icon

Problém so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou

erikasadek
4. máj 2012

ahojte ma problem uz 8 rokov som odhlasena s trvaleho pobytu a zaroven v ten isty den aj ako positenec v zdravotnej poistovni ale ma pocit ze vtejto institucii vladne absolutny chaos..

tazke v v july 2004 som odhlasena 3 roky po sa ozvu pisomne ze im dlhujem ako postenec penize za tuto dobu brala som to ako blby zart telefonat do bratislavy s tym ci to myslia vazne ved uz 3 roky nem aani trvaly pobyt a som od nich odhlasena ok preverime zavolam o 2 tyzdne efektivne mate pravdu problem vyrieseny!!!!
par rokov zase v roku 2009 priseil na adresu moju staru list hadajte od koho od poistovne ze im dlhujem zase 400 e!!!!!

zase volam odpoved to su peniaze zato ze som v evidencii lekarov!!!! oni vyplacaju lekarom ze ma maju v evidenci napriek tomu ze nie som poistenec na slovensku uz par dobrych rokov preslio 5 rokov skoro!!! nechala som to tak ziadali si aby som prisla osobne kaslat na vas cesta na slovensko nie je zadarmo!!!!

pred tyzdnom prisel doporuceny list dvakrat od poistovne hadajte preco zase ten isty problem .. maju smolu nezijem tam a nikto ho neprebral ..
teraz ja povazujem za uplne sialene ze positovna si ziada peniaze aj napriek mojmu odhlaseniu od mna a lekari sa ma veselo vykazovali dokonca neaky gynekolog v zivote so nebola u gynekologa na slovenbsku!!!!!!! pre mna to dokazauje absurdnost ako to funguje na slovensku.. platit lekarom aj napriek tomu ze im tam svietim ako nepoistenec!!

dnes som tam vola ich odpoved je ze som sa mala odhlasit od kazdeho lekara u ktoreho som bola!!!!!! boze 18 rokov som prec 10 rokov som si povinne platila zdravotnu positku na slovensku a= medzinarodnu!! za ten acas som bola asi 4 krat u lekara!!!!!

teraz potrebujuem vase rady alebo vase skusensti... dakujem.. 🙂

Strana
z2
erikasadek
autor
6. máj 2012

@omnia23 v fr nieexistuje nieco take tu platis lekara hned a poistovna ti vracia peniaze neskor ale lekar neberie peniaze ze si u neho raz boal nema ani tvboju kartu nnexistuje tento system ako na slovensku 😉

dakujem za radu ja tam zavolam v pondelok a dam vediet co a ako..
opakujem papiere ma v poriadku.. 😉

omnia23
6. máj 2012

@erikasadek a ty si tam odvadzas poistenie alebo ako to tam je?

alice107
6. máj 2012

@erikasadek ak ti prisiel nedoporuceny dopis a otvorili ho tvoji rodicia,tak ty si nemala volat ale im pisomne odpovedat.namietnut tvoje odhlasenie sa z poistovne a este raz dolozit ako dokaz kopiu odhlasovacieho formulara.to vsetko poslat doporucene.aby si mala dokaz,ze si im odpovedala.a ak si sa odhlasila spravne a nemaju voci tebe ziadne poziadavky,tak by to bolo tym aj skoncilo.
telefonicky ak uz prisiel na tvoju adresu doporuceny dopis nic nevyriesis.musis mat v ruke dopis,aby si mohla reagovat.presne na ten dopis.tak nech tri ho preposlu na tvoju terajsiu adresu.a podla toho budes reagovat.ved ak si si ista,ze nic nedlzis,tak je jedno,kde ti dorucia dopis.
a pokila ja som bola vo f ,tak poistenie existuje.ale system bol taky,ze ja som zaplatila lekarovi za navstevu.a nasledne mi podla druhu poistenia kasa platbu vratila.maju kasovy system.je to tak stale,nie?

