icon

Prečo platiť daň za dvor a záhradu?

stelly652
Dnes o 18:32

Ahojte ľudia chcem sa dozvedieť viac informácii ohľadom platenia nie len to čo už vie každý na spamäť ako napríklad poplatiť šeky,inkaso,stočne,poplatky,dneska som našiel papiere prečítal som si ich poriadne a bolo napísane tam,čo sa ešte platilo a platí do teraz takže po poriadku v papierov je napísane,že vlastník rodinneho domu je povinný zaplatiť aj za dvor,záhradu,poistku za dom,prečo majiteľ rodičovského domu by to mal ešte platiť za svoj dvor a záhradu???...keď sa vzorne stara je to jeho....
A koniec koncov som sa ešte dozvedel,že sa už aj platí za lesy neviem či to je pravda abo ne....Kto ma lesy tak ako to chodí u vás??....

Strana
z2
biba_18
Dnes o 18:41

pletieš piate cez deviate… čo sa vlastne pýtaš???
daň sa platí za vlastníctvo domu, garáže, pozemku, lesa - nemá to nič spoločné s tým, či sa o neho staráš alebo nie…

patka06
Dnes o 18:41

@stelly652 Vlastník neplatí daň za dom, ale daň z nehnuteľnosti
Nehnuteľnosťi sú:

Pozemky (všetky druhy – záhrady, orná pôda, stavebné parcely atď.).
Stavby spojené so zemou pevným základom (domy, chaty, garáže, bytovky).h

doriiis
Dnes o 18:42

A predstav si, že platíš aj za psy. A daň za psy je u nás väčšia ako daň za dom a dvor. 😂

anonym_36e183
Dnes o 18:43

@stelly652 platí sa dokonca aj za lúky, vinice, ornú pôdu a ďalšie stavby ktoré vlastníš.
Dokonca ho platili moji starí rodičia pred 50 rokmi , čo si spomýnam

zojazoja

Mna by zaujímalo ake papiere si nasiel. Napises to prosim?😃

stelly652
autor
@biba_18

pletieš piate cez deviate… čo sa vlastne pýtaš???
daň sa platí za vlastníctvo domu, garáže, pozemku, lesa - nemá to nič spoločné s tým, či sa o neho staráš alebo nie…

@biba_18 ale prečo ma vlastník toto všetko platiť keď už je to jeho toto nepochopim

stelly652
autor
Dnes o 18:44
@patka06

@stelly652 Vlastník neplatí daň za dom, ale daň z nehnuteľnosti
Nehnuteľnosťi sú:

Pozemky (všetky druhy – záhrady, orná pôda, stavebné parcely atď.).
Stavby spojené so zemou pevným základom (domy, chaty, garáže, bytovky).h

@patka06 spadajú aj k tomu lesy??..k Nehnuteľnostiam??...

anonym_36e183
Dnes o 18:44

Pozrite ten profil, to všetko vysvetluje

stelly652
autor
Dnes o 18:45
@zojazoja

Mna by zaujímalo ake papiere si nasiel. Napises to prosim?😃

@zojazoja su teraz odložené nechce sa mi ich vyberať a zase prehrabávať sa

patka06
Dnes o 18:45
@stelly652

@stelly652 áno

stelly652
autor
Dnes o 18:47
@anonym_36e183

@stelly652 platí sa dokonca aj za lúky, vinice, ornú pôdu a ďalšie stavby ktoré vlastníš.
Dokonca ho platili moji starí rodičia pred 50 rokmi , čo si spomýnam

@anonym_36e183 A ani neviem o tomto čo by som mal vedieť,ale viac informácii sa dozvedám čo som nečakal a nevedel som

stelly652
autor
Dnes o 18:48

Konečne viem viac toho 🙏

zuzanaete
Dnes o 18:49
@stelly652

@biba_18 ale prečo ma vlastník toto všetko platiť keď už je to jeho toto nepochopim

@stelly652 Lebo mesta/obce musia financovat veci, ktore vyuzivas aj ty. Napr. cesty, chodniky, aby si sa z tvojho domu aj niekam dostal. A tak su stanovene dane, aby vyzbierali peniaze od ludi a financovali potrebne veci.

hiro
Dnes o 18:49

@stelly652 "prečo majiteľ rodičovského domu by to mal ešte platiť za svoj dvor a záhradu"
A k tomu domu si si sám postavil cestu? Asfaltuješ keď treba opravy?
Tak či tak u nás sú to drobné. V zahraničí platíš 1 či 2% z ceny nehnuteľnosti. Za 200 tisícový dom tak 2000 - 4000€ ročne.

stelly652
autor
Dnes o 18:53
@zuzanaete

@stelly652 Lebo mesta/obce musia financovat veci, ktore vyuzivas aj ty. Napr. cesty, chodniky, aby si sa z tvojho domu aj niekam dostal. A tak su stanovene dane, aby vyzbierali peniaze od ludi a financovali potrebne veci.

@zuzanaete ďakujem už som v obraze aspoň niečo som sa dozvedel

anonym_6913bf
Dnes o 19:01
@stelly652

@stelly652 prečo štát vyberá od ľudí dane?
prečo z tvojej výplaty si berie štát dane a poplatky takmer polovicu tvojej výplaty?
prečo s tých zdanených peňazí ktoré ti ostanú a za ne si v obchode niečo kúpiš zoberie ďalšiu 23% daň?
prečo z tých 2× zdanených peňazí čo dostane obchodník od teba si potom štát zoberie daň zo zisku a transakčnú daň?

anonym_d74d9c
Dnes o 19:04
@anonym_6913bf

prečo z tvojej výplaty si berie štát dane a poplatky takmer polovicu tvojej výplaty?
prečo s tých zdanených peňazí ktoré ti ostanú a za ne si v obchode niečo kúpiš zoberie ďalšiu 23% daň?
prečo z tých 2× zdanených peňazí čo dostane obchodník od teba si potom štát zoberie daň zo zisku a transakčnú daň?

