icon

Pomáhajú aj vám rodičia finančne?

24. máj 2021

Viem ze trosku o nicom tema mozno pre niekoho ale mne to teda pride zvlastne napr vcera v novom byvani bol taky mlady chalan neviem kolko mal rokov ale vravel ze je student este a chce sa osamostatnit. Pracu nespominal. Hladal si byvanie za 130 000 akoze povie mi niekto kde student ktory mozno len niekde brigaduje zoberie taku sumu na byvanie? Zeby rodicia dali hmmm? neviem mne to pride divne. Aj v okoli mam par ludi a povedia ze rodicia mi dali na byvanie ,,len" 20 000€ alebo podobne. Alebo rodicia mi kupili byt, dom prerobili za svoje, kupili auto nove apod.. Akoze je to normalne? Neviem ja si neviem predstavit zeby som mala takto rodicov vyciciavat my sme si vsetko sami vzdy. Je to aj dobre pre tie deti ked dospelemu takto financne prilepsia ze potom sa bude aj do buducna vzdy na nich spoliehat co myslite?

littlebubble
24. máj 2021

Vieš čo.Ja by som mile rada niečo dieťaťu do budúcna prispela, ale pochybujem, že sa ešte k nejakému bytu dostane keď už mi sme si to ledva mohli dovoliť.
Keby som mu mohla dať byt tak mu ho dám.A prečo nie? Veď energie si bude platiť samo.Či je lepšie dlhovať niečo banke?
Koľkí bývajú v rodičovskom dome? Ako si vychováš tak máš.Dieťa môžeš mať skromné a vďačné.

lusyyy36
24. máj 2021

@sisa_s a myslíš,že tam aj reálne ľudia chodia? Lebo pred par rokmi tam bola známa, tiez len ako zaplatená herečka, vôbec nehladala byt. A ešte aj od nej potvrdene,ze to tak bolo

lusyyy36
24. máj 2021

@eni01 pozri môj príspevok vyssie . Možno 1 z 10 prípadov je reálny, inak len divadlo

autor
24. máj 2021

@eni01 a ty mas aky zivot ked na zaklade jedneho prispevku uz vies ako zijem ja? :D tak to je dost od veci. a prepac ze som neprecitala cely clanok lebo ma to nezaujalo..

zojazoja
24. máj 2021

@modrava 🙂 chudiatka ludia a ich myslenie 🙂

modrava
24. máj 2021

@zojazoja najlahsie je vytvorit si fiktivny scenar a drzat sa ho 🙂

martina1201
24. máj 2021

Ahoj, sú rodičia čo na budúcnosť deti myslia sporením a poistka mi od mala. Ak si rodičia vedeli ušetriť koruny alebo neskôr eura a odkladali dieťaťu napr. cez stavebné sporenie alebo poistku prečo by mu to nemali dať? Ja mám 42 rokov a keď som sa vydávala mama mi dala zo zrušenej poistky 2000 korún. Na ten čas slušný peniaz. Moje deti majú teraz nasporených 2000€ každé tiež na stavebnom sporení. Nie je to veľa, ale mám ich 5 a tak sporime ako sa dá. A deti tiež nezaháľajú doma a brigádujú a odkladajú si na vysokú školu.

Dať základ do života deťom keď sa osamostatnili ( oženil, vydali prípadne kupujú byvanie) je dobre. Ale dieťa by už od detstva malo mať v hlave rozprávku o 3 grošoch a vracať rodičom čo do nich v detstve investovali. U manžela to bolo tak, že nasporené nemal, dlho bol slobodný a čo si od rodičov požičal kým sa neosamostatnil to im do koruny vrátil a dnes keď majú sviatky dostávajú od nás drahšie darčeky v podobe akej to potrebujú( a keďže sú na dôchodku nemôžu si to dovoliť). Napr. Chladnička, mraznička, televízor a podobne. Keď vidíme že sa niečo kazí dostanú na sviatok keď aj s predstihom nové. Vraciame im čo investovali do syna v detstve. Ja žiaľ mojich rodičov už nemám, takže im nemám ako dávať.

zojazoja
24. máj 2021

@modrava 🙂 🙂 presne🙂 .....ludom sa proste nedá pomocť. nijak. 🙂

pallacinka
24. máj 2021

Z pohľadu dieťaťa, ktorému pomáhajú rodičia - nie je pravda, že automaticky si preto nevážim peniaze. Sme s bratmi traja a rodičia nám každému pomáhajú nadštandardne, ale ani u jedného sa to takto neprejavilo. Možno preto, že vieme, že im tie peniaze z neba nespadli a raz túžime takto na oplátku zasa pomôcť my našim deťom, takže máme motiváciu snažiť sa. V každej rodine to funguje ináč, netreba sa nad tým pozastavovať a hľadať problém tam, kde nie je.

autor
24. máj 2021

je rozdiel medzi pomocou a pomocou..to si treba uvedomit a tak som to aj myslela. nikde nepisem ze nemaju rodicia dat detom nic bezne sa spori detom da sa im to potom do buducna ale su pripady ktore ja poznam napr moja teta musela kvoli synovi predat byt donutil ju lebo potreboval na dom isla do podnajmu tak to vam nepride ako vyciciavanie ale normalna pomoc? alebo take ze dam decku na dom vsetko porobim aby sa osamostatnilo a ono potom pride k rodicom najest sa zakazdym oprat si a pod tak to je ake osamostatnenie sa? :D pre mna teda nie

zuvelyn
24. máj 2021

Nám napríklad neprispeli všetko sme si vybudovali sami, v prvom rade sme si vybrali takú nehnuteľnosti ktorú zvládneme splácať. Moji rodičia ale aj svokrovci majú peňazí dosť čiže ak by sme sa mi nereaguje ocitli vo finančnej tiesni z nejakého dôvodu tak viem že by nám pomohli. My napríklad deťom neodkladame žiadne peniaze. Máme nejaké investície ale je to pre nás s manželom na dôchodok. Ak budeme mať 70 80 rokov a zvyšné peniaze ktoré vieme že už nepoužijeme a nebudeme potrebovať na starobu Tak samozrejme posunieme ďalej dovtedy však musíme myslieť aj na seba a na svoj život a nie 30 rokov v živorit len kvôli tomu aby si naše deti mohli postaviť domy lebo nechcú ísť bývať do bytu na sídlisku.

