icon

Prečo nejazdíte autobusom?

daniela2202
1. apr 2022
h2
1. apr 2022

@elementissa Zase sa hráš na lepšieho človeka? To sa ti to cestuje MHD, keď bývaš v Bratislave. Tiež som nemala auto, keď som tu bývala. Nepotrebovala som ho. Teraz ho mám, lebo ho potrebujem. Nemám ho kvôli susedom, ani kvôli pohodlnosti a lenivosti. S tebou už som na tému ekológie mala jednu debatu, asi pred pol rokom. Pamätám si to, lebo som bola zvedavá, čo mi odpíšeš na môj dlhý príspevok. Ale buď si ho ani nečítala, alebo ti došli argumenty. 🤷🏻‍♀️
A pravda je aj to, čo písala @viestta o ovocí a zelenine. Zaujímalo by ma, čo by si v zime a na jar jedla ty, ako vegánka, keby sa sem nedovážalo ovocie a zelenina. Či keď je to hromadná preprava, tak to nevadí?

akvi
1. apr 2022

@elementissa v mnohom s tebou súhlasím, ale mnohé si idealizujes, resp. asi nezijes na SK. Čo majú podľa teba robiť ľudia, čo žijú v dedine ako napríklad moji rodičia, kde idu 3 autobusy za deň a cez víkend žiadny. A takých dedín je na SK viac, než dosť. Ale inak súhlasím s tým, že ľudia su dnes rozmaznaní a ak by každý čo len trochu ubral zo svojich nárokov, tak sa nám žije lepšie.

h2
1. apr 2022

@akvi Žije v BA.

katica06
1. apr 2022

@elementissa máme iba JEDNO auto! Sused na pravo i ľavo hoc i druhý či tretí majú tiež po jednom aute. Žijeme na dedine kam príde prvý bus o piatej ráno, potom o siedmej, desiatej, jednej, tretej a večer piatej. A cez víkend skoro nič. O piatej ráno už mám byť v práci večer končím päť hodín po posledmom spojí domov. Isto sa to dá naplánovať. Prísť domov až na druhý deň. Či neprísť v domov vôbec?
A ľudia čo robia na smeny či v obchode sú na tom podobne. Tak necestujme nikam, buďme nezamestnaný a tak zabezpečime budúcnosť našim deťom.
To tvoje idealizované detstvo je dávno preč. Je na čase zobudiť sa. Vtedy ozaj chodilo viac spojov dokonca k nám chodili aj vlaky. Kedysi sme mali škôlku potraviny atď. Teraz nemáme nič.

A kým si niekto kupuje v obchode potraviny čo cestovali tisíce kilometrov, a zachraňuje pri tom planétu.... tu na dedine pánu Bohu za chrbtom si vypestujeme a vychováme sami. Náš šalát či mrkva necestuje. Veď napr. paradajky čo sa teraz dajú kúpiť v meste by moje deti beztak neukradli lebo nemajú žiadnu chuť.

karinnka
1. apr 2022

Pretoze soferovanie je moj relax...svoj cas si vazim a je to jediny"luxus"ktory si doprajem...😉

veronikag18
1. apr 2022

@daniela2202 pretože by som nestíhala pre malého do škôlky z práce a potom do práce aj z prace by som musela čakať na prestup cca 30 minút. Bývam v meste.

peter0123
1. apr 2022

Čakať 30 minút niekde to je malina. Opíšem jeden deň z doby keď sme nemali auto: vstávanie pred šiestou, obliekanie dvoch malých detí , 6:30 odchod do škôlky tak aby som so staršou stihla bus o siedmej. 7:40 príchod do školy. Potom nekonečné čakanie, autobus do roboty má odchod 9:20. Stíham nákup, vláčim tašky. 10:00 príchod do roboty 14:30 bežím z roboty na autobus. 15:10 príchod do školy , keď dcéra nebola pripravená na odchod tak beh na bus. 16:05 vystupujeme z autobusu a znovu bežime, škôlka zatvára o 16:00, mala stojí v bráne s učiteľkou. Máme trištvrte hodiny na bus domov. Vláčim ťažké tašky a dve deti. 17:20 konečne príchod domov.
Pre fanúšikov cestovania autobusom to možno vyhovuje ale mne práca na 4 hod a mzda na ňu nevyhovuje, nepostačuje ...

