icon

Priateľ chce, aby som mu prispievala 700 eur

5. apr 2022

Ahojte výdavky na dom z mužom mame 1750 eur... Je to jeho dom a jeho mesačná splátka je 1400 ostatné sú energie, poistka... Ja mam svoj druhý dom ktorý si platím úplne sama...snim som mala debatu a on ze nech mu prispievam 700 eurami že on bude platiť zvyšok... Je to ok?

autor
5. apr 2022

Strava v tých 700 eurách nieje započítana. Keď som kedysi bývala v najme ja platil mi polovicu nájmu on plus energie napoly. Teraz chce 700 co nieje polovica, neviem cítim sa tak ze to chce urobiť fér ale ja to tak nevninam

veroniq85
5. apr 2022

Autorka ten koment o dietati mozno vyznel hrubo ale faktom je ze dieta zhltne velku cast rozpoctu (mozno aj viac ako tie energie za dom) cize aj to si musite rozdelit. Predpokladam ze na materskej nebudes 3 roky? Ci uz ste riesili?

autor
5. apr 2022

@mandarinka555 ja sa nemôžem sťažovať že mi nedáva. Na dieťa kupoval všetko skoro on... Nemôžem povedať zeby na tomto šetril alebo mi nedal.. Zas aj ja dostanem dosť.. Ja sa nesťažujem nato... Pýtam sa ci je 700 ok alebo nie

hellwant
5. apr 2022

Nechapem mnohych- hlavne tu na MK, čo sa manželstiev, či vzťahov tyka. Kazdy len ja mám? Ja musím? To je moje. Na čo mám nárok?
Však do vztahu nejdem, lebo chcem byt sam, mam chápať aj byt pochopený, je to o kompromisoch a nie JA. Buduje sa spolu, nielen vzťah, ale aj rodina a majetok.
Nad čím o spolocnom živote-ak vôbec - ste premyšlali? O ružovej záhrade, raňajkách do postele, víkendovom romantickom pobyte a učte plnom peňazí?
Alebo ako poriešime dve nehnuteľnosti, vyjde nám to na hypo? Zvladneme vyźiť ak zena otehotnie? Dokážeme kominikovať spolu?Podporíme psychicky jeden druhèho?🤦

autor
5. apr 2022

@hellwant my nemáme problém stým zeby nám nevyšlo na hypo.. Ja nemám problém platiť 700 eur aj počas materskej aj mimo nej.
Chcela som len vedieť názor či je to podľa vás ok alebo nie...raz som sa rozviedla po 12 rokoch a aj keď som do domu dala oveľa viac peňazí musela som manžela vyplatiť polovicou. Teraz nechcem dopadnúť tak ze budem platiť niekomu polovicu hypo a po 10 rokoch odídem z holou ritou

veroniq85
5. apr 2022

Tak musis sa vyjadrit presne ci okrem tych 700eur budes este nieco platit? ako potraviny...

autor
5. apr 2022

@veroniq85 áno raz nakúpi on a raz ja čiže pol na pol cca.

martinkatinka
5. apr 2022

@anonym materska je cca 6 mesiacov, takze co potom? To chce len na naklady, ake? Strava, naklady na dieta, telefonne ucty, poistky.... To si vyrieste dopredu.

cimage
5. apr 2022

Nechapem preco neriesite vsetko spolu? Raz nakupim ja, potom on? Najlepsie pre vas by bolo predat vsetky nehnutelnosti a kupit spolocnu a tam spolu bacovat so spolocnymi peniazmi a je po probleme. Neriesit kto zarobi viac a kto menej. Ste jedna domacnost a uz jedna rodina.

zmrzlinka2021
5. apr 2022

Povedz priatelovi, ze na hypoteku mu nebudes prispievat, kedze nevlastnis ten dom, nemas tam ziadny podiel a proste neprispievaj.

