Pomáhajú aj vám rodičia finančne?
Viem ze trosku o nicom tema mozno pre niekoho ale mne to teda pride zvlastne napr vcera v novom byvani bol taky mlady chalan neviem kolko mal rokov ale vravel ze je student este a chce sa osamostatnit. Pracu nespominal. Hladal si byvanie za 130 000 akoze povie mi niekto kde student ktory mozno len niekde brigaduje zoberie taku sumu na byvanie? Zeby rodicia dali hmmm? neviem mne to pride divne. Aj v okoli mam par ludi a povedia ze rodicia mi dali na byvanie ,,len" 20 000€ alebo podobne. Alebo rodicia mi kupili byt, dom prerobili za svoje, kupili auto nove apod.. Akoze je to normalne? Neviem ja si neviem predstavit zeby som mala takto rodicov vyciciavat my sme si vsetko sami vzdy. Je to aj dobre pre tie deti ked dospelemu takto financne prilepsia ze potom sa bude aj do buducna vzdy na nich spoliehat co myslite?
ale mna tema zaujala a napisala som ti a odpovedala. to ze tebe sa nepaci moja odpoved...za to uz ja nemozem.
Pozri sa na to aj z iného uhla, nie len z toho tvojho.
Ak je môj otec politik, úspešný podnikateľ, dedič impéria, doktor, úspešný vedec, dobrý it profík, riaditeľ nejakej veľkej firmy, influenser 😂 a mohla by som dlho dlho pokračovať, zarába dajme tomu 10-20k mesačne, na účte ma 0,5 mil € tak ako čo si ich ma vziať do hrobu? Jasne že ich dá svojim deťom, podľa mna na tom nie je nič výnimočne a ani to nie je vycuciavanie. Hádam by som si nebrala hypotéku na bývanie v takomto prípade.
A druha vec je výchova, a ako si kto váži peniaze, vôbec to nemusí mat žiadny vplyv.
Ja kebyze mam len tak pohodene desattisice eur na ucte tak dietatu pomozem :D asi vela zalezi od financneho zazemia rodicov...my sme si hypoteku brali sami a celu, rodicia nam pomohli trochu s peniazmi na zariadenie bytu...neviem ci mas dieta uz ale vo vacsine pripadov si myslim, ze ano rodic ak moze tak dietatu pomoze 🙂
@tncka ejha stastne dieta :D tak jasne neda sa to zrovnavat vsade ale taketo ma zaujalo celkom ze ako to maju
@gbgb bol v bez servitky ten chalan kukla som z reprizy tam aj vravel ze zije s rodicmi a chce do buducna riesit nieco vlastne ale ze zatial este nie
Nie,stastie sa nemeria peniazmi. Iba ju chceme zabezpecit,pokial sa da,je moja jedina. Stastna snad bude ak bude zdrava,lebo zdravie je u nas hodnotene najviac❤
@ckatka presne aj tie vztahy v rodine vela spravia urcite my to mame podobne inak co pises tiez nasi peniaze nevezmu nazad tak ja im spravim nakup napr a podobne a to uz potom nemaju ako odmietnut :D no a ja som zas taka ze keby mi aj rodicia davali viac penazi nevezmem lebo netriem biedu nie som na ulici proste mam dostatok toho co chcem povedala by som ze sa nadreli dost tak nech si to uziju ale samozrejme berem je kazdeho vec ako nalozi so svojimi peniazmi. Ja mam v tomto taketo videnie zmyslanie zase 🙂
Ono... Vela ľudí si mozno neuvedomuje... Uz som to tu nie raz písala... Ale rodina, rodicia nemusí dst sbojin deťom financie na ruku, 20 000 a viac, kupit nehnuteľnost...
Ale stačí, ak študent ci po strednej ci vysokej byva niekoľko rokov s rodičmi, mozno aj s manželom a deckami... Prispievajú primeranou sumou, (niektori neprispiwvaju) tak sa da krásne ušetriť...
Pre príklad...
My sme za 2 roky dali do nájmu 10 000 eur...
Teraz sms na tom istom, mesačnej splátky ale sme konečne vo svojom, síce s hypo...
Po skole manžel mal po rodičoch dlhy a mne dal otec cenu nájmu za 600 eur mesačne(a to ame kúpili aj palivo za 1000 eur)
V jednej izbe, bez nároku sa kedykoľvek okúpať ci navariť... Takže sme zvolíli radšej nájom za 500 eur..
