icon

Premrštené ceny nehnuteľností

1. sep 2021

Ahojte žienky.
Viem, že táto téma asi nebude úplne prínos, ale normálne sa musím vyrozprávať a chcela by som poznať aj iné názory na túto tému.
V tejto dobe (nemyslím pandémiu, aj keď stav dosť zhoršuje) nie je snáď ani možné mať vlastné bývanie. Keď si človek povie, ok, ideme do nájmu, tak tie sumy za staré barabizne na prefetovaných sídliskách sú tak obrovské, že je to do plaču (okolo 500 eur za garsónku). Tak si človek povie, no radšej hypotéka, to aspoň budem platiť svoje.. Keď človek konečne splní tie neskutočné požiadavky, (nemyslím len platové), tak vidí na predaj presne tieto staré barabizne na prefetovaných sídliskách za bez hanby vyše 100 000.. Chcete dvojizbový, 150 tisíc, starý byt zrelý na rekonštrukciu, a to nebývam v Bratislave, také ceny sú aj inde.. Tak si hovoríme, no to radšej postavíme dom.. Svojpomocne, x ľudí čo máme v okolí, ktorí vedia pomôcť - zoženieme pozemok, drahý ale čo už, no a samozrejme banka trvá na ručení, materiál zdražel, 20% z celkovej sumy musíte mať, tých údajných 10 tam len píšu, to snáď nedajú už nikomu, že môže mať "iba" 10%, x ďalších komplikácií, čiže padlo aj stavanie..
Nedokážem pochopiť, ako je možné, že počas minulého roka, počas pandémie stúpol dopyt, keď banky nechceli dávať hypotéky, keď veľa ľudí prišlo o prácu.. Kde sa berú tie ceny stále? Ako môžu ľudia začať bývať? Veď určite je veľa ľudí, čo nedostanú pozemok zadarmo alebo nemôžu byť u rodičov.

Strana
z5
natalienka12
2. sep 2021

anonym: nie kazdy zaraba 800 brutto, s takym platom o vlastnom byvani nesnivaj…su ludia ktori zarabaju 10x tolko.

autor
2. sep 2021

@natalienka12 ja taký plat nemám 🙂 nemám ale ani 10x viac. A verím tomu, že väčšina ľudí je tu šťastná, že majú aspoň 800 brutto, tak oni nemajú právo mať svoje bývanie?

luccija
2. sep 2021

Chápem je to tak...ja som rada, že bytovú otázku máme poriesenu.Jeden plat ide väčšinou na hypo a druhý na stravu a život🙂tak žije veľa ľudí, ktori nemajú obaja výborne platy.Len ako píšu ostatné u nás to je o tom, že chceme vlastnit v Rakúsku, Taliansku kdekoľvek v zahranici žijú ľudia v nájomných bytoch a tiež to nie je lacná záležitosť.Kto chce bývať kúpi aj ten predražený byť veď často tu čítaš a to chcete do podnájmu priviesť dieťa?Ale tie ceny sa musia niekde stopnúť, ale zase, keď čítaš, že v Ba je nedostatok novostavieb a 2 izbaky idú na dračku no tak asi ľudia majú🙂tak ako pred pár rokmi sme frflali, že hypo na celý život kto to bude brať dnes realita, alebo, že kto dá za súkromnú škôlku 450 eur dnes sú plne

sasa1983
2. sep 2021

@luccija učiteľky môžu ísť do súkromných škôl, sestričky v ambulanciach vôbec nezarábajú malo. V štátnych nemocniciach okolo 1200-1400 hrubého a k tomu nočné a sviatky..

