icon

Prečo nejazdíte autobusom?

daniela2202
1. apr 2022
tomikejt
1. apr 2022

@daniela2202 občas mhd tak raz za mesiac, ale autom je mi to pohodlnejšie, rýchlejšie a momentálne sa skoro všade presúvam aj s kočíkom takže to by busom nebolo moc pohodlné.

beronsche
1. apr 2022

@daniela2202 lebo autobusovovych spojov je u nas ako safranu.. .
Len taky priklad: 8 km do prace mi autobusom trva viac ako 50 min rano (odchod z domu, prichod do prace) .. Poobede este dlhsie, ked zaratam odchody autobusov.. Neviem, kto by mi vybral dieta zo skolky...
Dalsi priklad: dieta by nemohlo chodit do ZUS, pretoze by nebolo mozne ho tam dostat autobusom nacas, ak sa berie do uvahy, ze chodi do skoly a ma zamestnanych rodicov..
Chces viac prikladov? 😉

nominativ
1. apr 2022

Lebo trasa, ktorú potrebujem 2x denne absolvovať trvá autobusom 45 minút vyhliadkovej jazdy a autom 12. A následne si už človek zvykne na pohodlie...

naobedbuduspagety
1. apr 2022

Lebo chodím pešo 😃

denden77
1. apr 2022

do mesta chodim autobusom, lebo neviem parkovat 🤣🤣🤣🤣🤣

simsalabim
1. apr 2022

@dazdovka klucove slova v tvojom prispevku su: "Vo Svajciarsku sme zili cca rok a ked vidis ako tam funguje MHD". Este raz zdoraznim -AKO TAM FUNGUJE MHD. Keby tak fungovala aj u nas, nevaham a sadnem do busu. Mne osobne to momentalne znacne predlzi cestu do prace - cas viem vyuzit aj inak. Ked boli deti male, popraci som rychlo stihla nakupit, vyzdvihnut ich, zaviezt na kruzok, vratit sa domov v case, ked este vedeli robit ulohy. Moja sesternica byva v malej dedinke - autobus odtial ide 2x denne. Raz rano a raz vecer. Hadaj, ci jej to vyhovuje.
Ochranu zivotneho prostredia beriem ako dolezity argument. Zodpovednost za klimu pocitujem a prispievam svojou troskou inak - napr. tak, ze susicku pouzivam iba vtedy, ked musim. Suhlasim, ze je dolezite presedlat na ekologickejsi sposob dopravy - ale ak ja mam nieco robit pre spolocnost, chcem, aby aj ona robila nieco pre mna. Ja som v minulosti zila v roznych krajinach - napr. vo Finsku sa mi pacili ich cyklisticke trasy, oddelene od ciest pasom zelene a oddelene od chodnikov - kebyze mam take tu v BA, casto by som sla na bicykli (i ked skor asi elektrobicykli). Ale tu tak nepojdem, lebo nie som samovrah. Moja sesternica by rada chodila autobusom - ale potrebuje byt v praci skoro hodinu pred tym, ako by ju ten jeden autobus z jej dediny doviezol. Myslim, ze najdes viac takychto prikladov - nie je to o vyvazani sa autom, ale aj o realnom zivote a potrebach kazdej jednej rodiny.

ajko2011
1. apr 2022

Denne chodím autobusom do a z práce. 😌

beronsche
1. apr 2022

@dazdovka lahko sa odsudzuje a odvolava na mentalitu zaostaleho naroda, ked mas moznost to robit inak, ako ten zaostaly narod...
Aj SAD sa sprava trhovo, do vyraznej straty nepojde.. Su sice dotovani krajom, ale zabezpecit primerane mnozstvo spojov je tak nerentabilne, ze do toho nik nepojde..
Ano, v mestach je to o inom.. Tam je zvycajne dostupnost MHD dopravy lepsia.
Co u nas fakt chyba su cyklotrasy a celkovo povedomie v tomto smere.
A tzv. bus lines - pruhy vo vybranom case urcene len autobusom, aby netrcali v zapchach.. Ale toto je viac o peniazoch ako povedomi...

beronsche
1. apr 2022

@simsalabim presne tak! Uplne suhlasim.