autor
24. máj 2021

@martina1201 to mi pride normalne co opisujes nahodou 🙂

autor
24. máj 2021

@pallacinka nehladam problem len tak na lahsi pokec som to myslela a tvoje uvazovanie aj tvojich surodencov je super vazite si tu pomoc a tak to ma byt 🙂

autor
24. máj 2021

@zuvelyn niekto to pochopil spravne konecne :D

zojazoja
24. máj 2021

donutil? hmm.....ok..a .toto uz pises, ale zas iny pribeh, nez si dala otazku, takto tu mozme polemizovat do rána bieleho...je príbeh a príbeh...nemiesaj to dokopy a vlastne asi bolo aj vhodne nemiesat sa do zivota inych.

autor
24. máj 2021

@zojazoja a ty sa nemiesa do mojho tym ze mi radis co mam a nemam robit a miesat a pisat? :D mne sa zda ze ano ja nikoho nenutim byt v tejto diskusii ci?

autor
24. máj 2021

nikto sa neurazte ale nie je to prvy x co to vidim take to mudrovanie ako sa netreba do nikoho starat a podobne ale preco sa taki ludia staraju do toho co druhi riesia a co a ake temy ich zaujimaju napr? to je tiez staranie sa.

zojazoja
24. máj 2021

radim? 🙂 🙂 ...ok 🙂 🙂

trema
24. máj 2021

Stale sa tu ohanas tym, ze je student.. ale nemoze aj student pracovat? Nemoze byt v poslednom rocniku a hned ist do prace? Mozno studuje externe a popri tom pracuje a pracu nechce spominat v tv? Alebo ma fakt bohatyvh rodičov a ma super zivot.. a v tejto relácii nie je povinne kupit byty, takze keby aj povedal, ze je student a moze si kupit byt za dva miliony, teba to vobec nemusi trapit

autor
24. máj 2021

a este k tomu ze sa starama do inych podla mna staranie sa by bolo keby tym ludom realne kafrem do ich veci poucam ich a pod. tu som uviedla par prikladov zo zivota pre ozrejmenie kedze zase nepochopene. ale toto je len pouha diskusia ja tym ludom nic nerobim tak klud prosim :D

autor
24. máj 2021

@trema ty a tebe tu podobne ste nikdy nikoho v zivote neriesili len tak pre odlahcenie nikdy ste nikoho nespominali poza chrbat co a ako ma ruku na srdce ak ano tak blahozelam za to :D

nikyball
24. máj 2021

Jasné, že riešili vlastných mužov , svokry 🤣, rodinu a teraz tu idú mudrovat

zojazoja
24. máj 2021

čo a ako má sme urcite vsetci minimalne 1x v zivote uz riesili, sice nie verejne na forach, skor medzi sebou kamaratky a tiez sme riesili aj to, ze sme si vypoculi nazory medzi sebou a ziadna z nás sa nestala fučom. a ked nedokazes prijat nazory alebo skor ine pohlady na danú vec druhych a furt si ides svoje, tak nepis na verejné forum. Amen!

autor
24. máj 2021

@nikyball ved toto ja sa nebudem hrat na moralistku ked viem ze nemam na to pravo ale niektore tu to robia dost casto co uz

autor
24. máj 2021

@zojazoja nestaraja sa do mna kde mam a nemam pisat uz lebo ta z toho klepne hadam :D :D ach aspon sa bavim na niektorych

zojazoja
24. máj 2021

bozechran, do teba by som sa v zivote starat nechcela, to mi ver! 🙂 🙂

autor
24. máj 2021

@zojazoja tak preco tp rpbis tu? Mna ked tema nezaujima a pod neprispejem to nej a uz vobec by som nepisala nejakej autorke co ma a nema riesit na fore 😂 ale tak budis kazdy sme nejaky

tncka
24. máj 2021

No kto na to ma tak svoje dieta podpori ako najlepsie vie. Moja je len 2hacka na ZS a uz ma vlastny byt😅👌nevie o nom samozrejme a dostane ho az neskor,ale ma no. Co uz s nim potom urobi je jej vec. Mlady si mozno v zahranici zarobil ak ma 29r. A potom mozno ho osvietilo ze chce este studovat😅No neviem iba dedukujem😅🙈

lindous
24. máj 2021

Nepozerala som to a ani nečítala celú diskusiu, ale teda aj keď to bol herec, tak teoreticky hovoríte že študent a 29 rokov, to znamená že pravdepodobne končí doktorát a tam je to štipko viac než pekné, takže je reálne si aj pomerne veľkú sumu za tie 4-5 rokov ušetriť, pokiaľ človek žije u rodičov a má minimálne náklady + ak má k tomu nejakú brigádu, tak ani nehovorím 😊

gbgb
24. máj 2021

Nech si hlada aj za mega,ked na to ma. Jeho vec. Ale tam byvaju podla mna taki co nechcu byt, iba honorar za ucinkovanie a mixer. Kolko krat taki tupci.. nehnutelnost predrazena knajpa a oni komentuju iba malovku a farbu obkladu v kupelni 🤦🏼‍♀️