icon

Prečo je vlastné bývanie také drahé?

Dnes o 16:29

Patrím ku generácii Z. Mám prácu na plný úväzok, vysokoškolské vzdelanie a úprimne, už neviem, kde a na čom mám ešte viac šetriť, aby som vôbec našetrila desaťtisíce na základ hypotéky - to všetko len preto, aby človek mal vlastne "vstupenku" k tomu, aby vôbec mohol uvažovať o vlastnom bývaní a nie mať neistotu v prenájme.

Všetko je neskutočne drahé. Závidím tým, ktorí už vlastné bývanie majú vyriešené. Známa sa ma neustále pýta, kedy bude vlastné bývanie, ale jedným dychom dodá, že dostali od rodiny 80 000€ a hypotéku si brali v hodnote 45 000€.

Nie sú aspoň náznaky toho, že by sa znovu zaviedli 100% hypotéky?

Strana
z3
a0
Dnes o 18:54
@beronsche

@anonym_730d10 ach jaj tá naša europaranoja, že?

@beronsche presne tak, fuj hnusná Európa. Treba zatepľovať kobercami zchátrálé chatrče jak v Rusku 😂. Hlavne, že vo svojom

thirstymonk
Dnes o 19:00

@anonym_autor Toto je presne tvoj problém. Plný úväzok a šetríš. Ruku na srdce - takto sa nikde nedostaneš...
Šetrenie je strata času, najmä keď šetríš na blbostiach v štýle - nekupim si old spice dezodorant, lebo stojí 4€, ale kúpim si tesco value dezodorant za 2€ a ušetrím 2€. Vedie to niekde? Koľko dezodorantov musíš ušetriť, aby človek niečo získal?

Nie. Cesta nevedie cez šetrenie. Cesta je iná - viac zarobiť. ;) Good luck

anonym_c19ab2
Dnes o 19:14

no ale tu na modrom koni casto pisu zeny, ze deti treba mat skor ako vlastne byvanie. A potom tie deti dopadnu ako autorka, bez dedicstva a s nicim. Ja som stale nazoru, ze deti by mali mat az manzelia, ktori maju poriesene byvanie, ale hlavne ze tu pisu studentky, ako im srdce bije po dietatku, ale dieta nie je pes, ze za 12 rokov zdochne a moze si kupit noveho

arek00
Dnes o 19:21
@gab1sol

@arek00 vyvediem ťa z omylu - nehnuteľnosť nie je banky, banka tam má len záložné právo. Ak aj klient nespláca, pristúpiť k dražbe je to posledné, o čo sa banka pokúša. A ak už k dražbe dôjde, tak z vydraženej sumy sa splatí zostatok úveru (+uroky, trovy konania,…) a zvyšok ide klientovi. A do dražby vie nehnuteľnosť poslať aj iný veriteľ, nie len banka. Hodnota nehnuteľnosti v dražbe je stanovená aj zákonom (napr. banka nemôže vydražiť byt v hodnote 150000 za 30000). A potom klient má stále možnosť nehnuteľnosť predať za trhovú cenu, ktorá je obvykle vyššia oproti znaleckému posudku.
Ale teda, bez ohľadu na to, či to je voči banke alebo nie, svoje záväzky si treba plniť. Potom sa nemusí obávať, že mu niekto “zoberie” byt. Ako sa hovorí, prikrývaj sa takou perinou, na akú máš.

@gab1sol ano, popisala si to tak, ako sa hovori a vsade uvadza.

gab1sol
Dnes o 19:42
@arek00

@gab1sol ano, popisala si to tak, ako sa hovori a vsade uvadza.

@arek00 a preto sa to tak hovorí a všade uvádza, lebo to tak je.

strelkyna1
Dnes o 19:48

Nájdi si brigádu na víkend, zvýšiš si príjem, možno Ti aj 90 % hypotéku schvália.

anonym_513350
Dnes o 20:07

Lebo v kapitalizme je drahe to, co ludia najviac potrebuju, na com sa da najlepsie zarobit a to je byvanie, potraviny a lekarska starostlivost.

anonym_1cd5a0
Dnes o 20:28
@anonym_730d10

@anonym_1cd5a0 to myslíš vážne tento komentár? Ja mám VŠ, robila som hneď po škole a keby nemám rodičov a našetrené od nich, keď sa ešte stavebné sporenie vyplatilo, nemala by som nič. To boly roky dozadu. Kedy ešte sporenie malo význam. Teraz byť som s VŠ platom mohla ísť akurát do podnájmu. Ak človek robí vo verejnej správe.

@anonym_730d10 nikto nemal byt hneď po škole. Neviem., prečo by mali mať automaticky teraz. 90% z nás bolo v podnájme. Každý vieme z akých pomerov pochádzame tam sa podľa toho treba vedieť zariadiť. A nielen stále vyplakavat.

anonym_1cd5a0
Dnes o 20:30
@anonym_f5b916

Prečo sú drahé byty - lebo chce každý zarobiť . Na tom druhom.