katulienkax
1. apr 2022

do prace a z prace autom, lebo autobusom by to bolo tam hodinu a spat hodinu, takze spolu 2 hodiny, no a este musim stihnut deti zo skoly a kruzky. Autom to mam presne polovicu casu. Takze to sa busom neda. ale ked bud deti velke, chcem aby si uz same chodili kde budu potrebovat a busom. Ale mna v tom slavnom autobuse, ked som sla s detmi okradli pretoze jedna plakala a druha robila neplechu, co zlodej vyuzil a pri neopatrnosti mi vytiahol penazenku. Takze odvtedy s detmi v buse NIEEEEEE

dazdovka
1. apr 2022

@simsalabim ja s tebou suhlasim, inak aj ja som sa bala jazdit na bicykli v mojom meste, tiez vidim ghost-bike na viacerych miestach ako pamiatku na mrtvych cyklistov, stavaju sa tu tragedie a ja mam 4 deti, predsa to nemozem riskovat... Ale postupne som si nasla bezpecne cesticky (aj na hlavnej ceste, ale povazujem ju za bezpecnu, kedze vsetci musia dodrziavat povolenu rychlost v meste a odstup od cyklistov), poskladala som si viacero tras a idem podla toho ako sa citim ten-ktory den, ci idem najrychlejsou, alebo najkrajsou, alebo takou kade mozem ist aj v horsom pocasi... Pocas pandemie sa viac ludi odvazilo jazdit na biku, mam pocit aj ze ludi inspirujem, uz mi to viaceri povedali ze mi zavidia ked su zapchy na vytazenej krizovatke a ja tadial prefrcim za minutu, co ludia v autach idu krokom 15min...
My chodime autom na kruzky s detmi, pretoze MHD jazdi tak, ze by museli v skole odrieknut obedy aby stihali, no snazime sa jazdit fakt len v tom najnutnejsom pripade, kedy sa to inak neda skombinovat.

@beronsche u nas jazdia autobusy 2x za hodinu aj tak su poloprazdne... Moj brat a jeho zena maju 2 auta, vozia sa vsade, aj ked by to mali peso do 20 minut, sadnu do voza, potom po robote dobiehaju pohyb aby neboli obezni...

nezabudka3391
1. apr 2022

jazdim autobusom do prace aj z prace...auto vyuzivam na nakupy, kruzky, vylety

hugigugin
1. apr 2022

@daniela2202 lebo je to pre rodinu s 4 členmi neekonomické? Drahé? 35km len tam 2.35+električka v meste 90ct. Tj cca 560e mesačne pre 4 osoby. O strate času ani nehovorim.

sojorez
1. apr 2022

Lebo mi v buse byva zle - v mhd so zavretymi oknami odratavam zastavky, obcas trasu dokoncim peso a sad zasadne s vrecuskom v ruke a s vyhladom dopredu na cestu. V aute ako soferovi mi to nevadi, ako spolujazdec na prednom sedadle. Milujem vlaky a bike.

viestta
Odpoveď bola odstránená
pribinak
1. apr 2022

@dazdovka ale no, nepreháňaj

dazdovka
1. apr 2022
lesana25
1. apr 2022

A čo je ťa do toho?

ivetta1234
1. apr 2022

cez jar/leto a este kym bolo pekne pocasie na jesen som chodila bicyklom na zeleznicu, nalozila bicykel na vlak a potom pokracovala do roboty na bicykli (inac len tak pre zaujimavost ma to stalo viacej ako by ma to stalo ist autom lebo za bicykel som musela platit celodenny listok na 1 zastavku 🙈), teraz bola zima a este k tomu som v 6 mesiaci tehotenstva tak chodim autom, niekedy autobusom ked nemam auto len potom si musim vyclenit viacej casu kym sa dokotulam na zastavku :D ale inac sa vzdy snazim nepouzivat auto aby som co najmenej prispievala k spominanym globalnym problemom, na druhej strane su aj ine moznosti ako setrit nasu planetu napriklad obmedzenim spotreby masa, co by kazdy mohol ovela lahsie kedze to nieje zavisle od inych ludi...
a zavisi to aj dost od meste, v BA som vzdy chodila MHD alebo peso/bicykel, v TN chodi MHD velmi biedne...

vroni
1. apr 2022

Pretože je to denne hodinová strata oproti autu.

lubina
1. apr 2022

@daniela2202 byvam vo velkom meste, kde autobus ide cca kazdych 10 minut, preto chodim aj autobusom, hlavne aby som nemusela hladat, kde mam v meste zaparkovat. ALe na nakup, ci na vylety s rodinkou, navstevu rodiny, alebo s detmi na kruzky a pod. chodime autom. Kebyze ale autobus chodi raz za hodinu, tak urcite chodim autom a nie autobusom.

wikiwiki
1. apr 2022

Pretože keď chcem ísť z práce na nákup, a potom buď k niekomu na návštevu alebo ku kozmetičke, tak asi by som všetky tieto činnosti nevedela zladiť s príchodmi a odchodmi autobusov. A ešte keď na ne niekedy nie je ani spoľah.

