim skromnosti ako jedinec, tak mozem zmenit minimalne svoj pohlad na zivot, stanovisko, zo dna na den mozrm byt stastnejsia.

bobricek1979
7. apr 2021

A teda nedá sa ti aspoň čiastočne zamestnať keď si tak sťažujes? Hold je hnusná doba ale myslím si že treba aspoň čo to odložiť

littlebubble
7. apr 2021

@dollyzv No náhodou taký robotník zarába viac než niektorí ľudia s VŠ :D, ale nie každý chce robiť robotníka.

Jeden z mojich rodičov pracuje na jednej z VŠ pozícií ktoré spomínaš a tiež mi nechcel zabezpečiť štúdium takže hlavne treba mať ambície a nespoliehať sa na nikoho.Ja mám ambíciu si VŠ urobiť aj keby to malo byť po 40tke.
Ja nerobím za minimálku ani klasickú SŠ pozíciu za kasou, ale na tej istej pozícií mi ju inde dali a to som jediná VŠ nemala a všetci sme mali minimálku.
Takže súhlasím s tebou a píšem to aj pre ostatné, že niekedy sa človek môže snažiť ako chce.Nie každý zamestnávateľ je štedrý a kľudne môžete robiť aj účtovníčku a zarábať 600€.
Keď už veterinára hľadali za 700€ brutto 🤷 a za kasu tak čo k tomu dodať.
Osobne si myslím, že mať viac ako jedno dieťa a ešte byť na rodičovskom je riadna odvaha v dnešnej dobe.Samozrejme chápem, že niektoré mamičky nemajú kam dať dieťa a je mi veľmi ľúto, ak mamička nemôže ísť do práce lebo nájsť prácu s pracovnou dobou do 16:00 a zarábať aspoň tisícku je luxus.

Niektoré súdite, ale treba si uvedomiť, že niekoho môže jeho práca baviť.Môže robiť užitočnú prácu a nemôže zato, že má smiešny plat.Nie každý je asociál kto zarába málo.

annamalaga
8. apr 2021

Autorka. Konečne sa aj ty ku tomu vyjadri. Ako ti potom mame pomôcť.

annamalaga
8. apr 2021

Tu ma napáda jeden taký citát; nič nie je drahé , len ty málo zarábaš. Ale ono je to fakt niekedy održku ak je aj hypo aj iné poplatky. Ak máš viac ako dve deti a žiješ z bežnej slovenskej výplaty je to fakt len také od výplaty ku výplate. Musíš ísť asi aj ty do práce, lebo sa z toho nevyhrabete.

elizabet173
8. apr 2021

@lindusss2016 nemiešaj hrušky s jablkami, tiež nie som naklonená konzumnému spôsobu života a autorka nenapísala nič konkrétne, ale ako mladá rodina možno s dvomi deťmi nemôžu žiť pod mostom. Ak sa chceli dopracovať k bytu a netlačiť sa s dvomi deťmi v jednoizbáku, alebo v jednej izbe u rodičov, možno pre nich bola hypo aj úver nevyhnutnosťou. Možno sa dali deti odložiť na trochu neskôr, kým sa niečo našetrí, kým bude väčší plat a možno aj nie, okolnosti nepoznáme. Ak musíš zaplatiť hypo, úver, energie, benzín a muž má z dvoch prác príjem okolo 1000 eur a ona rodičák, tak tu veľa priestoru na uskromnenie nie je. Keď je v situácii, že zvažuje, aké potraviny kúpiť, tak sa tam asi veľa skresať nedá. Čo by malo robiť ľudstvo, o tom by som vedela písať dlho, ale to ľudstvo má moje aj tvoje predstavy vieš kde, tak je zbytočné tu písať hypotetické úvahy.

annamalaga
8. apr 2021

@elizabet173 presne ako píšeš. A ešte z deťmi. Tam je ťažko sa uskromniť. Ja osobne keď to tak mám povedať radšej budem sa ma žiť pri rodičoch a budem mať nízky príjem dajme tomu 600€, ale o rodine ani uvažovať nebudem, lebo mne by bolo luto , keby som nevedela nič deťom dopriať a zabezpečiť. Hold som v situácii , keď ani podnájom neprichádza do úvahy , lebo to by som zase trištvrte platu dala za nájom. Niekedy je lepšie len snívať no.

stanulienkat
8. apr 2021

Toto mi pripadá ako téma na rozprúdenie debaty. Zadávateľka asi robí niekde v živote chybu, keď manžel má dve práce, ona je doma s dieťaťom, splacaju hypotéku a majú veľmi veľa výdavkov. V dnešnej dobe sa každý snaží. Treba sa vzdelávať, treba pracovať, urobiť si detí toľko, koľko viem uživiť, ist do takého bývania, na ktoré mám. Veľa ľudí je veľmi finančne negramotných, idú stavať dom a nemajú pritom ani na garzónku. Nevieme, aké máte výdaje, aké máte príjmy. Ja poznám veľmi veľa šikovných remeselníkov ktorí zarábajú niekoľkonásobne viac ako lekári, ako inžinieri, ako vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Asi robíte niekde chybu, keď žijete z ruky do úst. Na Slovensku by sa mala vyučovať finančná gramotnosť. Ja zarábam podpriemerné na Slovensko, ale úplne v pohode vyžijem, mám také nároky, ktoré viem pokryť. Poznám ľudí, ktorí zarábajú oveľa viac ako ja a non-stop vyplakávajú, že nemajú z čoho platiť účty, že nemajú peniaze. A ozajstná chudoba na Slovensku podľa mňa nie je, sú to len asociáli, ktorým sa bud nechce pracovať, alebo ktorí si nevedia vyrátať čo si môžu dovoliť a čo nie. A potom už len cigánske osady. Ale na Slovensku je taký folklór stále vyplakávať, ako mi je zle. A natrcat ruku. Uvedomte si že vo väčšine krajín sveta ľudia nevlastnia nehnuteľnosti, ale sú celý život v podnájmoch. Takže áno ľudia tu žijú mnohí luxusne,teda nad svoje pomery.

