Podmienky na hmotnú núdzu pre 24-ročných
Mam narok na hmotnu nudzu? Keď nemam prijem byvam sama? bez rodičov? Na urade mi povedali že je to az od 25 rokov a na internete to nepíšu. Je to od 25 neviete náhodou? Ďakujem
Ako dlho si doma bez práce?
Na začiatok by som hľadala prácu s ubytovaním. Veľa ľudí tak chodí napr do Čiech.
Alebo ozaj akúkoľvek prácu doma. Daj si inzeráty, aj na Fb, že ponúkaš napr venčenie a stráženie psov počas dovolenky, deti do a zo škôlky, proste čokoľvek. Čím dlhšie budeš doma bez práce, tym horšie. Neipinak sa na dávky.
A v novom meste na začiatok zdieľaný byt, izbu. Ja viem, žiadny ideál. Ale stále lepšie ako hmotná núdza.
@abbey1 Inzeraty som si dala už davno
@abbey1 tu sa musim autorky trocha zastat. Ano, mas pravdu, ale tak isto viem, ako bola moja dcera na tom, ked prisla zo dna na den o pracu. Neuveris, ale 4 mesiace si nevedela nic nas a to posiela ziadosti a chodila na pohovory skoro denne a jej je uplne jedno co by robila, len nech pracuje. Aj spominany Lidl skusala, bez odozvy z tade. Nakoniec ju zobrali "len" do DM po tolkych mesiacoch a to ma strednu skolu ekonomicku s maturitou. Je to divna doba a je mi mladych ludi luto. Moja dcera ma nastastie mna a ja ju ako 24 rocnu este plne financujem, aj ked zaraba, ale ak by skoncila ako autorka, nevedela by najst pracu (hocijaku) par mesiacov a nemala nikoho, kto by za ňou stal (ako ja za dcerou), tak chapem, ze moze byt momentalne v tazkej situacii.
@luizina Môže byť, že v určitých lokalitách je to s prácou zlé. Ale v mestách neustále hľadajú minimálne čašníčky na sezónu. A autorka nemá žiadne záväzky. Za prácou môže odcestovať.
Neviem, možno žijem v inom svete, ale našťastie v našom regióne problém s prácou nie je. Iste, nie je ideál pracovať za pásom na 3 smeny, či robiť čašníčku, keď ma to nebaví a mám nejakú školu. Keď však nemám na základné potreby, nebudem rozmýšľať ani sekundu.
@abbey1 Inzeraty som si dala už davno
@anonym neradia ti zle , prípadne nájdi prácu kde poskytuju ubytovanie -zväčša je to na hoteloch , čašník chyžná a podobne .. poznám vela mladých báb čo takto išli pracovať do tatier a podobne . Držím ti palce
@luizina Môže byť, že v určitých lokalitách je to s prácou zlé. Ale v mestách neustále hľadajú minimálne čašníčky na sezónu. A autorka nemá žiadne záväzky. Za prácou môže odcestovať.
Neviem, možno žijem v inom svete, ale našťastie v našom regióne problém s prácou nie je. Iste, nie je ideál pracovať za pásom na 3 smeny, či robiť čašníčku, keď ma to nebaví a mám nejakú školu. Keď však nemám na základné potreby, nebudem rozmýšľať ani sekundu.
@abbey1 súhlasím , no ona podla mňa nieje v situácii kedy by si mohla vyberať .. musí sa chopiť akejkolvek šance , mladí ludia bez záväzkov chodia do zahraničia na zárobky aby mali nejaký štart do života a nie doma sedieť a čakať na dávku aby bolo aspon na nájom
Ale ona nechce ubytovňu. Ona sa drží silou mocou toho bytu co není ani jej. A nechce ani pracovať. S maturitou si už dávno mohla niečo nájsť, nieže nie. Lenže ona ani to nechce. 24 ročná chce hmotnú núdzu? Čoo? Véd to je nonsens toto do riti. 🤔
Ja na tvojom mieste by som bola uz v zahraničí. A nie čakala dávku. Brala by som akúkoľvek prácu. Ja som v malom meste a robím v obchode za minimálnu mzdu mame 2 deti a za posledný rok som mala ďalšie 2 ponuky ist robiť inde. A to som na Východe Slovenska. Dnes je taká móda väčšina mladých chce veľa zarábať a nič nerobiť...
No lebo do teraz este nikde nerobila, tak sa jej ani nechce...
@autorka, bud sa vrat k mame a nech ta realne zivi, bud chod do zahranicia alebo chod normalne pracovat... preco riesis, kolko maximalne mozes zarobit? Ved ked budes na normalnu dohodu, ked aj minimalnu, na urade prace byt nemusis...a dokonca ani ked poberas HN, nemusis byt evidovana ...
No lebo do teraz este nikde nerobila, tak sa jej ani nechce...
@autorka, bud sa vrat k mame a nech ta realne zivi, bud chod do zahranicia alebo chod normalne pracovat... preco riesis, kolko maximalne mozes zarobit? Ved ked budes na normalnu dohodu, ked aj minimalnu, na urade prace byt nemusis...a dokonca ani ked poberas HN, nemusis byt evidovana ...
