icon

Právne nároky pri meškaní s odovzdaním bytu

18. jan 2025

Dobry den prajem prosim Vas potrebujem poradit. Kupili sme byt peniaze ma vsetko byvala majitelka davno vyplatene aj uz presla ta lehota na odovzdanie bytu tych 30dni. Stale cakame co sa odstahuje(nema kam ist nema nikoho……) chapem tomu spravne ze ked bude meskat s odovzdanim nam musi platit 30e na den? A dokedy to takto moze platit tych 30e? Najradsej uz by sme byvali dakujem pekne za vysvetlenie

Právne nároky pri meškaní s odovzdaním bytu
sasa1310
18. jan 2025

@alickapusinka však kúpili byt, tak museli jej zaplatiť predsa

sasa1310
18. jan 2025

no vy musíte v prvom rade urgovať realitného makléra pretože aj pri odovzdávaní byt musí byť realitný maklér prítomný. Tak to rieš cez neho. LV s katastra s tým nemá nič spoločné. U nás napr. zápis do LV trval 90 dní.

autor
18. jan 2025

@sasa1310 riesili sme povedali sme pred vcerom sme mu volali maklerovi a povedal ze musime len cakat a riadime sa podla zmluvy… ked tam neni nic napisane len ze ma platit tych 30e a neni ani napisane dokedy :/

modrykolibrik
18. jan 2025

@autor tá zmluva je cele zle. Píšeš,že dostala 180 tisíc...akú hypotéku teda vybavuje? Máte ošetrené čo v prípade,že tu hypo nedostane? Chybou je že nemáte stanovené dokedy Vám má odovzdať byť. Ja osobne by som na nich tlačila. Teba nemusí zaujímať,že ona nemá peniaze...ty potrebuješ bývať.
Pokiaľ sa za mesiac nič nepohne normálne by som ich vyhrotila trestným oznámením za podvod

alickapusinka
18. jan 2025

@sasa1310 áno ale však dostala peniaze mala ísť preč.Nie ja dám peniaze v poriadku kupovala som tiež dom do týždňa majiteľka bola preč.Tak nechápem dám peniaze všetky a vyhovorky že nemá kam ísť.Sama tomu neveriš.

sasa1310
18. jan 2025

@alickapusinka riadi sa podľa zmluvy predávajúca

sasa1310
18. jan 2025

no pozerala som našu kúpnu zmluvu spred mesiaca. My máme v nej, že sme povinní do 30 dní odovzdať byt. Takže budete mať sprosto spravenú zmluvu, čo predávajúca patrične zneužíva

alickapusinka
18. jan 2025

tak peniaze ma a býva dalej a kedže nemate napísane v zmluve dokedy ma ísť preč tak môže bývať aj 20 rokov.

alickapusinka
18. jan 2025

si sa mala opýtať dokedy mate čakať ked peniaze už všetky má.Už ste mali bývať.Ma peniaze a nema kam ísť snad sama tomu neveriš.Neverím že RM neovlada základnu informáciu že do zmluvy mal dať presný datúm kedy sa ma odsťahovať.

autor
18. jan 2025

@alickapusinka ze do konca januara by mala sa odstahovat len mi tomu neverime kedze kataster je teraz na tom ako je tak ona si ziadny dom ani hypoteku nevybavi. To nam ona sama povedala ze do konca januara len uz je 18eho takze neverime tomu ze to bude tak neviem ake mame moznosti ked to nebude do konca januara… kam mame ist podat staznost ci sa to bude vobec dat kedze plati tych 30e na den

alickapusinka
18. jan 2025

Moja chcem veriť že ste nenaleteli podvodničke.Mohol sa s ňou RM aj poznať.Môj priateľ pred 15 rokmi kúpoval dom a normalne v zmluve bolo že do konca augusta datúm koľkeho s aodsťahuju aj tak bolo. Ked tak logický si premysliš už ste jej dali peniaze tak mala sa už predtým odsťahovať dobre pár dni naťahuje vás podľa mna.A určite si myslím že tvoja intuicia ťa neklame.Jasne ma peniaze môže ísť aj na ubytovnu alebo do hotela za ten čas pokiaľ najde.Aj to je zle že nemate tam napísane že príkald si vymyslím že na papieri by bolo že do konca februára 28.Ale toto je neiste.Moja znama tak naleteli kúpili cez realitku bratia predavali cez makléra.Podrobnosti neviem. Známa moja kúpili a jedneho dňa sa ich mama ktora bola na liečeni medzi dverami zjavila.NO čo stara pani mala 88 rokov tak ju mala doma o cudziu ženu sa starala pokiaľ stara pani nezomrela.Vieš to že kupuješ cez RK ešte to nie je záruka že neoklamu človeka.

