icon

Priateľ si nechce so mnou vziať pôžičku

22. jan 2021

S priateľom sa ideme odsťahovať od jeho rodičov. Problém nastáva v tom, že aj keď mame rovnaký príjem, nechce si vziať tu hypoteku so mnou ale chce aby to kúpil len on. Čo si o tom myslite ? Mna to veľmi mrzi, že so mnou nechce mat nič vlastne😕

majkeel
22. jan 2021

@simca06022011 Je to tak. Poznam viac muzov v okoli, co v 40-50tke vyhorenie, unava, depresia, v krize dostali vypoved, lebo sef si vsimol, ze vykonnost uz dlhsiu dobu klesa a pri poklese zakazok si nechal vykonnejsich. Atd. Tazko a nerealne je ocakavat, ze clovek bude rovnako vykonny a rovnako zarabat aj o 10-20-30 rokov ako to bolo v 20tke.

nafka0483
22. jan 2021

@ivanka12311 Nie je to jedno :D Napisala si, ze lepsie je mat svoje ako majetok banky.
Nikdy to nie je majetok banky. Cize mat svoje mozes s hypotekou a mat svoje mozes mat bez hypoteky.

pininka1
22. jan 2021

@majkeel no svata pravda, ja som dlho nerobila, bola som na troch materskych a medzitym som robila len kratko a vzdy som mala blby pocit ze muz taha vsetko sam, aj ked viem ze takto sa to neda vidiet. Ale ja niesom ten tip ze nastavim ruku a budem len brat, no mnohe to takto beru.

syslik81
22. jan 2021

ak chce sam uver a byt tak si ho ale musi i sam splacat ... by bolo nefer aby si mu ho pomohla splatit ... prispievat na vydaje energii ok to musis ale nie uver .. alebo kupit byty 2 a jeden prenajimat ...

3petka
22. jan 2021

Tak nech si kúpi, hlavne mu neprispievaj na hypotéku a na zariadenie. Ak je to len jeho nech si všetko takéto hradí sám. A ty si šetrí peniaze ak náhodou niečo aby si mala kam ísť, poprípade ako ti radili baby kúp si aj ty svoje a daj do prenájmu.

majkeel
22. jan 2021

@taskataska Mudro taska ;)

luccija
22. jan 2021

@metuzalem a prave preto, aby sa jej to nestalo si ma zena kupit svoje
Nikdy by som nesla do spolocnych fin.zavazkov

pimpulka
22. jan 2021

Priateľa plne chápem. Rozumne rozmýšľa

martina1201
22. jan 2021

Ahoj, nečítala som komenty napíšem len z vlastných skúseností ako bankový pracovník. Mladí ľudia čo len spolu chodia si spoločne kúpia nehnuteľnosť na polovicu. Po čase sa rozídu a nevedia sa dohodnúť kto si nechá nehnuteľnosť, prípadne či a za koľko sa predá. Ak majú nedaj Boh viac úverov lebo treba aj dofinanc keďže 100% banka nedáva a hoci sa nehnuteľnosť predá nejaky úver jeden z nich nesplatí a už sa to vezie. Nesplacane úvery nemožnosť zobrať si kvôli tomu ďalší úver a podobne. Radim buď si kúpiť každý vlastnú nehnuteľnosť a v jednej bývať druhu prenajímať a splácať si hypotéky po samom, alebo čo on dáva na hypotéku ty odkladajú bokom aby si si mohla kúpiť časom ak by ste spolu neboli svoju nehnuteľnosť. Mať vlastnú nehnuteľnosť je veľmi dôležité.

hopsadobrandejsa
22. jan 2021

Velmi triezve nazory v tejto diskusii.

Ak nie ste zosobaseny, podla mna premysla velmi racionalne a nema to nic spolocne s akymisi zadnymi dvierkami alebo ze by s tebou nechcel zostat, ale sucasna realita okolo vztahov a rozvodov nuti cloveka premyslat.

Co ma prekvapuje je, ze kolkokrat sa najde komentar, ze muz bude ten co iniciuje rozvod alebo ze si tam dotiahne milenku alebo ze on bude ten co zenu vyhodi z bytu. Akoby za vsetky rozvody na svete mohli len muzi.

