Priemerný plat na žitie
Ahojte všetci,
chcela by som sa poradiť resp. opýtať ako to majú v domácnosti, v rodinách ostatní ľudia, čo sa týka financií... Vopred ďakujem za úprimné odpovede a rady.
Dosť mi to pomôže v utriedení myšlienok....
Sme pár - dvaja mladí pracujúci ľudia zo Žiliny, ktorí by si chceli založiť rodinu avšak máme obavy, či by sme sa ako rodina uživili.....Žijeme skromne no myslím, že nám nič nechýba. Rozumej : teplú stravu i strechu nad hlavou máme no na dovolenky k moru nechodíme a nenosíme značkové oblečenie. Dokopy máme príjem 1400 - 1600 € v čistom mesačne dvaja. Platíme nájom, splátku za auto, strava trochu viac lebo máme potravinové alergie, varíme si, telefóny...Obidvaja máme popri práci ešte nepravidelnú brigádu kde si vieme privyrobiť do 100 eur mesačne.
Z celkového balíka financií na konci mesiaca nám vždy ostane pár eur čo si šetríme na horšie časy no nie je to veľa, prípadne z týchto financií si kúpime potrebné nové oblečenie alebo si doprajeme koláč a kávu na výročie.
Chceli by sme dieťa, no obávame sa, že tento príjem čo máme by nám nestačil. S tým, že keď ja ostanem doma s bábätkom tak priateľa by som už ani nevidela lebo by sa musel viac obracať. Už teraz máme veľmi málo času pre seba a je mi to ľúto...
Myslím, si, že financie nám nikde neutekajú len tak, no akosi nám nestačia... Vo vzťahu by sme sa chceli posunúť ďalej ale ako mladí sme frustrovaní z tohto života. Teda hlavne ja, priateľ to tak tragicky nevidí, povie mi, že takto žije veľa mladých rodín....Snažíme sa ako vieme a bez tak je to stále málo.
Zarábame málo? Míňame veľa? Je tu niekto, čo vníma situáciu rovnako ako ja? :/
@katarina0123 a kde si kúpiš rifle teda ? V iných obchodoch som nenasla moju veľkosť ale teda boli to dvoje za 60 rifle čiže stali 30 eur keďže moje predtým sú mi malé ...ale inak držím ti palce veľmi a verím že bábätko sa dá poriešiť aj z menšej sumy 🙂 u nás keby neboli tie športy a jazyky tiež minieme oveľa menej peňazí
@barbora19911 za vetou sa pise jedna bodka.
@katarina0123 ...vies co, ja namiesto pocitania by som si tu situaciu realne namodelovala. Ak vies o kolko sa vam znizi prijem tak si ho znizte teraz, umelo. Zoberte a tu ciastku o ktoru rodicovstvom pridete poslite niekam vedla na sporenie. A uvidite ako vam to pojde mesiac, pol roka, rok... Mozno v pohode vyzijete a este aj budete mat peniaze bokom. A ked vam to nebude vychadzat tak nech muz hlada lepsie platenu pracu uz teraz a nie az potom.
@barbora19911 nuž napríklad tu na modrom koniku, v sekaci, v lidli v akcii. Chvalabohu som štandardná veľkosť takže s oblečením za lacno nemám problém. Len samozrejme neobliekam sa moderne nosím aj roky to isté ak to nie je zničené, mne to nevadí 🙂 a samozrejme je to ovplyvnené aj financiami keby som mala viac rozpočtu na oblečenie tak isto si kúpim aj ja drahšie alebo značkove. Ja skôr riešim to bábätko, že aby som nebola v strese z financií. A snažím si predstaviť najhorší scenár, čo keď nebudem mat mlieko, budem musieť kupovať umelé, dieťa bude mať nejakú špeci alergiu, a tiež by som chcela bábätku dopriať trošku viac ako si mi doprajeme.... Určite rozumieš čo chcem povedať tak preto sa takto pýtam.
Ešte dodám, že podľa môjho názoru mať dieťa nie je až tak finančný záväzok, ako skôr časový. A z tohto pohľadu to treba posudzovať.
Keď sa dieťa narodí, rodičia musia obetovať veľkú časť svojej slobody a času (ktorý by mohli povedzme využiť aj na zarábanie), je to veľká a často prekvapivá zmena v živote. Za mňa peniaze boli a budú, dajú sa zarobiť aj neskôr alebo zdediť, máme rôzne možnosti doplnkových zárobkov, brigád, príspevkov a pod., no čas je tá veličina ktorá nikomu z nás nepribúda. 🙂
Veľa štastia v rozhodovaní.
