Problém s financiami

tanja0808
30. jan 2016

Dobry vecer

Mam taky ,,problem,, resp. Posledne dni a precitani viacero diskusii tu na MK mam pocit ze neviem co je spravne.

Zijeme s priatelom spolu v jednej domacnosti,planujeme svadbu a vsetko je super. Vazim si ho ako cloveka, velmi mi pomaha ako aj v domacnosti tak aj z malym.
Moj problem je alebo nas financie. Ale neviem kto z nas ma pravdu, respektive ako vediet co je spravne.
Takze ja pracujem na polovicny uväzok, priatel pracuje normalne na plny uväzok. Zarobi velmi dobre. Ja dostavam este na maleho alimenty. Cize ked spocitam moj plat a alimenty tak mam o 1/3 menej ako ma moj priatel vyplatu.
Ja som z mojej vyplaty zila aj z malym sama aj som mala svoj byt cize nejde o to ze mam malo. Len ja z mojej vyplaty davam urcitu sumu priatelovi (byt a vydaje ako poistky internet atd) co akoze mne samej nevadi kedze ked som bola sama tak som platila toez najom ktory bol viac. Lenze problem je v tom ze v podstate ja nic neusetrim. Akoze nie ze by som chcela skreckovat do vankusa prachy ale jednoducho ked zaplatim skolku, telefon, atd tak mi na konci neostane nic navyse kdezto samozrejme ze priatelovi ostane.
Nikdy som neako nad tym nepremyslala pretoze chce kupit dom pre nas atd. Takze to beriem tak ze co setri setri pre nas, no na druhej strane mam uz svoj vek a je mi jasne ze sa moze cokolvek stat a ja potom nebudem mat nic ani len nasetrene.
Ako by ste to videli vy?

mima4
30. jan 2016

@tanja0808
a preco si teda platby nerozdelite vzhladom k vyske vasho prijmu?
ono usetrila by si kebyze byvas sama so syncekom? ak nie, tak to mas to iste.

prosim ta, daj si pozor, aby pri kupe domu si bola aj ty vlastnickou....

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 A co keby si ho nikdy ani nestretla, ale by si zila sama so synom, nieco by si si usetrila? Mimochodom, ak hovoris, ze pracujes na polovicny uvazok, a dokopy mas o 1/3 menej ako on, tak plny uvazok by tvoj problem vyriesil, teda ked chces nieco usetrit, tak musis na to aj pracovat, ci?

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 no ved on plati najom internet poistky atd. Ja zo svojho platu platim skolku, poistku mne a malemu, svoj telefon. To je vsetko. Jedlo ako kedy raz on raz ja väcsie nakupy vsetky on.
To ci by som sama usetrila ti takto povedat neviem ale tak ja som bola v tom ze logicky ak spolu byvame tak by som mala aj ja nieco usetrit. Neviem mozno to vidim sebecky.

Nie vlastnik bude len on resp banka pretoze budeme brat hypoteku. Ale to ma aj svoje dovody. Kedze budem sle jeho manzelka tak ak sa mu nieco stane tak to zdedim.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@guinevre akoze a nevies kam dam dieta? Ja nezijem na Slovensku!
Skolka je tu neskutocne draha takze to co zarobim by islo na skolku

mima4
30. jan 2016

@tanja0808 pockat!!!!!!!!!!!!

to nevadi ze hypoteku bere len on!!!

aj moj muz bral hypo ako moj priatel, byt sme kupovali asi dva mesiace pred svadbou a dal ma normalne ako spoluvlatnicku 1/2.

trvaj na tom aby si tiez bola spoluvlastnicka

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 Tak pockaj, a ked zacnes pracovat na plny uvazok, potom si budes moct aj setrit. Inak, sukromne skolky su drahe aj na Slovensku, to sa neboj, ale pochadzam z toho, ze na priklad nie moj cely plat by isiel na skolku, lebo zarabam celkom fajn. Na co sa vlastne pytas ci je spravne - teda, ze ci ti tvoj priatel ma davat peniaze ab ysi si ich setrila, ci co presne? Ked budete zit spolu, tak zrejme budete hospodarit penazmi spolu - mozno nie hned spolocny ucet, ale proste, vieme dokopy kolko mame.

guinevre
30. jan 2016

@mima4 Neradila by som predovsetkym tomu muzovi brat hypoteku a pisat 1/2 domu na hocikoho, aj ked na priatelku, keby boli manzelia a mali spolu deti, tak to je ine, ale takto urcite nie. To urobi bud hlupy alebo velmi dobry a naivny clovek.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@guinevre ale ved my spolu uz zijeme. Ja sa nepytam nato ci mi ma davat peniaze to urcite nie. Ale ze ja mu davam mesacne cast z vyplaty mojej na najom tak ze ci je to spravne

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 pozri ja otazku domu riesit nebudem a ani nechcem lebo to neni cielom mojej temy. A ako spoluvladtnik byt ani nechcem uz len z toho dovodu ze by som prisla o alimenty

mima4
30. jan 2016

@guinevre ale oni sa idu brat...

