icon

Problém s financiami

tanja0808
30. jan 2016

Dobry vecer

Mam taky ,,problem,, resp. Posledne dni a precitani viacero diskusii tu na MK mam pocit ze neviem co je spravne.

Zijeme s priatelom spolu v jednej domacnosti,planujeme svadbu a vsetko je super. Vazim si ho ako cloveka, velmi mi pomaha ako aj v domacnosti tak aj z malym.
Moj problem je alebo nas financie. Ale neviem kto z nas ma pravdu, respektive ako vediet co je spravne.
Takze ja pracujem na polovicny uväzok, priatel pracuje normalne na plny uväzok. Zarobi velmi dobre. Ja dostavam este na maleho alimenty. Cize ked spocitam moj plat a alimenty tak mam o 1/3 menej ako ma moj priatel vyplatu.
Ja som z mojej vyplaty zila aj z malym sama aj som mala svoj byt cize nejde o to ze mam malo. Len ja z mojej vyplaty davam urcitu sumu priatelovi (byt a vydaje ako poistky internet atd) co akoze mne samej nevadi kedze ked som bola sama tak som platila toez najom ktory bol viac. Lenze problem je v tom ze v podstate ja nic neusetrim. Akoze nie ze by som chcela skreckovat do vankusa prachy ale jednoducho ked zaplatim skolku, telefon, atd tak mi na konci neostane nic navyse kdezto samozrejme ze priatelovi ostane.
Nikdy som neako nad tym nepremyslala pretoze chce kupit dom pre nas atd. Takze to beriem tak ze co setri setri pre nas, no na druhej strane mam uz svoj vek a je mi jasne ze sa moze cokolvek stat a ja potom nebudem mat nic ani len nasetrene.
Ako by ste to videli vy?

siska53
30. jan 2016

@tanja0808 no..my mame s priatelom 1byt spolocny a v druhom (jeho) byvame. Kym sme spolu nebyvali,hypo isla vzdy pol na pol. Resp.my prenajimame,takze najom siel cely na splatku.
Odkedy byvame spolu (od narodenia maleho),su peniaze spolocne. Najom a tieto veci plati on,telefony a internet som platila ja. Ale vsetko ostatne je spolu. Zobrati nie sme.
Od urciteho casu kvoli usetreniu poplatku mame len 1ucet.

P. S.
Inal my vam tu tie prijmy mozeme len ticho zavidiet... Vacsina Slovenska nema ani tolko v hrubom,co tebe ostane za polovicny uvazok po zaplateni daktorych veci.. Pocitam,ze tu pri praci na polovicny by clovek asi dostal tak 300€v hrubom. Mozno na daktoeych poziciach o daco viac.
To tam mate take vysoke ceny,ze to minies? Lebo ked ideme napr. Do Rakuska,tie ceny su plus/minus take ako u nas,pricom oni urcite nemaju 300-500€dochodky.
Prepac,len ma to prekvapilo..

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 no ved ono aby som to vyjadrila spravne. To neni tak ze toto ja toto on. Ked niekam ideme tak vöcsinou plati on. Ale zase napr vsetly vianocne darceky vsetkym som cvakala ja ci mojej ci jeho rodine. A neboli to male darceky kedze je nas vela tak sa to nazbieralo. Tiez som to neriesila az kym ma raz nenahneval tak som mu nakazala ze toto a toto zaplati on malemu a nebol problem. Aj teraz som bola na nakup idem navstivit rodinu a mali akurat zlavu na nieco tak som mu volala ze ci to mam zobrat ze co si o tom mysli tak povedal hned ze hej ze mi zato da peniaze a ze to je pre maleho. Lenze ja mam jednoducho pocit ako keby si neuvedomil ze vzdy budem ja ta co ma jednoducho ovela väcsie vydavky a mensi rozpocet.
Napr teraz vo vypredajoch sa mi pacila jedna kabelka hej somarina viem nepotrebujem ju ale proste sa mi pacila ale kedze som nemala ani jeden zimny sveter tak som si kupila sveter a topanky s uz nebolo na tasku a mne to prislo luto.
Ach ja sama neviem

guinevre
30. jan 2016

@tanja0808 Pointa nebola zaskatulkovat ta, ale ze v zivote je vzdy nieco za nieco, precitaj si to este raz. Dieta, skolka, praca... Kebyze si na materskej, tak to je ina vec, aspon pol roka by mal potiahnut, alebo si nasetrit (teda len asi len on, ked tebe to teraz nevychadza) teraz na cas ked budes na materskej, aby ste to lahsie zvladli financne.

