Predaj - kúpa nehnuteľnosti
Ahojte, predavame RD /nejdem tu hladat noveho majitela/, inzerujeme si nehnutelnost sami a zaujala ma jedna vec. Ozyvaju sa mi realitky, ktore chcu nasu nehnutelnost inzerovat a hladat zaujemcu, ale provizia, ktoru si na to pridavaju mne pride uplne sialena. Vcera ma oslovila realitka s oznamenim, ze za predaj si beru 9000€, za co som im podakovala, ze toto je sialena suma a dakujem neprosim. Dnes ma oslovila ina, tak sa uz dopredu pytam, kolko si beru proviziu a pan mi napise, ze nie tak vela, ako ine realitky, len 3,5%, co je z 250 tisic 8750€. Tiez som mu podakovala, ze o jeho sluzby zaujem nemam. Chapem, chcu zarobit, ale v dnesnej dobe, ked ludia pomaly hypo ani nedostanu pytat taketo peniaze? Tak sa vas chcem zo zvedavosti spytat, hladate a realizujete si nove byvanie radsej s realitkou a priplatite si za to aj takuto cenu a mate istotu, ze vsetko ok vybavia alebo mate rovnaky pocit ako ja, ze je to sialena suma 🙄
@zuzanka.zuzu V Dubaji tiez nie je dan z prijmu. Co je akoze super, ale Dubaj v tychto veciach nie je reprezentativna krajina. Ja dlhodobo zijem na zapade Europy, a tu su tie sadzby medzi 3-3,5%. My sme teraz predavali za 2,5%, ale to bol vynimocny pripad, pretoze sme ten isty byt kupovali od toho isteho maklera, takze to bol taky bonus. Novy zakaznik zacina na 3%.
@akiana Lenze ked ides porovnavat provizie na zapade a Slovensku, porovnavaj aj ceny nehnutelnosti, mzdy, dane, zivotnu uroven a pod. Ja tomuto vobec nerozumiem, ze ludia stale porovnavaju tuto nasu tragediu v ktorej zijeme so zapadom
V Bratislave su ceny za m2 priblizne rovnake, ako v zapadnych metropolach, iba ludia menej zarabaju, ale to je na inu debatu. Lenze stale nechapes logiku percent. Je uplne jedno, ci nehnutelnost stoji 5 milionov, alebo 5 tisic - makler zarobi len tolko, kolko je 3,5% z danej sumy. V pripade lacnej nehnutelnosti to bude tiez malo.
@akiana Ja tomuto principu uplne rozumiem, ale naozaj si nemyslim, ze 8750€ z 250 tisic je malo a to prosim pekne zijem dostupne do BA, cize nie som na vychode ani na lazoch
Ved v poriadku, nikto vas nenuti riesit maklera. Len sa snazim objasnit, ze maklerske sluzby nieco stoja, rovnako ako napriklad pravnik, ktory ked vyhra sud, vezme si proviziu z vysudenych penazi.
Ja keď predávam nehnuteľnosti je mi lajtr jedno koľko si zoberie realitka províziu. Ja stanovím cenu za akú chcem predať a ostatné neriešim predsa ako predávajúca. Províziu platí kupujúci. A pri niektorých kupujúcich ako vymýšľali…bez realitky nepredávame nič.
@sasa1310 Toto je pravda a tiez by som to tak brala, len nas tlaci cas a preto sa snazim, aby bola cena za dom co najnizsia a tym bola vacsia sanca na rychly predaj, co v pripade navysenej ceny o takuto sialenu proviziu mozne nebude
@akiana Ja nie som proti maklerskym sluzbam a rozumiem, ze sluzby su drahe - makler, pravnik, notar, len mi to fakt pride ustrelene velmi
ono to treba pozrieť aj z druhej strany. Ja osobne by som nehnuteľnosť bez realitky nekupovala.
@sasa1310 Toto ma zaujima, preco nie?
pretože predávajúci nevie veľakrát čo všetko treba, aké zmluvy aké doklady k hypotéke napríklad. Ak je daná nehnuteľnosť založená bankou, tam to tiež nie je sranda len tak riešiť s nejakým predávajúcim amatérom.
