Pociťujete zdraženie potravín?
Ahojte ako to mate?
Ja nás považujem za rodinu s priemerným až slabšom príjmom a teda mam s tým problém.
Cena napríklad olej, pekárenské vyrobky, aj syry salámy meso..
Robím také medzinákupy takmer každý deň a teda kukám ako puk ze 13 eur a v košíku jogurty, trocha zeleniny, hygienické potreby, pečivo a par drobnosti.
(Robíme aj veľké nákupy ako kartón mlieky, pakel toaletakov, meso na 2 týždne, trvanlivé potraviny asi 2krag mesačne).
Varím denne obyčajne jedla a toto zdraženie celkom vidím cítim a začínam aj prežívať.
Dotýka sa to len skupín co majú na stravu dajme tomu 400 500 aur a ostatní nič?
Dosť ma to trápi, lebo jest sa musí a fakt to odkrajuje celkom dosť a to nekupujem lososy suši a podobne.
Mam si zvyknúť alebo co?
Dakujem za nazor
My si nemame kde pestovať nemáme ani len balkón. Takže všetko kupujem od základu. Ano vidím viac, že ceny išli hore. Za 50€ kupim menej ako pred polrokom. Preto šetrim aspoň tak, že využívam zvyšky potravín ako sa dá. Mäso, ovocie, zeleninu, jogurty musím kúpiť či to stojí viac alebo menej proste kupim. Ale v akcií väčšinou v Kauflande alebo Lidli. A kupim viac nech je ovocie na celý týždeň veď jablka, hrušky mandarinky vydržia. Tiež staršie pečivo ide do toustovača.
A varim plánovane, na týždeň dopredu viem, čo sa bude varit
Ďakujem za množstvo príspevkov.
Zaujímavá je aj kategória prispievatelia a prispievateľov, "nikdy sme nejak extra ceny potravín neriešili ale teraz už.."
Svedčí to o skokovitejsom raste ako minule roky.
Je tu pár tipov ako hľadať cesty k staleceniu rozpočtu na jedlo, za tie tiež ďakujem..
My nakupujeme iba v Poľsku. Kvalita super a cena o 1/3 nižšia. 🙂
Jasne že pociťujeme všetko šlo nenormálne hore…
@zmrzlinka2021 mňa by zaujímalo, že koľko máš detí? Vieš, bolo to veľmi potešujúce pre pracujúcich rodičov, keď zo dňa na deň išlo dieťa do karantény... Aj také 5-6 ročné, to nenecháš samé doma, pracujúci starý rodičia a nemá ti kto pomôcť, nariadenie štátu, tak nech štát platí (čo je na tom nepochopiteľné?)... To sa ti potom bude dobre pozerať na tú výplatnú pásku 😉decko ti so soplami nezoberú do škôlky ale mudr ti na sople nedá očr.... Budeš šťastím bez seba... A vôbec nechápem čo ti bráni odísť zo Slovenska na západ.. Veď tam padajú pečené holuby...
@anja27 politikov si volia ľudia... Ľudia ktorí sa do toho nevyznajú a dajú sa nahovoriť na dobrú reklamu (viď caputova a spol). Ľudia ktorí politiku sledujú len v TV, kde sú vopred pripravené scenáre, čím sa to má uberať. Ľudia si zvolili skvelé Olano s Matovicom, ktorí také scény robí v politike xy rokov ako psychiatrický pacient, že ľudia keby rozmýšľali a používali aj svoj rozum, nedostane sa tam... kollar detto, vraj ,,nevinná,, postavička sme rodina, s kontaktmi po celom SR a ďalej, ako úžasné vyhlasuje nie nie, my za to nezahlasujeme a nakoniec potichučky všetko odklepnú. Koľko ľudí si prečíta mena, ktoré v akých zákonoch hlasovali ZA a PROTi. Každý by sa len chcel mať dobre, mať všetko podľa predstáv ale MY si volime kto nám vládne, každý jeden môžme za to ako to dopadne. Niekto viac a niekto menej, ale dokopy tvoríme vládu. To ako to vyzerá na SR je dôsledok ľudí, načo nám sú protesty keď prídu voľby, všetci majú sladké reči a zvolia sa najväčší kreteny? Vymeniť celý parlament od základov treba, inak budeme žiť ako doteraz, v zabrzdenom štáte
@mirdze muž kupoval celozrnný rožok, klasicky malý a prosím pekne 0.37€ jeden! Že pri pokladni nechápal. Úžasné to rastie. Škoda že tie platy stále stoja.