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 Ano, je to spravne. Ja zijem s muzom, zarabame obaja dobre, sice on lepsie, ale kazdy mesiac mu posielam na ucet na hypoteku (hypo je na jeho meno, ale je to jedno, sme manzelia), kupujeme jedlo spolu, nepozerame ci je to 50-50 ci 30-70, on dava viac na dom, a vzdy vieme kolko mame este dokopy, a vnimame to ako spolocne peniaze aj ked su na rozdielnych uctoch.

guinevre
30. jan 2016

@mima4 Byt muzom, najprv si ju zoberiem, potom beriem hypo, nikdy by som nebrala hypo a napisala polovicu na priatelku, lebo nieco sa stane, mam hypo na krku, ona ma polku, a moze sa tvarit, ze ona nic 🙂

tanja0808
autor
30. jan 2016

@guinevre no hej ale vy to vnimate ze dokopy. Lenze my nie resp ja viem kolko ma vyplatu kolko dostane a kolko su jeho vydaje ale kolko mesacne usetri neviem. A ked napriklad ja nemam lebo hold nevydalo tak nemam. Akoze o hlade nebudem a nestalo by sa ze by som nemala ale proste ak by napr nieco bolo co by sa mi pacilo tak si to jednoducho nemozem kupit no lebo hold nemam

mima4
30. jan 2016

@guinevre tak my sme mali par tyzdnov do svadby... potom sme hypo platili spolu. Osobne ak uvazuju nad manzelstvom, pripadne nad dalsim dietatom - spolocnym... nebyt ani ciastocnou vlastnickou nehnutelnosti jej moze dost v buducnosti skomplikovat situaciu...

tanja0808
autor
30. jan 2016

@guinevre hej s tymbytom resp v nasom pripade z domom ja suhlasim. Aj keby sme boli manzelia byt kupuje on. Proste ja ho v tomto uplne chapem a nemam s tym najmensi problem. U nas je to lepsie ak si zoberie hypo len on na seba pretoze dostane vöcsiu ako keby sme ju brali uz ako manzelia plus dieta.

mima4
30. jan 2016

@tanja0808 a preco nehospodarite spolu, ked planujete sa vziat?
my napr. tiez dokopy... snazime sa, aby nam na uctoch ostavalo priblizne rovnako...raz plati jeden, potom druhy....

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 No poviem ti, keby ze ja pracujem na polovicny uvazok, a akurat miniem to do mesiaca, tak neviem ci by som si pytala kazdy mesiac od muza, ze daj mi nech si poslem na setriaci. Moj je taky dobry, ze by mi dal, ale ja by som sa citila trapne. Skor by sme si to zariadili tak, ze mame aj jeden spolocny ucet a dve karty, a ked potrebujem mam, ale pytat si od neho na setrenie ked sama nepracujem, alebo teda pracujem na polovicny uvazok, tak neviem, pride mi to trapne, a to hovorim nie aby som niekoho urazila ale proste hovorim to co si naozaj myslim.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 ano mas pravdu ze mi to moze skomplikovat situaciu ale zase budem uprimna a ak by som isla do vztahu a do manzelstva s tym ze sak co ked nahodou atd tak potom pre mna ten vztah alebo manzelstvo nema vyznam. Proste ja nebudem premyslat teraz nad tym co ked. Vies dajme tomu ze sa rozoravame o dome ktory stoji viac ako standartne domy a on uz polovicku nasetril tak by bolo odo mna nefer ak by som ziadala byt vlastnickou ale nic nenasetrila cize to beriem tak ze chapem aj jeho. Aj ked teda on sam nikdy neprisiel s tym ze by ma nezapisal alebo neviem co.

mima4
30. jan 2016

@tanja0808 v poriadku, je to tvoje rozhodnutie, dolezite je, ze ty si s tym stotoznena.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 no lenze ako to chces vyriesit samozrejme ze tym ze som si priniesla do vztahu dieta tak nemozem cakat ze bude prispievat na moje dieta aj ked to robi a kupuje malemu bez toho aby som nieco povedala. Ale kazdy mame svoj ucet kazdemu tam pride vyplata plus mne teda este alimenty ja zaplatim jemu najom skolku ucty on najom mne zostane na konci vsetkeho po vyplateni 1000-1500€ jemu 4500€ niekedy nemam sancu z tych 1000€ usetrit proste sa to neda, benzin, maly chory a tak teraz som potrebovala nove topanky napr plus maly nove veci atd ako to sa niekedy neda. Su mesiace kedy usetrim ale neni to nic extra. Mna stve ze by som si chcela usetrit na nove auto ale takto budem setrit este 10rokov

tanja0808
autor
30. jan 2016

@guinevre ale sak ja si od neho nechcem pytat peniaze. Ja si len myslim ze peniaze ktore mu davam na najom by som mu davat nemala to si myslim ja proste neviem cim viac nad tym premyslam tak mam ten pocit. Ze by som si mala zaplatit svoje parkovisko v garazi to je v najomnom spolu plus nakupy ako robim a tym by to malo byt ferove.