@sasa1310 Hypoteku sme neriesili, tak sa mozno spytam odveci, ale clovek, co si vybavuje hypo, banka mu neda presny zoznam toho, co ma dolozit?
nemusí povedať. Banka ti len povie, čo treba pri žiadosti o hypotéku. Bavím sa o hypotéke, ktorá je na predávanej nehnuteľnosti. Okrem toho realiťák je pri preberaní nehnuteľnosti, kde zasa môžu kupujúci alebo predávajúci na niečo zabudnúť a už je problém na svete, a nehovoriac o vklade do katastra. To tiež rieši realitka
Pravnik si tiez berie proviziu z vysudenej sumy, takze napriklad procesy, kde sa dve firmy hadaju o stamilionove pohladavky, su pre pravnicke firmy velmi lukrativne.
@sasa1310 Aha tak, myslela som, ze sa bavime o ziadosti hypo na kupu. Na nasom dome hypoteka nie je ziadna
@akiana To je pravda, ale toto sa neda porovnavat s predajom a kupou rodinneho domu bezneho smrtelnika
inak keby potenciálny kupujúci z nejakého dôvodu odstúpil od kúpy (po podpísaní rezervačnej zmluvy), tak polovica provízie patrí tebe a polovica realitke. Aj pre toto je lepšie predávať cez realitku.
Furt nepochopila 😀
@akiana Ale pochopila, snazis sa ma presvedcit, ze je normalne ze si niekto pyta percento zo sluzby, len ja hovorim, ze porovnavat velke procesy s kupou domu sa neda. Je jasne, ze vo velkych procesoch moze ist miliony a aj miliardy a napriek tomu mi provizia 8 - 9 tisic za kupu domu pride na hlavu
My sme kupovali dom cez realitku, lebo si ju platil predavajuci. Keby vedel, ze ta ich realitacka mala dokopy pracu na 4 hodiny okolo celeho predaja, tak by si radsej o tych 3700€ (provizia) zdvihol cenu domu a predal stale bez problemov. Pre mna su to nenazranci, cest vynimkam, ale vacsina z nich neurobi pre ten predaj viac nez uverejnenie inzeratu na bazosi a prva prehliadka, kde mudruju a o samotnej nehnutelnosti nevedia nic. Za mna uplne zbytocna profesia a sluzba, aj tak si kataster a znalecky musime platit my ako kupujuci a tie 3 zmluvy mi mohol pripravit aj notar.
@sasa1310 Platil si asi sam predavajuci dobrovolne sluzbu realitnej kancelarie. Inak, mne ked sa ozvala ta prva realitka, ktora mi povedala cenu 9tisic za sluzby a snazila sa ma dotlacit do exkluzivnej zmluvy, ze to je podmienka ich spoluprace, tak sa ma spytali, ci maju cenu za dom o tych 9 tisic navysit alebo odratat z mojej pozadovanej sumy. Nemam slov na toto vobec...
no to tak dopadne vždy, keď dáš inzerát cez bazoš
@sasa1310 Mam sice inzerat na Bazosi, ale tato konkretna sa mi ozvala cez Nehnutelnosti.sk
@akiana to nie je pravda, provizia sa VZDY da zjednat- kludne aj na 1%. Je to o tvojich poziadavkach na maklera- niekomu je jedno, a ako vidno tu na diskusii, niekto si to aj obhaji. 9 tisic na sk za maklera je naozaj vela, ak nejde o milionovu nehnutelnost, kde par litrov hore dole je jedno...
@vevesh Nas dom bohuzial nema hodnotu milion eur, skoda no 😂😂😂
Nechapem, preco su ludia ochotni vyuzivat sluzby realitnych spolocnosti. Pravnik resp. notar vyhotovi zmluvu a obehnut zopar uradov zaberie max.1 den. Myslim, ze dolezitejsi je odbornik v oblasti stavebnictva, ktory dokaze odhadnut kvalitu stavby. Staci obycajny murar s rokami praxe, ktory povie, co si mysli a nie klamstva realitakov, ktorych ulohou je predat.

v dubaji ide pre realitku fixná sadzba 2% z ceny nehnuteľnosti, to len pre info 😉 mal by sa v tom urobiť poriadok aj v SR, toto by mal štát zregulovať