A ak človek je informovaný, vie, ze lacnejší najom, hlavne s deckami je veľmi, veľmi náročné zohnať....
@zojazoja nie ze nepaci ale nemam rada take to ze naco to riesis nestaraj sa tak mozno sa ti to nepaci tiez ale je to v podstate moja vec. ak si to tak nemyslela tak potom sa ospravedlnujem
Sú rodičia, ktorí rozumne sporia pre svoje dieťa od narodenia, do dospelosti sa teda nazbiera základ napr. na bývanie. Nepripadá mi to ako vyciciavanie rodičov.
Aby mladý človek získal vlastné bývanie, musia na to myslieť rodičia. Podľa mňa je to lepšie ako bývať do 30tky u rodičov, prípadne vyhadzovať peniaze za podnájom
A ty ako vies, ze on nie je externy student a o svojej praci proste nechcel hovorit? Tak povedal, ze je student. Mozno maju rodicia dost penazi a prispeju mu, mozno zalozia dom/byt... A ze si privyraba v nejakych show, sudnych sienach a podobne. Ved to rboi stvrtina BA. Mne minule odpalila dekel nevesta vo svadbe na prvy pohlad, ktora ked jej zenich povedal, ze hrava v rodinnych pripadoch bo si tak obcas privyraba, okamzite ho oznacila ako nastrceneho, nedoveryhodneho a odpisala ho. Mam vela kamosov/kamosiek co takto ucinkuju a predstav si aj oni si hladaju byt, partnera, pracu, maju hypoteky aj ked sa sem tam mihnu v telke.
Tak ako sa baby starajú do teba, ty sa staráš do druhých. Takze prečo ta to uráža? Ved predsa robíš úplne to iste.
@777januska777 ako sa do nich staram osobne im nic nepoviem to by bolo staranie sa..
ANONYM Asi ti je ľúto ,že tebe nedali Vaši keďže si to nemôžu dovoliť .No sú ľudia ,čo majú kopec peňazí ,zbytočne im trčia v banke a milujúci rodičia radi pomôžu svojmu najbližšiemu ,v štarte do života .Komu inému ?Ked majú dostatok peňazí .Nič zlé na tom nevidím .
To ze im nepovieš nic do očí, ale ich ohovaras kade tade, je asi ešte horšie. Lebo je to veľmi pokrytecke.
ten zaujemca bol komparzista, cize to bolo iba hrane, uz bol aj v inom projekte , sa cudujem ze uz to robia takto okato 😉
Ináč aký zmysel vôbec dáva táto diskusia. Aký autorka zistila, komu finančne rodičia prispeli na auta a byt ?? A že ona nič nedostala 🤷♀️ Či ako
@retatka chceli ale ja si nezoberiem proste ked viem ako sa nadreli som dospela mam obe ruky aj nohy zdrave preco by mi oni mali nieco davat?
@777januska777 dobre pani moralistka a co teraz ako? :D
Nie, rodičia mne, ani manželovi nič nedali, ani nedávajú. Otázka od veci. Áno, sú ľudia, čo ich niekto dotuje. Ale je to každého vec.
@annamalaga inac neviem aky ma zmysel zapajat sa do diskusie ktora ti zmysel nedava? ci potrebujes len moralizovat aj ty dalsia?
No nič. To je len pre tvoje osobne psychické dobro. Ked si uvedomíš co robíš ty a ze ini robia to isté tebe, tak sa nebudeš mať dôvod rozčuľovať a potom si sama psychicky ubližovať. Lebo problémy iných a ich život ta bude rozčuľovať a tebe to bude škodiť. Tým ľuďom svojim rozculovanim nijako neublizis, ale samej sebe áno.
@luckalukas_1 je to show..kludne ak nemali koho dohodli sa s chalanom a zahral jednu cast...a este aj zarobil..napr.