guinevre
30. jan 2016

@siska53 Ale tam je zivot ovela drahsi. Na priklad v Irsku len skolka stoji 900e ci kolko.. Tak tam 1000eur nie je vyhra. A na Slovensku ako kto, niekto ma 1000 do kopy, a niekto aj 4000.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@siska53 ano je to plat ktory ako vravis moze hocikto zavidiet ale napr dnes som bola v obchode nekupila som nic extra s stalo ma to 100€ a to som pokryls obed dnes a zajtra. Skolka dva dni v tyzdni ma stoji 850€ ak by som dala maleho na cely tyzden cely mesiac tak ma to stoji 3000€

tanja0808
autor
30. jan 2016

@guinevre ano viem ze nieco je za nieco len ako nechap ma zle ja naozaj nechcem utracat alebo tak ale stve ma to.

tanja0808
autor
30. jan 2016

Akoze baby mne nejde o to ho vycucst z ornazi alebo mat na ucte neviem co. Len proste pristel usetri tak ci tam ci mu tie penisze na najom dam ci nie a jednoducho aj ja by som chcela mat na ucte cast penazi ak sa nieco stane. Jednoducho mam vydavky aj na sk platim si tam poistku uz len tento rok a posielam peniaze aj mamke lebo viem ze ich potrebuje a ja sa neviem roztrhat aj som premyslala nad neakou pracou na cas aj ked by som neviem chodila deti strazit mne by to bolo jedno ale ja neviem kedy by som to robila. Chodim do skoly s musim sa ucit aj do skoly sj na skusky potom maly tiez kedze na neho mam menej casu tak cas ktory mam volny s nim rada aktivne vyuzivam. V lete to je jedno ale teraz v zime pri tom ako tu stale neskutocne fuka vietor mi nic ine ako rozne detske centra, muzea, kupaliska neostava to su tiez peniszky ale zase sa tam super zabavime z malym.
Ja sa nechcem hadat a nechcem aby si myslel ze chcem zit na jeho ucet ale ked potom pride s spyta sa preco som nesplatila este dlhy co mam tak ja neviem co mu nato povedat ze z coho? Chapala by som keby som dennodenne utracala

canama
30. jan 2016

@tanja0808 ja neviem, ak to naozaj spolu myslite vazne a chcete byt rodina....tak tvoj priatel musi tvojho syna vnimat ako svojho...predpokladam ze este budete chciet mat spolocne dieta, to potom akoze tvoj uz manzel bude mat iny pristup ku kazdemu dietatu? ty s tym budes ok? dalsia vec: ok, on do domu da viac penazi...ale predpokladam ze aj ty sem tam prispejes. pracujes na pol uvazku, predpokladam, ze ked tvoj priatel pracuje na plny, ty si predovsetkym ta co sa stara o domacnost...to je tiez praca a ty ju vykonavas zadarmo pre tvojho priatela zatial co nedostavas ziadnu protihodnotu. ja by som nikdy neivestovala svoj cas a usilie na tvorbu domova tam, kde nemam ziadne vlastnicke prava...rodina je rodinou ked sa v nej ludia financne nevydeluju....nechcem strasit, ale ked si najde o 15 rokov mladsiu, tak ta jednoducho vykopne na ulicu s igelitkou v ruke.

mima4
30. jan 2016

@tanja0808 porozpravaj sa o tom s priatelom. Najlepsie vy dvaja dokazete najst nejake riesenie. Povedz mu na rovinu to co tu pises.

vies, ak uvazujete o spolocnej buducnosti, vziat sa, pripadne mat aj dieta, mali by ste sa uz teraz ucit hovorit si veci priamo a citlivo a riesich ich...a to vo vsetkych temach.

@canama 100% suhlas!

tanja0808
autor
30. jan 2016

@canama no v prvom rade uz ja som o par rokov mladsia takze nepredpokladam ze by si nasiel este mladsiu a naozaj to nepredpokladam od neho. Lebo viem ze tsky neni a jednoducho existuju muzi na tomto svete ktori nemusia nic ine hladat. Ma svoje muchy neni perfektny sle takeho ani nehladam. Samozrejme ze mojho syna berie ako svojho resp v ramci moznosti kedze otec dietata tu aktivne je. Ale moj pristel neberie mojho syna ze to je dieta mojej pristelky su spolu travia spolu cas atd. Moj pristel skor neni zastanca hraciek a darcekova ale to je o inom.
Ano v tomto mas pravdu ze ja robim pracu za ktoru nic nedostavam. A to je to co ma natom vytaca skoze musim podotknut moj priatel je puntickar ver mi ze este som nevidela chlapa ktory by tak upratoval ako ten moj. Cize ked som v praci a pridem domov je tu cisto ale samozrejme ze ja som vzdy ta co spravi doma viacej uz len pri vareni napr. Pretoze varim bud len ja alebo ked som v praci a moj ma volno tak on ale to sa stane malokedy. A ked som v praci a nevatim ide jedt k rodicom cize u bordel neni.