autor
Autor odpoveď zmazal
alickapusinka
18. jan 2025

staršne že človek bude poctivo splacať a nebýva

aliziana
18. jan 2025

Tak ja si osobne myslím (možno sa mýlim), že je to kvôli katastru. Nevybaví hypotéku, t.j. nekúpi, t.j. v novom nebýva. A podnájom sa jej neoplatí, ak to bude (ako stále tvrdia) pár dní... a keď, však platí, nebýva tam zadarmo. Aj keď chápem aj Vás, neviem akú máte situáciu, či si môžete dovoliť čakať

autor
18. jan 2025

@aliziana no to je na tom najhorsie ze nemozeme uz dlhsie cakat a oni o tom vedia

autor
18. jan 2025

@alickapusinka tak tak :(

lucia13022023
18. jan 2025

Akože ja som debil do takýchto veci...cize berte s rezervou co napíšem... Ale ten byt je už vás, býva v ňom cudzia osoba.. Nemáte ako majitelia bytu žiadenu moc ju vyhodiť?
Mize bývať aj dva roky a splácať vám 30e za deň a vy sa nikam nepohnete? Tam nie ste nejak chránený?
Co si pamätám matne, tak sme kupovali dvojizbak ako investičný byt, v zmluve bolo napísané že k prvému dňu v mesiaci september sa ma majiteľ odsťahovať a tak aj bolo.

patka06
18. jan 2025

Podáš trestné oznámenie na koho?
Poradila by som sa s právnikom

patka06
18. jan 2025

@alickapusinka Nechápem tvoju známu
Ak byt kúpili, nepodpásali v kúpnej zmluve právo doživotného bývania a povolili im vklad na katastri, pani už nemala žiadne právo užívať nehnuteľnosť = tvoja známa ju vôbec nemusela vpustiť , nie to ešte s ňou bývať

sasa1310
18. jan 2025

@lucia13022023 jasne, len autorka ma tak zmluvu postavenú, že táto klauzula jej tam zjavne chýba, že do akého dátumu je predávajúca sa povinná odsťahovať

alickapusinka
18. jan 2025

@patka06 neviem podrobnosti len viem že synovia mali dom na sebe že ako dvaja spoluvlastnici.

alickapusinka
18. jan 2025

No ved to že nie je napísaný datúm dokedy sa ma vysťahovať tak môže byvať aj pokiaľ bude žiť.

kitycat
18. jan 2025

K tomubfrajerovi preco nejde?

michelle567
18. jan 2025

Keď sme kupovali byt nič takéto sme v zmluve ani nemali. Byt sme dostali hneď. Príde mi to také špekulantské

romino
19. jan 2025

Niekedy su tu divne otazky. Tak mate jasne v zmluve, ze za kazdy omeskany den plati 30e. A to aj pekne dodrziava.
Nastalo to, co mate pre istotu aj v zmluve osetrene ...a aj tak ste "zlakli", ze co to ma znamenat, co teraz ?
Tak proste teraz musite len cakat. Plati vam drahy podnajom. Hadam dostatocne demotivujuce pre tu osobu, ze v pripade neporiesenia si svojich veci ...prejde radsej do lacnejsieho podnajmu

nelka93
19. jan 2025

Tiež sa mi zdá čudná ta zmluva. My sme vyplatili byt a do troch dní som dostala kľúče od bytu. Toto by som netolerovala

alickapusinka
19. jan 2025

@romino byt kúpili nato aby ho využivali.To že ta dotyčna ma peniaze ta ma kam ísť to sú iba vyhovorky.A oni maju byt zaplatený nebývaju bývaju v drahom prenájme.Ja ked si kúpim byt tak asi chcem bývať.Alebo tebe keby súrilo nechal by si ju bývať a ty by si býval v prenájme.A platia už aj hypotéku aj prenajom.Dali jej peniaze mala sa odsťahovať a nie že im platí drahý podnájom.Tu je skôr otázka že či sa chce odsťahovať.To čo je za nezmysel platím hypotéku a ešte bývam na prenájme.Peniaze ma mala sa odsťahovať.A byt uvoľniť.A ináč autorka píše že im to súri tak asi vie prečo im to súri.Predsa nedam niekomu 180 tisic pôvodnej majiteľke a dalej tam bude bývať a ja budem bývať inde a budem platiť aj hypotéku aj svoje bývanie.A ONA bude aj uživať byt aj mať kopec penazi za byt na účte.

romino
19. jan 2025

@alickapusinka tak potom ok. Mali dat do zmluvy aj nejaky datum teda

sasa1310
19. jan 2025

@alickapusinka tu nie je otázka či sa chce odsťahovať, ale otázka prečo nedali konkrétny dátum do zmluvy. veď ty tomu vôbec nerozumieš

alickapusinka
19. jan 2025

@sasa1310 ja tomu rozumiem aj bez teba už ma nekomentuj.Kupovala som si dom predstav si a mala som aj datúm dokedy sa maju odsťahovať.Takto sa nemusi sťahovať ked nema datúm. Si TY len toto predstav že viac ľudi v mojom okoli si kúpovali byty domy.Dohadzujem znamemu realitnemu maklérovy nehnuteľnosti za peniaze za proviziu pre mna tak tomu rozumiem zatiaľ všetko čo RM predal malo zmluvu s konkretným datúmom sťahovania.Ja viem aj bez teba tak nepíš že tomu nerozumiem ked predavam zo znamým reality.A kupovala som aj aj aj môj muž za slobodna a u všetkých to tak bolo tak ma už laskavo prestaň napadať na fore.