@tykat to je dobrý nápad. Veruže to vyskúšame. 🙂
@rillwen "Ver tomu, že dieťa nie je žiadny nezvládateľný finančný záväzok" - hovorme o detoch, ktore budu v puberte. Chces, aby sportovali. Oblecenie, poplatky klubu, sutaze, vozenie deti. Oblecenie, ktore uz nededia po surodencoch, lebo nechcu/nesadne im. Kruzky, dochadzanie do skoly, lyziarske, vylety, mobily, pocitace, zimne oblecenie, letenky v cene ako pre dospeleho. Mna velmi pobavi, ked niekto napise, "ved dalsie dieta podedi"
@katarina0123 možno pri tej hypotéke by ste mali nižšiu splátku, ako platíte nájom a ušetrili by ste tam ... Ale zas, ak pôjdeš na materskú, zníži sa vám príjem. Ono, ak človek nemá našetrené, je veľmi ťažko niečo riešiť v dnešnej dobe... Je to začarovaný kruh.
My sme si brali pôžičku keď som mala 25, v 30 sme to mali vyplatené a založili sme si rodinu ... Jeden plat sme dokázali ušetriť celý, a hlavne tie ceny neboli šialené, ako teraz ....
Teraz keby som mala riešiť bývanie, tak sa asi rozplačem ...
Ale držím palce, nech sa vám to podarí ....
Píšete ze ste zo Žiliny a hypo nedostali. Mozno skúste hľadať mimo Žiliny, nejakú dedinku v okolí. Byty sú tam lacnejšie ako v meste a mozno vam potom hypo daju. Urcite hypo je oveľa lacnejšia ako najom 600-700 eur platiť. Konečne by ste aj niečo ušetrili.
Nechápem ako 37 ročný chlap tak malo zarába a žije z ruky do úst. To si za cely život nenašetril, nezmohol sa kúpiť si aspoň jednoizbak? Chlap sa musí vedieť obracať, aby sa dokázal postarať o rodinu, keď sa rozhodnú mať deti, toto by ma úplne odrádzalo. Keby mal 20-25 beriem, ale 37?
@katarina0123 nemyslí hneď čierno 🙂 ..moja malá nieje kojena je na UM a to ma stojí nejakých 100 eur ..treba si spočítať všetky náklady koľko máte na stravu na nájom a inak prvých 8 mesiacov je Materská a to ti vypočítajú z platu čiže z toho môžeš šetriť a potom budeš mať rodičak ten ide hore tiež od nového roka keď pracuješ nechcem trepat že koľko to bude ale myslím niečo cez 400 eur plus prídavky sú 70 eur na mesiac ak si zvolis mesačne 🙂 takže podľa mna sa nemusíš báť 🙂 keď muž utiahne aspon nájom a polku na stravu tak podľa mňa to dáte 🙂 plus čo si ušetris z materskej 🙂
@katarina0123 neboj sa, vyžiť vyžijete.....dieťa nepotrebuje kopec hračiek ani najmodernejšie značkové veci ku šťastiu.....uplne mu stačí milujúca rodina....ten príjem naozaj nemáte najhorší, len budete žiť inak....takže mesačne trvalý príkaz na 200-300eur nech odíde rovno na sporiaci účet(železná rezerva aby ste v prípade potreby mali z čoho míňať) ....a aj ten pubertiak čo tu bolo spomenuté sa vie uskromniť a nemusí mať všetko...naopak takéto deti sa naučia byť skromné, zatiaľ čo deti čo dostanú od mala všetko čo chcú, nevedia čo od dobroty a končí to s nimi zle....