ciernabrigita
1. apr 2022

@elementissa prečítaj si moje dva príspevky v tejto téme a zamysli sa nad tým svojím. A k tomu, kedysi si chodila pešo atď... Manžel doteraz spomína, ako do školy chodili pešo - asi 30-40 minút do vedľajšej dediny. Aktuálne vysoko frekventovaná cesta, kade by som ani na bicykli nešla, nieto pešo...Z mesta kolóny, lebo pol SK tadeto prechádza na východ z BA. bez auta môžeš byť doma a deti tiež, nutnosť dokonca dvoch áut v rodine. a áno, strašne si užívame drahý benzín, poistky, autosedačky pre deti v oboch autách, opravy áut,..

simsalabim
2. apr 2022

@peter0123 to znie mimoriadne stresujuco pre celu rodinu....

mable123
2. apr 2022

@dazdovka kazdy clovek ma na auto aj na 5... preco kazdy vidi financie najskor.. hovorim o tom, ze ked niekto chce do prace ist pesi 20km nech sa paci... su predsa miesta kde sa bez auta nepohnes a ak mas menit dopravu tak sa to ani neoplati. Kazdeho vec ako chodi...

peter0123
2. apr 2022

@simsalabim 2 roky sme sa takto trápili. Deti po príchode domov často zaspali ešte predtým ako som navarila večeru. Potom sa kúpilo jazdené auto za 3litre na splátky.

leskovael
2. apr 2022

Toto je čo, nejaký prieskum? 😁👌 Žijeme pohodlnu dobu, nevidím dôvodu neuľahčit si to a najmä ušetriť čas. Prioritne je to pre každého pohodlnejšie a stíha toho oveľa viac. Ja sa napr snažím chodiť peši, ráno ked chodím do práce na 7mu mi je pohodlnejšie chodiť autom lebo nie vždy stíham chôdzu.. A taktiež je to relax, ked mám za sebou ťažký deň, keď mám nervy, tak sadnem do auta a idem sa voziť...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
lenkavrananova
3. apr 2022

@petulda333 presne ako ja

kamagma
3. apr 2022

Lebo mam auto

majonezka
13. máj 2022

Chodím do práce autobusom zatiaľ 2 mesiace. Prinútilo ma k tomu pokazené auto (2 týždne v servise) a počas toho som si uvedomila, koľko ušetrím na nafte, zvlášť pri dnešných sumách.
Nie je to vždy jednoduché. Chodíme ráno ja plus moje dve deti. Bývame na dedine, často stojíme v zápche. Deti sa ale naučili zodpovednosti, že autobus nepočká, ako mamine naštartované auto. Vedia, že musia ráno vstať a robiť si svoje povinnosti, ináč ďalší bus ide až o hodinu.
Ja to mám horšie, keďže do práce musím prestupovať. Nejde mi žiadny priamy spoj. Teda ráno deti odprevadím ku škole a idem znova na zastávku a na ďalší autobus. Ráno mi tento rituál cestovania trvá hodinu (autom 20 minút).
Poobede to býva horšie, musím znova navštíviť školu a utekať s dieťaťom na ďalší autobus domov. Našťastie zastávky mám všade tak do 7-10 minút pešo. často sa stane, že nestihneme spoj a ďalší ide o hodinu. Teraz keď je teplo, tak zvyčajne počkáme niekde na ihrisku.
Takže má to plusy (ušetrené eurá, viac pohybu, viac človek vníma a vidí ako za volantom) a aj mínusy (zaberie to veľa času)
Naučila som sa chodiť do obchodu na veľké nákupy, nemám to nijak dané že kedy, proste keď už chladnička zíva prázdnotou, tak si spíšem, čo treba. Ináč pečivo a ovocie kúpim aj v jednote po ceste na autobus a to nie je až tak veľmi tažké, aby som to neuniesla.
Auto ale mám doma, sú dni, keď sa ním do práce odveziem, napríklad keď viem, že ideme k lekárovi počas dňa, keď potrebujem niečo vybaviť atď...ale veľmi málo. Radšej za ušetrené peniaze vezmem deti cez víkend na výlet. a to ušetrím pomerne dosť, keďže denne som dochádzala 35 km. a niekedy sme išli (z rozmaru) do mesta aj 2x denne...

