icon

Pociťujete zdraženie potravín?

mareka49
13. feb 2022

Ahojte ako to mate?
Ja nás považujem za rodinu s priemerným až slabšom príjmom a teda mam s tým problém.
Cena napríklad olej, pekárenské vyrobky, aj syry salámy meso..
Robím také medzinákupy takmer každý deň a teda kukám ako puk ze 13 eur a v košíku jogurty, trocha zeleniny, hygienické potreby, pečivo a par drobnosti.
(Robíme aj veľké nákupy ako kartón mlieky, pakel toaletakov, meso na 2 týždne, trvanlivé potraviny asi 2krag mesačne).
Varím denne obyčajne jedla a toto zdraženie celkom vidím cítim a začínam aj prežívať.
Dotýka sa to len skupín co majú na stravu dajme tomu 400 500 aur a ostatní nič?
Dosť ma to trápi, lebo jest sa musí a fakt to odkrajuje celkom dosť a to nekupujem lososy suši a podobne.
Mam si zvyknúť alebo co?
Dakujem za nazor

mirdze
20. feb 2022

@duratlicka odporucam aj klickovanie ked mate radi plodinu zo zahradky, ja davam aj synovi do cervenej polievky lebo tu ma najradsej ci na chlebik s pomazankou, maslom nakrajane a aj mne same velmi chutia, je to enormny zdroj vlakniny vitaminov

nwnw
20. feb 2022

@duratlicka och presne toto vidim v okoli. Ked si odmyslim, ze mam dieta doma 3 tyzdne v mesiaci koli soplikom. To potom budeme doma furt. U nas je uz problem najst detskeho lekara. Ordinuju dochodkyne a maju vela pacientov a tieto sopliky uz nik neriesi dake stery. Asi aj zbytocne, ked potom ide do skolky a tam soplave dieta, lebo rodicia musia aj robit.
Alergolog, zubar detsky, ortoped a neurolog to uz ani nehovorim.
A ked vidim ako maju problem s ucenim deti na distancnom 😭😭😭.

dajda459
20. feb 2022

@mareka49 ni ja chodievam poslednú dobu z obchodu znechutená. Všetko neskutočne zdraželo.... Keby o pár centov, ale každá položka takmer o euro ak nie viac...
My to celkom dosť pociťujeme. Nežijeme úplne od výplaty do výplaty, ale už k tomu smerujeme,keďže tie nákupy sú aké sú. V košíku pár položiek a pri pokladni mi idú oči vypadnúť z výslednej sumy. Keď som bola na rodičaku som preratavala, teraz pracujem ale preratavať budem musieť asi tiež. Ešte som zvedavá na elektrinu a plyn 🙄

ligyakovak_gmail
20. feb 2022

Ja som na materskej a ano zdrazenie citime aj my doma (3). Drobca mam na UM zial a ja nakupujem "eko" "bio" potraviny rsp. len maso lebo zvysok sa doma snazime vypestovat. .. a aj tam sla cena riadne hore. .Co som ale pocitala 400€ minieme max. na potraviny a ine za mesiac.. aj to preto lebo raz za 2m nakupime velky back UM pre drobca a plienky... Proste nemame maso kazdy den a jeme viac zeleniny..Peciem doma. Skor ako potravin sa obavam ceny energie..

tianna
20. feb 2022

@mareka49 áno, neskutočne.. úprimne už začíname byť zúfalí.. 😖 muž pracuje vo fabrike kde jednoducho sú platy určené a bez vzdelania sa nemá kam ďalej pohnúť, do toho máme najstaršie dieťa postihnuté, teda navýšenie príjmov je nereálne a vychádzame už ozaj len s odretými ušami ako sa hovorí.. nemôžeme už kupovať všetko tak ako povedzme ešte rok dozadu, každú položku musíme zvažovať. Je to veľmi únavné a frustrujúce..

poopsie
Odpoveď bola odstránená
poopsie
Odpoveď bola odstránená
tianna
20. feb 2022

@poopsie veru.. toto im nedopne asi nikdy.. 🧐 kľudne nech ju zrušia, keď dajú na každé dieťa prídavky ako napríklad v DE tak žiadna RD byť nemusí.

