icon

Podala som si daňové a nič mi nevrátili

katka5584
12. mar 2013

☹ nechapem tomu podala som si v robote danove a nevratili my nič a pritom som minuli rok bola na pn a potom som nastupila na matersku.Z roboty mi poslali pasku a je tam len napisane 20 dni pn za febuar a nič viac.no chapete tomuto.a manželovi mali vratiť danovy bonus za 3 mesiace na dieta ani to mu nevratili.som zufala 😠

katka5584
autor
12. mar 2013

no ja som sa informovala že ked si manžel požiada ulavu dane na manželku takby mali vratiť.a to že som požiadala o danovy bonus a nebol vyplateneny tak tam nastala nejaka chyba 😉

katka5584
autor
12. mar 2013

@evita68 nie

janicka83
12. mar 2013

@katka5584 tak potom ti nemajú čo vracať...z PN sa daň neodvádza a ani z materskej...materská sa považuje za tvoj príjem len v prípade, že si chce manžel na teba uplatniť nezdaniteľnú časť ....

katka5584
autor
12. mar 2013

@janicka83 presne to teraz idem urobiť aby si manžel uplatniť nezdaniteľnú časť na mna.

katka5584
autor
12. mar 2013

@janicka83 a prečo manželovi nevratili danovy bonus tomu nechapem

janicka83
12. mar 2013

@katka5584 myslíš doplatiť za 3 mesiace???lebo bonus sa nevracia, iba spatne sa da doplatit

hajajanka
12. mar 2013

@katka5584 Nevratia ti nic, preco by mali? Minuly rok si bola niekolko dni na PN a potom si nastupila na matersku. Kedy ti skoncila materska? Ak ti neskoncila do konca roka 2012, tak tvoj manzel nema narok na odpocitatelnu cast za manzelku, pretoze materska davka sa povazuje za prijem tvoj prijem. Ak ti materska skoncila v priebehu roka 2012, tak ma tvoj manzel narok na alikvotnu cast odpocitatelnej polozky na manzelku.
Ohladom danoveho bonusu za deti - ak si ho manzel uplatnuje mesacne (to zistis podla vyplatnej pasky), tak na konci roka vam nemaju aky danovy bonus predsa vratit - uz ste si ho uplatnovali pocas roka kazdy mesiac 1/12 z celkoveho danoveho bonusu.
Ak si si danovy bonus pred materskou uplatnovala ty a teda nastupom na matersku si si ho uplatnovat prestala a v pripade, ze si ho neuplatnil potom ani tvoj manzel, tak mate narok na alikvotnu cast danoveho bonusu.
Snad som to napisala zrozumitelne 😉

katka5584
autor
12. mar 2013

@janicka83 ano maju spätne doplatiť

andyb1977
12. mar 2013

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka v roku 2012 je 3 644,74 €.

Nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela)
- ak je základ dane daňovníka rovný alebo nižší ako 33 561,94 eura (176,8 násobok sumy platného životného minima)

· 3 644,74 eura, ak manželka (manžel) žijúca s ním v domácnosti nemala žiadny vlastný príjem
· rozdiel medzi sumou 3 644,74 a vlastným príjmom manželky (manžela) žijúcej s ním v domácnosti, ak manželka (manžel) mala vlastný príjem nepresahujúci sumu 3 644,74 eura
· nula, ak manželka (manžel) žijúca s ním v domácnosti mala vlastný príjem presahujúci sumu 3 644,74 eura

Vlastným príjem manželky: Do neho si musíte zarátať nemocenské dávky, ktoré ste dostávala počas práceneschopnosti a tiež materskú. Toto sú dávky sociálneho poistenia, nie štátne dávky – ktoré sa do vlastného príjmu nezarátavajú.

Nárok na daňový bonus má daňovník ak jeho zdaniteľné príjmy prekročili 6 násobok min. mzdy - v roku 2012 je to 1963,20 eur. Nárok vzniká v mesiaci keď sa dieťa narodilo. Môže byť vyplácaný mesačne alebo za celý rok naraz. Ak mal daňovník vyplácaný daňový bonus za celý rok mesačne, v ročnom zúčtovaní mu nemôže byť doplatený keďže ho už dostal.

rossova
7. apr 2013

Neviete či už danovy vracia dane?