anita1978
Odpoveď bola odstránená
h2
13. máj 2022

@anita1978 Vodičák nech si syn určite urobí. Vo veľmi mnohých zamestnaniach je to podmienkou, mohlo by mu to v budúcnosti sťažiť profesné uplatnenie. A určite radšej skôr, než neskôr.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
13. máj 2022

@mable123 nuž mýliš sa, ľudia s centra majú na tie drahé autá a teda poväčšine sa presúvajú pešo. Takže je to nie o tom, kto na čo má, ale kde býva, kam sa potrebuje dostať a plno iných faktorov, tie peniaze sú niekde na konci. Málokto sa potrebuje frajeri a hodinu potom hľadať miesto na parkovanie, plus si za to ešte aj zaplatiť 🤣, sú bohatí ľudia, čo jazia na bicykloch a radu, šetria životné prostredie, plus upevňujú zdravie, aj pešo teda.

didamt
13. máj 2022

lebo pracujem v priemyselnej zone a bývam na dedine. Busom na dva prestupy, hodina času na 8 kilometrov...toto si časovo nemôžem dovoliť 2x za deň. Keby sme takto jazdili dvaja, prejazdíme aj gate. Denne len autobusy pre mna 4€, autom za mesiac 100 km, čo je 5l nafty....

bluka2
13. máj 2022

@didamt 8 km nemôžeš ísť na bicykli? Len tak zo zvedavosti, lebo väčšina mojich kolegov tak denne dochádzala, keď som pracovala trochu za Kodanou. Aj v zlom počasí. Mne sa nechcelo, tak som bývala rovno tam, ale keď som chcela ísť do mesta, dalo sa to v pohode zvládnuť, tam a späť. Ešte k tomu je to zadarmo. Alebo aspoň na obmenu...

maciatkolulu
13. máj 2022

@maciatkolulu ľudia z centra!!

didamt
13. máj 2022

@bluka2 ani nahodou, po hlavnych cestach a v kancelarii sa budem prezliekat...isto. 😀 Nosim aj dceru. Nie som typ ze za kazdeho pocasia. Mam to na opacnom konci mesta

jana_eyre_2
13. máj 2022

Lebo s troma malými deťmi je to zážitok..

mufka1
13. máj 2022

Ka jazdím do prace preto ze to mam 100km deti tam chodia do školy ja donprace aj manžel. Vstávam o 4:40 h spojenie vlak, autobus, elektricky trolejbusy bohužiaľ by nám nesedeli časovo. Tak,že jazdíme a koľko krát na 2 autách. Dnes je to samozrejmosť si myslím.

norikaro
13. máj 2022

keby nebol problem so spojmi, tak jazdim autobusom bez problemov, ale tie spoje, utekat na autobus a riesit aby som neurobila velky nakup lebo potom budem mat problem to odniest a take, to z toho som bola na nervy

bluka2
14. máj 2022

@mufka1 včera to bola samozrejmost, dnes hrá rolu aj ekológia. Ak všetci chodíte 100km tam a späť, pre planétu prijateľnejšie riešenie by bolo tam bližšie aj bývať. Sú kalkulačky, kde si môžeš spočítať svoju uhlikovu stopu. 2 autami denne taká vzdialenosť, nebude mala bohužiaľ...

mufka1
14. máj 2022

@bluka2 tvoj názor, tvoja vec