marca12
2. sep 2021

@ibajaanikiny ja viem ako to funguje v zahranici a prave preto som pisala,ze sa musia vymenit generacie,aby sa nieco zmenilo. Politici len slubuju,ale budu dotlaceny k tomu,aby aj toto riesili. A k tym Kollarovym bytom. Neverila som tomu,ze je realny jeho navrh,to by chcelo min.2-3 volebne obdobia na zrealizovanie. A hlavne,aka vlna kritiky sa zvrhla na tento napad. Prave preto potrebujeme este min. Jednu dve generacie obmenit,aby krajina mohla napredovat. Stara generacia nadava na mladych,nechapu technike,pokrokom.

kofa77
2. sep 2021

tak k tym 8 000 tisicovym platom len tolko, treba pozriet median a nepodliehat pod vplyvom smotanky, ze tu ludia zarabaju bezne niekolko tic mesacne.. ano, zarabaju, ale je ich naozaj malo.
vacsinou je to tak, ze jeden plat ide na hypo a zije sa z druheho. zas ja stale hovorim, ze u nas sme kuzelnici, niektore narody by davno umreli pri takych prijmoch a cenach, my to vieme nejak krutit, ale zas neviem, ci to je az taka dobra vlastnost

kuki13
2. sep 2021

priemerny slovak potrebuje 10.6 roka na kupu bytu 70m2, tak ako priemerny rakusak
sme 3. najhorsi v europe, cesko este horsie ako my
https://openiazoch.zoznam.sk/cl/214563/Bud-mame...

natalienka12
2. sep 2021

Autorka: Pytas sa, ci ten co zaraba 800 brutto nema pravo na vlastny byt? Pravo mat moze, ale ak nema peniaze tak sa mu hadam my nejdeme poskladat? Aj v najme sa da byvat, nemusi kazdy vlastnit byt. To kde si na to prisla, ze kazdy ma pravo na vlastny byt. Ceny bytov a domov su take ake su. Kazdy sa ma prikryvat takou perinou na aku ma.

autor
2. sep 2021

@natalienka12 písala som svoje bývanie, nie byt keď už si to tak otočila. Nie nemusíš sa nikomu skladať na byt, nikto to od teba nechce, ale ak zarábaš ty tých 8 tisíc tak never tomu že ich tu má každý, a že každý kto robí za nízke sumy má vlastne na výber len sa mu asi nechce. Keby ty nemáš svoje bývanie a si v takej situácii ako veľa ľudí na Slovensku, tiež by si nechcela aby sa ti niekto skladal na byt, ale aby tie byty boli aspoň za normálne ceny, nie za x násobok svojej reálnej hodnoty.

simca06022011
2. sep 2021

Tak podnajmy maju otrasne ceny... nevidim ziadny dovod aby najomca platil splatku uveru a este aj energie a nebodaj zisk majitelovi. Plus podmienky ako 4 najmy vopred.. tak to je uz uplne na hlavu. O cenach tych starych haraburd / alebo nekvalitnych novostavieb ani nehovorim.A jediny problem je, ze to niekto kupi. Keby to ludia nekupovali (no ale co maju robit, ak potrebuju niekde zit, vsakze?), ceny by isli dole. Plus realitaci hned volu, viac zaplatit vyuziju a tym tahaju ceny hore jedna radost... A ta radost, ekd pride clovek na to, co este treba investovat do toho... aj ked to prezentuju ako "hned sa nastahuj a byvaj :DDDD".

natalienka12
2. sep 2021

Anonymka: nezarabam 8000 nebudem pisat kolko, to nie je podstatne. Ani sa nestazujem na drahe byty na “prefetovanych sidliskach” ako ty. Byty maju take ceny ake maju. Ja tie ceny neurcujem 😂 urcuje ich trh, ponuka v. dopyt a ten dopyt je velky a vacsi ako ponuka, preto logicky cena nehnutelnosti rastie. Neviem, co si chcela svojou diskusiou dosiahnut. Places na nespravnom mieste.

