icon

Pocit, že žijem na pokraji chudoby

7. apr 2021

Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.

Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.

Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...

nafka0483
8. apr 2021

@mergimar Cena byvania, cena sluzieb - servis auta, oprava spotrebicov, kadernicka, kozmetika, holic, cistiaren. Vstup do fitka, muzea, galerie, kina, mesacnik na MHD, parkovne. Ceny v restauraciach, kaviarnach, cukrarnach... naklady su jednoznacne vyssie.

mergimar
8. apr 2021

@nafka0483 to mas pravdu. Ale kedze vacsinu vyssie spomenutych nevyuzivam(okrem servisu auta kedze mam ojazdene auto)tak som tieto sluzby v uvahu nebrala.

nafka0483
8. apr 2021

@mergimar Ani len opravu spotrebicov nevyuzijes? Ani obuvnika, ani klucovu sluzbu, ani krajcirku? Ani kadernicka, ani kozmeticka, ani manikura ani pedikura, depilacia, vobec nic? Ani manzel alebo deti anilen holica? Ani cistiaren?
Kultura absolutne 0 bodov? Divadlo, galeria, muzeum, filharmonia, koncerty, filmovy festival, kino...? Ani kupalisko, ani fitko, ani detske ihrisko, ani materske centrum, ani deti nemaju vobec ziadne kruzky?
Auto ani parkovne, ani rezidentska karta na parkovanie, ani umyvarka, len servis?
Nikdy nejdete do restauracie, do kaviarne, posediet s kamosmi do pivarne, vinarne, do baru?

V BA tu casto zeny pisu, ze je problem zohnat odbornych lekarov, napr gynekologov a ze ak uz taketo najdu tak je sukromny a treba platit poplatok - pocas tehotenstvi je vyssi. To su vsetko veci, ktore si nemusis uvedomovat, ale naklady su vo vacsich mestach vzdy vyssie.

Ale pokial naozaj mas vyssie naklady len na byvanie a nikdy si nekupis nic ine vonku, ziadna kava, ani len obed v jedalni v praci, alebo denne menu v restike a naozaj nikde nebudete chodit kde treba platit vstupne (ani len ZOO, kupalisko), tak ok, potom berme, ze naklady nie su vyssie. Ale realne to nie je.

mergimar
8. apr 2021

@nafka0483 Tak podme po poriadku: oprava spotrebicov-nie, kedze sme obaja strojari vacsinu opravime s manzelom (co sa dal) a inak sa dnes vyrabaju spotrebice, ktore ti vyjdu lacnejsie, ak si rovno kupis nove. Klucova sluzba sa vyuziva malokedy. Krajcirka- nie, nikdy. Kedze mam sijaci stroj a vsetko co potrebujem, si viem upravit a usit sama. Dokonca zarabam tak, ze sijem kroje do suboru. No momentalne je to pase. Manikura- nie, nikdy. Pedikura: nikdy. Depilacia: nikdy. Holic: momentalne ich striham ja. Mimo toho ano, ale to nie draha zalezitost. Cistiaren: nikdy. Vsetko si cistim ja. Kultura: pokial boli deti v skole, mali toho dost. Okrem toho navstevuju LSU, takze na predstavenia ano. V kine a v divadle som nebola od svojho detstva. Deti raz za cas pojdu. Kupalisko mame v meste za euro a inak chodievame do Madarska kde to je lacnejsie. Fitko nie. Skor skupinovy trening, predtym zumba, rychla chodza, doma beziaci pas a cvicenie s naradim. Neviem ako u vas, ale na vychode sa za detske ihrisko neplati. Aspon teda nie za to bezne. Deti chodia na dopravne ihrisko, tam je vstupne tusim 2€/0,5 hod. Materske centrum uz mam davno za sebou a platilo sa okolo 1€. Parkovne som tu este neplatila(kedze poznam miesta kde sa neplati) a ani netusim co je ta rezidentska karta na parkovanie(teda tusim). Posediet s kamosmi nechodievame. Raz za cas do pizzerie, to je vsetko. Inak skor na tury, do prirody.
A vies preco vacsinu nie? Lebo ak na to nemam, tak jednoducho to nevyuzivam. A tieto tebou spominane "naklady" nie su realne naklady na zivot. Pretoze k zivotu nie je potrebna manikura ci pedikura ci kozmeticka alebo depilacia. Odmysli si vsetky tieto zbytocnosti a zistis, ze zivot na zapade nie je o nic drahsi. Inak za dobreho gynekologa sa aj u nas plati.

