icon

Prečo nejazdíte autobusom?

daniela2202
1. apr 2022
bluka2
1. apr 2022

@mable123 no to nie je pravda, ja by som na auto mala, ale chodím radšej autobusom alebo na bicykli. Je tu aj ekologické hľadisko....

matabb73
1. apr 2022

Ja žijem v meste a chodím všade MHD. Auto nemám a na chodenie do práce mi ani nechýba. Bývam na ulici, kde je veľký problém zaparkovať. Všetci nadávajú na nedostatok parkovacích miest a takto mám o problém menej. Nákupy tiež nosím aj MHD alebo nakúpime tu, kde bývame. Naučila som sa používať MHD tak, že nemám problém sa dostať kdekoľvek v meste. Auto mi chýba iba keď chceme ísť niekam na výlet. Nie všade chodia vlaky ktorými inak chodíme. To si našťastie vieme požičať. Asi by to bolo iné keby som žila na dedine. Aj tu v meste by bolo treba MHD zlepšiť, častejšie spoje. Možno by ju potom využívalo viac ľudí.

dazdovka
1. apr 2022

@h2 @viestta nepoznam to tam vobec, starousadlikov ste sa nepytali na info o nejakych starych cestach? Na zaciatok len tak na vikendove vyjazdy, ved da sa doprava aj kombinovat, moji niektori kolegovia dochadzaju aj tak ze na biku do nejakej blizkej obce kde naskocia na vlak, naspat pridu vlakom a zase na biku domov... Viem ze to nie je mozne vsade, jasne ze z nejakej rici sa da dostat len na aute, no ale vsak mame aj volenych zastupcov v samospravnom kraji, alternativne sposoby dopravy by sa mali podporovat (stale su eurofondove vyzvy na podporu cyklodopravy), snad aj na nich sa da apelovat aby zvysili frekvenciu autobusovej dopravy... Akoze ja by som to psychicky nedavala rozvazat deti po instituciach na roznych miestach, no ale ked je to nutne, tak chapem ze si zvyknete aj na to cestovanie a rozvazanie...

simsalabim
1. apr 2022

@dazdovka tak ale skus si urobit maly prieskum, kolke sa mozeme v praci osprchovat. Ja teda nie...

travelllerka
1. apr 2022

Lebo autom je to rýchlejšie a pohodlnejšie, ušetrí to kopu času a energie. Keby mám chodiť všade autobusom, asi by som buď umrela na únavu alebo skoro nikam nechodila, určite by som nemala energiu zdrganat sa napríklad s deťmi na krúžky v zlom počasí. Alebo predstava nákupných tašiek, ja som rada, keď ich unesiem z auta do domu, aj to mi je dosť.

h2
1. apr 2022

@dazdovka Ja sa nepotrebujem pýtať starousadlíkov, bývam tam už 13 rokov. Na bicykli som furt, celé okolie mám prejdené, poznám všetky poľné cesty u nás. Nemám reálne ako prejsť cez železnicu a diaľnicu. Len tadiaľ, kde je aj normálna premávka.
(Len tak na okraj, osprchovať sa v práci môžem, v tom by problém nebol.)

zuzana76
1. apr 2022

Jazdím len autom, ráno beriem deti do školy a naspäť vyzdvihujem zo školy, po ceste urobim nákup, keďže syn je celiatik, tak potrebujem aj iné ako základne potraviny, sama som chorá a cestu autobusom tam a späť, presadat na ďalší bus, cestovať 2x alebo 3x toľko ako autom by som nedavala este aj s nákupom , pre mňa nevyhnutnosť , nie status

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
beronsche
1. apr 2022

@dazdovka nuz zdat sa ti to moze... Ze bezpecna lesna/polna cesticka.. 😂 Mas znacne zidealizovane predstavy...
Najdlhsia cast u mna je naozaj uzka cesta s neudrziavanou, casto prepadavajucou sa krajnicou, plnou strku - celorocne, plna neprehladnych zakrut, kde paradoxne, chodia auta prirychlo.. A ze ich je...

Ale ano, urcite sa najde malebna lesna cesticka.. Pekna obchadzka o x km, hore kopcom, dole kopcom pomedzi stromi.. Musi to byt zazitok ist takto na 7.do prace.. Mozno aj medveda by som stretla tak z rana, je ich tu v nasich lesoch dost, tak by som aspon zrychlila..😂😂

beronsche
1. apr 2022

@dazdovka v krajine, kde samospravny kraj nema prachy na pravidelnu udrzbu svojich ciest mimo hlavnych tahov a kde napr. nasa konkretna obec uz x rokov slubuje urobit nieco s prasnou obecnou cestou plnou vytlkov, ale proste nikdy nevyjdu peniaze, chces podporu alternativnej dopravy? Do eurofondovej vyzvy na cyklodopravu ti male obce nepojdu. To je proste fakt.
apelovat na zvysenie frekfencie spojov? Ano, tak na lamparni.. Ale aj odozva bude rovnaka... 😂
Prepac, ale mas fakt naivne predstavy..

