icon

Pociťujete zdraženie potravín?

mareka49
13. feb 2022

Ahojte ako to mate?
Ja nás považujem za rodinu s priemerným až slabšom príjmom a teda mam s tým problém.
Cena napríklad olej, pekárenské vyrobky, aj syry salámy meso..
Robím také medzinákupy takmer každý deň a teda kukám ako puk ze 13 eur a v košíku jogurty, trocha zeleniny, hygienické potreby, pečivo a par drobnosti.
(Robíme aj veľké nákupy ako kartón mlieky, pakel toaletakov, meso na 2 týždne, trvanlivé potraviny asi 2krag mesačne).
Varím denne obyčajne jedla a toto zdraženie celkom vidím cítim a začínam aj prežívať.
Dotýka sa to len skupín co majú na stravu dajme tomu 400 500 aur a ostatní nič?
Dosť ma to trápi, lebo jest sa musí a fakt to odkrajuje celkom dosť a to nekupujem lososy suši a podobne.
Mam si zvyknúť alebo co?
Dakujem za nazor

zuzka1117
13. feb 2022

@peter0123 áno lebo každý má záhradu 🤦 neviem či si si nevšimol , ale väčšina ľudí na Slovensku žije v panelákoch.

loginexistuje
13. feb 2022

@zmrzlinka2021 len dneska je uz aj ten rozok s maslom a paprikou lukrativny 😉

ja som doteraz neriesila ale tento mesiac sledujem pocitam vsetko ze ci to dame za 500 eur traja dospely (plus obcasne navstevy) plus 60 zvierata plus 50 domacnost ako rozpocet na mesiac
urobila som velky nakup (vsetko sme mali vybrakovane po 3 tyzdnoch korony) za 250 a na tyzden 60 eur na ine nakupy restiku atd zatial sa drzime tak uvidim

a to ze dbaju ludia na pestru a plnohodnotnu stravu je hadam spravne to ze sa kedysi zilo inak a boli deti vo hladovali (a isto sa najdu aj take co hladuju aj dnes u nas) neznamena ze rezignujeme na kvalitu stravy hadam
@zmrzlinka2021

zmrzlinka2021
13. feb 2022

@loginexistuje lenze ludia nedbaju na kvalitnu stravu, teda vacsina podla nakupnych kosikov.
Ja som len tym svojim prikladom chcela demonstrovat to, co pre mna znamena nedostatok. Bolo to velmi tazke obdobie a malo to na mna nasledky, hlavne psychicke, preto som dnes az precitlivena na niektore nazory... kde ludia nariekaju a zrazu si ich decko objedna pizza donasku...
A urcite treba dbat na pestru a zdravu stravu 🙂 a ano, tie ceny su sialene. Mozno viac davat na kvalitu ako kvantitu. Napr. nedam si na rozok 4 platky sunky 65 % masa ale 2 s 97 % masa.

monka105
13. feb 2022

@mareka49 všimli, cez týždeň som šla kúpiť 10 ks vajec, polku chlebíka a smotanovú nátierku a platila som skoro 9 eur. Je pravda, že som v Terne, ktoré je samo o sebe drahšie, ale aj tak ma skoro vystrelo.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
clovekoj
13. feb 2022

@monka105 Ale no, za 10 ks vajec, polku chlebíka a smotanovú nátierku dať skoro 9 eur, to je už trošku viac prehnané. Ak aj preženiem, tak 10 vajec do 2 EUR, polka chleba do 1 EUR a smotanová nátierka 150-250g tak 1,5-2 EUR a aj to som dosť nadhodnotil. Čiže nie 9, ale do 5 EUR a dá sa aj lacnejšie.

monka105
13. feb 2022

@clovekoj mám Vám sem poslať účet? 🙂 Keby ste chodili do terna, tak poznáte tie ceny. Vajcia boli skoro 3 eurá, nátierka a chleba detto.

peter0123
13. feb 2022

@zuzka1117 na Slovensku je asi jeden milión domov, asi v nich niekto bude bývať. Mimochodom vyrastal som v byte a nikdy sa do bytu nechcem vrátiť, hoc som sa musel zadlžiť ale radšej som volil dom. Je smutné že väčšina domov má buď anglický trávnik alebo burinu vyše plota.