nafka0483
8. apr 2021

@mergimar Ale ja nepisem o tom ako to chodi v Sobranciach. Ale o tom, ze ty tvrdis, ze v BA by si nemala vyssie naklady, ale tam by si:
- aj detske predstavenie v ramci skoly mala mozno o nieco drahsie
- LSU by si pravdepodobne mala drahsiu
- deti ked by raz za cas isli do kina alebo divadla, tak by to stalo viac
- kupalisko by ste v BA nemali za euro a ani v Madarsku v blizkosti BA hranic by ste neplatili za kupalisko tolko ako platite tu na vychode Madarska
- dopravne ihrisko v BA tiez nestoji 2eura a aj materske centra stoja viac
- parkovne si v Sobranciach este neplatila, ale v BA by si veru zaplatila asi vsade - ak by si ted ajazdila autom a aj k bytu by si mozno potrebovala tu rezidentsku kartu ak by si chcela zaparkovat
- aj pizza ta vyjde v BA viac

Suhlasim s tym, ze kozmetika, kadernicka apodobne sluzby nie su nevyhnutne pre zivot. Ale chcela som poukazat na to, ze to co teraz platis u vas za sluzby ktore vyuzivas, by si v BA neplatila v takej sume ale vo vyssej. Ty si tvrdila ze naklady v BA vyssie nie su, ale za to co vyuzivas aj teraz by si zaplatila v BA viac. O to ide, ze si na omyle, ak si myslis, ze v BA je drahsie len byvanie.

nafka0483
8. apr 2021

@mergimar Ale zaujalo ma, ze vsetko cistis doma - aj obleky, kosele, spolocenske saty, saka od damskeho kostymu? Lebo ja take veci nesupnem do pracky, znicili by sa, su tam instrukcie na chemicke cistenie. Alebo ak take veci nenosite, tak potom chapem, ze bezne oblecenie nie je problem cistit doma.
Ale ak mas tip na domace cistenie takych veci, tak budem rada.

mergimar
8. apr 2021

@nafka0483 Jasne, ze je vyssie. O tom nepochybujem. Chcela som vas iba ponatahovat 😉 Ale zalezi aj od toho, aky zivotny styl vedies.

nafka0483
8. apr 2021

@mergimar Aha, no velmi zaujimave natahovanie... 🙄

Rovnaky zivotny styl ta vyjde vo velko meste viac. Aj keby si len jediny raz do mesiaca isla na pizzu, tak vo velkom meste stoji viac ako. Aj keby si meacne minala stovky na kadernicku a ine sluzby tak vo vacsom meste ta budu stat viac. A v pripad eze zivotny styl vo velko meste zmenis a budes platit viac sluzieb, tak ten rozdiel bude ovela citelnejsi.

poopsie
8. apr 2021

@nafka0483 ja som žila v Bratislave a nemali sme vyššie náklady ako teraz na strednom Slovensku... Ak sme niekam išli parkovali sme v nákupnom centre... Sice je pravda, že teraz to pokašlali tými rezidentskymi kartami.. Ale keď sú niektoré domácnosti s 2-3 autami, ostatní musia trpieť kôli tým čo majú na každého člena domácnosti auto🤷‍♀️ani kaderník nás nevyšiel viac.. Je rozdiel ak ideš k vychyrenemu v OC alebo k takému niekde na sídlisku... V obchodoch ceny rovnaké, v Bratislabe sme platili režijné naklady menšie ako na strednom Slovenku v starom paneláku, kde presiakala každá vodovodná trúbka a potom nám to zaučtovali...aj jedlo v reštaurácii nie je drahšie ako inde, samozrejme nemám na mysli tie na hlavnom námestí, v restike mimo centra na sídliskách sú normalne ceny... Jediný rozdiel je len cena nehnuteľnosti, a tie škôlky... V meste sme platili 18 eur a na dedibe 8 a ešte to bolo aj blbé riaditeľke, že tak veľa... V Ba tuším aj za štátnu je to oveľa viac

