Podvod UniCredit bank
Podvod UniCredit bank vyhraj 200€
Ahojte, je tu niekto, kto naletel? Je tu šanca, že mi vrátia späť peniaze? Vzali mi celú výplatu, ktorá mi prišla včera. 😭
@maranco lenže ja som bola v práci a mala telefón na ticho, čiže som si to nevšimla, že mi prišlo upozornenie...
@lenocka137 ale ten kód na schválenie/potvrdenie prevodu keď si im poskytla tak si musela mať mobil v ruke, to nemá dlhú platnosť
maily môžu meškať radšej si zapni priamo notifikácie v aplikácii banky v mobile
to isté aj notifikácie na platbu kartou, ešte v obchode ti musí pípnuť že bola vykonaná platba kartou
@floren číslo účtu môžeš dať ale nie prihlasovacie údaje.
@janai1
@januska12323 ešte aj iné veci chceli a najmä v súťaži o vstupenky, to bolo dosť divné. Bohužiaľ,našli sa takí, čo údaje poskytli
@maranco lenže ja som bola v práci a mala telefón na ticho, čiže som si to nevšimla, že mi prišlo upozornenie...
@lenocka137 Tiež som trochu prekvapená, že máš aplikáciu v mobile a chodia Ti notifikácie na email, nie priamo tie okamžité na mobil, keď akákoľvek platba odíde. Mne chodila notifikácia na mail len na ten účet, na ktorý mal appku a okamžité notifikácie manžel. Prosím, skús si to zmeniť. A o to viac, že na Tvoj účet chodí výplata vás oboch...🙏
@maranco chodí mi e-mail o transakcii
@lenocka137 to ti pracovníčka v banke nemusí povedať, že karta je neprenosna. Keby si si precitala zmluvu, ktorú si podpisala, tak to tam máš napísané. Peniaze už neuvidíš, tie sú už dávno nie v zahraničí. Prihlasovacie údaje treba zmeniť a manžela pridaj na účet ako disponenta, vybav mu prístup do IB a aj kartu, radšej zaplat par eur navyse, ale bude všetko naporiadku. A teda do budúcnosti si sa snáď už poučila a budeš čítať co potvrdzujes. Mimochodom, zrejme nesledujes originál stranku UNI ale nejakú podvodnu
Nový Smart kľúč
Jednoduchší, rýchlejší a bezpečnejší spôsob prihlasovania sa do Online Bankingu a potvrdzovanie platieb vďaka novému Smart kľúču.
https://www.unicreditbank.sk/sk/obcania/digital...
ako vyzerá to potvrdenie pred platbou, je tam dostatočne zreteľné že ide o platbu a hlavne v akej sume?
Vo FIO mám veľkým výrazným písmom uvedenú sumu a potom menším textom ostatné informácie, takže aj na prvý pohľad vidím v akej sume idem potvrdiť či už prevod na účet alebo platbu kartou.
To isté robím aj v obchode pri platbe kartou počkám až kým nabehne cena na termináli, rýchlo ju pozriem a až potom priložím kartu. Predtým som bezhlavo prikladal kartu bez prečítania sumy.
Môže byť niekto naučený automaticky odklikávať a odsúhlasiť všetko bez čítania, ale pri banke stojí za to venovať pár sekúnd prečítaniu čo vlastne idem potvrdiť.