No pocitujeme to ovela viac. Doposial som nejako nepozerala, kde aka akcia na co a takto, ale teraz to uz pozeram. Aj vcera skocili sme do obchodu, chcela som len pecivo, zeleninu a smotanu na slahanie a teda 15 euro, len tak zahucalo a v taske dokopy nic.
to sú plánované veci, dostať veľa ľudí do bytu, za lacné Kaufland, Lidl a Tesco predávať zeleninu, ovocie, aby sme čo najmenej pestovali lebo šak to sa neoplati...potom rozdávať hypotéky nech sa zadlzia ludia a musia pracovať desiatky rokov ešte a teraz všetko zvyšovať pretože tí ľudia z niečoho žiť musia a nič svoje nedokážu vyprodukovat... Nikomu nejde o blaho druhého, ale o blaho seba.
@evamarek77 nadavat len na vladu, to je jedine co viete? Socializmus neuveritelne rozmaznal slovakov, ludom v skandinavii by ani nenapadlo fnukat a ak, tak nedovolia si verejne. Lebo vedia co je to starar sa sam o seba, robit a nespoliehat sa na inych. Vlada robi co moze, velku podporu davala obyvatelom, mozno nie vsetky rozhodnutia boli spravne, co mozno casom zistila, ale su v nej len ludia ktori sa ucia. A tymto ich nejdem branit. Stazovatelom vzdy odkazujem, nech sa paci, mozte ist namiesto a robit to lepsie. Neuveritelne ako utocite na zmrzlinku2021, ze je chora a nema predstavu kde zije, pritom ona vas neuraza, slusne s vami jedna. Rozsirte trocha obzor, vzdy sa da ked sa chce, najdite dalsiu pracu, ked nestacite platit potraviny-nemusi byt fixne 8hodinova, preklady, alebo vyrabat hry, pracovne zosity pre decka, ci upratovanie bytu dvoch, opatrovanie deti- da sa privyrobit si ked clovek chce. Musia sa niekde vratit prachy co stat musel vyplut ludom pocas tychto 2-3r. Rodicovsku dovolenky by som zrusila tiez, v inych statov maju 3m. az rok a bohate to staci, bola som a viem...preco by az 3r mal stat platit, ved to su nase deti? Ja viem ze vam to vyhovuje, ale neni to nevyhnutne a ludia by prestali zneuzivat. To iste aj na urade byt max par mesiacov a nie ze dva roky som na urade lebo nic neviem najst. Neexistuje. Moznosti je dost.
@natalala @zmrzlinka2021 treba pochopit, ze nie kazdy dokaze dokoncit vysoku skolu, hocijako by sa snazil. Kazdy ma vlohy na nieco ine. Niektore aj vysokokvalifikovane zamestnania su podhodnotene (najma tie, kde pracuju prevazne zeny). Urcite treba, aby sa clovek vedel postarat sam, ale americky model, ze dostanete cukrovku (alebo vase zdrave babatko ma zrazu autizmus) a mozete sa rovno odstrelit, to je tiez extrem. Spravne ste poukazali na to, ze akakolvek pomoc od statu bude splacana nakoniec pracujucou chudobou (kratenie davok v nezamestnanosti apod.).