@anonym_6913bf Myslím,že zbytočná námaha.Toto určite nepracuje.Pôsobí viac vytretý ako legendárny ubenholfen .

ekira1
Dnes o 19:10
@stelly652

@stelly652 platím i za zastavané plochy, nádvoria - v mojom prípade časť cesty. Platím dane za cestu, ktorú využívajú všetci, pretože ju pred rokmi rokmi rokmi postavili na našom pozemku ..

stelly652
autor
Dnes o 19:15
@ekira1

@stelly652 platím i za zastavané plochy, nádvoria - v mojom prípade časť cesty. Platím dane za cestu, ktorú využívajú všetci, pretože ju pred rokmi rokmi rokmi postavili na našom pozemku ..

@ekira1 a my za cestu vôbec neplatíme to prvý krát sa dozvedám... jedine keď sa na ceste v obci renovuje cesta a chodníky vtedy prispejeme vrátanie oprav

ekira1
Dnes o 19:19
@stelly652

@ekira1 a my za cestu vôbec neplatíme to prvý krát sa dozvedám... jedine keď sa na ceste v obci renovuje cesta a chodníky vtedy prispejeme vrátanie oprav

@stelly652 a čítaš to celé, či len vyberať slová, ktoré sú peknučké? Píšem, že cesta je postavená na našom pozemku. Keď je u vás cesta postavená na obecnom pozemku, prečo by tvoji rodičia mali platiť keď to nie je vaše? Chápeš? Či si zas len vyberieš pár slov z celého komentára?

frflos_nespokojny
Dnes o 19:20
@stelly652

@stelly652 pytaj sa na obecnom/ mestkom urade. vysvetlia ti to. inak platit to nemusis. potom sa necuduj ked ......

lukbe
Dnes o 19:24

A ved byvas s rodicmi ci s bratom.
To doteraz neplatili dane ci co? To fakt prvýkrát o tom počuješ? Lebo tu je zbytočná každá rada.

stelly652
autor
Dnes o 19:24
@ekira1

@stelly652 a čítaš to celé, či len vyberať slová, ktoré sú peknučké? Píšem, že cesta je postavená na našom pozemku. Keď je u vás cesta postavená na obecnom pozemku, prečo by tvoji rodičia mali platiť keď to nie je vaše? Chápeš? Či si zas len vyberieš pár slov z celého komentára?

@ekira1 na obecnom pozemku to mame rodičia platia len za kanvu a smeti

ekira1
Dnes o 19:25
@stelly652

@ekira1 na obecnom pozemku to mame rodičia platia len za kanvu a smeti

@stelly652 vieš čo, nechaj tak...

anonym_d7fac4
Dnes o 19:31
@hiro

@stelly652 "prečo majiteľ rodičovského domu by to mal ešte platiť za svoj dvor a záhradu"
A k tomu domu si si sám postavil cestu? Asfaltuješ keď treba opravy?
Tak či tak u nás sú to drobné. V zahraničí platíš 1 či 2% z ceny nehnuteľnosti. Za 200 tisícový dom tak 2000 - 4000€ ročne.

@hiro A to kde? Určite z trhovej ceny?

cucoriedka133
Dnes o 19:32
@stelly652

@stelly652 samozrejme aj lesy, aj trvalé trávnaté porasty, orná pôda .. všetko sú to nehnuteľnosti a daň z nehnuteľností platis obci kde sa nachádza, je to miestna daň, to znamená že je príjmom pre tu obec .. to že ty to vlastnis je super, ale sú tu zákony a každá obec má aj svoje VZN, kde sa dočítas aj sadzby za jednotlivé druhy nehnuteľnosti .. všetko má aj druhú stránku, skús si o Tom niečo viacej naštudovať ..

tiezjedna
Dnes o 19:33

@stelly652 bože, ty keď sa dozvieš, že sa platí aj daň z domu, v ktorom bývaš, tak sa psychicky zrútiš...🙄 To si doteraz sedel na strome a jedol jablká??

hellwant
Dnes o 19:35

Stelly, Stelly, hlava prázdna a rozum v keli. Nebyvaš s Unbeholfen v jednom byte?

anonym_6696b3
Dnes o 19:36
@anonym_6913bf

@anonym_6913bf 👍🤣 presne! Odpoved je jednoducha, aby mali darmozraci z coho zit. Takze z dani prostych ludi 🤭

stelly652
autor
Dnes o 19:39
@cucoriedka133

@stelly652 samozrejme aj lesy, aj trvalé trávnaté porasty, orná pôda .. všetko sú to nehnuteľnosti a daň z nehnuteľností platis obci kde sa nachádza, je to miestna daň, to znamená že je príjmom pre tu obec .. to že ty to vlastnis je super, ale sú tu zákony a každá obec má aj svoje VZN, kde sa dočítas aj sadzby za jednotlivé druhy nehnuteľnosti .. všetko má aj druhú stránku, skús si o Tom niečo viacej naštudovať ..

@cucoriedka133 určite že ešte prelistujem všetky papiere a prejdem si to ešte raz a od znova poriadne a nechám si ich na stole,že ich mam na pamäti a čítam...ďakujem 🙏

Strana
z2