icon

Potrebujem teraz finančného poradcu alebo neskôr?

2. máj 2026

Ahojte, píšem pod anonymom lebo nechcem aby tieto informácie ohľadom financií boli spájané s mojím nickom. 🙂

Opláca sa mi kontaktovať finančného poradcu teraz alebo až neskôr? Pre kontext, pracujem trochu vyše 1 roka, v čistom mám plat nejakých 1250 + 85 eur stravné. Medzi moje najväčšie výdavky patrí podnájom, rodičia sa rozviedli a musela som sa osamostatniť.

Môj rozpočet je nasledovný: 500 podnájom, 100 investovanie (70 akcie + 30 dlhopisy), 200 jedlo, 50 cestovanie, 10 mobil, 13.50 internet a 50 eur vreckové na blbosti
Zostane mi cca 350-400 eur lebo z toho niečo miniem aj na lieky a hygienické produkty.

Aktuálne mám finančnú rezervu na 3 mesiace, budujem ju na 6 mesiacov. Potom chcem začať viac investovať. Pomimo toho mám niekoľko tisícok vo fyzickom zlate, ktoré som kúpila ešte keď som bývala s rodičmi.

Zatiaľ nemôžem vyskakovať kvôli zvýšeniu platu, snažím sa zvyšovať si kvalifikáciu, ale uvažujem, že čo potom...

Strana
z2
autor
3. máj 2026
@anonym_bdf11e

Nesedí mi tu veľmi veľa informácií - bývala si ešte s rodičmi, nič si si nenašetrila, ale máš investície v zlate. Si ZŤP, ale bývaš sama v podnájme, lebo sa rodičia rozviedli ( tak obaja museli ostať niekde žiť, či nie?, išli pod most), investuješ peniaze, ale máš tlačítkový mobil. Neviem, toto nie sú podľa mńa pravdivé informácie.

@anonym_bdf11e Prácu som si zohnala minulý rok vo februári keď som s rodičmi bývala, rozviedli sa až v novembri. Dovtedy som všetky peniaze z výplaty šetrila a nakupovala z nich zlato, plus som dávala čiastku rodičom na bývanie, lebo mi bolo blbé bývať zadarmo v mamahoteli.

Do podnájmu som išla od nového roka, lebo sa to už doma nedalo vydržať. ZŤP ešte nie som, ale mám dosť závažnú diagnózu, preto si to idem vybaviť. Tlačidlový mobil používam, lebo som itčkárka a viem toho dosť veľa celkovo o hardvéri, či už sú to počítače alebo mobily. Nechcem aby ma špehovali spoločnosti, aj z toho dôvodu dotykový mobil nemám.

autor
3. máj 2026
@anonym_e2519f

Pre mna neuveriteľné, ze takto sa vyjadruje 20 ročná baba, ktorá ma tlacitkovy telefon a súčasne "Pomimo toho niekoľko tisícok vo fyzickom zlate, ktoré kúpila ešte keď bývala s rodičmi."

@anonym_e2519f S tým zlatom som si dala poradiť predtým ako išlo úplne hore, kúpila som prvú mincu v júni. Poradil mi to vtedy kamarát, ktorý bol z Belgicka a dosť ho bavili financie, tak som do toho išla. Oplatilo sa mi to a druhú mincu som potom kúpila o pár mesiacov neskôr.

Strana
z2