@zic to nebolo kade tade bol to Facebook... normálne príbeh
@lenocka137 boze ved fecabook je najvacsia debilina na podvody 😂😂😂 prepáč ale musím sa ti zasmiat banka mala sutaz mam tu banku stacilo ze ti pride v mesiaci jun na ucet minimalne 800 eur a spravíš aspon 20 platieb kartou v obchodoch ak mas tu banku mala si si to pozriet v ich aplikácií a nie klikat na facebooku ktory je ocividne pre teba svätý
@lenocka137 boze ved fecabook je najvacsia debilina na podvody 😂😂😂 prepáč ale musím sa ti zasmiat banka mala sutaz mam tu banku stacilo ze ti pride v mesiaci jun na ucet minimalne 800 eur a spravíš aspon 20 platieb kartou v obchodoch ak mas tu banku mala si si to pozriet v ich aplikácií a nie klikat na facebooku ktory je ocividne pre teba svätý
@reggiericky ďakujem teda za zasmiatie, hádam máte vďaka nešťastiu druhých krajší večer 😉hádam na vás nikto nespácha nejaký podvod, resp. trestný čin
@reggiericky ďakujem teda za zasmiatie, hádam máte vďaka nešťastiu druhých krajší večer 😉hádam na vás nikto nespácha nejaký podvod, resp. trestný čin
@lenocka137 krajsi ho nemam samozrejme ze ta lutujem ale zaroven som sa musel aj zasmiat kedze mas original apku kdebje pisane o sutazi a ty to riešis cez fb a napises bol to pribeh presne to jecten fb staci dat fotku a text a ludia tomu veria co uz sa jedna o politika statiskty alebo hocico ine ak ma chápeš realita ludi kednjecto na fb musi to byt pravda lenze to nieje a teba to stalo vyplatu
@lenocka137 krajsi ho nemam samozrejme ze ta lutujem ale zaroven som sa musel aj zasmiat kedze mas original apku kdebje pisane o sutazi a ty to riešis cez fb a napises bol to pribeh presne to jecten fb staci dat fotku a text a ludia tomu veria co uz sa jedna o politika statiskty alebo hocico ine ak ma chápeš realita ludi kednjecto na fb musi to byt pravda lenze to nieje a teba to stalo vyplatu
@reggiericky ja som nič v appke nevidela o nijakej súťaži...
@lenocka137 Ahojte. Viackrát mi už vybehlo, že niekoho na modrom koniku okradli o peniaze na internete. Spravil som si teda účet len na to aby som vám mohol niečo povedať z kyberbezpečnostnej stránky.
Je mi veľmi ľúto čo sa vám stalo a v poslednej dobe aktívne bojujem proti týmto podvodom ktorých je viac ako dosť. Kyberbezpečnosť študujem už viac ako 2 roky, praxujem v kyberbezpečnostnom tíme a pravidelne sa vzdelávam certifikátmi a školeniami. Chcem ľuďom pomáhať, aby sa nedali nachytať na internetové podvody.
Vytvoril som preto projekt Surfuj Bezpečne na Instagrame a YouTube kde učím ako nenaletieť na tieto podvody zábavnou cestou pomocou Reelov.
Odporúčam pozrieť odkazy nižšie, ja z toho nemám ani cent, je to len pre dobrú vec. Dúfam, že sa už žiadnej z vás podobná vec nestane.
Ak by ste mali nejaké otázky, pokojne píšte na Instagram, tu pochopiteľne nebudem chodiť, som chlap 🙂
@maranco veď my máme spoločnú kartu...ja som inak bola pred pol rokom v banke a tam mi povedali, že to by sme mali len ďalšie poplatky...že veď bežne to takto ľudia majú, že sa neoplatí mať dve karty...on vie moje heslo aj všetko, takže a aj tak všetko platím ja...cez ten banking..
@lenocka137 neverim, ze v banke ti odsuhlasili, ze zdielas svoje bankove udaje s dalsou osobou, ved to je porusenie bezpecnosti, takisto karta je neprenosna
@lenocka137 ale ten kód na schválenie/potvrdenie prevodu keď si im poskytla tak si musela mať mobil v ruke, to nemá dlhú platnosť
maily môžu meškať radšej si zapni priamo notifikácie v aplikácii banky v mobile
to isté aj notifikácie na platbu kartou, ešte v obchode ti musí pípnuť že bola vykonaná platba kartou
@maranco stále rozmýšľam nad tým až kam vysoko siahajú tieto podvodné skupiny keď sa za pána nenájde na ne účinný systém či už na úrovni bánk (vrátenie transakcií, blokácia, zverejnenie majiteľom účtov pre potreby trestného konania) alebo na úrovni zákonodárcov pre účinnú tvorbu zákonov na ich dolapenie. Musí to byť veľmi účinný biznis a ak je pravda čo hovoríš, o tom platení FB, tak sa ani nečudujem, že tieto podvody tak prekvitajú. Všetko sa dá, aj blokovať a mazať podvodné stránky a tým znemožňovať podvodníkom okrádať ľudí, len sa asi nechce.