autor
2. sep 2021

@natalienka12 vieš čo ani ma tvoj plat nezaujíma, ani neplačem a to že dopyt určuje cenu vieme všetci bez toho aby si nám to tu napísala, už sme to tu riešili . 😂 Nič som nechcela dosiahnuť, veď som sama písala že príspevok nebude prínos, len sa chcem vyrozprávať a opýtať na názor ostatných. Beriem, veď sú aj takí čo majú svoje bývanie, dobrý plat a sú podľa nich ľudia čo robia za 800 eur väčšina len lenivci, ktorí môžu mať aj 3 tisíc ale sa im nechce. 😂 Ja nerobím za 800, ale ani si nemyslím o ľuďoch čo robia za 800 že sa im nechce mať viac alebo že majú bývať len v drahom podnájme, lebo sa im nebudem snáď skladať na byt. 🙂

snow92
9. sep 2021

@gina17 môj 3-izbový byt má hodnotu 20 tisíc a po rekonštrukcii 40 tisíc a sú záujemcovia na prenájom. Je to malé mesto na východe Slovenska. Pracujem v zahraničí a asi preto som si ho mohla dovolit kupit a zobrat hypo na rekonštrukciu.

snow92
9. sep 2021

Autorka: viem poradiť len dve veci: 1. práca v zahraničí (ak ste boli, tak este raz) 2. Kúpa lacného bytu vo vami nevyhľadávanej lokalite. Treba nájsť inu pracu alebo pracu z domu. Zadať nehnuteľnosti.sk, zoradiť byty od najlacnejšieho a vybrat si na co vam daju hypotéku. Nic viac poradit neviem.

liljana
10. sep 2021

Nehnutelnosti su zaroven ochrana pred znehodnocovanim penazi. Tak rychlo dole nepojdu. Ludia pocas covidu horuckovito nakupovali popri trvalom byvani dalsi byt, dom, chalupu, aby ich uspory nestratili na hodnote kvoli tlaceniu penazi. Ti co odkladali kupu bytu na neskor, tym covid vyrazne skomplikoval zivot.

radoslavv
17. sep 2021

Ceny všetkého vystúpali nehorázne hore, pri nehnuteľnostiach je to už podľa mna "horúčka" aby 1-ibáky v Žiline z mesiaca na mesiac draželi o 5tis!! Určite to má súvis aj s tým že FED za posledný rok nalial do ekonomiky 25% nových penazí, áno zo všetkých dolárov je 25% vytlačených za posledný rok. To spúšťa infláciu-znehodnocovanie peňazí, všetko je na maxime, akcie, nehnuteľnosti. FED svojou monetárnou politikou vplýva na celý svet, preto materiál kurevsky dražie. Sám som dosť investoval do nehnuteľností, do ďalšej by som už nešiel. Banky budú nútené dví
hať úrokové sadzby a len potom a to roztočí. Ľuďom sa navýšia splátky možno 2-3x a to bude len začiatok, každá banka má v úverovej zmluve malými písmenkami že v prípade nepredvídanej udalosti/napr. veľký rast inflácie/ môže zvýšiť splátky, v tom prípade nastane veľké prerozdelenie bohatstva byty kúoia banky a budú prenajímať príp predajú veľkým spoločnostiam. Investovať teraz do nehnuteľností je nezmysel kedže sú na maxime a o pár rokov budú vysoko zdaňované. Samozrejme v prípade hyperinflácie krachne akciový trh, aj trh s nehnuteľnosťami, z peňazí sa stanú bezcenné papieriky a cena zlata a striebra vyletí do výšin- a to je moja nápoveda do čoho investovať. Inak ten globálny krach je otázkou času.

nikyball
17. sep 2021

Áno vlastné bývanie je drahé. Ale netreba mat veľké oci ale hladať také, na ktoré má.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
jazernica
26. dec 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Byty vo výstavbe kupujú slovenskí podnikatelia a realitaci a robia kšefty...lebo vedia že dopyt prevyšuje ponuku a mladá rodina je Happy že sa dostane k novostavbe aj s príplatkom 20 tis..kseftilo sa vždy a všade.

Strana
z5