je to zajuiimave niektore reakcie a teraz napisem preco som sa vlastne pytala na iste veci. Nedavno bola na mk diskusia o tom ako si mladi kupovali byvanie vlastne a rodicia aj ked mohli neprispeli im alebo nieco v tom zmysle to bolo tak sa tam viacere pohorsovali ze preco by mali akoze rodicia dospele deti dotovat ze kto to kedy videl. a tu uz citam uplne ine nazory. tak aj preto ze je sranda sledovat ako sa niektore navazate do autoriek ci uz na tej alebo onej teme 🙂
@777januska777 dalsia psychologicka ktora pozna moje rozpolozenie dakujem :D hned mam krajsi den ako si mi podala pomocnu ruku :D
@777januska777 tym ze o niecom diskutujem sa rozculujem? wou
@malva123 no a keby ludia vedeli ze vela reportazi do tv novin ktore hltaju su tiez casto hrane pripadne velmi skreslene a neukazuju realitu uz neviem co by na to povedali :D
Zle si to pochopila. Niečo čakať od druhých a ešte sa pohorsovat nad tým, ak ti niečo neda z vlastnej slobodnej vôle je totálna hlúposť, tak isto ako sa pohorsovat nad tým, ze niekomu druhému rodicia dajú z vlastnej slobodnej vôle niečo a druhému nie. Ide o to, ze človek sa rozhodne pre niečo sam od seba. Tým, ze niekomu niečo dali rodicia dobrovolne, tak je to len a len ich vec. Ak však majú a predsa nedajú svojim deťom, tiež je to len ich vec, lebo sa z vlastnej slobodnej vôle rozhodli.

Asi záleží ktorá rodina koľko má a ako to maju nastavene.
My sme s mužom z "chudobnejších" rodín...naši nám platili internáty a cestovné do školy a zo školy a na viac nemali. Museli sme brigadovat.
Pamätám si, že "sporenie" od našich som mala také, že v 18tke mi to presne vyšlo na zaplatenie autoškoly, sumu nepamätám. A potom v 25ke "na veno" zhruba 1000€. To sme tuším kúpili nejaké zariadenie do bytu, práčku a tak. Inak som začínala s nulou, resp s tým, čo som si naskreckovala z brigád. Po vyške sme s vtedy ešte frajerom vzali z nástupných platov hypo a kúpili garsónku - za 45 000€, splátka aj s energiami okolo 120€.
Naučilo nás to obracať sa a vážiť si peniaze...A dnes môžem čestne vyhlásiť, že máme čo potrebujeme a netrpíme nedostatkom. Bývame v dome, hypo mame síce vyššiu, ale zároveň nám zostáva dostatok na slušný život a splnenie našich potrieb a záľub.
Deťom sme sa dohodli ze budeme sporiť takým spôsobom (aj babky chceli niečo prispievať), že posielame každému 50€ mesačne (my 20 a babky po 15). To v 18tke budú mať viac ako 10000€ (plus úroky), ktoré sa budú môcť použiť napríklad na rok štúdia v zahraničí, autoškolu, či po vysokej škole na základ k bývaniu. To už uvidíme časom. Nemáme v úmysle hovoriť im, že im sporime. Ak to bude treba a budú peniažky potrebovať na nejakú dôležitú vec a budeme vedieť, že pre to niečo dokážu urobiť, tak budú v zálohe. A keď nie, v dospelosti, resp po VŠ alebo keď sa osamostatnia, to budú mať injekciu k štartu.
Mojim rodicom som vďačná a nezazlievam im nič, dali mi, čo mohli, viac nemali. Ale vidím, že aj teraz, na všetky sviatky nám strkaju peniaze, aj keď nám to je nepríjemné, pretože máme o dosť viac ako oni, ale oni sú tvrdohlaví a tvrdia že so svojimi peniazmi môžu robiť čo chcú. (Co je zas pravda). Tak sa snažíme aspoň to nejak kompenzovať. Keď dajú decku 50€ na vianoce....tak my im nakupime nejaké naturalie...(Peniaze si nevezmu...už som si tak s mamou pingpongovala 30€ po účtoch hore dole asi 10x kým nás to prestalo baviť) 😂
Čiže - je to o tom...keď sa niekto rozhodne ti niečo dať, je neslušné dar odmietnuť, zároveň však je dobre, keď máte natoľko vyčistené a zdravé vzťahy, ze sa viete porozprávať a vyjasniť si ako to mate.
Svokre som na rovinu povedala (manžel si nikdy peniaze nevezme od nich a hada sa s ňou preto), ze nám je to nepríjemné a ze mame dosť. Ona mi na to, že celý život robila a musela dávať peniaze kam bolo treba....ze teraz chce dávať peniaze tam kam CHCE. Podľa mňa si kompenzuje to, že nemohla dat viac keď deti chodili na vysokú školu napríklad. Tak už sa nehadam. Vezmem a kúpim napr deťom topánky a poviem jej na čo som to minula. A všetci sú spokojní. A potom keď tam ideme tak napr spravíme nákup do chladničky alebo drogeriu...to už mi nevráti keď je to kúpené...
Asi tak.