mergimar
8. apr 2021

@nafka0483 Nie, naozaj. Cloveka len stve to, ze sukromnici u nas svojich zamestnancov zotrocuju a vyuzivaju za minimalnu mzdu. Ak by som nemala deti v puberte, ani by som nevahala a vycestovala nie ze na zapad Slovenska, ale niekam do zahranicia. Ked uz nic ine, zarobit si na vlastne byvanie, aby som nemusela cely zivot splacat hypo. Aj to by bola sakra velka pomoc. Velmi rada by som sa viac zakusila do spolocenskeho zivota, ak by mi to socialne podmienky viac umoznili. Tomu ver. Spolocenske saty velmi nevyuzivam, oblek manzel malokedy takze nevidim dovod davat do cistiarne. A davam cistit tak max. koberec. Aj ten za poslednych 5 rokov raz.

elizabet173
8. apr 2021

@mergimar mám pocit, že doba, keď si si v zahraničí zarobila za pár rokov na vlastné bývanie, je už nenávratne preč.

mergimar
8. apr 2021

@nafka0483 teraz pozeram , ze si z KE alebo teda od KE. Ja som sa pred 7 rokmi odtial odstahovala. Uz aj tam sa nam zilo ovela lepsie, kym neboli deti. Len bohuzial prisla kriza a mm prepustili z prace. Ja som bola na materskej s dvoma detmi. Nemali sme na vyber, vratili sme sa k rodicom. Ale deti uz pomaly pojdu na strednu a my sa chystame ta vratit.
@elizabet173 No neviem. Moj dobry kolega z prace nedavno vycestoval do Holandska, kde zaraba 5x tolko ako ja teraz.

elizabet173
8. apr 2021

@mergimar verím, že v Holandsku zarába výborne, ale náklady na život zrejem má podstatne iné, ako ty. Tiež máme v zahraničí rodinu a zopár známych, jasné, že sú rozdiely, či je to USA, Luxembursko, Nemecko a pod., aj v spôsobe života, v tom, aké vzdelanie majú tí ľudia a akú prácu tam vykonávajú, myslela som to tak, že pred pár rokmi si išla po škole do zahraničia a po rokoch si sa vrátila a kúpila si si tu dom. Konkrétne moja kamarátka s mužom boli 9 rokov v Taliansku, keď sa vrátili, tak si ten dom mohli dovoliť kúpiť. To by im dnes nehrozilo.

kubkovamama
8. apr 2021

Hypo,paušál,net,auto... ako poniektoré píšete,že preboha.. Aké preboha?Veď to sú dnes nevyhnutné veci.Kto má dnes bývanie bez úveru?Ja vo svojom okolí nepoznám nikoho,s výnimkou dedenia alebo darovania(čo je dvojsečná zbraň).A autorke,nie nezijes asi na pokraji chudoby,chudoba je štatisticky cca pod 430€ príjem.Ste na tom isto celkom o.k,lebo zvládate všetko platiť.Ale to,že neusetris je tento rok úplne bežné.A máš.pravdu,že ceny idú veľmi rýchlo hore.Som.mozno divná,ale.sledujem to,manžel podniká a ceny všetkého v priebehu minulých 2-3rokov a v porovnaní aké su teraz mám stále v hlave.Aj ja som.doma s deťmi,muž pracuje od nevidím do nevidím,aj ja sa snažím čo to privyrobiť.No odkladám to napr na opravy spotrebičov,poistky a dane raz za rok,pretože to sú aspoň v našej domácnosti najvyššie položky+potraviny.Decka sa začali učiť doma min.rok,museli sme kúpiť nový Pc,prispôsobiť izby 4om deťom aby každé malo svoje sukromie.Vsetko ide bohužiaľ veľmi do peňazí a väčšinou za to človek nemôže,aj keď vyberas tie najlacnejšie možnosti.Pokazila som práčku pred mesiacom,zas vysoká položka.Letne gumy na jedno auto,na druhé.Takze,nie že nevieš ušetrít,ono sa to v tomto období ani nedá.Ak ťa to "poteší" keďže sme doma,nekupujem žiadne handry,blbosti,dekorácie.Jedine deckam,keďže rastu,max tepláky,tenisky na dvor,spodné prádlo.A nehanbím sa za to,že skoro všetko z bazára aj tu alebo po rodine.Kedysi som si veľmi potrpela na handry,doplnky,manžel na techniku,auta a elektronické blbinky.Od začiatku korony sme toto prehodnotili.Ja som happy v jedných teplákoch a muž v jednom aute.Nikto si teraz nič extra nedovolí.A ženy čo tu píšu, že áno a ako sa majú dobre tak klobúk dole.Aj my sa máme dobre,no záleží od pohľadu na vec.U nás v práci na koronu umrelo už 30 pacientov od Vianoc.To ma učí žiť pri zemi tak ako sa len dá.To extra čo si chcú ľudia dovoliť a trápi ich to,že nemozu,vôbec ale vôbec v skutočnosti nepotrebujú.Handry,kavicky,auto,nové závesy apod.A smejem sa tu na niektorých témach alebo komentároch akú značku toho a toho kúpiť apod