alice107
6. máj 2012

@omnia23 ako si napisala. i vsetko treba riesit s poistovnou.a tak aby o tom bol dokaz.teda pisomne.ak nie osobne. ja som vsetko vybavovala cez postu a stiahnutie formularov cez net.a nebol ziaden problem.

sisaha
6. máj 2012

@erikasadek tou mamou som myslela, ze v tvojom mene im osobne proti podpisu zodpovednej osoby doručí kopiu tvojho dokladu, ktorym si z poistovne odhlasena a takisto v sprievodnom liste by bola uvedena tvoja adresa, na ktoru ziadas vyjadrenie, ze to povazuju za bezprednetne a vyriesene.

erikasadek
autor
6. máj 2012

@alice107 ty ma necitas dobre moja mama necitala a neprevzala ten doporuceny list!!! 😉 jedine raz prisel pred 3 rokmi normalne postou prvy list ze im dlhujem zato ze ma lekari viedli v evidenci a kolko im dlhujem preto viem co chcu ale doporuceny list isiel naspat bez dorucenia;. 😉

erikasadek
autor
6. máj 2012

@omnia23 na rozdiel od slovenska ja nemusim odvazdat nic som na poistke automaticky.. mojho muza kedze on pracuje tak vsetci sme na jeho poistke tu si nemusis odvadzat ako samoplatic.. ked zacanes pracovat prejdes na svoju poistku ale ako samoplatic... nie... 😉
takto som bola par rokov teraz ked pracjem dali mi vlastne cislo;. 😉

alice107
6. máj 2012

@erikasadek ja som citala dobre.odpisala som ti,ze ak prisiel nedoporuceny dopis na adresu tvojich rodicov pred rokmi, ak si mala reagovat uz vtedy pisomne.nie telefonicky.a poslat im kopiu odhlasky v poistovne. 😉 inak ak ti poslali vtedy ten doopis doporucene,tak ak by si tam nebola volala nic sa nedeje.pretoze by ti tazko dokazovali ze si dopis dostala.kedze nebol doporuceny. 😉
ale teraz je to ine.teraz ti prisiel dopis doporuceny.zalezi teraz aj na tom ci dopis bol vrateny postou poistovni s tym,ze na dopise bolo uvedene ako dovod nedorucenia adresat neznamy alebo prestahovany.
alebo bol ulozeny na poste a druhy den ulozenia sa pocital ako den dorucenia.
to je rozdiel.takze sa spytaj svoje mamy, ako to bolo.
ak je ulozeny a nasledne sa pocital ako doruceny tak z toho plynu pravne nasledky.
takze najlepsie urobis ked tam zavolas nech ti dorucia list do fr.ak uz sa nepocital ako doruceny. pretoze zalezi kto urobil chybu pri tom uvedeni ci neuvedeni aktualnej adresy na odhlaske.to je velmi dolezite.a podla obsahu listu sa zariadis.pretoze ty nevies,co je jeho obsahom.ale pri ulozeni a naslednom pocitani dorucenia to ma nasledky ako kedy ti list bol doruceny.aj ked si ho necitala.

erikasadek
autor
6. máj 2012

@alice107 dakujem ti za radu ale postarka napisala cosi co neviem mama mi vysvetlila len ze tu nebyvam a nema tu trvaly pobyt'' aha ''postarka odpoved a napisala cosi co neviem... ze nemaju aktualnu adresu to nie je moj problem ja som dala straru adresu v parizi po dvoch rokoch sme sa stahovali nie osm povinna im davat stale moju adresu.. ze?? 😉
ako pisem ja zajtra tam volam a napisem staznost podla toho co mi povie ale kedze som uz volala do bratislavy v piatok a povedali mi to iste co list pred par rokmi tak je to to co hovorim.; akokolvek chyba je nich strane maju v tom bordel a nie som jedina mam pocit ze mse stale ti isti slovaci stale si nieco najdu napriek tomu ze mame vsetko ukoncne!!!

