icon

Priemerný plat na žitie

katarina0123
19. nov 2022

Ahojte všetci,

chcela by som sa poradiť resp. opýtať ako to majú v domácnosti, v rodinách ostatní ľudia, čo sa týka financií... Vopred ďakujem za úprimné odpovede a rady.
Dosť mi to pomôže v utriedení myšlienok....

Sme pár - dvaja mladí pracujúci ľudia zo Žiliny, ktorí by si chceli založiť rodinu avšak máme obavy, či by sme sa ako rodina uživili.....Žijeme skromne no myslím, že nám nič nechýba. Rozumej : teplú stravu i strechu nad hlavou máme no na dovolenky k moru nechodíme a nenosíme značkové oblečenie. Dokopy máme príjem 1400 - 1600 € v čistom mesačne dvaja. Platíme nájom, splátku za auto, strava trochu viac lebo máme potravinové alergie, varíme si, telefóny...Obidvaja máme popri práci ešte nepravidelnú brigádu kde si vieme privyrobiť do 100 eur mesačne.

Z celkového balíka financií na konci mesiaca nám vždy ostane pár eur čo si šetríme na horšie časy no nie je to veľa, prípadne z týchto financií si kúpime potrebné nové oblečenie alebo si doprajeme koláč a kávu na výročie.

Chceli by sme dieťa, no obávame sa, že tento príjem čo máme by nám nestačil. S tým, že keď ja ostanem doma s bábätkom tak priateľa by som už ani nevidela lebo by sa musel viac obracať. Už teraz máme veľmi málo času pre seba a je mi to ľúto...

Myslím, si, že financie nám nikde neutekajú len tak, no akosi nám nestačia... Vo vzťahu by sme sa chceli posunúť ďalej ale ako mladí sme frustrovaní z tohto života. Teda hlavne ja, priateľ to tak tragicky nevidí, povie mi, že takto žije veľa mladých rodín....Snažíme sa ako vieme a bez tak je to stále málo.

Zarábame málo? Míňame veľa? Je tu niekto, čo vníma situáciu rovnako ako ja? :/

viki_lv
19. nov 2022

Je sakra rozdiel medzi platom na prežitie a platom na žitie. Lebo áno, dá sa takto prežívať s dieťaťom, ale keď chcete aj žiť - nielen poplatit všetko, najesť sa lacno, kúpiť oblečenie v sekaci a čakať do ďalšej výplaty, tak toto je málo.

doriiis
19. nov 2022

@zuzanaete ...daňový bonus od nového roka bude 100 eur na dieťa od 6-15.Teda tomu,komu to vychadza

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
veronicka1901
19. nov 2022

@katarina0123 len by som chcela podotknúť, že máš nárok na príspevok pri narodení dieťaťa, atď. čo môžete odložiť na horšie časy. Materská je vyššia ako rodičak. Ja by som nečakala, máte najvyšší čas....
My máme tri deti, si aj ťažšie chvíle (najstaršej treba napr strojček, čo je riadna palka), ale odkladali sme na horšie časy.
Držím palce 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
141117mmn
Autor odpoveď zmazal
141117mmn
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
141117mmn
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
oli18
19. nov 2022

@vamajka mozno uz bol zenaty a plati vyzivne, lebo na 37 r chlapa je to nizky prijem

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
19. nov 2022

partner malo zarobi vzhladom na vek a lokalitu najprv vyrieste toto plus mate privysoky najom a skuste si namodelovat situaciu na materskej a rd
ale najprv by som rieisla obecny byt v okolitej dedine

miriam11
19. nov 2022

@gabika128 aha,no super, vraciame sa do stredoveku. To je úplné normálne. Vývoj má ist dopredu, nie späť. Nechápete... nevadí

gabika128
19. nov 2022

@miriam11 ja v mojom okolí nepoznám ani jeden jediný pár, ktorý býva u rodičov. Takže sme sa asi niekam posunuli 😊

abbey1
19. nov 2022

@katarina0123 Ja ako problém vidím to, že nemáte poriešené vlastné bývanie. Vždy je to aká taká istota. S vlastným bývaním by sa aj to dieťa s vlastným príjmom dalo.
Spoliehať sa vo vašom veku a s malým dieťaťom na podnájmy, a ešte v dnešnej dobe, pre mňa veľký risk.

pohodacka03
20. nov 2022

@katarina0123 pockala by som 1-2 roky a zatial si nasla lacnejsi podnajom/skusila este raz hypoteku a aspon manzel by mal najst lepsiu platenu pracu a za ten cas si vytvorit aspon nejaku rezervu. Pisu baby, ze male babo toho vela nepotrebuje, co je pravda- vies zohnat z bazara za minimalne ceny, aj zadarmo veci. Ale staci niekedy 1 choroba, ktora neprechadza a 100€ za lieky v keli. Nemusis byt potom 3 roky doma na RD. Mozes sa vratit do prace skor, z RD platit jasle/skolku a ostanu vam obe platy.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
katarina0123
autor
20. nov 2022

