Prenájom bytu - deti áno/nie
Da sa prenajat trojizbovy byt slusnemu paru bez deti, alebo ma niekto aj dobru skusenost s detmi?
Ale dá, určite je lepšie pár bez detí, pričom 3 izba by slúžila ako pracovňa. Keď dáš trošku vyššie cenu ako za dvojizbový byt na trhu, tak prenajmeš aj takémuto páru. Za cenu trojizbového bytu na prenájom ti to pár bez detí nezoberie. Určite prenajať byt páru ako rodine s deťmi.
Urcite je bezpecnejsie prenajat byt paru, ako paru s detmi, ale na druhej strane aj ti s detmi potrebuju niekde zit, cize je to hladisko bezpecne verzus hladisko ludske. Okrem toho nikdy nevies na koho natrafis, cize celkove tazko odpovedat.
My sme par s dietatom, sme bezproblemovi.🙂 Pokojne prenajmi aj paru bez deti, mnohi mladi dnes robia z domu a tretiu izbu vyuzivaju ako pracovnu.
Napisem moju skusenost. Mlada mamicka so 4r dietatom - vsade popisane steny po 6 mesiacoch byvania. Dalsi rok u mna byval mlady par - cca 27r. Neupratovali poriadne, wc som kvoli nim dobre ze neskriabala drotenou kefou ked odisli - nikdy nevidelo wc kefu. Vsade bordel a kopec veci znicenych. Teraz mam v byte uz druhy rok ukrajinsku rodinku (obaja cca 30r) s teraz 2,5r dietatom a lepsich podnajomnikov som si nemohla priat 🙏🏻 vsetko ciste, staraju sa, susedia hned vedla, s ktorymi maju spolocne steny ani nevedia ze tam byvaju. Je to o ludoch.
Ja som 18 rokov prenajimala mladej rodine, ktorym sa tam narodili a vyrastli dvaja chalani a byt bol absolutne neposkodeny.
Tiez sme prenajimali jednej rodinke so skolkarom a boli to najlepsi najomnici. Normalne mi bolo luto, ked odchadzali. Byt bol perfektne udrziavany. Urcite odovzdali byt v lepsom stave ako dalsi mladi bezdetni.
Kamaratka prenajimala byt po kompletnej rekonstrukcii slobodnej mamicke s 2 skolkarmi. Vsetko bolo v poriadku, po asi 2 rokoch sa odstahovali.
My zijeme v podnajme - v tomto konkretnom byt uz cez 4 roky, syn sa tu narodil..myslim, ze zijeme uplne normalne, akoby bol byt nas. Drobnosti ako pretekajuce wecko, nove vodovodne baterie, oprava roliet a pod. opravujeme sami. Uz sme aj malovali - deti sice nikdy extremne nepokreslili steny, ale syn mal zo zaciatku par pokusov. Omalovali sme a dcera si malovala farbami, ako sa otocila, nechtiac urobila ciaru na stene..to su podla mna take bezne veci, co sa stanu..alebo spadne dzus/kava a frkne na stenu..
Ono platit/neplatit alebo znicit byt moze aj parik, aj rodinka. Ozaj zalezi, na koho natrafis, ako si vyberies.
Poznám aj zodpovedných nájomníkov s deťmi. Osobne je to prvá a základná podmienka, keď davam byt do prenájmu, žiadne deti. Veľmi zlá osobná skúsenosť (a nebolo to nejaké poškodenie majetku)
@martinka13 mozes povedat co sa stalo?
Doslova matka využívala svoje dieťa ako "rukojemníka", aby nemusela platiť nájomné. Že aj tak ju s maloletým nemôžem vyhodiť. Nikdy viac! Vyzerám síce ako hyena, keď odmietam záujemcov s deťmi, ale žiaľ Bohu. Poučila som sa
Kde máš istotu že par ktorý nemá deti že ich ani nebude mať?. Koľko rodin je čo by potrebovalo prenájom a presne tento problém maju že priestory sú ale nechu až tam sú deti. Tie rodiny sú nie jeden x úplne v koncoch a nakoniec idú do jednoizboveho bytu s dvoma deťmi a tlačia sa tam . Dať šancu rodine čo ma aj deti . Čo tak ist na návštevu kde sa potenciálny najomnici nachádzajú kde by sa videlo v akom stave maju byt v ktorom su a podla toho viete či áno či nie . Aj ľudia bez deti vedia byť zničiť
Najprv ste nákupom investičných bytov vyhnali ceny nehnuteľností do takých extrémov, že mladá rodina si nevie nič kúpiť, pokiaľ nezarábajú aspoň po 1500€ a nemajú pár desiatok tisíc eur našporené a ešte si dávate podmienky, že len bez detí. Takže vlastne mladí si nemajú robiť deti alebo ísť bývať pod most. Toto je čistá katastrofa to Slovensko. Snáď začne v budúcnosti staviať štáť tie nájomné byty v hojnom počte a potom budete radi aj za rodinu s deťmi.
@jaroslav81 každý si môže vybrať, kto bude obývať jeho byt ...To nemá nič spoločné so Slovenskom.
@jesenzima veď jasne môže ...ale toto je pílenie si konára, na ktorom sedíš....každým rokom prudko klesá pôrodnosť a toto je iba prelievanie benzínu do ohňa...ak sa nebudú rodiť deti , o 15 rokov tie byty nebude komu prenajať..
@jaroslav81 čiže ja mám podporiť pôrodnosť tým, že dám svoj byt rodine, ktorá ma môže "vydierať" dieťaťom ... Ak sa nebudú rodiť deti, budeme prenajímať byty rodinám bez detí. ...
