icon

Podmienky na hmotnú núdzu pre 24-ročných

26. máj 2025

Mam narok na hmotnu nudzu? Keď nemam prijem byvam sama? bez rodičov? Na urade mi povedali že je to az od 25 rokov a na internete to nepíšu. Je to od 25 neviete náhodou? Ďakujem

darijja
28. máj 2025

Presne takito potom placu, ako im Rumuni a Korejci a Ukrajinci beru pracu 🤣

evkatk
28. máj 2025

Príspevok na bývanie patrí tomu, kto je vlastníkom bytu alebo domu, alebo má platnú nájomnú zmluvu na svoje meno. Inak nepatrí.

michelle567
28. máj 2025

Ale píše že prácu si hľadá. Čo sa tu tak púšťate do nej. Určite je jej sen dostávať 180mes 🙈 ale bolo by to aspoň niečo kým si tú prácu aj nájde. Je sama, asi jej nemá kto z rodiny pomôcť. Pre takých ľudí tá pomoc je. Radšej nech pomôžu takýmto ľuďom preklenúť ťažšie obdobie ako živiť cigánov ktorí to majú ako hlavný príjem 🙈 a oni už iné palky beru

autor
28. máj 2025
@blackcat8885

Bývaš sama z čoho platíš bývanie stravu? To mi nejak nevychádza... 🤔

@blackcat8885 Čo vam nevychadza akože?? Veď som pracovala tak mam asi našetrene nie??🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
28. máj 2025
@evkatk

Príspevok na bývanie patrí tomu, kto je vlastníkom bytu alebo domu, alebo má platnú nájomnú zmluvu na svoje meno. Inak nepatrí.

@evkatk Tak ked platim byt tak mi to patrí

autor
28. máj 2025
@hipuska

Ak ale poberas dávku v nezamestnanosti, nemôžeš poberať hmotnu núdzu. Príspevok na bývanie môžeš mať. Podaj si žiadosť čim skôr.

@hipuska Nemam narok na davku v nezamestanosti!!

autor
28. máj 2025
@evkatk

To chceš vyžiťť a platiť podnájom z najvyššej dávky pre jednotlivca 86,50 Eur mesačne? Viac nedostaneš. Máš vôbec nejaké vzdelanie a ochotu pracovať alebo chceš len tak živoriť? Ako si predstavuješ život, že ťa druhí budú živiť? Nikto si ťa nebude vážiť, pre každého budeš iba príťažou. Zamysli sa nad sebou. Práce je v tomto čase dosť a to aj mimo veľkžch miest, len nevedno, akú si si vysnívala a či si vyštudovala niečo, aby si mala vyššie nároky na prácu. A nakoniec takmer 3/4 obyvateľov vidieka dochádza denne za prácou do miest. Malých či veľkých, čo je bližšie, ale treba zdvihnúť zadok a rozhýbať sa. Práca za tebou domov nepríde, ale autobusy a vlaky do miest chodia pravidelne.

@evkatk Tak poprvé Hmotna nudza a prispevok na byvanie je 180€ čo by mi teraz velmi pomohlo, pracu si hladam kazdy den posielam zivotopisy.. A mam Obchodnu akademiu s maturitou

autor
28. máj 2025
@michelle567

Keď máš zdr.problemy a pôjdeš na PN tak po 30dnoch máš narok aj na ochranný príspevok 88e. Inak normálne si daj žiadosť, ty už máš svoju vlastnú domácnosť...