daniela1911
20. feb 2022

@poopsie keby si trochu zapracovala a čítala s porozumením, prišla by si na to, čo som napísala… keby sa nevyplácali nezmysluplne pandemicke RP. Boli by peniaze pre podporu všetkých domácnosti počas covidu, nedotovali by sa len skupiny. Bolo by pre viac deti, nie len tie v hmotnej núdzi, ale aj na energie, aj na PHM, aj pod. Tak ako to robia naši susedia. Bohužiaľ by sme prehajdákali vyše 56mil EUR na nič, ale ako ty vravíš “nech sa štát stará”. Takto sa postaral….
A príkladov by sa našlo viac.

poopsie
20. feb 2022

@daniela1911 ja som neobhajovala pandemicku dávku a neobhajujem ani bandu prašivcov v NR SR... Ty si zase tie riadky preistotu vymýšľaš.. 😉

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
nikyball
20. feb 2022

@mirdze mňa práve štve fnukanie tých, čo to košer nemajú. Ja nechcem odísť a na politiku mám chrbtovú kosť. Bohužiaľ. Mne stačí to, aby sa konečne pozeralo na pracujúcich ľudí.

katkatomekova
20. feb 2022

@peter0123 to že bývame v panelákoch? 😂

tianna
20. feb 2022

@ruzicka603 tak skús dať vzorový jedálniček aj s veľkosťou porcií.. len obed na 2 dní nás vyjde cez 20€ (sme 5), teda netuším ako sa toto dá..

loginexistuje
20. feb 2022

@ruzicka603 to mas 2 eura na den na osobu to das jedine ak jeze cestoviny s cestovinou

tianna
20. feb 2022
bona_dea
20. feb 2022

@heln spocitaj si, kolko ta mesacne vyjde nakup kravskeho a kolko Nutrilon a uvidis, ze je to kravina, mysliet si, ze tym usetris

Kupuj z eshopov, nie v DMke, nekupujem UM nikdy v obchodoch

bona_dea
20. feb 2022

@ruzicka603 250€ na stravu 4 ludia? A to co konzumujete? Travu a pupavu z pred domu?

cajomila
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Ja si pamätám z môjho detstva tiez podobnú situáciu s nedostatkom.Mama nám rada dopriala, keď mala. Ale úplne bežné bolo, že týždeň pred výplatou sme v tej chladničky nemali okrem masla, mlieka a lekváru asi fakt nič iné nemali.
Ja si pamätám ako som sa tešila keď bude výplata, aby sme nakúpili jedlo, ktoré si zvyšok mesiaca nemôžme dovoliť.

Preto mňa dnes ide vychytiť, keď moje dieťa 5 min obzerá obsah chladničky a vyhladí, že tam nič nieje...a to je po nákupe.
A ja tam vidím 2 druhy salámy, šunku, 3 druhy syru, maslo, 3 druhy pomazanky, vajíčka, džemy, párky, rôzne druhy zeleniny...
Takže ja napríklad uz vidím na mojich deťoch aj negatívny vplyv života v blahobyte a dostatku.
Lebo oni to už berú ako samozrejmosť.

bona_dea
20. feb 2022

@elementissa whole-foods plant based životný štýl

To je co, preboha???

11iva11
20. feb 2022

@mareka49 400-500€ pre 3 ľudí je podľa mňa slušný rozpočet, pokiaľ kupuješ základné potraviny v štandardnej kvalite.
Veľa supermarketov je stavaných popri sebe, čiže si pozriem akcii v Lidli, potom idem vedľa do Kauflandu a kúpim v akcii tam, atď. Tak sa dá ušetriť. Ak máš mrazák, tak zásoby - napríklad maslo v akcii nakúpim niekoľko ks a zamrazím.
Pravidelne kupujem výrobky pred dátumom spotreby- napríklad jogurty s 50% zľavou a sú bezchybné ešte ďalších pár dní...každý supermarket má takýto zlacnený kútik. A to na to nie som odkázaná, skôr mi je ľúto, že to vyhodia, ak sa nepredá.
Umelé mlieko, plienky, oblečenie pre deti kupujem veľa tu z bazáru. Veľakrát mi aj darujú.
Ak máš vernostnú kartu/aplikáciu v mobile do obchodu, pravidelne máš zľavové kupóny. Napríklad minule som nakúpila v Kauflande za minimálne 50€ a mala som 5€ zľavu.
Takže dá sa rôzne ušetriť.