@dreamss joj úžasný prvý komentár... Bohužiaľ (alebo našťastie) nie všetci takto rozmýšľaju. Ľudia si už nevážia, že naši PRAstary rodičia dreli a makali na poliach, budovali to na SR oveľa krajšie ako my dnes. Všetci sa chcú mať dobre ale nič pre to nerobiť. Vidieť 2-3generacie aký je rozdiel, blahobyt aky tu nikdy nebol. Časom sa všetko otočí späť
Zaujimave ze sa tu spominaju platy, ze stoja. My mame sice s manzelom VS vzdelanie, ale ide to riadne hore. On ked hladal ludi (aj pozicie bez VS), uz pytaju tolko co ja som mala pred 5r ako VS vzdelana s praxou. A absolventi VS u nich tiez pytali tolko, ze ja sa vratim po RD a budem mat tolko ako nejaky absolvent. Tiez si preto planujem pytat viac. A to mali problem zohnat ludi, schopnych podotykam! Cize pytat si mozu. A druha vec, kazdemu dvihaju kazdy rok o inflaciu.
Podla mna je chyba, ze ludia si nevazia sami seba, robia za minimalky, nacierno, na dohody, nezvysuju im kazdy rok minimalne o inflaciu, nechaju sa jednoducho doslova vykoristovat zamestnavatelmi. Ja som po VS isla na rok a pol do Australie, robila som tam zo zaciatku aj pracu ako upratovanie domov, roznasanie letakov a za rok a pol sme si aj s manzelom doniesli slusne peniaze.
Tym chcem povedat ze tam su aj taketo prace dobre zaplatene. U nas tiez uz, ale asi iba ked robi niekto sam na seba (napr stolari, obkladaci, elektrikari)- ti zarabaju hlavne v tejto dobe ozaj vela. Ale ak uz su zamestnanci niekoho, tak ich vykoristuju 🤷♀️Ved napr niekto ma kaviaren, casnici, kuchari chudaci dostavaju almuzny, ale majitel sa vozi na najlepsich autach a ma tri domy. To je ta slovenska natura- grc!!!!
@duratlicka to, že niekto dokáže zarobiť nie je rozmaznanost. A ak mali doteraz do výplaty 200 e na stravu a bolo to ltt , tak teraz za tých 200 nakúpia oveľa menej. A teda určite by som nepovedala, že vedia lepšie hospodáriť s peniazmi, más to trošku pomylene. Realita no
@alexandrahaspi len si neviem predstaviť tento rok zdvihnúť o infláciu, majú problém dať o 5eur viac, nie o 9% a ma byt aj 12%😭 a presne ako píšeš, za určite profesie nie sú ochotni zaplatiť viac. Môjho mladasa takto vyhodili z brigády zato, že sa pýtal, čo s tringeltami, že kedy ich dostanú.... Opýtal sa 3smeny po sebe a letel
@thealienka to je uplne samozrejme ja si vazim vsetkych pracujucich ludi, kt sa snazia bez ohladu na to, co robia. Nas kamarat ma autoservis a hlada mechanika, ponuka plat 2500e, rovnako dobre vedia zarobit maliari, kachliclari a aj ini remeselnici 🤷🏼♀️ Americky model zdravotnictva je extrem ja som 100% za to nech je zdravotna starostlivost najma detom hradena, lebo oni nemozu zato akych maju rodicov a rovnako ani rodicia nemozu za to, ked im dieta nahle ochorie. Ja len hovorim, ze stat by mal ludi motivovat, aby na sebe pracovali. Uprimne my s muzom platime tak nehorazne vysoke odvody a potom ked vidim, ze z toho sa platia davky spekulantom, tak je mi smutno a hneva ma to a stracam motivaciu.