@michelle567 Aku ziadost si mam dať? bola som na Hmotnej nudzi a vyhodila ma ze do 25 má maju živit rodičia😀Až od 25 si mozem podat ziadost, a to mak vlastnu domacnost od 21 rokov a z otcom nebyvam 22 rokov

autor
28. máj 2025

@hipuska Ďakujem… Zajtra tam pôjdem znova a pôjdem ku inej pani.. Lebo neni možné aby človek čo nemá príjem a žije sám od 21 rokov nemal nárok ani na cent od štatu, pokial si robotu nenájde🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
28. máj 2025
@luizina

Neviem ako je to teraz, ale kedysi, ked som potrebovala prispevok, tak mi povedali, ze ak nieco vlastnis, napr auto, byt... tak nemas narok vobec, mas predat co vlastnis. Iba ak bol niekto v podnajme, tak dostal tych par €.

@luizina Ale ja mam 24 rokov, ja nevlastnim nič, ja nemam co predavat ja byvam v byte mojej mamy a kazdy mesiac jej posielam najomne ale uz nemam bohuzial z čoho

patka06
28. máj 2025

Ak máš OP s čipom, žiadosť sa dá podať aj tu:
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

abbey1
28. máj 2025

A vieš, že mne príde normálne, že zdravý človek nemá nárok, keď nepracuje?
Ak pracoval, má nárok na podporu a potom šup do prace, ak my nebránia zdravotné problémy, alebo sa nestará o inú odkázanú osobu.
Prepáč, ale ak nemám na jedlo, vezmem akúkoľvek prácu a nebudem čakať, že ma niekto bude živiť.
Štát má mať zodpovednosť za starých, chorých a odkázaných.

autor
28. máj 2025
@patka06

Ak máš OP s čipom, žiadosť sa dá podať aj tu:
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

@patka06 Ďakujem krásne, ale asi nemam Op s cipom to je odkedy taky?

autor
28. máj 2025
@abbey1

A vieš, že mne príde normálne, že zdravý človek nemá nárok, keď nepracuje?
Ak pracoval, má nárok na podporu a potom šup do prace, ak my nebránia zdravotné problémy, alebo sa nestará o inú odkázanú osobu.
Prepáč, ale ak nemám na jedlo, vezmem akúkoľvek prácu a nebudem čakať, že ma niekto bude živiť.
Štát má mať zodpovednosť za starých, chorých a odkázaných.

@abbey1 Ja som sa 3 roky starala o moju babku poberala som príspevok na opatrovanie🙂Babka náhle teraz zomrela tak si hladám prácu hocijakú, a predtym som pracovala aj v tescu ale len brigádne takže nemám nárok na podporu v nezamestnanosti aj keď som pracovala🙂ani na HN.. Ano pracu zoberiem hocijakú ale keď ma nezavolali na pohovor? tak asi tažko

abbey1
28. máj 2025

Ako dlho to trvá? Kde žiješ?

caramellka
28. máj 2025

Bývaš v byte tvojej mamy? Včera si ešte mala v nájme mestský byt, tak už sa v tom pravdupovediac nejako začínam strácať...

abbey1
28. máj 2025
@caramellka

Bývaš v byte tvojej mamy? Včera si ešte mala v nájme mestský byt, tak už sa v tom pravdupovediac nejako začínam strácať...

@caramellka Myslím, že byť je nájomný, ale nemá ho v najme autorka :(

autor
28. máj 2025
@caramellka

@caramellka Ano byvam v byte mojej mamy, nie v podnajme

caramellka
28. máj 2025
@abbey1

@caramellka Myslím, že byť je nájomný, ale nemá ho v najme autorka :(

@abbey1 Predpokladala som tiež, podľa predošlej komunikácie, že to zrejme nie je byt, ktorý vlastní jej mama, no ak býva v mestskom nájomnom byte na meno jej mamy, asi nebude jednoduché dosiahnuť to, čo autorka očakáva. Ale na ÚPSVaR jej podajú erudované info...

autor
28. máj 2025
@caramellka

@abbey1 Predpokladala som tiež, podľa predošlej komunikácie, že to zrejme nie je byt, ktorý vlastní jej mama, no ak býva v mestskom nájomnom byte na meno jej mamy, asi nebude jednoduché dosiahnuť to, čo autorka očakáva. Ale na ÚPSVaR jej podajú erudované info...

