icon

Prečo mi zamestnávateľ neuplatňuje nezdaniteľnú časť?

26. aug 2026

Ahojte, prosím o radu ohľadom nezdaniteľnej časti základu dane.

U súčasného zamestnávateľa pracujem približne 8 mesiacov. Pozeral som si svoje výplatné pásky a každý mesiac mám daň vypočítanú ako 19 % z celého čiastkového základu dane.

Napríklad za jún:

čiastkový základ dane: 1 336,49 € strhnutá daň: 253,93 € 19 % zo sumy 1 336,49 € je presne 253,93 €

Podobne to vychádza aj na ostatných páskach. Znamená to, že mi zamestnávateľ počas týchto 8 mesiacov mesačne neuplatňoval nezdaniteľnú časť?

Je možné, že ju mám nastavenú až na ročné uplatnenie? Minulý rok mi pri ročnom zúčtovaní vrátili približne 260 €.

Ak sa mi nezdaniteľná časť neuplatňuje mesačne, vrátia mi po skončení roka všetky preplatené preddavky na daň? Ďakujem za vysvetlenie.

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@77nelinka prečo myslíš?

@anonym_autor môžeš mať taký príjem, pri ktorom sa ti bude krátiť nezdaniteľná časť základu dane resp. môže vyjsť, že vôbec nebudeš mať nárok

autor
27. aug 2026
@anonym_e5e28b

Nerobis vela nadcasov??

@anonym_e5e28b nadčasy nemám žiadne

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_e5e28b

Nerobis vela nadcasov??

@anonym_e5e28b čo to má s nadčasmi?

autor
27. aug 2026
@77nelinka

@anonym_autor môžeš mať taký príjem, pri ktorom sa ti bude krátiť nezdaniteľná časť základu dane resp. môže vyjsť, že vôbec nebudeš mať nárok

@77nelinka nechápem. Príjmy myslíš hrubý príjem však?

denisa_deniska
27. aug 2026
@anonym_d42095

@denisa_deniska závisí to od celoročných príjmov, môžu mu príjmy poskočiť a nezdaniteľná čiastka sa zníži

@anonym_d42095 ale veď autor píše, že hrubú mzdu má približne 1.400€

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

Ach bože. Neviem prečo mi takto odporúčali. Prvýkrát mám takto. Ach jaj

@anonym_autor neviem prečo z toho robíš drámu, buď ti vrátia celý preplatok (ak vyjde), alebo si začni uplatňovať od septembra a potom ti vrátia za prvý polrok preplatok (ak vyjde). O nič neprídeš v celoročnom ponímaní. Niekto si nedáva vôbec uplatňovať mesačne, až za celý rok a naraz dostane potom preplatok.

autor
27. aug 2026
@anonym_d42095

@anonym_autor neviem prečo z toho robíš drámu, buď ti vrátia celý preplatok (ak vyjde), alebo si začni uplatňovať od septembra a potom ti vrátia za prvý polrok preplatok (ak vyjde). O nič neprídeš v celoročnom ponímaní. Niekto si nedáva vôbec uplatňovať mesačne, až za celý rok a naraz dostane potom preplatok.

@anonym_d42095 ale ta pani nieco iné píše ze nemusím vôbec dostať

anonym_d42095
27. aug 2026
@denisa_deniska

@anonym_d42095 ale veď autor píše, že hrubú mzdu má približne 1.400€

@denisa_deniska áno, to áno, ale mzda sa môže zmeniť predsa. Môže mať odmeny .......

denisa_deniska
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor lebo to tu zbytočne komplikujú. Otázka: každý mesiac máš hrubú mzdu približne 1.400€?

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@77nelinka nechápem. Príjmy myslíš hrubý príjem však?

@anonym_autor áno, ale pokiaľ budeš mať celý rok príjem tak ako si písal, tak by sa ti nemala krátiť nezdaniteľná časť v ročnom zúčtovaní. len ja som opatrná, nikdy nevieš čo sa môže v priebehu roka stať. preto nenapíšem, že ti vždy budú vracať daň

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor závisí to od celoročných zdaniteľných príjmov. Ak máš mzdu stále cca 1400 v hrubom mesačne, určite ti vyjde preplatok.v ročnom zúčtovaní dane

autor
27. aug 2026
@anonym_d42095

@anonym_autor závisí to od celoročných zdaniteľných príjmov. Ak máš mzdu stále cca 1400 v hrubom mesačne, určite ti vyjde preplatok.v ročnom zúčtovaní dane

@77nelinka
@anonym_d42095
2x rocne mam vyššiu hrubú kvôli 13 a 14 platu.

77nelinka
27. aug 2026
@denisa_deniska

@anonym_autor lebo to tu zbytočne komplikujú. Otázka: každý mesiac máš hrubú mzdu približne 1.400€?