mergimar
8. apr 2021

@elizabet173 no je tam uz tusim 3-rok a stavia. On je skromny. Vari si sam, nerozhadzuje, oblecenie a ine nakupuje u nas ked je doma. Po zaplateni ubytovne a co dava na stravu a zaplateni dani mu i tak zostava na nase pomery dost.

elizabet173
8. apr 2021

@mergimar ale ja by som nechcela bývať na ubytovni a roky žgrlošiť, aby som mohla mať dom.

mergimar
8. apr 2021

@elizabet173 ona tam nezije cely rok. Chodi na turnusy. Nema tam vlastne byvanie. On sa orientuje na Slovensko a ani nemieni tam ostat.

mergimar
8. apr 2021

@elizabet173 No to si ty. To je ten rozdiel. Ja by som velmi rada a so sklonenou zgrglosila pri predstave, ze raz za to budem mat vlastne byvanie.

nafka0483
8. apr 2021

@poopsie Tak ja neviem ci som ja blba a nevedela som najst restauracie a dalsie sluzby za rovnake ceny v BA ako napr. v KE.
Len ked si porovnam ceny v KE - napriklad za pizzu a vo Vranove, tak rovnaka kvalita, Vranov ovela lacnejsi. To iste kadernicka a dalsie.
A v BA som teda nenatrafila na rovnaku kvalitu za rovnaku cenu.
Jedine ceny v rovnakych retazcoch (Lidl, Kaufland...) su rovnake na celom Slovensku, ale inak bolo v BA vsetko drahsie a nepredpokladam, ze ceny klesli.

@mergimar Ako pisem, ked si porovnam napr. KE kde zijem a taky Vranov, alebo Trebisov kde mam znamych a pohybujem sa tam a nakupujem a viem kolko nas vyjdu veci v tych mestach a kolko ma vychadzaju v KE a kolko vychadzali v BA. To iste v zahranici sa mi potvrdilo, ze cim vacsie mesto, tym vyssie ceny za sluzby.

number19
8. apr 2021

@mergimar Niekolko rokov som zila v Holandsku. Nechce sa mi verit, ze tvoj kolega zaraba 5x tolko ako ty. Nerealne. Mozno ak ma "30% reimbursement ruling", tak sa moze priblizit, ale zase neidealizujme.
A hovorim, ak kolega nezivori, tak naklady su tam neporovnatelne vyssie v porovnani s SK (vychod SK). Hlavne Amsterdam je sialene drahy.

Tiez len poznamka. Mam znamych, ktori stale tvrdia, ze na zapade by zarobili x krat viac ako na SK atd. No ved vycestujte a presadte sa. A hlavne presadte sa, lebo na zapade necakaju volne pracvne miesta, ale tvrda konkurencia domacich.