@caramellka Nie nebyvam v metskom byte..Idem si podať žiadosť cez internet ako mi poradili

caramellka
28. máj 2025

Takže nie je to byt, ktorý patrí mestu, ale na katastri je vlastníkom tvoja mamina a ty s ňou máš normálnu nájomnú zmluvu?

autor
28. máj 2025
@caramellka

Takže nie je to byt, ktorý patrí mestu, ale na katastri je vlastníkom tvoja mamina a ty s ňou máš normálnu nájomnú zmluvu?

@caramellka ano tak

maranco
28. máj 2025

OP s čipom sa vydáva od 12/2013 takže viac ako 11 rokov, vieš s ním čítať a písať listy úradom, prezerať zdravotnú knižku

na podpisovanie listov zmenili podmienky a akceptujú OP vydané od 20.6.2021, ak máš starší OP môžeš si ho kvôli podpisovaniu bezplatne vymeniť

autor
28. máj 2025
@maranco

OP s čipom sa vydáva od 12/2013 takže viac ako 11 rokov, vieš s ním čítať a písať listy úradom, prezerať zdravotnú knižku

na podpisovanie listov zmenili podmienky a akceptujú OP vydané od 20.6.2021, ak máš starší OP môžeš si ho kvôli podpisovaniu bezplatne vymeniť

@maranco Ďakujem, mam Op od 3.11.2021 takže by to malo platit

caramellka
28. máj 2025

Včera si písala, že nebyvas v podnájme, ale platíš len mestu 150 €. Z toho možno pre viacerých vyplynulo (pre mňa tiež), že máš mestský nájomný byt. Dnes už bývaš v podnájme v byte, ktorý vlastní mama...
No každopádne ja ti želám, nech čo najskôr nájdeš prácu, ktorú teda intenzivne hľadáš a budeš si môcť platiť jedlo, aj podnájom, aj s rezervou. Všetko dobré...

kvetinka_2
28. máj 2025

Ja som odmaturovala v 05/2024. A do 08/2024 som aktívne brigádovala na dohodu o brigádnickej práci študentov, a od 09/2024 mám prácu na TPP(doteraz). Tento mesiac som oslávila svoje 21 narodeniny, ty máš 24 a nevieš si zabezpečiť prácu, niekde problém asi bude. A áno, bývam u rodičov, a som za to vďačná, že mi umožnili tam bývať...

abbey1
28. máj 2025
@caramellka

@caramellka Presne tak.

abbey1
28. máj 2025

Neviem, ako dlho tvoja situácia trvá. Ak si nevieš nájsť u vás prácu, treba zbaliť jeden kufor a za tou pracou ísť. Nemáš žiadne záväzky, partnera, deti, vlastné bývanie. Si mladá, skus väčšie mesto, zahraničie. Na chvíľu zatni zuby. Začiatky sú vždy ťažké. Väčšina z nás to zažila a zažívajú to i naše deti. Mám dcéru v tvojom veku.

autor
28. máj 2025
@caramellka

Včera si písala, že nebyvas v podnájme, ale platíš len mestu 150 €. Z toho možno pre viacerých vyplynulo (pre mňa tiež), že máš mestský nájomný byt. Dnes už bývaš v podnájme v byte, ktorý vlastní mama...
No každopádne ja ti želám, nech čo najskôr nájdeš prácu, ktorú teda intenzivne hľadáš a budeš si môcť platiť jedlo, aj podnájom, aj s rezervou. Všetko dobré...

@caramellka Veď ano platim mestu 150€ za energie tak som to myslela

autor
28. máj 2025
@caramellka

@caramellka Keby napijem ze byvam v podnajme tak by to zase pochopili tak že byvam u niekoho a platim 400€ za 3 izbovy.. Tak som preto napisala ze platim mestu energie.. Ospravedlnujem sa