icon

Prečo mi zamestnávateľ neuplatňuje nezdaniteľnú časť?

26. aug 2026

Ahojte, prosím o radu ohľadom nezdaniteľnej časti základu dane.

U súčasného zamestnávateľa pracujem približne 8 mesiacov. Pozeral som si svoje výplatné pásky a každý mesiac mám daň vypočítanú ako 19 % z celého čiastkového základu dane.

Napríklad za jún:

čiastkový základ dane: 1 336,49 € strhnutá daň: 253,93 € 19 % zo sumy 1 336,49 € je presne 253,93 €

Podobne to vychádza aj na ostatných páskach. Znamená to, že mi zamestnávateľ počas týchto 8 mesiacov mesačne neuplatňoval nezdaniteľnú časť?

Je možné, že ju mám nastavenú až na ročné uplatnenie? Minulý rok mi pri ročnom zúčtovaní vrátili približne 260 €.

Ak sa mi nezdaniteľná časť neuplatňuje mesačne, vrátia mi po skončení roka všetky preplatené preddavky na daň? Ďakujem za vysvetlenie.

Strana
z3
chrobak7
26. aug 2026

Podpísala si u zamestnávateľa začiatkom roka prehlásenie o uplatnené nezdaniteľnej čiastky? Ak nie, tak ti ju neuplatňuje na mesačnej báze. Netreba byť z toho zúfalý, po skončení roka, pri ročnom zúčtovaní dane ti vrátia preplatok na dani.

A vo februári na mzdovom nahlásiš, že si chceš uplatňovať nezdaniteľnú časť mesačne.

autor
26. aug 2026
@chrobak7

Podpísala si u zamestnávateľa začiatkom roka prehlásenie o uplatnené nezdaniteľnej čiastky? Ak nie, tak ti ju neuplatňuje na mesačnej báze. Netreba byť z toho zúfalý, po skončení roka, pri ročnom zúčtovaní dane ti vrátia preplatok na dani.

A vo februári na mzdovom nahlásiš, že si chceš uplatňovať nezdaniteľnú časť mesačne.

@chrobak7 nepamätám si už. Ale podľa tohto neviete povedať ci si uplatňujem alebo nie?

anonym_c58fc2
26. aug 2026

@anonym_autor všetko musíš mať na páske napísané, aj nezdaniteľnú časť základu dane sumu alebo 0.

chrobak7
26. aug 2026
@anonym_autor

@chrobak7 nepamätám si už. Ale podľa tohto neviete povedať ci si uplatňujem alebo nie?

@anonym_autor Naskenuj pásku a začierni osobné údaje.

77nelinka
26. aug 2026
@chrobak7

@chrobak7 môže nahlásiť aj teraz, že si chce uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane

autor
26. aug 2026
@chrobak7

@anonym_autor Naskenuj pásku a začierni osobné údaje.

@anonym_c58fc2
@chrobak7
Mam napísané: daň so mzdy - preddavok (-253)
Časť základe dane- preddavkova daň 1336
Daň celkom: 253

77nelinka
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_c58fc2
@chrobak7

@anonym_autor akú máš hrubú mzdu? stačí približne

chrobak7
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_c58fc2
@chrobak7

@anonym_autor Zbytočne vytrhávaš čísla z pásky, treba vidieť celú pásku. Či ti najprv odviedol povinné odvody na ZP a do SP. Potom koľko zostalo a koľko z toho je daň. Takto ti napíšem, že - áno, neuplatňuje ti mesačnú odpočítateľnú položku. Ale neviem ti to s istotou povedať.

autor
26. aug 2026
@77nelinka

@anonym_autor akú máš hrubú mzdu? stačí približne

@77nelinka 1467 som mal minulý mesiac.

anonym_d42095
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor keď ti neuplatňuje zamestnávateľ nezdaniteľnú čiastku, tak sa ti uplatní v ročnom zúčtovaní dane o nič neprídeš

anonym_d42095
26. aug 2026

Samozrejme, výška nezdaniteľnej čiastky závisí od celkových zdaniteľných príjmov za rok

autor
26. aug 2026

Ach jaj. Ja ze prečo mám tak malo výplatu. Az teraz som všimol po 8 mesiacoch.

anonym_d42095
26. aug 2026
@anonym_autor

Ach jaj. Ja ze prečo mám tak malo výplatu. Az teraz som všimol po 8 mesiacoch.

@anonym_autor ale veď potom sa potešíš preplatku. Alebo môžeš podpísať teraz vyhlásenie a začnú ti uplatňovať

anonym_fe8095
27. aug 2026

Tak pokiaľ si si na začiatku nič k nczd nepodpísala a ani zamestnávateľovi nepovedala, že si ju chceš uplatňovať, tak ju proste nemáš.

denisa_deniska
27. aug 2026

To sa dá bežne počas roka meniť (často sa mi to deje pri zamestnancoch, keď vedia, že budú mať vyššie výplaty v sumáre, aby nemuseli pri RZ vracať peniaze). Kľudne choď za zamestnávateľom, že by si si od 1.9. chcela uplatňovať NČZD. Za mesiace 1-8 ti budú vrátené peniaze pri vykonaní ročného zúčt.

autor
27. aug 2026
@denisa_deniska

To sa dá bežne počas roka meniť (často sa mi to deje pri zamestnancoch, keď vedia, že budú mať vyššie výplaty v sumáre, aby nemuseli pri RZ vracať peniaze). Kľudne choď za zamestnávateľom, že by si si od 1.9. chcela uplatňovať NČZD. Za mesiace 1-8 ti budú vrátené peniaze pri vykonaní ročného zúčt.

