Predaj bytu s hypotékou cez notársku úschovu
Prosím máte skúsenosti ?
Predávame byt s hypotékou. Kupujúci si urobil zmluvy stym že to pôjde cez notársku úschovu. Nechápeme moc tomu postupu a príde nám to zdĺhavé. Predávali ste niekto tak byt? Aj keď je zaťažený hypotékou?
Zvyčajne sa to robí tak, že kupujúci svojim úverom vyplatí váš úver a zvyšok ceny bytu vám na účet.
My sme trvali na vinkulacii v nasej banke. Muz cital o pripade, ze notar vzal peniaze do uschovy a potom.zdrhol do zahranicia
Trochu frflali, ale sak co. Casovo to bolo rovnako. To je pol hodka sedenia v banke
Rozdiel medzi notárskou úschovou a bankovou vinkuláciou je v tom, že na notársku úschovu nemôže siahnuť exekútor. Ale zas, je drahšia ako banková vinkulácia. Kupujúci rozmýšľa správne, predpokladám, že vám sa uvoľnia peniaze až potom, keď na LV nebudú zapísané ťarchy???
@lenka_da a ako je možné aby neboli zapísané ťarchy , kým nevyplatí tu hypotéku? Alebo z čoho ju mame mi vyplatili kým nám on neuvoľní na to prostriedky ? Toto nechápem 🙏🏻
zmluva, právnik, splatenie hypotéky priamo kupujúci banke... netuším, na čom ste sa dohodli... na MK to nevyriešiš, oslov overeného právnika, ale to bude niečo stáť, samozrejme. Môžem ti dať tip, ale asi sa tu nesmie robiť reklama.
tak notarska uschova / vinkulacia v banke sa robi preto, lebo kedy inokedy vyplatit peniaze:
1, ak vyplatis peniaze pred zapisanim do katastra a nieco sa pokazi, tak ty nemas byt (kupujuca) a predavajuci ma byt aj peniaze
2, ak vyplatis peniaze po zapise do katastra, ako ta donutia poslat peniaze, ked uz mas byt (a aj peniaze)
Vinkulacia / uschova... do "poznamky" / zmluvy sa da, ze vyplatit v pripade (zadefinuje sa pripad)... najskor but pri uspesnom zapise do katastra... to je asi najistejsie... prachy su u notara / v banke... uz to nemozes vziat spat...
Je to asi najbezpecnejsia forma. Riziko / notar zdrhne s prachmi (asi nepravdepodobne ak to nebude zrovna 10 milionov)... Ak mas vinkulaciu v banke, na to sa tusim nevztahuje ochrana vkladov (ak by banka krachla)... ale inac je to standard
@zic a ako môžem prepísať byt na nového majiteľa keď je zaťažený hypotékou? Pretože v podmienkach je že sa uvoľnia peniaze až po predložení listu vlastníctva
To sa musis poradit s nejakym financnym sprostredkovatelom... ake kroky presne spravit. Netusim. Tazko povedat, ake ma banka (ktora je zapisana teraz) ma podmienky...
Nasiel som nejake clanky, ale urcite by som to zveril nejakemu financnakovi
No ak máte hypotéku a je tam ťarcha, kataster pozastaví zápis

vaäčšinou každá kúpa je zdlhavé.... nám tiež trvalo mesiace