mergimar
8. apr 2021

@nafka0483 TAk ak sa bavime o KE. Mozem potvrdit, ze ceny bytov su oproti nasim ovela vyssie. Ale co sa tyka parkovania, nikdy som tam parkovne neplatila. Mesto som uz poznala tak, ze som vedela odparkovat auto vzdy bezplatne. Okrem toho kadernicku som tiez vedela najst lacnu na sidlisku. Dokonca lacnejsiu ako tu v SO. A okrem toho, praveze sa mi vzdy podarilo nakupit aj oblecenie lacnejsie ako tu. Restauracia taka stredna trieda- rovnako ako u nas. Takze pre mna zivot konkretne v KE je lacnejsi ako tu.
@number19 Nerozumiem za ten utok. Predstav si, ze ano, zaraba 5x viac ako ja. A praveze pracuje v Amsterdame. Ale hovorim isiel tam zarobit a nie rozbijat peniaze, ktore tazko zarobil. A bola som v zahranici. Nemala som problem aj s VS utierat zadky, nie som fajnovka ako ty. Ze chces v zahranici zit ako kralovna. Ved som tam isla zarobit. Nie byt za hviezdu.

nafka0483
8. apr 2021

@mergimar Tak odkedy mame tie parkovacie zony, tak ked chcem ist vybavit nieco v meste, tak kde odparkujem zadarmo? Necham auto na terase? Alebo risknem pokutu ze nezaplatim a zaparkujem v rezidencnej zone? Mozem dat auto do Auparku, ale ani to nie je vkuse zadarmo, plati sa.

mergimar
8. apr 2021

@nafka0483 neviem odkedy su tie parkovacie zony. Uz som dost davno nebola v meste, iba na okraji a to som parkovala pri intakoch na TU zadarmo. Ked som bola v meste, vacsinou som parkovala bud az pri Zeleznicnej nemocnici a odtial krizzom som presla do mesta, co nie je daleko. Alebo potom pozdlz hlavneho tahu, uz nepamatam na nazov ulice tiez bolo parkovanie zadarmo. Popripade od trhoviska na tej ulici pri policii sa tiez dalo zadarmo.

danusa63
8. apr 2021

Nežijete na pokraji chudoby, len máte vysoký štandard!

number19
8. apr 2021

@mergimar Neutocim. Ty si spomenula to co ti povedal ex-kolega a ja som ti povedala moju vlastnu zivotnu skusenost. Zila som v Holandsku, viem ako sa tam zaraba a zije a asimiluje do spolocnosti.
Ver tomu, ze ak zijes v zahranici, tak sa nikdy necitis ako kralovna/kral.
To ze v kazdej krajine kde som pobudla som sa snazila zit plnohodnotne (spoznat ludi, ich kulturu-divadla, muzea, vystavy, koncerty) este neznamena ze sa mas do mna navazat.
Ty a tvoj ex-kolega ste sli do zahranicia zarobit, ja som sla zit. Ale je to v poriadku. Kazdemu to co mu vyhovuje.

felicita027
8. apr 2021

Neche sa mi čítať celú diskusiu tak neviem, či to tu bolo alebo nie ale nepomohlo by keby si aj ty začala pracovať a nebola s deťmi doma? Hoc aj nejaká brigáda 🙂

antoniatonka
8. apr 2021

Pol koňa sa tu pohada a autorka odvcera ani ťuk, takze zbytočne dievcata deriete klavesnice, ani jedna konkretna informacia

21oktober
8. apr 2021

Ja si skutočnú chudobu predstavujem inak . Pokiaľ rodina zvláda splácať nutné výdavky a má dať čo do hrnca deťom , tak je to vcelku fajn. Keď sa otvorí chladnička a je tam vždy niečo čo sa dá natrieť na chlieb alebo z čoho je uvariť, tak stále ste na tom lepšie ako mnoho ľudí vo svete. Základom pre rodinu je strecha nad hlavou a mať čo jesť, všetko ostatné je niečo čo je potrebné ale dá sa bez toho prežiť. Ale skúste žiť v stane a nemať čo dať do úst ani sebe ani deťom , život s neustálym hladom je deprimujúci .

denda007
8. apr 2021

Tak možno mala na myslí hypotéku za byt, a nájom bytovemu družstvu 🙂 neviem čo sa tak čudujete

annamalaga
8. apr 2021

@number19 zbytočne sa hádať . Všade sa predsa žije lepšie ako na Slovensku. 🤦‍♀️ Milné sú tie predstavy o zahraničí hlavne Slovákov , čo nikde neboli.