zuzka444
7. apr 2013

@rossova vracia ale vracia ich az do maja..cize este je cas...podla toho kedy a ako si ho podavala..ja som.si robila sama a podala som.ho zaciatkom.marca cize tento mesiac 15 by mi mali nabehnut na ucet ak si podavala neskor tak asi az v maji ti pridu..ja si sama.robim.uz par rokov.ale.ak.si si to davala.do roboty tak robota to.davala.v marcovej vyplate ale moze sa.stat ze aj v aprilovej 🙂...dufam.ze som.pomohla 🙂

meryenes
7. apr 2013

@rossova ak ti robil zamestnávateľ ročné zúčtovanie, tak preplatok bude v aprílovej výplate, ak si si podávala daňové sama, tak až cca 15. mája,
podľa zákona o správe daní § 79/2 má daňový úrad na to najneskôr 40 dní od 2.4.2013

meryenes
7. apr 2013

@zuzka444 ahoj, oni počítajú lehotu na vrátenie dane od 2.4.2013 a je úplne jedno, kto si kedy podá DP, či prvého januára alebo druhého apríla, preplatok však musí prísť najneskôr do 40 dní od posledného dňa na podanie DP

zuzka444
7. apr 2013

@meryenes vsak.ja sa nehadam.ja si uz par rokov sama podavam.a.vzdy mi.prisli 15 aprila ked som.ho podala.zaciatkom.marca..a pisala.som.ze dane sa vracaju do maja..a uricite je nieco aj na tom.kedy to podas kedze to.tam.budu mat skor skor to spracuju..kolegovia si podali na konci marca minuly rok a dosli im.az v maji.cize podla mna vybavuju podla toho aj kto to kedy podal.

yvkay
10. apr 2013

moze mi niekto poradit ako to je?minuly rok som pracovala prve tri mesiace,a od aprila do oktobra som bola na PN,od oktobra som na MD doteraz,poberala som na deti danovy bonus a chcem sa opytat ci v rocnom zuctovani dani mi vratia danovy bonus za tie mesiace co som bola na PN a vlastne aj nieco co som bola na PN.Dakujem za odpoved.

zuzkap2
19. apr 2013

@yvkay danovy bonus ti doplatia, ale je tam podmienka minimalny prijem za rok 1963,20 € pre rok 2012

mata0812
19. apr 2013

už sa vypláca daňové? 🙂

yvkay
19. apr 2013

@zuzkap2 dakujem,vyplatili mi,ale,mala som to kratene.Cakala som bonus za 7 mesiacov na dve deticky.Ale asi sa to pocita uplne inac.

zuzkap2
19. apr 2013

@yvkay a 2 deticky si mala aj v aprili ako si bola na PN, lebo bonus dostanes, len od toho mesiaca kedy sa dieta narodilo

yvkay
19. apr 2013

@zuzkap2 ano dve,teraz sa mi narodilo tretie,a viem,ze na to teraz nedostanem,lebo nerobim.

zuzkap2
20. apr 2013

@yvkay tak ti mali vyplatit na obe deticky, a teraz ked nerobis, tak danovy bonus si moze uplatnit na deti manzel/priatel

brmbo
20. apr 2013

@andyb1977 presne takto to je!záleží koľko manžel zarobil za rok 2012 to znamena hrubý príjem a potom čistý príjem,to sa vypočíta zo základu dane na rok 2012 bol 380e budz budete mať preplatok na daní alebo nedoplatok,Do môže mať aj nulové.neznamená že ak máte dieťa tak automaticky dostanete daňový bonus na dieťa

brmbo
20. apr 2013

Preplatky sa začali už posielat, di konca mesiaca by mali byť na účtoch

anicka20
1. máj 2013

Ahojte uz sa zacal vyplacat danovy bonus na deti?Alebo ho uz niekto dostal?Lebo ja cakam a este stale nic ☹ ☹ ☹

jennika
1. máj 2013

do 10.5 sa posielajuuu 🙂

anicka20
1. máj 2013

Ano to viem ze sa posielaju do 10.5 ale ci ho uz niekto nahodou dostal

lenka19791
1. máj 2013

My sme ho už dostali, ale vypláca sa do mája, takže určite nabehne 🙂

1stefi121
3. máj 2013

Maju čas na danovom?

tarja1
3. máj 2013

a prišiel niektorej z vas šekom? Ja totiž čakam šek, ale bojim sa, aby sa "nestratil" 🙂

maznacik007
3. máj 2013

seky chodia vzdy neskor .... nam uz prisiel ale teda na ucet v banke