icon

Preplatok za byt v prenájme

10. máj 2022

ahojte, chcela by som sa len spytat, ak niekto by vedel poradit, teraz v maji by nam majitelka bytu v ktorom sme v prenajme mala dat vyuctovanie preplatku/nedoplatku.

chcem sa spytat, ci je povinna ak nam vznikne preplatok na energiach tento preplatok aj vyplatit? vravela, ze nam peniaze da, len ci je na to nejaky zakon alebo nieco, kedze uz teraz vieme ze to bude cez 300€.

vdaka.

Strana
z2
viky173
14. okt 2022

@patricia819 najdite si iny podnajom s lepsimi podmienkami, takto len nahravate prenajimatelom

kris_tin257
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
14. okt 2022

@kris_tin257 depozit vo vyske 2-3 najmov ti nic nehovori? Aj na take pripady to je urcene.

kris_tin257
14. okt 2022

@stanulienkat depozit vo výške 2-3 nájmom ti nikto nedá, problém je veľakrát vôbec 1 depozit. Vieš koľkí ho dávajú na splátky? Kebyže človek pýta taký depozit má byt neobsadený riadne dlho

stanulienkat
14. okt 2022

@kris_tin257 bezne pytam depozit na 2 mesiace. A aj kazdy normalny clovek. Neprenajimam byt sockam. Realitky pytaju 3 mes. A aj ked ti niekto znici byt, mozes sa sudit. Sice nadlho....ale..

patricia819
14. okt 2022

My sme tiež platili 3 nájmy naraz z toho je 1 vratný depozit.

kris_tin257
14. okt 2022

@stanulienkat my rovnako prenajímame byty a to dlhšie ako 10 rokov, stretli sme sa už s kadečím. Doteraz ani raz nebývali v byte socky ale nikomu sa nechce platiť 2000-2500€ naraz, preto to máme ošetrené inými spôsobmi. Ja ako študentka som chodila po prenájmoch a ani raz odo mňa nepýtali viac ako 1 nájom. Súdiť? Naozaj? Bez šance, musíš dokázať v akom stave to bolo na začiatku a v akom stave to nechali to znamená mať presnú fotodokumentáciu pri odovzdávaní bytu aj pri ukončení nájmu ale nikdy neodfotis úplne všetko človeka nikdy nenápadne čo všetko mu môžu nájomníci zničiť...

lucinka5051
14. okt 2022

@patricia819 a vam nevadi ze byvate na cierno? Vsak ja by so. Ako prve na nich tlacila ze chcete bovu zmluvu nakolkk nie ste kryti a mozu vas vyhkdit kedykolvek z bytu s tym ze ziadna zmluva nie... mate pravo na to aby vam ukazali vyuctovania...lenze ked nemate zmluvu tu sa tazko s nimi budete dotahovat.. 😑 oni mlzu byt take svine ze povedia ze zmluva nie je lebo ste ich znami a chceli vam pomoct tak ste byvali len tak bez zmluvy.. a tym padom mozu prist s vystahovanim kedykolvek. 🙈 ta zmluva musi byt na to by som tlacila

patricia819
9. nov 2022

@lucinka5051 zdá sa mi, že problém by mali oni ak sme tu na čierno a nakoľko mám všetky výpisy z účtu že posielam nájom pravidelne každý mesiac na 2 účty, tak mám asi navrch + susedia nás tu všetci poznajú. Snažím sa ešte vyzistiť s tou nájom.zmluvou ako to je. Čítala som aj niečo také že sa automaticky predlžuje na tú istú dobu na ktorú bola podpísaná. A včera som bola akurát za domovníkom, tak mi zistí na byt.družstve či mi môže dať info ohľadom vyúčtovaní. On na nich povedal len že sú to novodobí špekulanti. Zatiaľ mi prenajímateľka neodpísala a to som jej písala už 2 správy. Potom nám neostáva nič iné ako podať trestné oznámenie, nakoľko sa bezdôvodne obohatili.

happy31
25. máj 2023

@simsalabim prosim vás a akým dokladom im to vraciate prijmový alebo aký? Čím to dokladujete. Ja by som chcela časť preplatku dať podnajomnikovi ale neviem ako to správne spraviť.

mima172
25. máj 2023

Juj, táto otázka ma vrátila do mojich študentských čias 🙂 V zmluve sme o tom nič nemali, nájom na tu dobu vysoký, preplatky boli na 100% a pani majiteľka nám chodila vypínať kúrenie, len aby sa šetrilo. Pri odchode som sa jej spýtala, či by bolo možné vidieť vyúčtovanie, poslala ma kade ľahšie 🙂

simsalabim
25. máj 2023

@happy31 ziaden "doklad". Napisem im, ze taku a taku ciastku si mozu odpocitat z nasledovneho najomneho.

kristiii
25. máj 2023

@happy31 ja dávam normálne vydavkovy na podpis, ten prikladám do evidencie (ale reálne si to odpočítajú z najbližšieho nájmu)

joz72zef
19. jún 2024

Chcem sa opýtať dokedy Vám musia vrátiť preplatok za byt.Prišiel mi preplatok a je tam napísané že budú vyplácať preplatok až po 27.6. to je tak salamunsky napísané,že kľudne to môžu urobiť aj koncom roka.Neviete ako to je ďakujem

Strana
z2