Pravdepodobne casom sa ta bude snazit zbavit, lebo nebudes tancovat ako on bude piskat. Teraz sa ta snazi este ako tak poistit dietatom, ale ked zisti, ze nie si ochotna ho pocuvat, tak bude davat z vasho vztahu ruky prec...

miadi
5. apr 2022

Argument ze by si aj tak platila 700 Keby si bola v podnajme hmm 🤔 Ved on by stale platil rovnako hypo aj bez teba . Takze nie nie je to pk. Nie ste manzelia dom je len jeho. Chlap sa mà postarat o rodinu. Nepisala si aky mà kto prijem ak mà 2x tolko co Ty tak vobec nie je fer nieco pytat. Ty budes cca 3r doma na materskej len si pekne odkladaj. Tie $ co mu “ nedas” das do vasho dietata.

benit
5. apr 2022

Len mne pride divne ze zijeme spolu, mame spolu dieta a mam platit najom? Energie strava.... to je ok, ak nie ste manzelia.. Ale aby som niekomu platila hypo🙈. Vex tam xijes, upraces, okolo domu porobis, stsras sa sj o neho. Potom kopec rozvodov, ludia nie su ochotni sa dohodnut na spoluziti, prist ku kompromisu. Len ja... js som tiez na zsciatku s muzom len zila a dali sme peniaze dokopy a bavovali. Ani by nas nenapadlo moje, tvoje. Byt bol moj a hambila by som sa pytat najomne. 🙈

pandorra
5. apr 2022

Hypo 1400 EUR je nenormálne vysoká a to som z Ba. 700 EUR by som určite neplatila, ale vydiskutovať si to musíte vy dvaja.

kitycat
5. apr 2022

Wtf 1400 eur hypoteka? To kedy kupoval ten dom a kde? Ved sudny clovek si taky uvazok neda... Ako dlho sa poznate a riesili ste vobec nieco? Mam pocit ze si nahodou otehotnela a on sa mesiaz pred tvojim porodom rozhodol, ze ty mas datv700 eur? Ake mate prijmy? Z coho mu chces davat 700 eur?

ysseba
5. apr 2022

Čisto teoreticky.... Keby ste sa náááhodou rozišli, tak nikoho nebude zaujímať, že ty si platila 700€ na "verímvboha", proste pred súdom nie si zapísaná v LV, tak ti nič nepatrí aj keby si platila celú hypotéku.... Takže nie, podľa mňa nie je v poriadku platiť 700€ jeho hypotéky. Možno to berie tak, že dieťa bude "dedič", čiže aj ty sa musíš skladať na budúci majetok vášho dieťaťa. Neviem. Je to divný postoj. Len tak okrajovo - keď mu dali hypotéku so splátkou 1400€ mesačne, tak predpokladám, že má taký príjem, že nie je odkázaný na tvojich 700€.

sisaka
5. apr 2022

Keď sa zdržím hodnotenia a čisto len pragmaticky.
Nie, neplatila by som polku hypotéky, ani žiadne nájomné, ak by išlo o priateľa. Prispela by som na stravu a energie. Celkom by ma ale zaujimalo, ako sa v takýchto domácnostiach rozpočítavajú náklady na spoločné dieťa 🤦‍♀️

katarinka89
5. apr 2022

Plat tých 700 € ale daj si to aj na papier - do budúcna

veroniq85
5. apr 2022

Pozri ak platis aj potraviny, drogeriu, vydavky na dieta (plienky, UM, drogeria, neskor prikrmy...,popripade neskor dalsie seky napr. za stravu, sukrm. skolku...) tak 700eur je vela resp. vacsina zien by na to ani nemala. A podla udajov energie vychadzaju 175eur na hlavu a teda zvysnych 525eur je jeho hypoteka? (kedze v tom nie su zaratane ani vyssie spomenute veci) a teda k tej sume musis priratat aj dalsie naklady na spolocny zivot. Takze ano je to vela.

tanapeta
5. apr 2022

@kitycat tak niekto nemá hypotéku na 30 rokov, ale trebárs na 10 rokov. Hneď tá splátka ináč vyzerá.

veroniq85
5. apr 2022

@kitycat tak moze mat aj dom pod hradom. Ale kazdopadne mi hlava neberie ze ak niekto ma na taky zivotny styl tak musi tahat este aj taku sumu za "byvanie" od matky svojho dietata. Ano nech prispeje polku na energie, potraviny, dieta a pod. ale henta suma mi pride prehnana ak v nej su zaratane uz spominane potraviny, drogeria,.dieta a ine naklady na spolocny zivot.

zmrzlinka2021
5. apr 2022

@katarinka89 Prepac ale ako "čo" si to da na papier? Kedze nie su manzelia, splatky sa im nedelia. Pozicka to nie je, tak z akeho pravneho titulu si to ma dat na papier?