mima4
30. jan 2016

@tanja0808
neviem ako spolu komunikujete a hlavne o peniazoch, ale skuste si zasadnut za jeden stol, dat dokopy vase prijmy, povinne vydavky, plany na setrenie, povedz mu o tom, ze chcela by si si nasetrit na nove auto, vsak to bude aj pre rodinu (stale berem, ze chcete sa vziat a byt rodinou), takze posluzi to, ked bude treba 🙂
skuste si na toto otvorit nejaky setriaci ucet kde budete spolocne setrit obaja, my to tak mame s manzelom. Idealne je setrit spolocne, lebo mate spolocne prijmy a dajte si dokopy nutne vydavky (byt, energie, benzin, poistky,...) a to si rozdelte tak, aby ani jeden z vas nebol potom osklbany ako kura.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 akoze ono je to cele velmi tazke vysvetlit kedze na papier sa neda povedat to co by clovek povedal v prismom kontakte resp ludia co mna poznaju vedia ze zijeme super lubime sa vsetko je ok, to mozno len ja hladam nieco co ani neni. Vies keby sa dalo idem pracovat na vyzsi uväzok ale jednoducho sa to neda pretoze by som za externu opateru dala ovela viacej ako by som doniesla cize by som nebola z malym a nic by to nikomu nedalo.

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 Keby si nezila s nim, tiez by si musela platit najomne, proste si dospela osoba ktora musi niekde zit a je celkom normalne, ze si vsetci platime najomne/hypo atd. inak by sme zili na ulici alebo mozn ou rodicov. Skus sa ho opytat, ci je ok s tym aby si mu neplatila najomne, a uvidis, mozno ti povie ze je s tym ok, mozno nie.

mima4
30. jan 2016

@tanja0808 inak, skus navrhnut priatelovi to, co tu pisala @guinevre ze by si neplatila najomne, mozno s tym bude suhlasit.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 no my sme sa o tom akosi nikdy nebavili. Ked sme spolu zacali chodit tak mi povedal ze pri nom sa nebudem financne trapit. Akoze rozumej tomu tak ze ked som bola ako slobodna matka tak to nebolo med lyzat. Prestahovala som sa a musela som byt na najomnek zmluve lebo to tak prenajimatelia chceli tak sme nevedeli ako to dat spravit tak sme to dali tak ze som ako dalsi podnajemnik z ciastkou na papiery. A potom som vlastne tie peniaze ktore boli na zmluve napisane aj posielala cize som to neako neriesila. Ako ja mu poviem ze nemam peniaze resp ze mam uz len tolko a tolko do dalsej vyplaty a on o tom vie. Tak ja neviem ci mu to netrkne alebo co. Dokonca sa ma este dnes spytal ze a to si neusetrila nic vravim mu ze hej daco ale ze tento mesiac neusetrim lebo ze som vyplatila vsetko co sommusela a hotovo.

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 OK, mas dieta,skolka je draha, musis zostat este doma, nemozes si teraz kupit nove auto, je to nieco za nieco, ty by si asi chcela vsetko, lebo tvoj priatel je na tom lepsie, a najlepsie by asi bolo keby on platil vsetko, a ty by si isla shoppingovat a mala by si nove auto, ano, ja viem, aj ja by som najradsej isla studovat dejiny umenia a cestovala kazdy mesiac po svete :D

mima4
30. jan 2016

@tanja0808
no dobra prilezitost zacat sa bavit o peniach... kedze to je realita kazdeho dna... ved vies, nakupy, poplatky,seky....
normalne na rovinu sa o tom pobavte.

Napr. my fungujeme tak, nemam peniaze akurat v penazenke, tak vypytam od muza. Muz ked nema prachy (hotovost) este rano,ked ja spim sa ma pyta..ze ci mam nieco..mu poviem, nech si vyberie z penazenky..kolko chce... bereme to tak..ze su to nase spolocne peniaze.

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 Zavazne sa porozpravajte o tom ako budete hospodarit financiami, spolocne ci separatne.. Rozne manzelstva funguju inak, nie vsetci beru ako samozrejmost, ze peniaze su spolcne, su aj taki co sa hadaju o tom kto detom co kupil 😖

tanja0808
autor
30. jan 2016

@guinevre nie to nie. Nove auto teraz nemyslim funglovku z 0km ale ojazdene stare volvo. Jediny dovod vymeny auta je moj zdravotny stav. Cize kvoli svojim tazkostiam som donutena zmenit auto. Nie nemam zaujem chodit shopingovat ale ak ostanem doma zo spolocnym dietstom tak nemam sancu mu platit tak isto ked zostanem doma na materskej cize ked nad tym premyslam tak naozaj neviem co je spravne.
Ale dakujem ze si ma hned zaskatulkovala