@anonym_f5b916 presne. Za sociku odkúpene za 20 tisíc korún, teraz predávajú za 220 tisíc euro. Umelo vyhnana cena. Tie staré panelákove byty takú hodnotu v žiadnom prípade NEMAJU!

anonym_088bbd
Dnes o 20:50
@anonym_60def9

@anonym_autor Pretože nikde na svete nie je štandard (ani niečo bežné), že single osoba vlastní vlastnú nehnuteľnosť. A už vôbec nie za mládi :D

@anonym_60def9 A prečo by SINGLE osoba nemohla vlastniť nehnuteľnosť ??? Len preto, že je sama, by mala žiť v podnájme ?? Ja som sama a partnera nechcem, ale byt som si kúpila vlastný. Našťastie, môžem si dovoliť mať vlastné bývanie aj bez muža na krku. Chcem mať pokoj a súkromie. A to môžem mať jedine vo vlastnom byte.

anonym_ce67e4
Dnes o 20:50

Dobre a teda za 8rokov prace máš už koľko našetrené? To si tu nikde nenapisala

anonym_60def9
Dnes o 20:51
@anonym_088bbd

@anonym_60def9 A prečo by SINGLE osoba nemohla vlastniť nehnuteľnosť ??? Len preto, že je sama, by mala žiť v podnájme ?? Ja som sama a partnera nechcem, ale byt som si kúpila vlastný. Našťastie, môžem si dovoliť mať vlastné bývanie aj bez muža na krku. Chcem mať pokoj a súkromie. A to môžem mať jedine vo vlastnom byte.

@anonym_088bbd Lebo bohužiaľ svet a spoločnosť je nastavená na páry, neráta s odľudmi a preto je aj cena nastavená na dve výplaty, nie jednu.

autor
Dnes o 21:02
@anonym_ce67e4

Dobre a teda za 8rokov prace máš už koľko našetrené? To si tu nikde nenapisala

@anonym_ce67e4 a na čo? 🙃

anonym_088bbd
Dnes o 21:04
@anonym_60def9

@anonym_088bbd Lebo bohužiaľ svet a spoločnosť je nastavená na páry, neráta s odľudmi a preto je aj cena nastavená na dve výplaty, nie jednu.

@anonym_60def9 Mne je jedno, ako je "nastavená spoločnosť". Našťastie si môžem dovoliť mať vlastnú nehnuteľnosť. Snáď len nezávidíš ? Tak ešte dodám, že MOJA nehnuteľnosť sa nachádza v širšom centre Bratislavy a momentálne má hodnotu 240 000 € 😝

anonym_ce67e4
Dnes o 21:06
@anonym_autor

@anonym_ce67e4 a na čo? 🙃

@anonym_autor Nato aby sme ti vedeli poradit. Ale ak si nenasetrila doteraz nič, tak je zbytočne tu radiť, lebo nebude moc čo

anonym_654055
Dnes o 21:15

Vsetky ceny nehnutelnosti su umelo navysene, kapitalizmus = tvorba zisku. A niekto to musi na koniec vsetko zaplatit.

anonym_938206
Dnes o 21:18

Mám 32, 2 deti a tretie na ceste. Po škole som isla na vysokú ktorú som neskončila lebo som bola tehotná. Medzi tehotenstvami som robila recepčnú a vo vyrobe. Nikdy nebol plat viac ako 800-900€. 3 roky do zadu som sa rozviedla. Mám v prenajme mestský 3 izbový byt za takú cenu že keby platím hypo tak platím oveľa viac. Proste na to nemám a som zmierena s tým že v podnájme aj zomriem. Rodičia mi nemaju ako pomôcť. A áno tretie dieťa čakám s priateľom ale ten tiež nemal šťastie na dedenie a pomoc od rodičov a tak tiež nevlastní nehnuteľnosť. Ja som s tým už po viac ako 12 rokoch v podnájme zmierena.

anonym_15cff5
Dnes o 21:22
@anonym_938206

Mám 32, 2 deti a tretie na ceste. Po škole som isla na vysokú ktorú som neskončila lebo som bola tehotná. Medzi tehotenstvami som robila recepčnú a vo vyrobe. Nikdy nebol plat viac ako 800-900€. 3 roky do zadu som sa rozviedla. Mám v prenajme mestský 3 izbový byt za takú cenu že keby platím hypo tak platím oveľa viac. Proste na to nemám a som zmierena s tým že v podnájme aj zomriem. Rodičia mi nemaju ako pomôcť. A áno tretie dieťa čakám s priateľom ale ten tiež nemal šťastie na dedenie a pomoc od rodičov a tak tiež nevlastní nehnuteľnosť. Ja som s tým už po viac ako 12 rokoch v podnájme zmierena.

@anonym_938206 Ty si sa možno s podnájmom zmierila, ale na starobu budeš mať s takýmto bývaním problém. A tvoje deti tu raz budú písať rovnaké ľútostivo-závistlivé príspevky ako autorka.

anonym_938206
Dnes o 21:44
@anonym_15cff5

@anonym_938206 Ty si sa možno s podnájmom zmierila, ale na starobu budeš mať s takýmto bývaním problém. A tvoje deti tu raz budú písať rovnaké ľútostivo-závistlivé príspevky ako autorka.

@anonym_15cff5 vies čo aj konkrétne tu v našej bytovke býva dosť dôchodcov. Tu ti najom nezrušia pokial ho platíš. Nevadilo ani keď som mala príjem len rodicak. Nikto to neriešil lebo dlh nikdy nebol. Ale najviac je tu rodín s deťmi ktorý majú 30-50 a nikto nemá na to kupovať nehnuteľnosť. Ja kým pôjdem do dôchodku tak budem mat 70 a to má rovno vynesú z prace nohami na pred. Keby sa mi aj podarilo dožiť sa dôchodku tak skončím v nejakom domove dôchodcov. Robila som v kolektíve kde nás bolo 14 zien vo veku 30-40 a vlastnú nehnuteľnosť mali 2. Jedna zdedila po rodičoch a druhej otec daroval pozemok a svojpomocne s finančnou podporou svokrovcov postavili dom.

Strana
z3