@mirdze tak ja mám mať 3 roboty a z každej odvádzať a niekto bude dostávať na ruku, nič neplatít štátu a len brat. No to je ,, spravodlivé". Ja som si vedomá, že štátu treba niečo odvádzať. Ale ak by odvádzali všetci podnikatelia, pracujúci na čierno a lenivci, možno by to nemuselo byť 60 % ale napríklad 40
Ano ja to pocitujem poriadne😵 este sme aj boli teraz dva tyzdne doma lebo kovid...takze sme museli jest a varit stale inokedy aspon deti jedia v skole manzel v praci a riesim iba jedlo pre seba a pripadne potom nejake vecere a vikendove varenia ale teraz mam pocit ze nas to vyslo aj o 300€ viac a to mam pocit ze mam stale prazdnu chladnicku, ze proste nekupujeme nejake blbosti alebo co bezne veci z ktorych uvarim jedla 🤨
@danielahamar ale uznaj aki su to hajzli. A tvaria sa ako chudacikovia, vyslovene vykoristuju ludi, neplatia za nich odvody. Potom jasne se nemozu cakat napr pandemicku pomoc. Ked neplatili nic…. toto treba riesit. Lebo je to na zaplakanie fakt.
Fíha, tie pohľady tu sú teda parádne. Niektoré z extrému do extrému. Aby niekto nezačal hneď rýpať, tak naše prijimy sú v pohode a v pohode z nich dokážeme žiť. Na PN som bola prvýkrát za život v rizikovom teho. Ale! To akože vážne myslite tie svoje úžasne komentáre, že si má každý najist lepšie platenú prácu? A úprimne kde? Chudáci na východe, alebo aj v menších mestách. Nie každý môže bývať v Ba, nie každý dokáže mat vs vzdelanie. Poznám ľudí, čo mali spolu taký plat ako môj muž sám a museli žiť. A kde bude dieťa/ deti keď obaja budú mat dve prace? Výchova ho ulica? Či jedna výplata pôjde nezmyselne na opatrovateľku, ale hlavne že mám dve práce? Podpora rodiny je kde? Európa nám starne a vymiera. Áno, každý sa ma prvotne vedieť postarať o seba ale stat ma nastúpiť vtedy, keď to daný človek, rodina naozaj potrebuje. Nie som Fico volič, ani matovicovolic. A môžu sa tieto dve skupiny medzi sebou hádať koľko chcú, všetky vlády v sociálnej o rodinnej oblasti zlyhali. Peniaze sa vyhadzujú na nezmysli a nezmyselne príspevky, ktoré nie sú správne adresované. Ďalšia vec je, že stat ma len takú vládu ako sú ľudia zaslúžia. U nás poväčšine bez rozumu. Aby to bolo spravodlivé, neni zas moc z čoho vyberať. Takze dosť na zamyslenie kam sa ako stat chceme ďalej posúvať.Takze len toľko k dvom prácam. A k téme, áno potraviny enormne zdražujú, aj všetko ostatne.
@nikyball mna nezaujima ako maju a co robia druhi, pozeram ci ja mam vsetko koser, aby som neskor nemala problemy...kazdemu sa raz vsetko vrati, o to strach nemaj. Pravidla su nastavene tak ako su nastavene, komu sa nepaci tolko a tolko odvadzat, nech si najde byvanie vo vyhovujucom state, len tolko k tomu sa da povedat, no nie? Alebo ist do politiky a dat navrhy ;)
@poopsie nečitala som úplne všetky komentára ale nepostrehla som, že by niekto hanil nemocenské dávky - to je OČR. Písala o sociálnych dávkach!
Napíšem to veľmi zjednodušene - načo sa vyplácal pandemicky RP ? To je socilana davka ako vyšitá na ukážku. Koľko sa vyplácal ? Minulo sa vyše 56mil €. Na Slovensku v súčasnosti žije 5 449 270 obyvateľov…
Prečo susedka sedela doma do 5r dieťaťa ? A teda dieťa v škôlke.. ona doma. Komu mal pomôcť ? Tým, čo nevzali deti do škôlky? Veď aj v minulosti nevzali 3r deti hneď do škôlok. Alebo mal pomôcť lenivým obyvateľom sedieť doma?
Veru ano. Pocitujeme. Na nakup sice ide manzel ale blocky sledujem/kontrolujem a….
Obzvlast mi je luto rodin kde to mali financne narocne. Lebo toto zdrazovanie vsetkeho ich moze polozit na kolena. Psychicky urcite ☹