Priateľ chce, aby som mu prispievala 700 eur
Ahojte výdavky na dom z mužom mame 1750 eur... Je to jeho dom a jeho mesačná splátka je 1400 ostatné sú energie, poistka... Ja mam svoj druhý dom ktorý si platím úplne sama...snim som mala debatu a on ze nech mu prispievam 700 eurami že on bude platiť zvyšok... Je to ok?
@veroniq85 priateľ a dieťa čakáme koncom mesiaca
Takze priatel nie manzel, dieta he predpokladam spolocne....jed chce po polovicu nakladov a takisto polovicu hypo , podiela sa aj polovicou na domacich pracach a na starostlivost o dieta alebo plati vyzivne na dieta?
Polovica nakladov je ok, ale polovica z hypo nie, dom je jeho predsa. Aj ked toto ste mali mat vydiskutovane predtym ako ste zacali spolu zit a splodili dieta
Pfu ha priateľ musí mať pekný príjem keď ma takú splátku. Ale zas aj odvahu .
A čo sa týka témy . Nikdy by som na to nepristúpil na vašom mieste . Je to jeho dom.
Presne, priatel ma fajn prijem alebo odvahu, ze ma taku splatku. Ty sa podielaj na energiach, ale neni to tvoje, takze hypo nech si riesi sam. Ty mas inu nehnutelnost, ktoru splacas. Kamoska to tak ma, svoje si splaca sama, kvoli tomu musela predcasne ukoncit matersku a ked im to zacalo skripat, bola aj rada. Alebo nech ti polku daruje/preda (da sa to, aj ked je tam tarcha) a budes splacat aj ty. Ale budes na materskej... to z coho budes davat 700 eur?
podla mna mu nemas co prispievat na hypo.. na energie ano, polovicu.. ale hypo je jeho, dom je jeho.. my tiez zijeme v mojom a ani by mi nenapadlo pytat si na hypo.. a to som teraz na RD 😁
@deginko ja chápem...on nech si platí celú hypo 1400 a ona nech platí 350 eur energie plus stravu, alebo polku stravy ja neviem koľko mesačne prejedia...mne sa zdá tých 700 eur ok.
Teda neviem aký má príjem...aj tak píše, že to bude po RD, keď raz nastúpi...
Ak by žila sama tiež minie 700 eur
Hm, takze nie manzel, ale priatel...ja nikdy nepochopim tuto modu..dnesni "moderni muzi" si k sebe nastahuju priatelky, ale beru ich ako podnajomnicky...aspon vies, ako ta vnima.
Ved sa odstahuj do svojho domu, tam si nemusis platit za byvanie, usetris. A on nech si najde podnajomnika. Haluz tieto novodobe vztahy🤦♀️
Okej je to priatel ale dieta je jeho a predpokladam ze sa staras aj o tu domacnost. Kazdopadne rozdelit si tie energie a naklady na zivot (dieta zhltne vela z rozpoctu). A to ze pyta od teba aj na uver (ktory je napisany iba na neho) je podla mna od neho chrapunstvo. Uz len z toho dovodu ze tam byva resp. bude byvat spolocne dieta cize ta nemoze brat ako "podnajomnika".
Dôležité tiež je, či zadávateľka otázky svoju nehnuteľnosť napríklad prenajíma.
Nie, prečo by si mala niečo prispievať na hypotéku.. je to jeho dom, akože splatite spoločnými silami hypotéku a dom bude v podstate len jeho.. to vôbec nie je fér.
Ked už tak by som napoly platila akurát mesačné náklady (okrem hypotéky).
v prvom rade si ujasni či ide o manžela alebo o priateľa.....lebo to je veľký rozdiel....
Ak svoju nehnutelnost prenajimas, dohodni sa s nik, ze mu polovicu z vynosu (po odratani dane, nakladov) z toho prenajmu das + tu polovicu nakladov na byvanie. A teda si vycisli aj vyzivne na seba aj dieta, kedze cakas jeho dieta a nejaky cas budes mimo prace. Tiez nechapem tieto novo vztahy. Fakt by som radsej odisla byvat do svojho a na hlavu by som mu srala..
@luccija tak podla uvodu to tak znie. Je tam spomenuty uver 1400eur na dom a energie spolu 1750. A chce od nej 700eur z tejto sumy. Cize predpokladam ze jedlo v tom zahrnute nie je a ani dalsie naklady na spolocny zivot. Cize ak ma dat dalsich 200eur na jedlo do spolocnej domacnosti napr. tak je to dost.