@denisa_deniska čo na tom komplikujeme? nebudem tu niekomu tvrdiť niečo čo nemusí byť pravda. ako môžeš vedieť či náhodou nezmení prácu, či nedostane nejaké mimoriadne odmeny, či nebude mať ešte ďalšie zamestnanie? toto všetko sa ešte môže do konca roka stať

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@77nelinka
@anonym_d42095

@anonym_autor v tomto prípade by ti mal vyjsť nárok na celú časť

autor
27. aug 2026
@77nelinka

@denisa_deniska čo na tom komplikujeme? nebudem tu niekomu tvrdiť niečo čo nemusí byť pravda. ako môžeš vedieť či náhodou nezmení prácu, či nedostane nejaké mimoriadne odmeny, či nebude mať ešte ďalšie zamestnanie? toto všetko sa ešte môže do konca roka stať

@77nelinka no počkajme si; mimoriadne odmeny si 2x rocne ako som spomínal vyššie 13. A 14. Plat. Ďalšie zamestnanie plánujem ale nevychádza. Aky je tam limit alebo ako to funguje cele? Som zmätený

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@77nelinka
@anonym_d42095

@anonym_autor tu máš skopirovane zo stránky finančnej správy: nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje pre rok 2026 sumu 5 966,73 eura. Túto sumu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka si môže daňovník uplatniť v roku 2026 prípade, ak jeho základ dane vykázaný za rok 2026 je rovný alebo je nižší ako 26 083,13 eura. Čiže ak budú tvoje ročne zdaniteľné príjmy pod hranicou 26083,13, nezdaniteľná čiastka sa nekrati

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@77nelinka no počkajme si; mimoriadne odmeny si 2x rocne ako som spomínal vyššie 13. A 14. Plat. Ďalšie zamestnanie plánujem ale nevychádza. Aky je tam limit alebo ako to funguje cele? Som zmätený

@anonym_autor v prípade, že základ dane budeš mať do sumy 26083,13, tak sa ti nezdaniteľná časť nekráti. a mne vychádza 14x1467=20538... tak by sa nemal krátiť

denisa_deniska
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja ťa, milý autor, normálne ľutujem 🙂 si sa radšej mohol informovať u vašej mzdárky. Netvrdím, že tu ostatné ženy nepíšu pravdu, veru píšu.. ale akurát ťa všetky tieto informácie viac zmiatli, však? Ja napíšem len posledné, ak budeš takto pracovať ďalej, s takou mzdou akú máš, a o akej si aj hneď na začiatku písal, ti všetko vrátia pri ročnom, čo si si neuplatňoval. Pekný deň 🙂

autor
27. aug 2026
@77nelinka

@anonym_autor v prípade, že základ dane budeš mať do sumy 26083,13, tak sa ti nezdaniteľná časť nekráti. a mne vychádza 14x1467=20538... tak by sa nemal krátiť

@77nelinka u chatgpt mi vyratal zhruba 17 500 cca

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a čo si si dal vypočítať?

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak dostaneš potom preplatok na dani, ak si neuplatnujes mesačne nezdaniteľnú čiastku

autor
27. aug 2026
@77nelinka

@anonym_autor a čo si si dal vypočítať?

@denisa_deniska už som to pochopil ale jedna písala ze mi nemusia a toho slovíčka som sa chytil. A po ďalšie nechápem ako to ze som si to neuplatnil prečo mi tak nahovorili. Nechápem.
@77nelinka celkový hrubú mzdu + 13 plat a 14. Plat.

77nelinka
27. aug 2026
@denisa_deniska

@anonym_autor ja ťa, milý autor, normálne ľutujem 🙂 si sa radšej mohol informovať u vašej mzdárky. Netvrdím, že tu ostatné ženy nepíšu pravdu, veru píšu.. ale akurát ťa všetky tieto informácie viac zmiatli, však? Ja napíšem len posledné, ak budeš takto pracovať ďalej, s takou mzdou akú máš, a o akej si aj hneď na začiatku písal, ti všetko vrátia pri ročnom, čo si si neuplatňoval. Pekný deň 🙂

@denisa_deniska takto aspoň bude do budúca vedieť ako to funguje

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@denisa_deniska už som to pochopil ale jedna písala ze mi nemusia a toho slovíčka som sa chytil. A po ďalšie nechápem ako to ze som si to neuplatnil prečo mi tak nahovorili. Nechápem.

@anonym_autor môže sa ti znížiť nezdaniteľná čiastka pri prekročení základu dane vo výške, čo sme písali, a vyjde ti nižší preplatok

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a už som ti písala, že aj tak o nič neprídeš, všetko sa dorovna v ročnom zúčtovaní, nemaj obavy

autor
27. aug 2026
@anonym_d42095

@anonym_autor a už som ti písala, že aj tak o nič neprídeš, všetko sa dorovna v ročnom zúčtovaní, nemaj obavy

@anonym_d42095 preto som mal obavy ze tie peniaze neuvidím. Lebo v robote mi vraveli ze mam nezdaniteľnú časť ale sak ja nevidím v páske. Ale keď to mám nastavenú rocne tak to ani neuvidím, ci?

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_d42095 preto som mal obavy ze tie peniaze neuvidím. Lebo v robote mi vraveli ze mam nezdaniteľnú časť ale sak ja nevidím v páske. Ale keď to mám nastavenú rocne tak to ani neuvidím, ci?

@anonym_autor nie, ak sa to uplatní ročne, to na páske neuvidiš. Respektíve uvidíš, že mesačne sa neuplatňuje

autor
27. aug 2026
@anonym_d42095

@anonym_autor nie, ak sa to uplatní ročne, to na páske neuvidiš. Respektíve uvidíš, že mesačne sa neuplatňuje

@anonym_d42095 keby sa uplatnilo koľko by som mal daň so mzdy preddavok? Aky rozdiel to spraví mesačne?

anonym_e5e28b
27. aug 2026
@77nelinka

@anonym_e5e28b čo to má s nadčasmi?

@77nelinka vtedy sa odporuca si zvysit dane,nech nemaju velke nedoplatky,ale to sa tyka nadcasarov,co robia viac ako 3 nadcasy za mesiac.Teda takto mi to kolega nadcasar vysvetloval.

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_d42095 keby sa uplatnilo koľko by som mal daň so mzdy preddavok? Aky rozdiel to spraví mesačne?

@anonym_autor mesačne by si mal približne o 94 eur vyššiu výplatu