maja304
20. feb 2022

ja som tiež nikdy na cenu nepozerala,pri troch deťoch som každému kúpila čo im chutí , čo majú radi,pritom najstarší ešte bezlepkové potraviny ,ale no teraz je to hrozné, cca 200e na týždeň miniem ako nič v potravinách aj s drogériou, teda priznám sa že viac už hľadám iba červené cenovky so zľavou a bojím sa že to bude ešte horšie a k tomu ešte aj zdražená elektrika ,no a o tankovaní do auta...no škoda hovoriť, plná nádrž 100e

domcek1989
20. feb 2022

@maja304 my to asi najviac prave na tom tankovani pocitujeme 🙈 tiez plna nadrz 100€ co predtym sme dali 80€ Takze mesacne dame na benzin o 40€ viac a to je len jedno auto, druhe je nastastie na plyn inak neviem z coho by sme to druhe tankovali 😂
A to mi zvysili plat o 40€ brutto tak to mam asi prave na to tankovanie…ale kde je zvysok? Chyba mi zvysenie este na potraviny a zvysok 😂

mirage
20. feb 2022

My sme piati, deti su nad 13 rokov, zjedia vela. Darmo budu baby pisat - pestujte, chovajte. To ako ma zvladat zena/muz, co ma pracu, z ktorej pride o piatej? A mame zahradu, ale mam tam rajciny, cibulu, cesnak, kukuricu a zemiaky. Nemam pocit, ze by som usetrila tym, ze sa nadriem v zahrade a mam par kil zeleniny navyse. Muz kupil plne vrecia mrkvy a petrzlenu - za par eur - ale to zas mame jest cely rok len mrkvu a petrzlen? Kde su strukoviny, paprika, pastrnak, ruzickovy kel atd atd..Mame sliepky - ich strava stoji viac, nez vajcia, co vyprdkaju. Nech mi nikto nepise o plant based food a domacej zelenine - deti, ked pridu z treningov, zjedia aj mna. Sunka, salama, syry, maso, kolace / ak nie je napecene aj 3 horalky denne kazdy/, a kapusta, mrkva, kalerab len tak surove - na chrumanie. A na stravu dame asi 600 e mesacne. Z kasi, a zeleniny sa mi tinedzeri nenajedia. Nenariekam - konstatujem. Mam ich z coho nakrmit, nastastie.

mijo53
20. feb 2022

@maja304 no ved hovorili už x krát, že elektrina nepôjde hore

mijo53
20. feb 2022

@mirage ked máš záhradu, nasaĎ veľa fazule, ta nepotrebuje veľa starostlivosti a nie je náročná na pestovanie, na jednom mieste bude aj viac rokov. V Kauflande mali v jeseni 10 kg kapusty za 6 EUR, naložili sme 20 kg a je výborná. Nastruhala som ju na malom struhadle, manžel tlačil rukou a je oveľa lepšia ako z obchodu. Môžeš striedať, segedinský, koložvarská kapusta, plnená kapusta, kapustová polievka s fazuľou, kapustnica s klobaskou, strapačky s kyslou kapustou ap.

silvia2013
20. feb 2022

Pri 100e nakupe je zvysenie cca 8€ , cize ani nepocitujem.

cajomila
20. feb 2022

@daniela1911 Plus Očkovacia lotéria...??? ( čo ja osobne považujem za absolútne najväčšie fiasko) a aby sme nezabudli Odmeny za očkovanie ...tie myslím boli cca 280 míľ.
A potom sa čudujeme, že ceny idú hore...áno, však niekto za toto všetko musí zaplatiť.

alexandrahaspi
Autor odpoveď zmazal
cajomila
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Vidím, že mediálna propaganda funguje výborne a iba jednostranne👌