canama
30. jan 2016

@tanja0808 ak mas dlhy a chce si ta vziat, tak si ta vezme aj s nimi, cize ja vobec nechapem toto vydelovanie. my s muzom nemame jeden ucet, ale financie ktore zarobime su "nase", koniec koncov som teraz na materskej, takze neviem....asi by som podla tejto logiky musela zahynut od hladu keby mam zit len s rodicaku. 😀 ak ti na konci mesiaca zostava na ucte vzdy nula a tvoj buduci manzel uspory ma, poziadaj ho napr. aby ti zriadil disponibilne pravo k svojmu sporiacemu uctu...pre pripad nejakej mimoriadnej situacie.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 akoze my sa rozpravame naozaj o vsetkom len dnes na mna vsetko neako dolahlo musim sa ucit na tazke skusky a jednoducho nato nemam cas co ma vytaca k tomu moj zdravotny stav ktory mi nedovoluje ani len doma cvicit co ma tiez vytaca a do toho som dnes citala zopar tem na nete a tie ma tak rozladili ze mi to prislo vsetko neako luto

tanja0808
autor
30. jan 2016

@canama nerozpravame sa o neakych extra dlhoch. Mam kreditku kde mam otvoreny minus nic viac a moj sa spyta ze preco to nesplatim ze tam idu uroky no skoze to ja viem ale ako resp z coho ze.
Samozrejme ze sk by nieco bolo tak povie jeho rodicom aby mi dali peniaze alebo ja neviem. Vies ja to tak beriem ze kazdy mame svoj ucet a ja to tiez nechcem menit s tym problem nemam. Ja mozno ani sama neviem ako by to bolo najlepsie.

canama
30. jan 2016

@tanja0808 no, moj nazor je taky, ze drviva vacsina tych co sa beru, zakladaju si rodiny, beru si hypoteky si myslia ze je to do konca zivota (vratane mna :D), ale realita je ina...to bol len priklad je jedno ci si mladsia, starsia. napriklad ked by si si ty niekoho nasla alebo a ineho dovodu by si sa chcela rozviest, nieco si si v tej povodnej rodine odpracovala a mala by si mat narok na cast toho. ked tvoj buduci manzel vnima tvojho syna ako svojho, preco potom vydaje na syna hradis len ty? a nechapem ako moze podiel na nehnutelnosti mat vplyv na vyzivne?

tanja0808
autor
30. jan 2016

@mima4 moj priatel je naozaj super clovek s viem ze on je ten s ktorym chcem stravit zivot. Len uz ma svoj vek a niekedy mu musim urcite veci az nahucat do ucha aby pochopil to co myslim. Chapem ze bol dlho sam, ze ma nie zrovna naj skusenosti z predosleho vztahu ale aj napriek tomu niekedy si poviem ze sakra co to ten chlap nevidi?!
Ma super rodinu aj rodicov napr jeho mamka nikdy nepracovala vzdy sa otec postaral a ja mu raz vravim ze vidis tiez neolati najom a ono sa vzdy vsetci pri stole usmeju a je. Alebo pri jedle mi raz jeho otec vravi ze co sa stazujem ze urcite mam dost na vyplatu tak mu vravim ze ked to zoberiem ako celok ako sumu tak hej ale ze ked dostanem vyplatu a hned 2/3odidu tak uz mi vela neostane. Ale to mi pride akoby si kazdy myslel ze jednoducho vela utracam. Lenze nikto asi neuvazuje nad tym ze pri stahovani sa vytopili pivnice kde som mala cele oblecenie a kedze som nebola doma tak mi to museli vyhadzat do kontajners kvoli plesniam. Cize som sa stahovala doslovne z taskou a musela si pokupit kompletne vsetko oblecenie a este si ho dokupujem kedze sa neda hned vsetko naraz.