clovekoj
13. feb 2022

@monka105 Občas tam nakupujem, nie často, ale polka chleba za 3 EUR, čiže celý by stál 6 EUR, tak to musel byť nejaký extra špeciálny chlieb. U nás je celý biely chlieb o váhe 1kg za 1,19 EUR. Kupovali sme cez týždeň. 10 vajec som kupoval teraz v piatok za 1,49 EUR. A Bánoveckú smotanovú nátierku mali minule v akcii za 99 centov. Čiže podobný nákup by som urobil pod 4 EUR, čo vás stál 9 EUR.

monka105
13. feb 2022

@clovekoj mali iba z voľného výbehu, tie stoje 2,79, nátierku musím žiaľ kupovať bezlaktózovú, takže preto je cena o niečo vyššia, ale aj tak je to prehnané a chlieb som brala tuším kváskový, balený, posledný v regále.

zuzka1117
13. feb 2022

@peter0123 áno a bytov je 2,2 milióna , takže si teraz každý vlastník bytu má kúpiť dom? Ty si so mozno kúpil dom, ale keby si každý teraz z bytov kúpil dom, tak by sme tu nemali ani kúsok voľného pozemku a to je úplne nemožné .

peter0123
13. feb 2022

@zuzka1117 nik vás k tomu nenúti, u nás v meste má x ľudí z paneláku záhradky. Kto chce , cestu si nájde. Mňa pohoršuje iba to kvantum nevyužitej zaburinenej plochy v mojom širšom okolí. Známich a neznámych, ktorí takto zanedbávajú svoj majetok.

zmrzlinka2021
13. feb 2022

@evamarek77
Nebudem rozvasnovat diskusiu s tebou. Presla som si v zivote vselicim, moja prva brigada bola, ze som cistila ulice... od 16 nepoznam "prazdniny", ale nechcem to tu davat ako ospravedlnenie, ze pozri sa na mna aka som uzasna, lebo uzasna nie som.

Mam vsak ekonomicke vzdelanie a myslenie a viem, ze ked niekde nedostanem, musim inde vziat.
Veci, ktore ty popisujes su systemoveho charakteru a ich dph ani ine populisticke opatrenia nezachrania. Pokial sa ludia chcu mat lepsie, maju volit tych, co podporuju podnikatelsky sektor, vyrovnany rozpocet, zodpovednost jednotlivcov za svoje zivoty...
Ak cloveka naucis, ze stat sa bude o neho starat, prirodzene, ked pride problem, je strateny...
Opakujem a stale plati, VSETKO si zaplatia ludia - ekonomika, cisla, fakty nepustia! To co das akoze "zadarmo", si clovek niekolkonasobne preplati.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mareka49
autor
13. feb 2022

Nechcem to tu preniest do roviny politiky.
Ale verím, že ta pre mnoho ľudí otrasná sociálnodemokraticka vláda by to až tak ďaleko nenechala zájsť?
Ci?
Nenávidený pan F by tlačil aspoň na trosku pokles HDP na základné potraviny, či sa mýlim?
Liberali sa ani len omylom nesnažia tváriť, že Ich táto "téma" vzrusuje

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mikadooo
13. feb 2022

@mareka49 ahoj, áno, všímam si to tiež. Nuž, iné ako zvyknúť nám asi neostáva, alebo pýtať u šéfa vyšší plat 🤷. Iniciatíve sa medze nekladú 🙂.

mikadooo
13. feb 2022

@mareka49 ale prosím ťa😂. Keby sme za korony mali predchádzajúcu vládu, tak by teraz bolo 90% ľudí nespokojných s nimi, plus vražda kuciaka a pár ďalších skutkov by sa vôbec nestalo. Vážne si myslíte, že niekto z politikov by mal šajn ako reagovať na celú koronu? Však si pozrite posledné pelleho vystúpenia... Všetko uhrané do autu, len už rýchlo nech Matelko prevezme zodpovednosť, aby naňho mohli pľuť z opozície. Fakt to bude vládou.... Inde inflácia nie je, len u nás a len vďaka tejto vláde 😂😂😂.

mareka49
autor
13. feb 2022

@mikadooo to malo byt asi evamare 77

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mirage
13. feb 2022

@zmrzlinka2021 ja vidim ludi, v kosiku ma nizkotucne mlieko, lacne cestoviny, kuracie trupy..