UniCredit banka má aj účet zadarmo tak si ho doporučujem spraviť. A k tej pani čo prišla o 17 000€ je nezodpovedné mať to na bežnom účte, ak ich tam akútne nepotrebovala. Aj ČSOB a fio majú účet zdarma tak doporučujem si ich tam urobiť a rozhodiť pre bezpečnosť peniažky. Určite majte aj hotovosť doma dobre ukrytú aj v US dolároch keby dačo. Aspoň 1 000€ v menších hodnotách aj mince. Crypto tiež nie je na zahodenie, ale v HW peňaženke.
@lenocka137
Minulý týždeň som sa chcel prihlásiť do Smart Bankingu cez počítač. Chcel som zaplatiť výlet, na ktorý som si šetril 19 rokov. Cez aplikáciu sa mi to nepodarilo, pretože denný limit bol nižší. Zavolal som do banky, aby mi limit zvýšili. Povedali mi, že to je možné len osobne. Odporučili mi, aby som peniaze poslal cez počítač, že tak to pôjde.
Počítač som nikdy predtým nepoužil, vždy som sa prihlasoval cez aplikáciu. Do Googlu som napísal "Unicredit" a klikol som na prvý odkaz. Objavila sa stránka Unicredit, presmerovalo ma to na prihlasovanie. Zadával som svoje údaje a stránka len načítavala. Myslel som si, že je problém so systémom, že zamrzol.
Potom som sa prihlásil do aplikácie cez telefón a všetky peniaze z účtu zmizli (4000 €). Podali sme žiadosť, musíme čakať jeden mesiac.
@lenocka137
Minulý týždeň som sa chcel prihlásiť do Smart Bankingu cez počítač. Chcel som zaplatiť výlet, na ktorý som si šetril 19 rokov. Cez aplikáciu sa mi to nepodarilo, pretože denný limit bol nižší. Zavolal som do banky, aby mi limit zvýšili. Povedali mi, že to je možné len osobne. Odporučili mi, aby som peniaze poslal cez počítač, že tak to pôjde.
Počítač som nikdy predtým nepoužil, vždy som sa prihlasoval cez aplikáciu. Do Googlu som napísal "Unicredit" a klikol som na prvý odkaz. Objavila sa stránka Unicredit, presmerovalo ma to na prihlasovanie. Zadával som svoje údaje a stránka len načítavala. Myslel som si, že je problém so systémom, že zamrzol.
Potom som sa prihlásil do aplikácie cez telefón a všetky peniaze z účtu zmizli (4000 €). Podali sme žiadosť, musíme čakať jeden mesiac.
@zsuzsu86 hmmm, tak to poteší, a na čo máte čakať jeden mesiac?
@lenocka137
@zsuzsu86 chyba bola nepozrieť si web adresu stránky kde dávate heslo do IB
druhá chyba bola nepozrieť si riadne notifikáciu zo smartfónu čo idete potvrdiť, musel tam byť uvedený prevod 4 000€
ak to bol prevod a nie platba kartou peniaze ti už nik nevráti
prečítaj si https://www.modrykonik.sk/blog/maranco/article/nedajte-sa-okradnut-bankou-3cl7hi/
@maranco stále rozmýšľam nad tým až kam vysoko siahajú tieto podvodné skupiny keď sa za pána nenájde na ne účinný systém či už na úrovni bánk (vrátenie transakcií, blokácia, zverejnenie majiteľom účtov pre potreby trestného konania) alebo na úrovni zákonodárcov pre účinnú tvorbu zákonov na ich dolapenie. Musí to byť veľmi účinný biznis a ak je pravda čo hovoríš, o tom platení FB, tak sa ani nečudujem, že tieto podvody tak prekvitajú. Všetko sa dá, aj blokovať a mazať podvodné stránky a tým znemožňovať podvodníkom okrádať ľudí, len sa asi nechce.