canama
30. jan 2016

@tanja0808 no a ked si mu povedala ze nemas ten dlh na kreditke cim splatit, tak co povedal? nemoze to zatiahnut on, aby ste neplatili uroky? ono, tie financie su dost osemetna zalezitost, hlavne ak mal pred spolocnym zivotom kazdy z partnerov svoj zivot a zo vztahu je dnes take lahke ujst. skus byt k muzovi otvorena a na rovinu hovorit ako si manzelstvo a vase fungovanie predstavujes...a daj tomu cas. milujem ten vyrok: pred svadbou treba mat obe oci otvorene a po svadbe obe privrete. 😀

mima4
30. jan 2016

@tanja0808 necakaj, ze priatel si mnohe veci domysli, vela muzov si nedomysla, treba im priamo povedat, co chces a byt k nemu uprimna.
Velmi dolezite je, aby ste si tieto veci ozrejmili. Hlavne necakaj na dovtipenia sa, ze mu nieco trkne a podobne...

ittanka
30. jan 2016

žijem s priateľom už zopár rokov,mám svoj byt,ale presťahovala som sa k nemu do rod.domu.Obaja pracujeme,on zarobí viac.Od začiatku nášho spolužitia to máme podelené tak,že on platí výdavky na bývanie+internet+tv.Na mne sú bežné výdavky-potraviny,drogéria.Ak sa pokazila napr.pračka-kúpil on,ak mikrovlnka-tak ja.Vždy sme sa vedeli dohodnúť-vlastne,ani sme sa nedohadovali...
V každom vzťahu je to zrejme inak,toto je náš model a nám vyhovuje.
Možno vy bolo vhodné sa porozprávať s partnerom o tvojich pocitoch,na tom predsa nie je nič zlé,podľa mňa uvažuješ úplne logicky a normálne.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@canama no samozrejme ze dnesna doba je taka ze kazdy je velmi rychlo nahraditelny. Neviem ja sa riadim tym ze ak som spokojna a viem co mi dava tak naco by som hladala? Ale tak ok to je moj nazor a samozrejme ako sa vravi nikdy nehovor nikdy.
Skolku platim preto lebo si myslim ze by bolo nefer aby ju platil. Kedze dostavam vysoke vyzivne tak ju z toho mozem zaplatit jedlo kupuje pre troch,a veci pre maleho potrebne (topanky oblecko) mu tiez kupi cize toto si myslim ze berie tak ze je nas a nie len moj. No a ako moze ovolyvnit vyzivne uplne jednoducho ak sa vydam a budem majitelkou velkeho doma a pozemku plus auto tak moj ex pojde na sud a povie ze mam peniaze na dom tak bysi chcel znizit vyzivne cize potom bysi ichmohol znizit jednoducho tu to tak je.
Dalsia vecmoj ex ma priatelku ktora ma dieta z predosleho vztahu cize moj ex kedze sa spolu stahuju budu mat dve deti k tomu sk by som sa ja vydala a mala nehnutelnost moj ex si planuje zalozit diets cize on uz ma tri deti z coho na dve ma vyzivovaciu povinodt cize bymu znizili lebo sak mam majetok

sirinka
30. jan 2016

@tanja0808 takze kedze planujete svadbu, manzelstvo prinasa aj spolocne financie. Myslim, ze mate obaja celkom dobre prijmy, podka toho co pises, ale zaroven nepomer vo vydavkoch, teda, by som si s nim sadla a poratala mu vase vydavky, ktore kazdy mesiac treba zaplatit, ucty, skolku, najom a potom cca zratane vydavky na potraviny, kozmetiku a drogeriu, odrataj svoj dlh a ukaz mu, kolko ti ostava po zaplateni vsetkeho na ucte. A na zaklade toho sa s nim dohodnut o spolocnom hospodareni tak, aby sa nestavalo, ze jeden z manzelov pri takomto spolocnom financnom prijme mal k dispozicii nulu. Uplne narovinu.
To, ze chces mu dom prenechat, kedy ho nadobudne? Pred, ci po svadbe? Ked po, musela by si ste ho vynat z bezpodieloveho vlastnictva. Inac ci sa mu to paci a ci nie, bude aj tvoj.
A pokial jeho nenapadne dat ti nejake peniaze, tak si jednoducho pytaj "milacik, idem do potravin, strc mi do penazenky 200 eur. Minuly mesiac si neprispel a nevyslo mi na kabelku " Vsak snad sa stravuje doma, ked ty prispievas na najom, on moze na stravu, ci on len setri na dom, ktory ty nebudes vlastnit, lebo su to jeho peniaze?

tanja0808
autor
30. jan 2016

@ittanka dakujem uz som mala pocit ze som cudna. Akoze dovolenky platil vöcsinou on aj teraz ideme na dovolenku a plati to on resp ja sompovedlaa ze zaplatim letenky s ze on hotel ze ok a potompovedal ze nie. Ze nech si zate oeniaze kupim ten sveter co som chcela a este jedny topanky ktore sa mu pacia.