Tak ja mam svoju nehnuteľnost, 3ixb byt na ktorý mam hypo a prenajímam ho( nájomné, energie a hypo je presne ta suma za ktorú ho prenajímam) znamená že žiadny zisk z toho, z prvého manželstva mam 2 deti....teraz bývame s priateľom v jeho dome a mame spolu 9m synčeka....keďže som RD tak on platí všetko....aleze úplne všetko.....resp mi da mesačný baget s ktorým disponujeme a on už nič nerieši, starám sa o domácnosť + mu pomáham s podnikaním co sa da....pred RD sme financovali všetko spolu....aby ste si nemysleli že som darmozracka 😀...
Samozrejme ze z toho bagetu aj odložím aj platim výlety, chaty atď.. podľa mňa je 700€ veľa... tiež nechápem moje- tvoje ale keď uz tak polovicu nákladov a teda jemný príspevok na bývanie ale nie polovicu na hypo....
A teda neviem ci autorka ale myslim ze minimalne muz je z tych lepsie situovanych kedze "len" uver ma 1400eur. Otazne je ci aj autorka zaraba nadpriemerne. Kazdopadne si treba sadnut, zratat naklady na spolocny zivot a najst kompromis pri ich rozdeleni. Vieme napr. ze potraviny su na mesiac minimalne 400eur, drogeria, naklady na dieta (napr. sukromna skolka ak pojde autorka skor do prace a pod.).
Za hypotéku by som nedala ani cent, energie na polovicu a čo sa týka teda “nájmu” tak teoreticky ti ho môže dať, keďže bývaš v jeho nehnuteľnosti. Otázka je či si ochotná takú sumu akceptovať a hlavne je to dosť divne keďže je to priateľ a nie náhodný okoloidúci, čo ti ponúkol strechu
A tu presne nastavaju tie tragikomicke situacie, toto je moje, toto je tvoje a plat mi, plat sebe... :D kocurkovo. Co takto vystavovat faktury jemu, za varenie, zehlenie, starostlivost o dieta.. ? To uz by sa muzom nepacilo. Vyuctovavat, preratavat kazde jedlo, nakup, kazdu plienku na polovicu? Sme rodina/nie sme rodina? Alebo spolubyvajuci? to je otazka. Ano delit sa o realne naklady... treba, kazdy predsa kupuje domov nieco... nikdy sme si naklady s chlapom nepreratavali a nic nam nechyba. Ked mi chyba vezmem si, ked mu chyba poslem mu... VEd peniaze su spolocne, nechodim za svoje do wellnessov, na dovolenky, ale tiez ich miniem na domacnost/dceru... a on tiez nevyhadzuje von oknom, minie na veci okolo domu :D Ak financie ostanu aj tak sa spolocne nieco kupi...
Nie nepristupila by som na taketo nieco. Ked tak vzala by som si napr. ze z mojho uctu pojdu energie... a dost..
Podla mna je rozumne mat kazdy svoju nehnutelnost no ked ste manzelia mali by ste spolocne hospodarit, ty si plat svoju nehnutelnost, on svoju a ostatne vydavky spolocne, ci uz on viac alebo ty viac, podla toho kto kolko zaraba...
Pokiaľ nie je nehnuteľnosť písaná na teba , čo očividne nie je ,tak na hypotéku by som teda neprispievala. Na chod domácnosti samozrejme áno, energie, jedlo atď. Keď čítam takéto príspevky, tak ďakujem Bohu, že aj s tým málom , s ktorým sme s manželom začínali sme sa dokázali rozdeliť a nikdy sme neriešili moje, tvoje, Všetko je naše a je pokoj.
@basska_b počas materskej nemusim platiť nic
Nemáte dopredu dohodnuté prachy a splátky, ale na dieťati ste sa dohodli zrejme bez mihnutia oka....A ten tvoj dom na východe ostal len tak...opustený ?
To sa akoze planujete rozist,ked riesite co je fer a co nie? 🥺😳 U nas plati kto ma peniaze a nie sme ani manzelia.
@mandarinka555
Dieťa do toho neplet... Otázka znie inak
@nwnw nie neplánujeme sa rozísť, len som chcela počuť iny názor na túto situáciu.
Tak bacha, lebo z rodičáku veľmi vyskakovať nebudeš a pochybujem, že ti frajer dá niečo navyše....

Nerozumiem,preco si to s nim nevydiskutujes. Co my s tym. Chapem,ze sa asi chces vyrozpravat a vypocut si ine nazory,ale my yo nevyriesime. Dohodnite sa vy dvaja. Povedz mu,ze 700€ sa ti zda dost vela. Spocitajte si naklady,k tomu prihod nieco navyse a pridete k nejakej nizsej sume ako on navrhol. Musite diskutovat spolu a nebat sa mu aj protirecit. Diskusiou dojdete k zaveru.