@denisa_deniska keď takto nechám po celý rok tak mi vrátia hej? Ale vie sa mi niekto na to pozrieť ci to mam alebo nemám nezdaniteľnú časť? Účtovník sa nevie do toho dostať?

anonym_5f7a9d
27. aug 2026

Ja som si to tak nahlásila keď som mala dve zmluvy. Ale potom po roku mi prišlo pekne keď sa vracali dane. Potom keď som menila prácu, som si šla sama nahlásiť nezdaniteľnú časť od ďalšieho mesiaca (keďže sa nemôžu prekrývať v jednom mesiaci u zamestnávateľov). Takže jeden mesiac mi prišlo bez a ďalší už s ňou. Však to stačí behnut na personálne vyriešiť. Ale toto vám zas vrátia ak vám to nechýba akútne vo výplate tak to príde raz za rok

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@denisa_deniska keď takto nechám po celý rok tak mi vrátia hej? Ale vie sa mi niekto na to pozrieť ci to mam alebo nemám nezdaniteľnú časť? Účtovník sa nevie do toho dostať?

@anonym_autor keď to necháš tak a príjmy budeš mať cca rovnaké, tak ti vrátia preplatok na dani v ročnom zúčtovaní dane

autor
27. aug 2026
@anonym_5f7a9d

Ja som si to tak nahlásila keď som mala dve zmluvy. Ale potom po roku mi prišlo pekne keď sa vracali dane. Potom keď som menila prácu, som si šla sama nahlásiť nezdaniteľnú časť od ďalšieho mesiaca (keďže sa nemôžu prekrývať v jednom mesiaci u zamestnávateľov). Takže jeden mesiac mi prišlo bez a ďalší už s ňou. Však to stačí behnut na personálne vyriešiť. Ale toto vám zas vrátia ak vám to nechýba akútne vo výplate tak to príde raz za rok

@anonym_5f7a9d vraj to mam ale mne sa to nezdá ved veľa zoberú na daniach. V predošlej robote mi zobrali 150 na daniach a mal som tam kolonku nezdaniteľná časť, a tu takú kolonku nemám a raz toľko tam mam sumu nie 150 ale 250

anonym_d42095
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_5f7a9d vraj to mam ale mne sa to nezdá ved veľa zoberú na daniach. V predošlej robote mi zobrali 150 na daniach a mal som tam kolonku nezdaniteľná časť, a tu takú kolonku nemám a raz toľko tam mam sumu nie 150 ale 250

@anonym_autor no veď ti ju neuplatňuju a dane ti vrátia. Je to jedno. V konečnom dôsledku o nič neprídeš

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak potom ti určite neuplatňujú nezdaniteľnú časť. ale v ročnom zúčtovaní sa ti to vráti, budeš mať preplatok. a môžeš si to aj v priebehu roka zmeniť

77nelinka
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor podľa tej sumy čo si napísal v hrubom, tak sa mi nezdá, že by ti uplatňovali nezdaniteľnú časť základu dane. to by si musel platiť nižšiu daň. a áno, malo by to byť uvedené aj vo výplatnej páske

autor
27. aug 2026

Ach bože. Neviem prečo mi takto odporúčali. Prvýkrát mám takto. Ach jaj

denisa_deniska
27. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor áno, vrátia ti celú čiastku, keď si nebudeš uplatňovať po celý rok. Vždy vrátia, aj keby si jeden mesiac neuplatňuješ, a jedenásť áno, tak ten jeden ti vrátia pri ročnom zúčtovaní. Treba sem dať pásku..

77nelinka
27. aug 2026
@denisa_deniska

@anonym_autor áno, vrátia ti celú čiastku, keď si nebudeš uplatňovať po celý rok. Vždy vrátia, aj keby si jeden mesiac neuplatňuješ, a jedenásť áno, tak ten jeden ti vrátia pri ročnom zúčtovaní. Treba sem dať pásku..

@denisa_deniska nemusí to tak vždy byť

denisa_deniska
27. aug 2026
@77nelinka

@77nelinka prečo myslíš?

autor
27. aug 2026
@denisa_deniska

@denisa_deniska co presne potrebuješ vidieť na páske? Odfotim len to

autor
27. aug 2026
@77nelinka

@77nelinka prečo myslíš?

anonym_e5e28b
27. aug 2026

Nerobis vela nadcasov??

anonym_d42095
27. aug 2026
@denisa_deniska

@denisa_deniska závisí to od celoročných príjmov, môžu mu príjmy poskočiť a nezdaniteľná čiastka sa zníži

Strana
z3