Statisticky podavaju navrhy na rozvod viac zeny nez muzi a ak si vezmem tie rady ktore tu zvyknu byt davane zenam co maju doma problem, velmi sa tomu ani necudujem. Nenajde sa tu ani jedna tema kde nie je komentar aby od muza zena odisla ci poziadala o rozvod. Mozno preto je ta rozvodovost tak vysoka pretoze namiesto riesenia problemov sa rozvod berie ako zazracny vseliek na vsetky manzelske problemy. Ano, su pripady ked rozvod dava zmysel. Bohuzial, na MK je rozvod zenam tlaceny do krku doslova nasilu. Ved ale......whatever makes your boat float ;)

Ja suhlasim s ostatnymi babami, kym nie ste svoji tak si kazdy rieste vlastne byvanie. On nech vezme hypo na byt v ktorom budete byvat a ty si vezmi hypo na byt ktory budes prenajimat. Kazdy z Vas ma nejaku poistku ak by nahodou doslo k rozchodu.

Jeho obavy, ze casom moze dojst k rozchodu su rovnako rovnako opravnene tak ako aj tvoje. Nikde nie je do kamena vryte, ze ostanete naveky spolu hoci to je ciel kazdeho paru.

nominativ
22. jan 2021

@ivanka12311 ano, hypotéka je palka. Predpokladám, že si dedila.

nominativ
22. jan 2021

Autorka, nech kúpi byt sám. Máš čistý štít, bez dlhov a podobne, keby niečo, zoberieš sa a ideš.

My aktuálne už ako manželia s deťmi zrovna riešime refinanc, kde už budem figurovať aj ja a bude mi patriť aj polovica domu.

mlska19
22. jan 2021

Toto su tazke riesenia.Ked neurobis toto,nemas ma rad...a na druhej strane,nepis to na nu,ved ta otiahne o peniaze,bude sa 5 rokov valat na materskej a ty budes makat ako vol... Kazdy mame svoje strachy,navyky,skusenosti.Pre niekoho je nepredstavitelne,ze zena zaraba viac ako muz,pre ineho,ze je v domacnosti.Podobne je to s financiami.Ja som za rovny pristup,ak zarabaju podobne.Mozno som preto skepticka ku vztahom,kde je od zaciatku badat velky nepomer medzi partnermi,ktory nema velky potencial sa zmenit-take tie pribehy,ze si bohaty podnikatel nasiel upratovacku.Je to jedna velka rozbuska.Mam znamych,kde hypo taha len on,byt je len jeho,ona je na rodicaku a doslova jeho sluzka.Nic nenasetrene,ma jeden mixer a kazdy tyzden to ma pripomenute,ked ho cely vikend nie je a chodi chlastat a za inymi zenami.Bud rada,ze byvas u mna v krasnom byte v Bratislave,aj tie nechty a mihalnice ti platim ja.A to si ho ide brat,lebo chce druhe dieta.Hlava mi to neberie... A pritom 32 rokov,krasna baba,opatrovatelka s vyse 10-rocnou praxou,keby sla opatrovat do Rakuska,zarobi dobre.Ale nie.

amelie2017
22. jan 2021

Ja by som to riesila ako vsetci predo mnou, kupila vlastny a prenajimala ho. Velmi dobra kamaratka mala 6 rokov frajera, staval dom, peniaze mu pozical ocko. Ona si chcela kupit byt, kym je este mlada, dobre zaraba. Stale bol proti tomu, ze na co, ved im stavia dom (na jeho meno). Este nebol ani dom dokonceny a uz ho ukazoval milenke. Po rozchode si kupila svoj byt, po case nasla priatela uz tiez s bytom, byva u neho a svoj prenajima, takze hypo sa plati z prenajmu.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
22. jan 2021

Lebo keď sa rozídete pôjdeš odtiaľ s holým zadkom a jedným kufrom. A top je keď ženy do cudzieho ešte aj investujú svoje prachy. Kúpte si teda každý svoje a bude pokoj.

hefo
22. jan 2021

Podľa mňa majú byť spoločné majetky a peniaze len v manželstve, v iných prípadoch majú byť oddelené s jasnou dohodou, kto platí koľko nákladov na spoločne užívané veci...

leskovael
22. jan 2021

Mne by to vôbec nevadilo, niesom vo vzťahu s tým, že aj tak sa raz rozidem, ale.... Drviva väčšina po pár rokoch ide od seba, manželia sa rozvádzaju, alebo vid príklady žien, jak su nešťastne vo vzťahu ale je tam dieťa a nemajú kam odísť atď atď milión dôvodov... Podla nna je super ze chce hypotéku sám. Zober si aj ty, kup si aspoň jednoizbak, ak to bude vzťah na celý život tak je to len super, tebe splatia byt podnajomnici a zostane deťom dobudúcna v podstate "zadarmo".. Vobec by ma toto nemrzelo, práve naopak, podla mna to je výhodné pre teba určite...

