icon

Prečo mi zamestnávateľ neuplatňuje nezdaniteľnú časť?

26. aug 2026

Ahojte, prosím o radu ohľadom nezdaniteľnej časti základu dane.

U súčasného zamestnávateľa pracujem približne 8 mesiacov. Pozeral som si svoje výplatné pásky a každý mesiac mám daň vypočítanú ako 19 % z celého čiastkového základu dane.

Napríklad za jún:

čiastkový základ dane: 1 336,49 € strhnutá daň: 253,93 € 19 % zo sumy 1 336,49 € je presne 253,93 €

Podobne to vychádza aj na ostatných páskach. Znamená to, že mi zamestnávateľ počas týchto 8 mesiacov mesačne neuplatňoval nezdaniteľnú časť?

Je možné, že ju mám nastavenú až na ročné uplatnenie? Minulý rok mi pri ročnom zúčtovaní vrátili približne 260 €.

Ak sa mi nezdaniteľná časť neuplatňuje mesačne, vrátia mi po skončení roka všetky preplatené preddavky na daň? Ďakujem za vysvetlenie.

Strana
z3
anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_d42095 keby sa uplatnilo koľko by som mal daň so mzdy preddavok? Aky rozdiel to spraví mesačne?

@anonym_autor https://www.podnikajte.sk/vypocet-cistej-mzdy. Tu máš mzdovú kalkulačku, zásad si hrubú mzdu a dáš si že uplatňuješ alebo neuplatnujes nezdaniteľnú čiastku a porovnáš si daň

autor
27. aug 2026
@anonym_e5e28b

@77nelinka vtedy sa odporuca si zvysit dane,nech nemaju velke nedoplatky,ale to sa tyka nadcasarov,co robia viac ako 3 nadcasy za mesiac.Teda takto mi to kolega nadcasar vysvetloval.

@77nelinka tks. Pekne. Tie by sa zišli ach bože takto dokaslat.
@anonym_e5e28b počkať ako zvýšiť dane? Lebo hrozia ze budu nadčasy potom teda co nastane?

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_d42095 keby sa uplatnilo koľko by som mal daň so mzdy preddavok? Aky rozdiel to spraví mesačne?

@anonym_autor s uplatnením mesačne je čistá mzda cca 1065 eur a ak neuplatnujes, tak cca 970 eur pri hrubej mzde 1400 eur

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_d42095

@anonym_autor s uplatnením mesačne je čistá mzda cca 1065 eur a ak neuplatnujes, tak cca 970 eur pri hrubej mzde 1400 eur

@anonym_autor v ročnom ti do doplatia, budeš mať peniaze naraz
@anonym_d42095

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@77nelinka tks. Pekne. Tie by sa zišli ach bože takto dokaslat.
@anonym_e5e28b počkať ako zvýšiť dane? Lebo hrozia ze budu nadčasy potom teda co nastane?

@anonym_autor už sme ti tu viac krát napísali, že podstatná je výška príjmu. aj keď budeš mať nadčasy to ešte neznamená, že sa ti bude krátiť nezdaniteľná časť základu dane. pozri potom na pásku ako ti vychádza hrubá mzda a podľa toho sa zariadiš. alebo nech ti v práci poradí mzdárka.
Dane sa zvýšiť nedajú. Asi myslela tým, že si mesačne neuplatňujú nezdaniteľnú časť
Aj pri vyššom príjme je na zvážení každého či si bude mesačne uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane alebo až v ročnom zúčtovaní. Vlastne tým, že si mesačne neuplatňuješ, úveruješ štát 🙂

autor
27. aug 2026
@77nelinka

@anonym_autor už sme ti tu viac krát napísali, že podstatná je výška príjmu. aj keď budeš mať nadčasy to ešte neznamená, že sa ti bude krátiť nezdaniteľná časť základu dane. pozri potom na pásku ako ti vychádza hrubá mzda a podľa toho sa zariadiš. alebo nech ti v práci poradí mzdárka.
Dane sa zvýšiť nedajú. Asi myslela tým, že si mesačne neuplatňujú nezdaniteľnú časť
Aj pri vyššom príjme je na zvážení každého či si bude mesačne uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane alebo až v ročnom zúčtovaní. Vlastne tým, že si mesačne neuplatňuješ, úveruješ štát 🙂

@77nelinka ako to robia ostatný? Ty ako robíš?

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@77nelinka ako to robia ostatný? Ty ako robíš?

@anonym_autor ja mám živnosť, toto riešiť nemusím. ale keď som bola zamestnaná ako mzdárka, tak väčšinou tí čo mali vyšší príjem si mesačne neuplatňovali nezdaniteľnú časť základu dane. ale tebe by som to odporučila, pri tomto príjme nebudeš mať nedoplatok na dani. ale zase sú aj takí čo nezarábajú veľa a neuplatňujú si mesačne. potom im vyjde pekný preplatok, berú to ako keby si mesačne šetrili

anonym_d42095
27. aug 2026
@77nelinka

@anonym_autor ja mám živnosť, toto riešiť nemusím. ale keď som bola zamestnaná ako mzdárka, tak väčšinou tí čo mali vyšší príjem si mesačne neuplatňovali nezdaniteľnú časť základu dane. ale tebe by som to odporučila, pri tomto príjme nebudeš mať nedoplatok na dani. ale zase sú aj takí čo nezarábajú veľa a neuplatňujú si mesačne. potom im vyjde pekný preplatok, berú to ako keby si mesačne šetrili

@77nelinka presne, hádam to už pochopi

mk1111111111
27. aug 2026

Chod podpisat do konca mesiaca na mzdove, od septembra Ti uplatnia. Do septembra zuctuju v rocnom zuctovani a vratia

Strana
z3