do francuzsk aim nedam moju adresu aj keby sa rozkrajali takze aj ked napisem staznost napisem ju tu poslem mailom mam asi ju vytlaci aprida dokumenty kedz eich ma ona a posle doporucene v jej mene a drese moju adresu ani nahou novu uz nikomu na slovensku nedam..

erikasadek
autor
6. máj 2012

este jedna vec mama nemoze prevziat doporuceny do vlastnych ruk.. 😉

alice107
7. máj 2012

@erikasadek jasne,ze tvoja mama nemoze prevziat doporuceny dopis,
co je do vlastnych ruk.
tvoja mama sa mala spitat,co tam postarka napise na ten dopis.ale nevadi.
ak tvrdis,ze na odhlaske z poistovne bola uvedena tvoja vtedajsia TRVALA adesa vo francuzku,tak je vsetko.o.k
ale musim ta upozornit,ze ziadna staznost oficialne nebude uznana emailom.ani sud ani ine institucie toto neberu.
takze staznosti emailom mozes podat kolko chces.ale bez pravneho dosledku. 😉nemozes dokazat,ze skutocne staznost dostali.anemas elektornicky podpis.takze je to bez akehokolvek pravneho ucinku.
jedine,co tebe pomoze je odpoved na dopis tak,aby si mala pravny dokaz ,ze si odpovedala./teda dorucenku/ a ako dokaz im musis zaslat kopiu dokladu o odhlaseni
ak to ma uz pravne oddelenie a poslali ti postu z neho tak ver,ze ti si preverili ci sa u nich nestala chyba.a nebudu na sud posielat zalobu,ktora by neobstala pre nejaku ich viditelnu chybu.ze niekde prehliadli odhlasku. 😉
rob ako myslis.uz si raz pochybila,ked si sa s nimi kontaktovala len telefonicky.ako vidis nemalo to ucinok.ak by si nebola reagovala na nedoporuceny dopis,nic by sa nebolo stalo.museli by poslat doporuceny.a to aj urobili
este raz opakujem,ak si dala na odhlasku tvoju aktualnu TRVALU parizsku adresu a potom ste sa prestahovali,tak je to v poriadku.oni si mali doziadanim zistit vasu dalsiu adresu.to je na nich.
ak toto si urobila,tak mas dve moznosti.nereagovat vobec a cakat.
alebo budes reagovat a urobis to ako mas ako jedine to bude mat ucinok.postou a doporucene.aby si mala dokaz pre pripadny sudny spor s nimi,ze si im zaslala kopiu odhlasky .a potom by som ich v pripade dokazania ze pochybili zalovala za nahradu skody.
je to na tebe. 🙂 vela stastia,nech uz to mas vybavene.

erikasadek
autor
7. máj 2012

@alice107 zase sa nechapeme ja poslem mail teda moju staznost ak sa tak odhodlam zatial mi to nikto v presove na pravnom neberie.. 🙄

teda poslem staznost mailom aby mam vytlacila nebudem posielat postou rychlejsie.. 😉 ale nie maliom im... 🙂