@jesenzima už dávno neplatí, že ťa niekto bude vydierať dieťaťom, stačí vhodná zmluva o krátkodobom prenájme.
O 20 rokov budeš rada, keď to vôbec niekomu prenajmeš. Možno tak africkej rodine.
Ako sa pise v prispevku nado mnou, treba si dat zmluvu o kratkodobom prenajme a nie zmluvu podla obvianskeho zakonnika. V tom druhom pripade, vedia vydierat.
@jaroslav81 a co ja osobne mam s tym, ze mlada rodina si najskor spravi deti a az potom riesi ci vlastne ma kde byvat? To je snad kazdeho zodpovednost. A to pisem ako ta, ktora prenajima mladej rodine s detmi. Ale nemam rada tento typ vydierania, ako keby sme my, majitelia bytov, ktori poctivo platia hypoteky na svoju nehnutelnost mohli za to, ze si niekto nemoze dovolit vlastne byvanie. Na to maju ludia mysliet pocas skoly, dobre sa ucit, dosiahnut dobre vzdelanie, aby sa uplatnili na trhu prace. A zaroven si aj vyberat partnera, ktory nezarobi minimalnu mzdu, ked chce mat doma 2 deti. Jednoduche.
@hankab Ano presne vy všetci za to môžete...keby ste to nekupovali na investície ako zmyslov zbavený, byty by teraz stáli o 50% menej ako stoja a mohol by si ho dovoliť takmer každý. Lenže Slováci si z toho spavili investičný nástroj a štátu to je jedno. Nejaký ITčkar s platom 4000€ si kúpi 3 investične byty priemerne zarábajúa rodina nech sa zariadí ako chce. Takže momentálne 1 izbový byt v krajskom meste stojí 150 000€. Máme najdrahšie nehnuteľnosti v pomere k platom z celej EÚ.
@alica110 ale im to nevysvetlíš, stále si pôjdu svoje..ak niekto nezarába ako oni, tak sa mali podľa nich lepšie učiť...áno a smetie by si pálila na dvore, keby sa každý dobre učil a nikto by nechcel robiť špinavú robotu...auto by si tiež opravila sama...krátkozraké zmýšlanie
Aj keď už téma ide iným smerom (autorka, ja by som prenajala, dáte zmluvu o krátkodobom nájme), a sú to argumenty možno pritiahnuté za vlasy, je v tom aj kus pravdy. My sme kupovali náš prvý byt, ešte keď neboli deti, a mala som aj vzdelanie, aj prácu dobrú, ale tie podmienky a ceny sa nedali porovnať so súčasnosťou. Pred dvoma rokmi sme ho predali a kúpili väčší, ale čo pozerám ceny teraz, už by sme asi sitom neprešli, resp. LTT, ale to by som už nespala kľudne 😶 Môj plat proste nešiel tak extrémne hore, ako stihli ceny bytov a úrokov. Akoby nárok na bývanie (vlastné, či nájomné) mali mať len ľudia s nadštandardným platom. Ja ozaj neviem, ako to budú riešiť mladí za ďalšie roky, toto je fakt extrémne. Na hypo nevyjde, na nájom detto, štátne či mestské nájomné u nás prakticky nie je, asi sa vráti dvojgeneračné bývanie.
@oblecenie99 vieš ako to dopadne ? Mladí sa zoberú a pôjdu odtiaľ do prdele keď si tu nebudú môcť dovoliť bývanie. Bývanie je základná ľudská potreba a poslednú dobu je len pre vyvolených a stále sa to zhoršuje.
@alica110 ano, niekto to robit musi. A? Ja tiez nezarabam 4000€ mesacne, aby som si mohla dovolit 3 investicne byty a ferrari. Do koho sa mam navazat, kto za to moze? zakryvam sa len takou perinou na aku mam. Neurobim si 3 deti a nebudem plakat, ze ma nikto s nimi nechce vziat do podnajmu.
Keby nebolo tych nezodpovednych rodicov, ktori zneuzivaju prave to, ze ich nemozes vyhodit, alebo by si po sebe aspon dali doporiadku vsetko znicene, ked sa odstahuju, tak by ani neboli take hlupe predsudky voci nim. Tento odpor k prenajimaniu bytov matkam s detmi nevznikol len tak.
@jaroslav81 Ja nemam investicny byt, si predstav. Odstahovala som sa z bytu, v ktorom som byvala 120km a usadila sa tam vo vlastnom dome. A nie som blba aby som si nehnutelnost predavala, aby som raz neskoncila presne tak ako tie matky a detmi, ktore nechce nikto ubytovat. Ale ano, kvoli takym ako som ja, co hypo+najomne = cena prenajmu zdrazeli byty za 15 rokov o 100%. Pekna pesnicka.
@alica110 agresivna? 😅 taktiez iba odpovedam na tvoj komentar. Nevidim naozaj nic zle na tom, ze ten co venuje svoj cas a roky studiu a snazi sa, aby sa mal lepsie, sa aj naozaj lepsie ma. Ved presne to je ta motivacia, co by ludi mala pohanat vpred. Nikdy nebudeme vsetci na rovnakej urovni, vzdy sa niekto bude mat horsie a ini lepsie.
@jaroslav81 minule mi tu jedna vysvetlovala, ze investovanim do bytov oni vlastne pomahaju ludom s byvanim, a nieze robia byvanie nedostupnym.
V dalsom prispevku uviedla dotycna priklad podnajomnikov, co okradaju stat, oficialne prijmy nemaju, preto si nemozu sami kupit byvanie, musia byt u nich v podnajme ...inak ale maju pred bytovkou luxusne auto.
No skratka zasluzna cinnost , takto pomahat ludom s byvanim 🙃