rikarika
1. apr 2022

@daniela2202 lebo nemam na to cas.

nikiki29
1. apr 2022

@daniela2202 keby idem autobusom, stratím kvôli dedinským autobusom a presunom pešo aspoň 2 hodiny navyše… a ja radšej tie 2 hodiny času investujem rozumnejšie 🤷🏻‍♀️

dazdovka
1. apr 2022

@beronsche keď sa to v iných krajoch dá, ale prave vo vašom nie, hm...

akvi
1. apr 2022

@dazdovka ono je to cele začarovaný kruh s tou MHD. My bývame v krajskom meste, ale v štvrti, kde nie je ani obchod, ani škola a škôlka a MHD chodí v intervale 1-1,5 hodiny. Pritom pešo som v centre za 45 minút. Najbližší obchod mám pol hodinu pešo. Ja využívam MHD najviac, ako sa dá, ale keď mám niekam prísť na presný čas, tak naozaj nemienim čakať niekde hodinu, lebo chcem byť strašne eko a ísť busom. Ak by pridali spoje, spravili lepšie trasy, tak ja nemám dôvod ísť autom. Ale takto veru, sme na auto odkázaní.

beronsche
1. apr 2022

@dazdovka myslis cyklotrasy? To si vazne myslis, ze v celom kraji nie su? Ja pisem, ze male obce do toho nepojdu, aj kvoli spoluucasti na financovani a aj preto, ze malokedy je to v dedinach, kde sa riesia palcivejsie problemy, prioritou...
Ale to neznamena, ze nie su nikde, to co je za fabulacia, prosim ta.. . 😁
Napr. blizko nas je jedna vyborna... Akurat tam decka premiestnujem napriek tomu, ze prakticky zacina vo vedlajsej dedine, autom, kedze nechcem, aby ich zramoval nejaky kreten na nasej ceste. Ale smola, tiez nevedie okolo mojej prace....
Zijes ty vobec na slovensku? 😁

ninusa221
1. apr 2022

@daniela2202 chodim busom lebo stale si hovorim že ten vodicak si urobim😂 ja mam osobného šoféra mojho frajera🫣

elementissa
1. apr 2022

Mohli by sme mať auto, ale nemáme. Pretože to, v akom stave bude táto planéta o 50 rokov pre všetkých mi je prednejsie ako nejaká moja pohodlnosť. Ale súhlasím, že takýto pohľad na Slovensko ešte nedorazil. Tu v každej dedine má každá rodina 2-3-4 autá, lebo si myslia, že je to hrozne nevyhnutné ( a hlavne, čo by susedia povedali). Ja som ako dieťa žila na dedine na konci republiky a auto sme nikdy nemali. Chodila som autobusom alebo vlakom všade, do blízkeho mesta (15km) aj na bicykli. Do školy som chodievala peši, lebo som bola rada, že sa prejdem. 3 km tam, 3 späť, žiadne veľké terno. Teraz keď tam niekdy prídeme, tak to všetci rozmaznaní ani 50 metrov bez auta neprejdú. A to, že nechodia spoje je hlúposť, treba sa zariadiť podľa cestovného poriadku, infraštruktúra je tam jedna z najslabších na SR a napriek tomu sa vždy dalo dostať autobusom, len to chcelo trochu plánovania a rozumu. Ale ľudia sú proste rozmaznaní a nechcú plánovať a rozmýšľať. Chcú mať všetko hneď. A teraz budú ešte vyplakavat celé dni, aké je to celé nespravodlivé, že nemôžu natankovať plnú nádrž... Veď môžu :D nemusia celý mesiac jesť a bývať tiež môžu v tom aute :D zdraženie ropy sa dotklo samozrejme všetkých, aj tých čo autami nejazdia, lebo vyššia cena ropy=vyššia cena prepravy= vyššia cena za export/import= vyššia cena všetkých tovarov. Ale žijeme v bohatej oblasti, extrémne mrháme zdrojmi, Slováci nakupujú kopec kravín a zarábajú nadpriemerne (teda hlavne užívateľky MK zarábajú nadpriemerne, každá druhá 3-5-7 tisíc mesačne, ako vyplynulo už viackrát z diskusií, bežne tu 3-4 členné rodiny míňajú 1000€ a viac mesačne na jedlo, z môjho pohľadu sa ľudia nemajú na čo sťažovať, veď keď si môžeš dovoliť dať za jedlo 1000€ mesačne tak určite na tom nie si zle. Ani keď si môžeš dovoliť mesačne tankovať za 500 a viac, alebo aj do dvoch-troch áut a bývať na haciende s veľkým bazénom a saunou, chodiť 3x do roka na dovolenky a podobne... Tak si teda nemyslím, že by tu žili nejakí chudobní ľudia, to všetci len neopodstatnene frflú)