tanja0808
autor
30. jan 2016

@sirinka nie samozrejme ze nakupuje jedlo aj on

sissy27
30. jan 2016

@tanja0808 no rozhodne nie je na mieste, aby si otázku financií riešila na nedeľnom obede u jeho rodičov a ešte k tomu takým akože nenápadným podrýpnutím... normálne si s ním doma sadni a ukáž mu - toto sú moje príjmy, toľko platím za škôlku, toľko za poistenie, toľko dávam tebe na nájom a na konci mesiaca mi nič neostane, nemám teda z čoho splatiť tú kreditku...a rovno sa ho aj spýtaj, ako si to predstavuje po svadbe a keď prípadne ostaneš na materskej (neviem, ako to chodí v krajine, kde žijete, či dostaneš nejaký príspevok alebo nie...)
vieš, možno práve preto, že videl, že jeho matka celý život nerobila a všetko po finančnej stránke bolo len na otcovi, tak takýto model do života nechce...
ono neexistuje žiadny správny model finančného fungovania, podstatné je, aby obe strany boli spokojné, ale treba sa otvorene porozprávať a najlepšie v kľude medzi štyrmi očami...
inak nechápem, ako by prípadný podiel na nehnuteľnosti mal ovplyvniť výživné, to sú predsa dve odlišné veci všade na svete...

sirinka
30. jan 2016

@tanja0808 tak si poplat svoje veci a ked uz budes vidiet, ze sa bluzis k nule, jednoducho si od nehovypytaj peniaze s tym, ze nechces ist zase do minusu a do dalsej vyplaty este budes mat vydavky na domacnost. Bodka. Podla toho, ako ho opisujes s tym problem mat nebude 😉

majdus
30. jan 2016

To su tie cudne pocity v cudnych partnerskych vztahoch, zbytocne komplikovane tym, ze si ludia nie su isti, ci budu spolu. Neviem si v ziadnom pripade predstavit, ze by som s niekym zdielala spolocnu domacnost a urcita cast proste nebola spolocna. Ani my s manzelom nemame spolocne ucty, ale vieme o kazdej korune, ktoru mame, lebo je spolocna.

Ak ti nieco vadi, tak je naozaj najlepsia cesta mu to povedat, ako to vidis ty.
@tanja0808

tanja0808
autor
30. jan 2016

@majdus ale ved ja viem o jeho vydsjoch ako aj on o mojich. Nemyslim si ze by sme mali cudni vztah ale tak 100ludi 100nazorov

tanja0808
autor
30. jan 2016

@sissy27 nie neni to vsade na svete rovnake. Ja nehovorim ze by mi to zrusili ale jednoducho by som o velku cast prisla. Mam to zistene takze viem o com hovorim a aj keby nie tak proste ja nejdem riesit dom alebo byt.

canama
30. jan 2016

@tanja0808 ale ved si pisala ze ex svojho syna navstevuje, teda asi mate dobre vztahy, tak snad nie je taky "chumaj" ze by vlastneho syna isiel o vyzivne pripravit, ci? neviem ake velke vyzivne ti plati, ale co som pocula tie sumy, tak stale mi vlastnictvo polky rodinneho domu pride vyhodnejsie ako prist o par desiatok eur na vyzivnom mesacne. hlavne tam nejde o to, ze dostat sa "lahko" k majetku, proste ak mate byt rodina tak spolocne vlastnictvo je logicke...stavali sme dom, viem sama ake je to narocne na cas a energiu ktoru do toho investujes (aj ked by si ani centom neprispela)....ked nic ine tvoj priatel urcite kachlicky do kupelky vyberat nebude...ani zavesy, ani obliecky....ale ver tomu ze ovela viac veci budes riesit, telefonovat, vybavovat.....

maslenka47
30. jan 2016

@tanja0808 podla je chore povazovat alimenty na dieta za svoj prijem a porovnavat to s priatelovym prijmom.. to su peniaze tvojho dietata, nie tvoje. Hlavne si uvedom, ze priatel nie je ziadnym sposobom povinny zivit cudzie dieta, takze ak tebe nic nezostava a nemas z coho platit kreditku, tak je to TVOJ problem a TY by si mala znizit svoj zivotny standard alebo si zvysit prijem.

siska53
30. jan 2016

@tanja0808 aha,jasne..tak to ano.. Tu stoji najlacnejsia 320/mesacne,ale su aj drahsie... No ja som sukromnu nastastie riesila len 3mesiace a len pre 1dieta.
No tu je pre daktorych vela aj statna skolka,zvlast,ak maju dve-tri deti.