@maximiliana Byvam od 21 sama, k mame určite nepôjdem.. Tam ani robota neni.. Ja som myslela brigádne že môžem 275€ zarobiť v hrubom a max 40 dni v roku
@caramellka oa je jej s prepacenim na hovno nikto ju nezamestna ako uctovnicku,
@klotildabazarik Tak s takýmto prístupom už tiež o tom pochybujem... Ja som mala možno šťastie na šikovných študentov, ktorých som mala (jednotlivo) na praxi a dnes je bežné, že už počas štúdia používajú v škole kvalitný účtovný softvér, okrem iného, no a keď je niekto šikovný, cieľavedomý, zaujíma, atď., nie je podľa mňa OA "na hovno". No myslela som si, že autorka už má cca 5:rokov praxe, až neskôr napísala, že doteraz opatrovala babku. Za 5 rokov už teda zrejme ani z toho účtovníctva moc nevie, no to neznamená, že nemôže aspoň robit nejaké pomocné administratívne práce, keby sa jej pošťastilo a neskôr možno viac. No v tejto situácii, v akej sa autorka nachádza, by som vzala asi akúkoľvek prácu a hľadala už počas pracovného pomeru inú, akú si možno predstavuje...
@klotildabazarik Tak s takýmto prístupom už tiež o tom pochybujem... Ja som mala možno šťastie na šikovných študentov, ktorých som mala (jednotlivo) na praxi a dnes je bežné, že už počas štúdia používajú v škole kvalitný účtovný softvér, okrem iného, no a keď je niekto šikovný, cieľavedomý, zaujíma, atď., nie je podľa mňa OA "na hovno". No myslela som si, že autorka už má cca 5:rokov praxe, až neskôr napísala, že doteraz opatrovala babku. Za 5 rokov už teda zrejme ani z toho účtovníctva moc nevie, no to neznamená, že nemôže aspoň robit nejaké pomocné administratívne práce, keby sa jej pošťastilo a neskôr možno viac. No v tejto situácii, v akej sa autorka nachádza, by som vzala asi akúkoľvek prácu a hľadala už počas pracovného pomeru inú, akú si možno predstavuje...
@caramellka Veru z uctovnictva toho vela neviem kedže bol covid boli sme doma ani sme nematurovali
Ale ty mozes na dohodu zarobit kolko chces ... nikde nie je povedane, ze musis byt evidovana na urade prace ..
Autorka a z akej časti Slovenska vlastne si? Písala si, že "platíš mestu", takže zrejme teda bývaš v meste. Nemáte tam žiadne Tesco, Lidl, Kaufland, ...? Tam hľadajú stále niekoho. Asi si predstavuješ inú prácu, ale ja ti poviem ako mama, ktorá má zodpovednosť aj za dieťa, ktoré potrebuje jesť a bývať, vzala by som na začiatok aj prácu upratovačky, alebo vykladanie tovaru v obchodnom reťazci. A popri tom si intenzívne hľadala niečo iné. Viem, že jednoduché to nie je, ale dôležité je odniekial sa odraziť. A neupinaj sa na dohodu a cca 200 eur mes. v čistom. Ak ťa vezmú ako pokladničku napríklad, na TPP, alebo aj dohodu za sumu, čo ti pokryje byvanie, stravu, nevyhnutne výdavky..., bude to ako štart fajn. Aj ak by to bolo s dochádzanim do vedľajšieho mesta, myslím, že vždy lepšie, ako teraz...Držím palce.
Autorka a z akej časti Slovenska vlastne si? Písala si, že "platíš mestu", takže zrejme teda bývaš v meste. Nemáte tam žiadne Tesco, Lidl, Kaufland, ...? Tam hľadajú stále niekoho. Asi si predstavuješ inú prácu, ale ja ti poviem ako mama, ktorá má zodpovednosť aj za dieťa, ktoré potrebuje jesť a bývať, vzala by som na začiatok aj prácu upratovačky, alebo vykladanie tovaru v obchodnom reťazci. A popri tom si intenzívne hľadala niečo iné. Viem, že jednoduché to nie je, ale dôležité je odniekial sa odraziť. A neupinaj sa na dohodu a cca 200 eur mes. v čistom. Ak ťa vezmú ako pokladničku napríklad, na TPP, alebo aj dohodu za sumu, čo ti pokryje byvanie, stravu, nevyhnutne výdavky..., bude to ako štart fajn. Aj ak by to bolo s dochádzanim do vedľajšieho mesta, myslím, že vždy lepšie, ako teraz...Držím palce.
@caramellka Ano dnes som volala do Kauflandu na dokladanie tovaru že zavolajú keď sa uvolní
Neverím

a myslis, ze ja som si z coho platila ? normalne pojdes na ubytovnu, tam depozit nemusis platit...a normslne z vyplaty si budes platit najom.
Myslis, ze ako to robia iny ? tu v Bratislave ich teraz najdeš kvantum, ze pracuju byvaju na ubytovni...ak nemaju na podnajom
A ano, som mudra, lebo ak chcem peniaze, tak musim aj pre to nieco robit...nie sediet na riti a otrcat ruky.