mimikarol
1. apr 2022

Pretože som pohodlná a idem kedy chcem ja a nie kedy ide bus

viestta
Odpoveď bola odstránená
eeffka
1. apr 2022

@dazdovka ze zaostaly narod 🤣🤦‍♀️ nechapem ako mozes porovnavat svajciarsku a slovensku MHD. To ako vazne?
Bud si ista ze keby sme tu mali male svajciarsko tak sa nikto nebude trepat autom ak to nebude nutne, nasledne hladat park miesto pred domom a firmou, v zime odmetat sned, skrabat okna...
Ale ked mas MHD spoj zo sidliska na sidlisko co ide 58minut ak niekde neuviazne alebo vobec pride a to iste das autom za 8min, len debil pojde busom ak nemusi

simona92101
1. apr 2022

@elementissa mame v rodine 2 auta a nieje to o pohodlnosti a ani preto,aby susedia videli 🤦‍♀️ muz ma firemne,pokial nepracuje z domu tak beha po sluzobkach po SR a CR,neviem si predstavit ze by toto riesil autobusom 😃 doma mame rodinne auto,zijdme na dedine kde je jeden mini obchod s maxi cenami,ked je muz na sluzobke tak auto potrebujem,uz len kvoli nakupom,skolke, dcere..od narodenia dcerky sme casto chodili po lekaroch a nemocniciach,neviem si to predstavit riesit toto autobusom na 3 prestupy 🤦‍♀️
A mimochodom,s manzelom sme si svojpomocne dokoncievali dom,najblizsie stavebniny xy km od nas(v log.parku,kde jazdia len fir.autobusy),vela x sa stalo ze trebalo ist narychlo dokupit material.ked si predstavim,ako naklada do autobusu vrecia so suchym betonom,tak sa musim nad tym smiat😃 prepac,ale tvoj vyrok,ze treba lepsie planovat, je smiesny naozaj.je xy ludi,ktori auto potrebuju nutne,bud su telesne postihnuti,starsi, alebo rodicia s chorymi detmi atd..nemozes hadzat vsetkych do jedneho vreca.

dazdovka
1. apr 2022

@beronsche stále si v takom útočnom tóne, ako keby sa nič nedalo robiť, treba zvýšiť aktivitu a tlak na regionálnych politikov, na mne si sa už vyvrsila, ale ja vám s tým nemám ako pomôcť.

beronsche
1. apr 2022

@dazdovka utocny? Tak to ma mrzi, ze to takto vyznieva. Nemam pocit, ze sa na komkolvek vyvrsujem.
Akurat ma vzdy zaujme, ak niekto na zaklade svojej situacie a moznosti, predpoklada, ze je to tak vsade a este na tomto zaklade povazuje inych za nieco menej (vid. tvoja poznamka o zaostalom narode)..

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
beronsche
1. apr 2022

@elementissa pobavilo ma tvrdenie, ze to, ze nechodia spoje je hlupost a ze je potrebne trochu poplanovat, prisposobit sa a ide to..
Tak teraz rozmyslam, ci si dieta mam v ramci planovania a prisposobenia sa cestovnemu poriadku, nechat pred zatvorenou skolkou, aby som stihla busom do prace, alebo oznamit sefovi, ze budem zacinat neskor, ako je aj v ramci flexi dovolene, lebo spoj.. 😁

Porovnavas stav, ked si bola dieta s terajsim? Vies, ze cim dalej, tym menej medzimestkych spojov do dedin chodieva?
Mne nevadi, ak niekto robi cokolvek extra z hladiska ekologie aj na ukor nejakych svojich zvyklosti, ale vadi mi, ak sa preto citi byt lepsim, bez zvazenia sirsich suvislosti...

Tak vseobecne - to vyzera, podla spolocenskych nalad, ze staci odstavovat auta, aby sme zili ekologicky, ale v obchode mozeme dalej kupovat cesnak z ciny, paradajky zo spanielska a jablka z noveho zelandu.. A dalsie tovary a potraviny, co precestuju pol sveta. A stale tolerovat zbytocne plastove obaly. Atd.
Na toto taky hon ako na auta nie je...
Nehovorim, ze bez auta ani na krok, to je samozrejme totalny nezmysel. Ale vidiet situaciu realne..
Toto mi u dnesnych eko- nadsencov velmi chyba...

viestta
Odpoveď bola odstránená
luccija
1. apr 2022

@h2 Šamorín veď to je veľa kamiónov na tej hlavnej a samé veľké Tatry, dodávky.My sme išli minule do Luznej a na tej dlhej ceste nás obehol z blízka kamión, že som cítila ako ma poposunul a zatriasol hrozný pocit

luccija
1. apr 2022

@viestta veď to...prečo sa mám hanbiť, že si chceme uľahčiť život.A to ja nesoferujem chodím prevažne busom a bicyklom

ivangeline
1. apr 2022

Chodim mhd. xD