inak reagovali no pockali 3 roky od prveho listu na doporuceny.. 😉

alice107
7. máj 2012

@erikasadek ozaj neviem preco zistili tak neskoro,ze im nieco nesedi.ale stava sa.viem to. 😝 jasne,ze tak by to nemalo byt.ak mali problem,mali to zistit hned pri prvej kontrole. 😝
najlepsie urobis ked zavolas na to pravne do presova.spytaj sa na centale poistovne kedy maju uradne hodiny pre stranky.a ci nemaju zmenene cislo na pobocku do presova.pretoze musis presne vediet,co v tom liste bolo a co vlastne chcu.ci sa nazdavaju,ze mas zameskas nedoplatky.alebo o co ide.a na to potrebujes prave ten odhlasovaci formular ako dokaz. na tom to vsetko stoji.
ale ty si spominala,ze chcu nahradu skody za nejake platby lekara.co to bolo?to ti povedali v centrale?
nedaj sa ani pri telefonovani zastrasit.ale vies,ak ti tie listy pisali z pravneho odelenia,tak oni si preveruju aby nemali blamaz.na sud nemozu bez dokazov . takze tam nieco urcite v papieroch nesedi.takze najdolezitejsie je zistit coho sa presne domahaju.takze ak to chces mat z krku tak skusaj sa tam dovolat.nech to uz mas vyriesene.
aha takze ty posles mame email,ona vytlaci a posle z sk doporucene?no a na aku adresu das listok na doporucenu postu?na meno a adresu tvojej mamy? ale to je o nicom.pretoze ak ti znovu poslu doporuceny list,tak na adresu,co si udala na ten tvoj list ty.a mama to znovu nemoze prevziat.budu sa domnievat,ze tvoja adresa na prevzatie posty je na sk u tvojej mamy.ver mi,ze sa ta na pravnom spytaju na aku adresu ti maju poslat korespodenciu na dorucenu postu.chapes?stale nechapem,ako je mozne ze ak maju palatnu tvoju odhlasku,preco posielaju postu na adresu,ktoru si im v odhlaske neudala.tam je cely problem.oni tu odhlasku nemaju.kde sa stala chyba neviem.zeby ju ´´stratili´´?

erikasadek
autor
7. máj 2012

@alice107 ja im moju presnu adresu teraz naozaj nedam... 😉 teraz stala ssa chyba ved pozri ved hned dva roky od odhalsenia ma nadalej evidovali veselo a chceli po mne dva roky positne vtedy somp prvy krat zasiahla co odomna chcete ved nemam uz u vas ani trvaly pobyt ani nie som vas poistenenc a ani nezijeml na slovensku.... vybavili to ale vyzera to tak ze v tom maju poriadny zmatok... a co som citala na nete takychto pripadov ako ja je tam vela.. 🙄

inak v presove nikto nedviha nidky od rana do vecera teda do konca strankovy dni volam nikto to tam neberie len vratnik!!! 😀 🙄 nevadi moja mam tam zajtra ide zo vsetkyi papiermi a vsetkymi sekmi a nech to da do poriadku pretoze ide mi to vazne na nervy ale jedno viem ja mam svediomie ciste a vsetko mam oficialne aukoncene ze maju v tom neporiadok to je uz ich vec...!!

ale moju terajsiu adresu nedam nikomu maju smolu!!

alice107
8. máj 2012

@erikasadek realita je taka,ze si nemala uz ten prvy krat spoliehat na telefonicky kontakt.to ti hovorim ako pravnik. 😉 ale napisat im doporuceny list.a bolo by teda ako pises ze podla teba je vsetko .ok ozaj vsetko.o.k.mala by si teraz dokaz.ze si ich uz na skutocnost upozornila.
drzim palceky,nech sa podari to vyriesit. 🙂a ked tam mama pojde,nech si dobre precita znenie listu ci cohokolvek,co je predlozia.

erikasadek
autor
11. máj 2012

@alice107 ahoj no ja ked som tam vlal pred rokmi tk to bolo o niecom ino to bolo tym ze ziadali odo mna poistne aj napriek tomu ze som bola odhlasena ok zavolala som do blavy preverili vec vyriesena...

teraz hlasim sa mma tam bola nic nevybavil av presove nic nevedia a nemozu pomoct pravnicke oddeleni enikto tam nikdy nie je ja tam volam kazdu polhodinu !!! kazdy den uz tyzden telefon zvoni dlhodobo nikto nikdy nedviha od rana do vecera!! kaslem na nich pisem tu staznost a tym snimi koncim dalsia kontakt s ich strany uz budem zase ja riesit pravne... 😉

teraz co odomna ziadaju aby som zhrnula ja som sa odhlasila 28.7 2004 s poistovne a trvaleho v ten isty den;; vsetko splnene s tymto aj na poistovni teraz bolo vsetko bez namietok;. ok teraz co oni presne ziadaju je

naklady zdravotnej starostlivosti pausalny poplatok lekarov za obdobie a teraz sa podrte!!!!!