luccija
13. feb 2022

@mareka49 áno som z toho znechutená.A to nemáme malé príjmy, ale 40 eur je v obchode nič a nekúpim mäso.Par jogurtov, šunku, ovocie...ryžu.Snazim sa rozumnejšie variť a rozmýšľam čo kúpim.Je to smutné, lebo vždy myslím na to ako by to bolo, keby som žila sama či bola na dôchodku.Ja kupujem ovocie, zeleninu v Lidli tiež veľmi zdraželo, šalátová uhorka 1,20?jablká aké máme radi vyše 2 eur.Prislo na slová nejakého ekonóma asi 2r dozadu v časopise Téma kde povedal, že bude výmenný obchod ja susedovi vajíčka, on mne zeleninu a, že ľudia sa vrátia k hospodáreniu ako voľakedy a budú si pestovať zeleninu, ovocie, robiť džemy...piecť chlieb a podobne

jarusmischo
13. feb 2022

@mareka49 No veru pociťujem. Sme trojčlenná rodina. Každú sobotu robím nákup cca 100-120€ a cez týždeň dokupujeme len pečivo plus objednávka z DM za cca 70€/mesiac ( v tom je hlavne drogéria, čaje pre dcéru). Pred pár týždňami som v tom sobotnom nákupe 100-120 mala prihodené aj nejaké tričko, pančuchy pre malú apod., teraz mi za tú sumu vychádzajú len potraviny, ak prihodím textil, už platím viac 😔 Doteraz som na ceny nepozerala, ale už si to všímam a začínam aj vyberať lacnejšie.

danielahamar
13. feb 2022

Ja to vnímam už rok, každý mesiac o 100€ viac ako v minulosti. Nechodím do obchodu každy deň, snažím sa raz za týždeň, aby sa nekupovali sprostosti.

2andrea2
13. feb 2022

@mareka49 Otras ako tie ceny išli hore, keď som videla že horčica, ktorú kupujem stojí 1,09€ tak som si dva krát rozmyslela či ju kúpim. A keď mi kamarát vravel aké majú ceny v USA tak som mala dosť, rovnaké ceny ako u nás...

zmrzlinka2021
14. feb 2022

@evamarek77
Lenze ja neccem aby sa o mna staral stat, a verim ze ani ty.
Obe chceme predsa sa vediet o seba postarat, byt aktivne, vzdelvat sa a makat na sebe.
A nechceme socialnu demokraciu s prvkami socializmu, ktora nam tu z ludi robi polodebilov.
Chceme spolocnost, kde budeme prahnut po vzdelani, kde budeme mat moznosti, kde budeme vediet same sa postarat o seba.

Kazdy, kto nema vazne zdravotne problemy, postihnutia, resp. neriesi taketo temy ma dve zdrave ruky a akekolvek socialne davky tohto cloveka len debilizuju. Stava sa coraz neschopnejsim, nevie sa o seba postarat a potom voli ficka a spol., ktori ho opiju rozkom...

Ja verim, ze aj ty chces byt bojovnicka a nie natrcat ruku.
Predsa sme investovali do nasho vzdelania, cas, energiu, peniaze.... a nechceme byt trestane za nas uspech.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
14. feb 2022

@evamarek77
Postarat sa o svojich obcanov? Ty chces byt zavisla od statu?
Solidarita je normalna a ziaduca, ale voci tym, co nevedia sa o seba postarat, nie voči ludom, čo natrcaju ruky.

Ja nechcem vladu, ktora ma bude debilizovat - zazili sme tu 12 rokov a kde mame slovensko? Zniceny rozkradnuty stat, zdravotnictvo, skolstvo, nulove reformy... ale mali sme "socialnu" vladu...

Ja sa blizim k 40tke a nepotrebujem vladu, aby mi davala davky. Ja potrebujem vladu, ktora robi reformy, ktora posuva spolocnost dopredu a kasle na populizmus.
Ja uz nefunguje na "lacnych rozkov", populistickych zvastov, ja chcem fungovat v pravnom state so silnou ekonomikou, kvalitnym skokstvom, zdravotnictvom...

Evidentne mame rozdielne pohlady na fungovanie veci a mozno preto sme evidentne niekde uplne inde.

Iba v silnej spolocnosti plnej vzdelanych uvedomelych a sikovnych ludi moze rast aj pravne povedomie, rast spolocnost...
Nie v krajine socialnych davok - taka krajina produkuje odpad, uci ludi nepracovat a verit tomu, ze ma sa o nich stat starat.

bimbambom
14. feb 2022

Tak ja som tá šťastná, že nemusím pozerať na to, čo si dávam do nákupného košíka . Viem koľko stojí múka čo kupujem a čaj . Inak nemám dostatok miesta v hlave aby som si pamätala kde čo koľko stojí. Ale poviem ti , že aj ja som si všimla ako všetko zdraželo :( neviem si predstaviť kebyže musím pozerať čo kupujem :(