@lilope tu je podrobnejšie písané čo banka môže a nemôže urobiť
https://zive.aktuality.sk/clanok/yYLhGVY/nbs-po...
čo ma prekvapilo z článku
Paradoxne, pokiaľ ide o prevody na účty, podvodníci sú v poslednom roku drzejší a používajú alebo zneužívajú účty klientov priamo na Slovensku. To znamená, že peniaze zaparkujú na Slovensku a až potom idú „von“. V minulosti sa to stávalo väčšinou naopak.
Bohužiaľ, mnoho ráz zmanipulujú iného klienta a zneužijú prístupové práva k jeho účtu. To sú situácie, keď klient odovzdá všetky prístupové práva k svojmu účtu. Podvodník ten účet vie využiť, dokonca si vie na takéhoto klienta zobrať rýchlu pôžičku, ešte ho zaťažiť úverom a použiť účet na transakcie, kým nie je zablokovaný.
Mali sme aj situácie, že sa klienti v zásade za malý obnos peňazí, ktoré im ostali na účte, stali bielymi koňmi. Nevedeli alebo nechceli vedieť, že ich účty boli zneužité na takéto transakcie. Potom im dokonca klopala na dvere polícia, ale už bolo neskoro.
@lilope tu je podrobnejšie písané čo banka môže a nemôže urobiť
https://zive.aktuality.sk/clanok/yYLhGVY/nbs-po...
čo ma prekvapilo z článku
Paradoxne, pokiaľ ide o prevody na účty, podvodníci sú v poslednom roku drzejší a používajú alebo zneužívajú účty klientov priamo na Slovensku. To znamená, že peniaze zaparkujú na Slovensku a až potom idú „von“. V minulosti sa to stávalo väčšinou naopak.
Bohužiaľ, mnoho ráz zmanipulujú iného klienta a zneužijú prístupové práva k jeho účtu. To sú situácie, keď klient odovzdá všetky prístupové práva k svojmu účtu. Podvodník ten účet vie využiť, dokonca si vie na takéhoto klienta zobrať rýchlu pôžičku, ešte ho zaťažiť úverom a použiť účet na transakcie, kým nie je zablokovaný.
Mali sme aj situácie, že sa klienti v zásade za malý obnos peňazí, ktoré im ostali na účte, stali bielymi koňmi. Nevedeli alebo nechceli vedieť, že ich účty boli zneužité na takéto transakcie. Potom im dokonca klopala na dvere polícia, ale už bolo neskoro.
@maranco je sila ze neexistuje ochrana voci takymto podvodom. to mi potom pride ze maju kontakty na dakoho kto tie security vobec tvori.
@maranco je sila ze neexistuje ochrana voci takymto podvodom. to mi potom pride ze maju kontakty na dakoho kto tie security vobec tvori.
@balerina2025 mali by tvrdšie zasiahnuť proti ľahostajnosti sociálnych sietí
bol nahlásený podvodný inzerát - bol
reakcia sociálnej siete - po preverení inzerátu sme zistili, že neporušuje naše podmienky
nasledovala by pokuta od štátu, ak by nebola včas uhradená v danej krajine poskytovatelia internetu zablokujú danú sociálnu sieť
reakcia sociálnej siete - po preverení inzerátu sme zistili, že neporušuje naše podmienky
nasledovala by pokuta od štátu, ak by nebola včas uhradená v danej krajine poskytovatelia internetu zablokujú danú sociálnu sieť
@maranco nemam slov
@maranco bol nahlásený už pred vyše týždňom a nič, odvtedy naletelo x ďalších ľudí vrátane mňa ...no a na počudovanie, večer môjmu manželovi vyskočil daný príspevok aj mojej mame a ďalším známym...sila...a to podotýkam, že každý z nás ho aj nahlásil
@maranco bol nahlásený už pred vyše týždňom a nič, odvtedy naletelo x ďalších ľudí vrátane mňa ...no a na počudovanie, večer môjmu manželovi vyskočil daný príspevok aj mojej mame a ďalším známym...sila...a to podotýkam, že každý z nás ho aj nahlásil
@lenocka137 aká ti prišla odpoveď po nahlásení?