@mogaa <3 vďaka

natalienka12
20. nov 2022

@katarina0123 Problemom bude aj byvanie. Si si ista, ze vas z bytu nevyhodia? Ja mam byt a rodinam s detmi v ziadnom pripade neprenajimam. V zmluve mam klauzulu, ze nie je dovolene v byte byvat nikomu inemu vylucne osobam, ktore su v zmluve.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
katarina0123
autor
20. nov 2022

@555petulka ďakujem, za názor. S bábätkom počkáme a skúsime našetriť.

natalienka12
20. nov 2022

@zoro9836 Akonahle by tam zacalo byvat dieta ako dalsi clen domacnosti, dostanu vypoved a bez milosti. Vzdy prenajimame len mladym bezdetnym parom, ktori obaja pracuju. Otehotniet im nemozem predsa zakazat, ale nie som povinna ich tam trpiet s dietatom, je to porusenie zmluvy.

katarina0123
autor
20. nov 2022

@azzflo ďakujem 🙏

veselo_neveselo
20. nov 2022

@katarina0123 Zarabate zalostne malo. Treba ist za lepsou pracou, ak byvate v podnajme, nemate este deti, nic vas tam kde ste nedrzi.
Na dieta este pockajte, dajte si rok, dva, ale fakt aktivne sa snazte zvysit zarobok, a pocas tej doby si nasetrit.

Ako priklad, Ja mam za ciel mat byvanie a zakladne naklady mimo jedla a zabavy (teda dane, poplatky) pokryte po celu dobu co by som bola mimo prace. To je u nas najvacsia plozka. Chcela som byt 2 roky, ale keby som otehu skor, tak by sa ten cas skracoval. Lebo na jedle a vyletoch viem usetrit, ale dan za auto proste zaplatit musim.

Premysli si, aka fin situacia by ti umožnila spokojne spavat. Potom ju vybuduj, a az potom plodte deti. Tuto hranicu ma kazdy inde - aj tu vidis, ze pre niekoho je to 'prachy boli, su a budu', pre niekoho nie. Zariad sa tak, aby to teba v tehu netrapilo.

sabinka022
20. nov 2022

@katarina0123 Ahoj. Pridavam sa k nazoru vyssie,zarabate velmi malo. Ja si uz neviem predstavit,ze by som tolko zarabala sama a nie este vo dvojici. Zaroven chapem,ze ta vek tlaci k tehotenstvu. Ja mam tiez tesne pred 30tkou, deti zatial nemame,ale ja chcem este aspon par mesiacov odpracovat a posunut sa karierne. Tebe by som doporucila rok-dva zamakat a nasetrit aj za cenu prestahovania sa. Bude sa vam potom lahsie dychat.

zmrzlinka2021
21. nov 2022

@katarina0123
Katka, velmi si cennim, ze rozmyslas a snazis sa k tomu pristupovat triezvo.

Napisem ti moj subjektivny pohlad:
Ano, podla mna mate spolocny prijem dost nizky, keby ste mali vlastnu nehnutlnost (bez hypoteky), napr. 3izbak, kde platite poplatky 150 eur, nebolo by to vobec az take zle.

Na tvojom mieste by som ja nesla do babatka z tychto dovodov:
1. Pises o dietati, ale nie o tom, ze by si priatelovi stala zato aby si bola aj jeho zena - podla mna velmi rizikovy faktor do buducna, pretoze priatelovi to umoznuje rychlejsi odchod od teba - zili by ste v prenajatom byte, len ti oznami, oznami prenajimatelovi a papinky cmuk. Priatel ma prijem nizky, dostanes smiesne vyzivne, nemas vlastne byvanie a proste ta caka len zivorenie
2. Nemam kde byvat - nie som ochotna zit v podnajmoch a platit hypoteku alebo lyzovacky druhym ludom
3. nedostali ste ani hypoteku, cize ste posudzovani ako rizikovi - na tovjom mieste by som sa snazila sa posunut profesne a aj platovo - ty si stale slobodna zena bez zavazkov, stale mas neskutocne moznosti
4. Priatel vo veku 37 rokov zarabajuci 700 eur bez akychkolvek uspor - no moze byt mily, krasny, dobry, ale (predpokladam ze nema vysoku skolu), za tych cca 18 rokov uz mohol mat aspon 20 % ako zaklad na hypo usporenych

zmrzlinka2021
21. nov 2022

@miriam11 Ak chces vidiet chudobu, cestuj. REane cestuj - iran, jordansko...da sa v pohoe aj lowcostovo... naucis sa nieco o fungovani sveta... o tom, co znamena od 4 rokov realne pracovat / zobrat... nemat pristup k vode, k potravinam..

Alebo je super navstivit uz len take srbsko - ocitnes sa tak - 30 rokov 😉

Ja milujem cestovanie a mozem povedat, ze dakujem Bohu, ze som sa narodila vo vyspelej casti sveta - vacsina sveta moze snivat o tom co tu my mame, vacsina sveta zije vo vojnach, v despotickych rezimoch, hladomoroch, nasili...

Nie vlada, ale ty si zodpovedna za to, ako zijes, ako sa mas.

Tento ONIZMUS je rakovinou slovakov, preto sa nevedia vymanit zo svojich historickych komplexov. Vzdy maju potrebu obvinovat za sovju situaciu inych, dokonca aj tych, co si vedome a dobrovolne zvolia.