karajazviny
8. apr 2021

@danieladeley aj my platíme hypo, pôžičku, inkaso na byt aj inkaso na dom plus všetko ostatné... Pokiaľ sa dalo cestovať bez obmedzení, tak v lete sme chodili na dovolenku k moru, nikdy sme doma nesedeli ani teraz nesedime a vrámci okresu navštevujeme prírodu... A my veru kľudne spávame 🙂

mergimar
8. apr 2021

Praveze je to o plate. Ak by som zarabala este raz tolko, kolko zarabam (600€), manzel detto, nemam financne problemy. Co si viem predstavit na takom zapade. Lebo clovek na mojej pozicii tam zarobi este raz tolko. Nie kazdy ma bohatych rodicov, ktori ti zabezpecia byvanie a v nudzi ti pomozu. A byvat niekde musime. Tak prichadza na rad pozicka/hypoteka, ktoru splacat musis. Auto pre 4 clennu rodinu je potreba. Aj to len z bazaru a samozrejme z pozicky. No a ked sa mi pokazi pracka, chladnicka a potrebujem novu, ani tu si nekupim za hotovost. Jedine splatky. A dovolenka? O tej mozeme len snivat. Max. ked tak 1-2 dnovy vylet do Madarska. Ja sa stale cudujem odkial mladi maju tolko penazi, ze si davaju stavat domy a este k tomu luxusne domy! A zariaduju si z najkvalitnejsich materialov. Nechapem...

ofzuza
8. apr 2021

@belllinka keby som obliecky nazvala prehozom, tak je to problem, lebo vas matiem a nemusite vediet co chcem. Ked tomu poviem povlecenie, nie je to spisovne, ale je to spravne pomenovanie.

stanulienkat
8. apr 2021

@mergimar No čudovala by si sa, neviem aký západ myslíš, ak máš na mysli Bratislavu, veľmi veľa ľudí aj s vysokou školou tu má taký plat ako ty. Možno maximálne o stovku viacej. Ludia majú mylné predstavy, že nam v Bratislave pádajú pečené holuby do úst. A odkiaľ berú toľko peňazí? Lebo im dajú rodičia, alebo pracujú, alebo väčšina sa zadĺži bez rozmyslu a bezhlavo. To, že vidíš na sociálnych sieťach zavesené úžasné fotky rodinných domov a fotky z exotických dovoleniek, nech ta nemyli. Mnohi majú všetko na pôžičku a ja by som teda osobne oželala exotickú dovolenku na pôžičku. Ludia sa inak prezentujú, ako to, čo je skutočné. Takže Never všetkému. Ani úžasným bohatým ľuďom a ani ľuďom, čo plačú, že nemajú nič.

mergimar
8. apr 2021

@stanulienkat Tak jedine. Ale vidis aj tu, vo fore sa prejavuju ludia, ktori ozaj netrpia chudobou. Ba prave naopak. A len tak na okraj: obaja s manzelom mame vystudovanu VS.

leuchtturm
8. apr 2021

na hranici chudoby nežiješ, ak si platís hypotéku, pozicky a benzin.

elizabet173
8. apr 2021

@annamalaga ja by som išla cestou zvyšovania kvalifikácie aj príjmu. Je to cesta zložitejšia, ale radšej sa posnažiť a žiť tak, ako chcem, nie vegetovať. Život je len jeden, ak som zdravá, vždy je možnosť si príjem zvýšiť a ešte kým prídu deti si čo to našetriť. Veď slobodnej osobe nemôže byť problém ísť popri práci na brigádu, študovať, ale tak je to každého voľba.

danieladeley
8. apr 2021

@karajazviny ved ano, spomenula som to vyssie, niekto vie takto vyjst v pohode. da sa, nie je to nemozne. ale nie autorkin pripad a chce radu, ale nevieme podrobnosti.

number19
8. apr 2021

@mergimar Ale ved tak chod na ten zapad. Kazdy moze ist. Mate s muzom vysoke skoly co beries ako zaruku na 2 nasobne platy v porovnani so sucasnym. Tak co ta drzi?

Moja skusenost je taka, ze nikto na zapade necaka na tvoju vysoku skolu a musis sa sakra obracat aby si sa vyrovnala domacim.
Ale ako hovorim ak si myslis, ze na zapade automaticky 2nasobny plat, tak chod a potom napis...
A mimochodom platy vyssie, ale aj naklady vyssie...

mergimar
8. apr 2021

@number19 Nikde netvrdim, ze VS je zaruka na vyssi plat. A ze je naozaj na zapade vyssi plat na rovnakej pozicii nie je z mojej hlavy, ale z inzeratov, ktore sledujem na portaloch hladajucich zamestnancov. Mimo toho mam nie jedneho znameho, ktori prave kvoli vyssiemu platu sli na zapad Slovenska a realne ho aj maju. Rozdiel medzi nimi a mnou je ale vo veku(su podstatne mladsi) a ze nemaju este vlastnu rodinu. Inak by som sla. Ze naklady vyssie by som ani nepovedala(okrem ceny realit).