kitycat
5. apr 2022

@tanapeta no ale ked chlapcovi nevychadza tak nech natiahne dobu splacania. Vsak 700 eur by som povedala, ze je taky strop pre splatku cohokolcek aby rodina ako tak dostojne vyzila z priemernych SK platov. Ona nech sa podiela na energiach a nech mu teda prihodi 100 eur navrch ked sa na to citi, ale hradit v podstate jemu nehnutelnost sa mi zda absurdne. Zvlast preto, ze chlapec si nastavil tak aburdne vysoke splatky

@veroniq85 prssne zda sa mi absurdna ta suma, vsak to je jeden cisty plat kolkokrat. Ked na to nema, nech si najde sruhu pracu, preda to, natiahne dobu splacania

viky173
5. apr 2022

ved uz aj na prvych dvoch stranach Ti pisali, ze to OK nie je, to ze on plati vysoke splatky za jeho dom je len jeho vec, aj ked tam zijes, pretoze ten dom nikdy Tvoj nebude...
ja ked som s priatelom zacala chodit a prestahovala sa k nemu, tak mi sam navrhol, ze hypo si bude platit on a energie si dame pol na pol... asi by som sa na neho divne pozrela, keby odo mna pyta este aj najom, co som v podnajme? 😀

ukulela
5. apr 2022

Nie je to spravodlive. Podnajpm delit je ok. Ale pytat od partnerky doslova najomne je traposina a vychcanost. Spolupodielat sa na reziach a strave je standard. Ale splacat mu hypo, ked tam je uz dieta? Vy mate byt rodina. Ty mu nemas odlahcovat jeho rozpocet a zavazky.

maris5
5. apr 2022

Prestahujte sa do tvojho domu a on nech prispieva polovicou na naklady tvojho domu. Plus nech si pokryje aj naklady na svoj dom a este nakupi a tankuje.
Najprv pises manzel a potom priatel. To je dost rozdiel vo vztahu k financiam a majetku.

maris5
5. apr 2022

Aked sa rozhodnes davat mu tych 700€, tak potom ziadaj sudom schvalene vyzivneho na dieta.

hopsadobrandejsa
5. apr 2022

Vydiskutovat si to musite Vy, ale "700 eur" mi pride take od brucha....

Na splatku hypo by si mu urcite nemala davat. Ak je v LV vedeny on, dom je jeho a zakonite v pripade rozvodu ostava tiez jemu cize splatka je jeho zodpovednost, nie tvoja. Ak by ste boli obaja vlastnici, to by bolo cosi ine.

Ved si normalne sadnite a prediskutujte preco to ma byt prave 700 eur resp. si rozpiste jednotlive polozky a od noveho mesiaca zacnite.

Stanovte si ake zalohove platby za energie budete platit, dalej poplatky za TV, mobil, internet atd. Stravu si rozdelte na nakupy "raz ty raz ja" alebo ako Vam to vyhovuje a dalsie veci platte podla nevyhnutnosti ( poistky za auto, benzin atd. )

Ja by som od zeny neziadal len tak "akukolvek cifru" z jedneho prozaickeho dovodu ktory sa v tvojich prispevkoch vyskytuje a tou su...............pochybnosti.

Nie si s tou sumou ocividne stotoznena a preto si tu takze podla mna najlepsie riesenie je naozaj si sadnut a vidiet tie cisla na papieri. Nebudes sa citit ukrivdena pretoze uvidis kam tie peniaze realne pojdu. Teraz len pocujes "daj mi 700 eur".

nadazdi
5. apr 2022

Neplatila by som nič.. čo si jeho nájomník? To bude potom pýtať nájom aj od dieťaťa keď sa narodí? Veď je v takej istej pozícii ako ty v tom JEHO dome.. jeho dom = jeho sračky, kľudne si mohol kúpiť garsónku, nie dom s takým uverom, to je jeho problém.. podieľaj sa na energiách a na chode domácnosti..

zmrzlinka2021
5. apr 2022

@maris5 ked poziada o vyzivne, to ju rovno kopne do zadku

veroniq85
5. apr 2022

@hopsadobrandejsa len oni nie su praveze manzelia. Inac nie je to nahodou tak ze ak by boli manzelia a vedela by vydokladovat ze platila aj ona ten uver ze by mala pri rozvode narok aspon na vyplatenie tej casti uveru co splatila aj ked je dom len jeho.