Prečo klesá počet poberateľov invalidného dôchodku?
Počet poberateľov ID výrazne klesá.... oproti minulému roku o takmer 13 000.... odpovede hľadá i miministerstvo.... poďme to rozlúsknuť tu na MK
Teda ja nie, idem makať, ale určite mi nato niekto odpovie.... ďakujem
urcite o tolko neklesne max o tych ako su s rakovinou a uz su vylieceni. a to urcite nie je 13 tis. takze ziaden stres a nie je dovod stratit chut do prace. praci cest
@bykaterina pri liečbe rakoviny neberieš ID
@ibatanecnica po liecbe beries ID. kolegyna ho berie.
@ibatanecnica stare data ale plus minus rovnake to bude
https://uzitocna.pravda.sk/ako-vybavit/clanok/4...
sprísňovali podmienky na psychické ochorenia, veľa ide percentuálne od 25- 35 percent (napríklad aj schozofrénia-čo je určite vážna choroba) a teda mnoho ľudí nedosiahne ani tých 45 percent potrebných na polovičný ID.
@bykaterina vďaka za informácie, lebo v mojom okolí sú ludia na PN a mnohým ID neschválili kvôli tomu, že pri rakovine je šanca na vyliečenie.
Tak som prekvapená, že ho dosť ľudí poberá. Ja sa o to nezaujímam, tak podrobný prehľad nemám.
@ibatanecnica nzc. treba pozriet odborne stranky + napr. amozonky ,... treba len hladat oni vedia aj poradit kde presne a kedy to schvalia a kedy nie
@bykaterina vďaka, teraz sa to našťastie v rodine nikoho netýka, ale pozriem pre prípadných pacientov, nech vedia.
Ovplyvňuje to okrem iného aj fakt, že poberateľ ID má obmedzené možnosti zamestnania sa a keď je výška dôchodku napr. 100-200e,čo je u mnohých , tak si každý zváži, či sa mu to v konečnom dôsledku oplatí.
No ja mám pocit, že každý, komu sa nechce robiť, zahrá nejakú diagnózu a požiada o invalidný. Sesternica dostala polovičný, lebo je každé ráno stuhnutá 🙄. Padla mi sánka, keď som sa dozvedela, že nemá žiadne bolesti. Ďalšia sestranica tiež invalidný kvôli depkam. Ďalšej by sa tiež hodilo k živnosti prilepšenie, tak už filmuje chrbticu. Preto je tých žiadosti o ID tak veľa. Na rakovinu je ID, ale po vyliečení ho zoberú.
@aurelia2000 tak ja som prekvapená, že ho sesternici dali. Poznám ľudí s ozaj vážnymi nevyliečiteľnými diagnozami, vážnymi zdr. problémami, ktorí naozaj nemajú silu pracovať a tí ho nedostali.
@daniela2202 Poznam x zdravych ludi poberatelov ID, podnikatelia, zivnostnici, zamestnanci a maju schvalene plne, polovicne, cistocne... treba poznat ludi na spravnom mieste len a mat na to chrbtovu kost, na Slovensku je mozne vsetko, je to smutne a nespravodlive voci naozaj chorym
@miamaria tak áno sú takí, ale bežní človek s tým má problém, vybaviť si ho
Čím hrubšia obálka, tým rýchlejšie ID vybavený...ja mám už pocit, že každý druhý človek má ID...
@miskakyska my sme narod TZP ale invalidku je problem zohnat.
@bykaterina ..lebo nemajú ľudia čo do tých obálok vkladať..
Už keď otec pred 25 rokmi bol po operácii pankreasu sa posudkový neštítil pýtať obálku... keď sa obálka nekonala,tak spravil z neho simulanta,hoci ušiel hrobárovi z lopaty a na áre bol v umelom spánku skoro mesiac
.. dovodov je viac.. bud umru( vek pojde este len hore), vysiel by im smiesny dochodok napr 100-250eur..nechcu dat obalocku ..vyber si co chces..
@h233 myslíš ID? Nie , neberiem
@miskakyska joj pred 25 rokmi sa brali peniaze aj na palicu, ktorú sme tam ľudia aj zabudli v obchode alebo v buse keďže nie vždy ju potrebovali
@bykaterina ide o to, že tá istá sebranka tam sedí doteraz.. už pomaly 100 roční,ale čo by nesedeli na takých flekoch
@ibatanecnica a to máš odkiaľ?
@ibatanecnica dostávajú ID aj pri liečbe.....keď sa vyliečia,tak im znížia percentá alebo odoberú úplne.Kamoška má ID už 8 rokov,neviem,z čoho by žila...
@aurelia2000 nemyslím si,že je to taé jednoduché.Aká diagnóza je ranné stuhnutie?
@aurelia2000 netreba zovšeobecňovať. Nevidíte každého chorého, tak neposudzujte. Buďte rada, že to nemusíte riešiť.
@daniela2202 preto ze sú nové posudkove tabuľky od minulého roka a postupne prehodnocuje sociálna všetkým aj znizujj

To je podľa mňa hlúposť. Neklesajú počty to je len od stola tato informácia. Prečo ľudia ktorý si podajú na ID čakajú aj rok na posúdenie. Neklesá nie je to v tom že sú malo ale v tom že je strašne veľa ľudí ktorý čakajú na ID.