majkeel
22. jan 2021

Nerozumiem, preco ked maju obidvaja plat, sa branit dvom bytom a dvom hypotekam.
V jednom byvate, druhy sa prenajima a sam splaca. Vzdy sa najdu ludia, co aspon na nejaku cast zivota chcu do podnajmu (studenti,...). Ceny bytov stupaju, alebo sa aspon drzia. Su to peniaze na zemi a nezohnut sa po ne, je uz tak trosku vrchol lenivosti. 🙂
Druhy byt si nechate, alebo predate oba a pojdete do domu, alebo na cestu okolo sveta ...

liliana363
22. jan 2021

Ked sa zoberiete, moze ti polovicu bytu predat.

ivanka12311
22. jan 2021

@nafka0483 áno len je rozdiel mať niečo našetrené kúpiť zo svojho a viem že je to moje a je rozdiel vziať hypotéku na 20r s prípade rozchodu a následného neplatenia hypotéky mať exekúcie🙋 prosím neoznačuj ma nemá to stebou význam

tncka
22. jan 2021

A to je problem? Sak dobre nie. Ked sa rozidete,jebnes dvermi a mas cisty stit,nech sa stara ne🤣

majkeel
22. jan 2021

Dalsia vec je je zoberiete spolocnu hypo. Pravdepodobne pocitas s alternativou, ze sa zoberiete, pojdes na matersku, 1-2 deti, vsetko bude zatial splacat partner a zivot je taky krasny. Ale moze sa stat aj to, ze este par rokov budete spolu iba chodit, on strati pracu, splatky bude musiet platit ten, kto zaraba - ty. Potom sa pohadate, rozidete a budete riesit, kto kolko dostane. Ty si sice platila splatky, ale byt nadobudol na cene a na liste vlastnictva ste predsa obaja, musis ho vyplatit.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
liz_lemon
22. jan 2021

treba si to dobre rozmysliet, a hlavne dobre sa poznat, my sme si zobrali HU po 8 rokoch, co sme boli spolu, viem ze ani jeden z nas nema zaujem odrbat toho druheho, takisto, ked som bola na RD, platil to len partner, neskor som dostala nejake peniaze, a splatila som celu HU za oboch, ale toto je len o tom, ze sa dobre pozname, a verime si, ale poznam aj osobne pripad, kedy nastal rozchod po roku od kupy bytu, a bol to problem pri deleni, nakoniec sa vsak dohodli, osobne by som nehcela ani alternativu, ze jeden si berie HU a druhy mu ju pomaha splacat, jedine prispievat na chod domacnosti, ale nie na HU

teleskop
22. jan 2021

nech si to kupi a nech si to splaca, co ti na tom vadi? Zivot bez splatok je uzasny...neviem si rpedstavet mat hypoteku, bude rada, ze to nechce opacne.

sissy27
22. jan 2021

Že dobre robí. Teraz si dotknutá, lebo nechce spoločný dlh s tebou, ale keď sa nedajbože rozídete (čo pri 50% rozvodovosti je celkom vysoká šanca), tak budeš len rada, že si si ušetrila starosti.
Ty si zober druhú hypo na niečo svoje, čo môžeš prenajímať a zarobí si to na seba a v budúcnosti máš v prípade problémov kam ísť, môžeš predať pravdepodobne so ziskom alebo nechať raz deťom.

majkeel
22. jan 2021

a potom ti pride spolocna hypoteka ako ten absolutne najsprostejsi napad na svete ... 🙂 kazdy dostane splatky, co vlozil a musite sa rozdelit o zvysenu hodnotu bytu. Bud ho predate, alebo vytiahnes z vrecka eur navyse priklad 10-20 tisic eur a das mu ich.
A svojim sposobom bude mat pravdu (je ale minimalne pochybne to, ze neplatil splatky vtedy, tak ani by ziaden byt nemohol mat, ale zakon je na jeho strane). pretoze ak si bude musiet kupit byt teraz on, uz bude zan musiet zaplatit aktualnu vyssiu cenu.

sasanka605
22. jan 2021

Ja som tiez kupovala sama ked vtedajsi priatel zacinal podnikat, kvoli tomu ak by nastali nejake dlhy alebo podobne problémy.

maris5
22. jan 2021

Kupila by som si vlastny byt a dala do prenajmu. Takto budes mat svoju istotu. Ak sa zoberiete mozete oba byty predat a kupit jeden vacsi ako manzelia. Ak sa rozidete, budes mat kam ist a nebudes nariekat, ze si investovala do cudzieho bytu.
Tiez by som sa nedala nahovorit, ze mam platit polku jeho hypoteky, lebo tam byvam. Polovica najmu plus strava.