@lenocka137 mne tak zoo Bratislava,tiež pýtali číslo účtu a kade co
@floren tak cislo uctu problem nie je. Spozorniet treba ak pytaju cislo bankomatovej karty.
@lenocka137 Áno, keďže si na FB a iných miestach platia reklamy tak to soc. sieťam vyhovuje a nerobia s tým nič.
Ja som predvčerom našiel FB stránky ktoré napodobňujú Dopravné podniky rôznych miest a sľubujú cestovanie MHD za 2€ na pol roka pričom v realite vás okradnú o peniaze a ukradnú aj FB účet cez ktorý šíria podvod ďalej.
Spravil som o tom video, nahlásil to Facebooku a našej vládnej bezpečnostnej jednotke, to je všetko čo môžem spraviť a uvidíme či ich zmažú...
@lenocka137 Áno, keďže si na FB a iných miestach platia reklamy tak to soc. sieťam vyhovuje a nerobia s tým nič.
Ja som predvčerom našiel FB stránky ktoré napodobňujú Dopravné podniky rôznych miest a sľubujú cestovanie MHD za 2€ na pol roka pričom v realite vás okradnú o peniaze a ukradnú aj FB účet cez ktorý šíria podvod ďalej.
Spravil som o tom video, nahlásil to Facebooku a našej vládnej bezpečnostnej jednotke, to je všetko čo môžem spraviť a uvidíme či ich zmažú...
@surfujbezpecne daj vedieť ako to dopadne, dávnejšie som čítal článok že skúšali nahlasovať rôzne podvodné súťaže a FB hlásenia ignoroval, dokonca písal že po preverení je to v poriadku inzerát neporušuje podmienky, až keď sa ozvali ako redakcia a chceli po FB vyjadrenie tak zrušila podvodnú reklamu
@surfujbezpecne daj vedieť ako to dopadne, dávnejšie som čítal článok že skúšali nahlasovať rôzne podvodné súťaže a FB hlásenia ignoroval, dokonca písal že po preverení je to v poriadku inzerát neporušuje podmienky, až keď sa ozvali ako redakcia a chceli po FB vyjadrenie tak zrušila podvodnú reklamu
@maranco Okay, dám.
Osobne si ale nemyslím, že to Facebook zmaže, v poslednej dobe je to otras, blokujú ľudí bez príčiny ale podvody sú pre nich OK lebo si platia za reklamy, je to hnus.
Nahlásil som ale incident na SK-CERT (vládna kyberbezpečnostná jednotka), možno by to oni vedeli poriešiť pretože ak by sa ozvali Facebooku, brali by to podľa mňa vážnejšie ako keď im napíšem ja ako jednotlivec😅
Ak nie to, môžu aspoň upozorniť ľudí na tieto podvody, nech sa o tom vie.
@surfujbezpecne @maranco
Xkrat som nahlasoval FB a YT tie AI videa, kde "Pellegrini predava akcie Slovnaftu, Musk predava neviem co"... vzdy prislo co pises "po preverení inzerátu sme zistili, že neporušuje naše podmienky..."
@maranco Okay, dám.
Osobne si ale nemyslím, že to Facebook zmaže, v poslednej dobe je to otras, blokujú ľudí bez príčiny ale podvody sú pre nich OK lebo si platia za reklamy, je to hnus.
Nahlásil som ale incident na SK-CERT (vládna kyberbezpečnostná jednotka), možno by to oni vedeli poriešiť pretože ak by sa ozvali Facebooku, brali by to podľa mňa vážnejšie ako keď im napíšem ja ako jednotlivec😅
Ak nie to, môžu aspoň upozorniť ľudí na tieto podvody, nech sa o tom vie.
@surfujbezpecne aké rôzne podvody teraz letia a inšpirovať sa pred čím varovať si vieš pozrieť aj tu https://www.banky.cz/poradna/podvod/

@lenocka137 tebe nechodia notifikácie hneď po platbe že ti odišlo z účtu 830€?
Tak by si okamžite vedela že je niečo zle a volala do banky.
Alebo podvodník stihol najprv vypnúť notifikácie a až tak zadal prevod?