@katarina0123 podla mna je vela (nehovorim, ze konkretna suma ale pomerovo) dat jeden cely plat na byvanie v podnajme. Na vasom mieste by som sa skusila prestahovat do co najlacnejsieho podnajmu a vydrzat tam nejake 2 roky, aby ste mohli co najviac usetrit a mat zaklad k hypoteke (predpokladam, ze teraz vam ju neschvalili, lebo spominas, ze nemate nic nasetrene) Potom je druha moznost zatat sa a nejake 2 roky makat a makat a makat (mozno ist aj niekam do zahranicia) a nieco nasetrit takto. Mate uz dost vela rokov (hhlavne teda priatel ked ma 37) a mat nulovu rezervu a byvat v podnajme by bolo pre mna extremne frustrujuce v tom veku 🙈 ale davam palec hore za zodpovedny pristup, lebo vela ludi si najprv spravi deti a potom rozmysla, ze z coho ich uzivit a vyplakavaju, ze stat dava malo 🤦🏼♀️
@katarina0123 a byt za 700 je podla mna dosť ..veď skúste ísť kľudne do lacnejšieho aj keď nie prerobeneho podľa mňa takých 500 eur Max a to čo vám ostane dáte do dieťatka ..a potom keď bude mať malé 3 roky alebo 2 a pol pôjdeš do práce a už sa bude lepšie žiť 🙂 ..a plus ešte keď dostanes pôrodné aj tehotenské aj kocikovne keďže robis tak si myslím že to určite zvladnete ;)
@barbora19911 prídavok na dieťa určite nie je 70€, od januára by sa mal zvýšiť na 60€
Mne príde čudné, že máte toľko rokov a žiadne úspory. Skús si spravit rezervu a až potom dieťa.
@141117mmn to vôbec nie je pravda....s príjmom 1100eur(muž + rodičovský príspevok) sa dá normálne vyžiť....jasne , nie je to na dovolenky ani večere či obedy v reštauráciách, ale na bežný spokojný život uplne v pohode....ono záleží od priorít...v troch rokoch dieťa škôlka a mama sa vráti do práce....samozrejme rezerva by tam bola viac ako vhodná....
@141117mmn je to možné, veď píšem, že mal by sa zvýšiť...nerozumiem, prečo je komentár adresovaný mne 🤷
@141117mmn tu na koňovi už sa nemôže asi nič písať ani sa zverovat ...vieš koľko ľudí musí vyzit z takých malo peňazí ? Ja obdivujem každého ale nedokázala som to ..nebuďme k sebe zlé veď sme ľudia ;) 🙂
@zuzanockamt asi si to pomylila s danovym bonusom ten je myslim teraz 70e
@mogaa prijem 1100 a len za podnajom platia cez 700e, tak im ostane velmi malo na zivot, ved to ledva na stravu, a kde su ostatne vydavky? Len benzin, plienky, pripadne umele mlieko, atd. atd. Ja si to veru neviem predstavit. A to nehovoriac, ze sa vyskytne nejaky necakany vydavok, pokazene auto, ci zlomeny zub...
@autorka dobre si to porataj, aby si tu kazdy mesiac nepisala, ci uz prisiel rodicak... bude to o hubu s vasim prijmom.
Financne mozno nemate malo, ale niekde vam tie peniaze asi trochu utekaju, predpokladam ze na aute a na byvani. Dat viac ako jeden plat za najom je podla mna katastrofa, co keby ste o jeden plat prisli? Ci uz kvoli PN alebo strate prace alebo materskej/rodicovskej? To, ze nemate nasetrene je cele zle. Ak teraz zijete ako hovoris "setrne", t.j. nerozhadzujete na zbytocnosti, nemate rezervu, ako chcete uzivit dalsieho cloveka? Nemat vlastne byvanie v takom veku... tiez zle. Preco vam nedali hypoteku?
Nechcem aby to znelo moc negativne, ludia ziju aj horsie, ale vo vasej situacii bez uspor, bez vlastneho byvania, v drahom podnajme, kedy vychadzate ltt je mat dieta nezodpovedne. Hladajte si lepsie platene prace, alebo sa prestahujte, pripadne nech ide aspon priatel do zahranicia.
@katarina0123 pracujete uz celkom dlho - neviem ci po VŠ ci SŠ, ale teda mohli by ste mať "nasetrene" nejakú čiastku na kúpu bytu vo Vašom veku/priateľ najmä. My žijeme v Bratislave, keď sme plánovali dieta mali sme príjem asi 2tis, hypotéku 600€ a naše výdavky boli aj s občasným nákupom oblečenia atd max okolo 1500, čiže sme vedeli šetriť a našu hypotéku/90tis/ sme predcasne splatili počas mojej materskej. Dnes máme 1 dieta, príjem o dosť vyšší a, bez hypotéky alebo iných úverov a naše výdavky sú okolo tých 1500-1700, čiže dieta a zdražovanie naše výdavky zvýšilo takmer dvojnásobne ked nerátam hypotéku. Tiež varim doma kvôli viacnásobným dietam, tie potraviny sú drahšie často, takze je to ťažšie. Ak si neviete urobiť rezervu teraz, potom to bude ťažšie,/aj ohľadom času , ktorý teda budete môcť stráviť spolu ako rodina. Určite si nastavte setrenie

@rillwen ďakujem za odpoveď 🙏