od 28.7.2004 do 19.3 2009!!!!!! teraz niekto nech mi vysvetli absurdnost ich vyplacania a ich celeho chodu!!!!! 🙄 😀 😀 😀

aj bez pravnickeho vzdelania je aj absolutnemu blbcovy jasne ze ich matematika je uplne cudna!!!!!

inak baby kedze uz 18 rokov nezijem na slovensku pohli by ste mi dat typ kde su na strankach vzory staznosti teda ofiacialnych listov aby som mohla pouzit ako sablonu.. nesmejte sa za tie roky sa vela pomenilo.. 😉 vopred dakujem..

erikasadek
autor
11. máj 2012

este jedna vec ak by ste mi prosim pomohli zo zakonikmi teda paragrafy ktor emozem spomenut v telefone mi povedala o premcanosti mma psomenut.. v liste ale co s atyka paragrafou je v tom poriadna calamada s ktorej nemozemp vyjst.. tazke ak by ste bol i kocky ochotne zajtra to pisem a posielam dakujem hlavne ty alica kedze si pravnicka dakujem pompozes mi tym..

alice107
12. máj 2012

@erikasadek teda ziadaju od teba nahradu skody 😒 .podla obcianskeho zakonnika podla §101 ods.1 je vseobecna premlcacia doba 3 roky..a zacina plynut odo dna,ked sa pravo mohlo uplatnit prvy raz
podla§106 odst.1 Obc.zakonnika sa nahrada skody premlcuje za 2 roky odo dna,ked sa poskodeny dozvedel o skode a o tom kto za nu zodpoveda.
takze tento paragraf by sa hodil na namietku premlcania.ale nemozem ti kvalifikovane poradit ak nevidim dopis,co ti napisali. neviem vsetky skutocnosti okolo tvojho poistenia.a teda nevidim aj tu oddhlasku.
teda zalezi na tom,kedy sa dozvedeli o tej skode ,co im vznikla.chapes,ak sa dozvedeli teraz,tak premlcacia doba by plynula od toho dna.takze by neboli v omeskani.ale ako pisem, a neviem,co je v liste presne.na ake zakony ci skutocnosti sa odvolavaju.
prejsi si este raz cele inkriminovane poistenie co si mala.presne sa pozri na odhlasku ci je v poriadku.pretoze to je zasadny DOKAZ.ak odhlaska je v poriadku,tak ich uplatnenie prava je NEDOVODNE.bez ohladu na premlcaciu dobu.
pravne oddelenie asi maju v centrale.v liste je presne uvedene kto ti poslal ten list.a na ten list ty musis reagovat.ja ti mozem teraz len poradit vseobecne.kedze nevidim ten list.
na staznost musis napisat,komu je adresovana.teda tej poistovni.kto ju adesuje.teda tvoje meno,a osobne udaje,a adresu. a musis uviest,,v coho sa staznost tyka.
teda,ze dna toho a toho si bola odhlasena zo zdravotnej poistovne.

dokaz:kopia odhlasky.
a ze na zaklade uvedenych skutocnosti odo dna,ked si sa zakonne odhlasila zo zdravotnej poistovne,nenesies zodpovednost za udaje a platby ,ktore si vykazoval poskytovatel zdravotnej starostlivosti.
.podpis,a posli doporucene.aby si mala dokaz.

co sa tyka tej premlcacej doby,tak tam zavisi,kedy sa o skode dozvedeli.a o tom,kto za nu nesie zodpovednost.takze namietku premlcania 2 roky neviem posudit ci mas namietnut.
najlepsie urobis ak to napises,ako som ti popisala.a uvidis odpoved.ale musis uviest adresu,kde si mozes doporuceny dopis prevziat.inak to nema zmysel.
ak mas este otazky kludne napis.aj do ip. 🙂

erikasadek
autor
12. máj 2012

@alice107 dakujem ti velmi pekne... 😉 o tej premlcacej dobe mi povedala aj dana pravna pracovnicka v piatok cez telefon... 😉 dakujem este raz.. 🙂

Strana
z2