canis_lupus
1. apr 2022

Ja nemám vodičák a vôbec mi nechýba. Do práce chodím električkou a nedám na to dopustiť. Môžem si cestou čítať knihu, pozerať net... Za mesačný lístok platím 16€, keby platím benzín na aute, asi ma klepne 🙈 Aj keď je snehová búrka, električka ide, autá sa nikam nedostanú. V meste bežné chodím MHD, chce to trochu plánovania, ale väčšinou nemám problém. Prípadne keď som bez dieťaťa, beriem Bolt elektrokolobežku, ak sa ponáhľam 😃 Zase chlap chodí do práce do dediny, autobusy tam chodia s tromi prestupmi hodinu, kým on autom ide ani nie 20 min a ešte na polceste musí vyhodiť syna v škôlke, takže tam je to úplne nereálne, aby chodil hromadnou dopravou.

ciernabrigita
1. apr 2022

@dazdovka poď bývať tam, kde ja + 2 malé deti, muž práca na zmeny, bez obchodu v dedine. Daj to každý deň na autobuse alebo bicykli a skloním poklonu pred tebou. Nie sú schopní urobiť ani školský spoj, čo by deti vozil z a do školy / škôlky. Však tu je niekedy pátracia akcia, do ktorej dediny mi ktoré dieťa vezmú do škôlky. Takže, nie je to o tom, že by sme boli neviem ako premaznaní a radi sa vyvážali na autách. No a keď napadne pol metra snehu, ani nevravím. Mimochodom, argumentom tých, čo žijú napr. v BA a pod. je často, že tak nebývaj na dedine. No to je teda riešenie, poďme všetci bývať v hlavnom meste. Nad týmto by sa mali zamyslieť tam vyššie a poskytnúť dosť spojov, škôlky, školy, podporiť malé potraviny. Aktuálne je život v takýchto dedinách ozaj luxusné predražené bývanie. Sestra býva v byte v meste a viem si to porovnať z každej stránky. Avšak, nemenili by sme kvôli pozitívam, pre ktoré sme sa rozhodli tu ostať žiť aj s deťmi.

sense
1. apr 2022

@dazdovka pozor nie každý vo Švajčiarsku využíva MHD, preto sú denno denne všade zápchy ako aj v Bratislave. MHD dobre funguje vo veľkých mestách a áno. Aj vlakom sa z miest dostaneš všade pomerne často.... Ale na dedinách alebo menších mestách alebo vyššie položených miestach využívajú tiež hlavne ľudia auto prrtoze. Spoj raz za hodinu alebo raz za polhodinu nestaci, alebo čakajú na pripoj 20 min co je dosť ak musia 2-3x prestúpiť. A ti co pracujú na vyšších pozíciách chodia preto vlakom lebo už v tom vlaku pracujú co pri šoférovaní by nemohli a predsa len z Zurich do bernu si IC za necelú hodinu ale autom z centra do centra potrebuješ min 1,5hod ak máš šťastie nevraviac o parkov nom cca 7e na hodinu
A ešte taký detail rozdiel Švajčiarsko a Svk. Vlakové stanice v CH sú prakticky v centre mesta, stanice na svk vo veľmi veľa mestách dosť ďaleko od centra

daniela2202
autor
1. apr 2022

@denden77 😁😁😁

dazdovka
1. apr 2022

@sense nie kazdy vyuziva MHD ale tie spoje boli stale plne a nikto na to nepindal, ludia ich vyuzivaju, spoje chodili kazdu chvilu, dalo sa to poskladat tak, ze si mala kazdu polhodinu spoj (ci vlak, ci bus), byvali sme v dedine vedla Zurichu, dochadzali sme do mesta. V podstate su ludia, ktori budu somrat na parkovne, ale budu ho platit, su taki, ktori budu somrat na parkovne a preto pojdu MHD a su aj taki, ktori pojdu MHD z principu.

ailiba
1. apr 2022

@daniela2202 my malo jazdime autom... Len ked fakt velky nakup (napr. Vianoce), alebo toho nesieme vela, cestujeme niekam dalej (mame male dieta a som tehu, predtym sme isli vlakom). Vacsinou chodime autobusom. Ale byvame v meste. Autobusy chodia casto a vsade. Pravdaze ine je to na dedinach. Jeden cas manzel musel chodit do prace autom, ale to len preto, ze chodil na smeny a praca mu zacinala tak skoro, ze este neisiel autobus.

lucka114
1. apr 2022

Ja sa snažím chodiť všade pešo, aj deti vedieme k tomu, aby čo najviac chodili... Autobus využívam keď je zlé počasie, alebo idem niekam veľmi skoro ráno. Muž chodí autom do práce v zime, jar až jeseň na bicykli.. autom chodíme na nákupy a výlety ...

daniela2202
autor
1. apr 2022

@viestta táto otázka nie je na "filozofickú fakultu " , je to bežná otázka, čo ľudia viac využívajú a prečo.... čakám už len tvoju " filozofickú " odpoveď , kedže sa do všetkého zapájaš 👉