Problémy s financovaním bývania
Ahojte,dufam,ze pochopite ako to mame...
Ja: slobodna som nadobudla byt
On: slobodny cast rodinneho domu
Ja+on= obaja zaslobodna sme kupili spolocny byt z hotovosti.
Teraz sme kupili byt,ale uz sme 6rokov manzelia, vacsi byt, koli detom s tym,ze predame nas spolocny byt ,co sme kupili zaslobodna.
Tu sa zacali problemy.To je jedno ake.Ale hlavne financne.Ja nemozem vsetky moje peniaze dat do BSM lebo potrebujem na svoj byt peniaze=prerabka,zarabam ovela menej,ale splacam hypo na tento vacsi byt takou sumou ako on.On,ale pocas nasho manzelstva investuje do rodicovskeho domu aby "nesprachnivel" Ja ziadam od neho,aby uz neinvestoval do domu,ale do nasho byvania lebo ak bude dalej davat tam peniaze,v zivote neprerobime tento vacsi byt. Su tam 4rja surodenci,ja z toho domu rodinneho nikdy nic mat nebudem,mozno nase deti a to teda pochybujem kedze svagrina aj svagor uz maju po dve deti..ale z mojho vlastneho bytu a aj z nasho spolocneho,budu na 100percent mat iba Nase deti vsetko a s nikym sa nemusia handrkovat...ako sa mam zachovat?uz sa mi nechce s nim hadat....
Takže on sa má vzdať svojho a ty. Tak predaj aj ty svoj byt a obaja investujte iba do spoločného. Tak, ako si to predstavuješ ty je veľmi nefer
Tak snad investuju aj surodenci do rodicovskeho,ked je to vsetkych,takze inac by vrazal o dost viac,ci???len on je tak sprosty,ze tam vraza a zveladuje a jeho surodenci nic???
@carrot_apple problém je tu: "zarabam ovela menej,ale splacam hypo na tento vacsi byt takou sumou ako on."
Neviem si predstaviť v manželstve deliť na tvoje a moje - vaše zárobky sú zo zákona spoločné. Čo to má byť, že splacas hypo takou sumou ako on, hoci zarábaš oveľa menej? Ty nemáš menší príjem. Tvoj mesačný príjem je do centu rovnaký, ako jeho. Je to tvoja plus jeho výplata.
Fakt si neviem predstaviť v manželstve sa takto vydelovat.
U nás manžel zarába oveľa viac. Ale všetky peniaze sú spoločné. A keď treba, idú aj do údržby bytu, ktorý je papierovo môj (zdedeny dávno za slobodna). A vnímame aj ten byt ako "náš", spoločný. Každopádne chcem to aj papierovo poriešiť, len vlastne neviem ako - myslela som, že stačí prísť na kataster a pripisat jeho ako spoluvlastníka, a tak som to chcela urobiť už dávno. Potom som ale zistila, že treba spísať nejakú zmluvu a kadečo, a zatiaľ sme sa k tomu nedostali, lebo nemáme kapacitu to riešiť :D Popri rodine, práci, kope dobrovoľníctva, domácnosti a psychohygiene zostalo toto že zistiť ako to treba napísať a dokopat sa k notárovi či kde, na úplne poslednom mieste.
@any_soj
Nevsimla si ze spolocne peniaze v manzelstve funguju len pre plebs? Privilegovana trieda to ma vzdy rozdelene.
@carrot_apple prečo nedáš svoj byt do podnájmu?
@any_soj
Nevsimla si ze spolocne peniaze v manzelstve funguju len pre plebs? Privilegovana trieda to ma vzdy rozdelene.
@anonym_82b958 súhlasím aj nie, lebo v privilegovaných manželstvách (ako si to nazvala) muž potiahne všetko a nevydeľuje žene peniaze, normálne jej dopraje. A to poznám rôzne vrstvy “privilegovaných” manželstiev, vrátane svojho. 🙂
@carrot_apple ma 4 surodencov, nech sa paci, nech sa necha vyplatit zo svojho podielu. ake jednoduche., ked su mnohi, tak to vyskladaju.
@carrot_apple ty svoj byt aspon prenajimas? ci len udrzujes zdedeny a platis naklady.
@anonym_82b958 súhlasím aj nie, lebo v privilegovaných manželstvách (ako si to nazvala) muž potiahne všetko a nevydeľuje žene peniaze, normálne jej dopraje. A to poznám rôzne vrstvy “privilegovaných” manželstiev, vrátane svojho. 🙂
@anonym_524d33 my nemáme spoločné peniaze. Každý máme svoj účet a hospodárime si svojimi peniazmi. Do spoločnej kasy ú spoločný účet dáme každý mesiac rovnakú sumu peňazí po 1500 eur, dohromady 3k. Z toho sa hradí všetko počas mesiaca, všetky povinné platby, poistky, nákupy, školy, krúžky apd. Z týchto peňazí odchádza každý mesiac 300 eur na šetriaci účet. Ktorého sa nedotýkame, iba v prípade potreby. Ak peniaze dôjdu na spoločnom účte, obaja tam doložíme rovnakú sumu. So svojimi zvyšnými peniazmi si hodporárime každý sám. Sme spolu 20 rokov.
@carrot_apple problém je tu: "zarabam ovela menej,ale splacam hypo na tento vacsi byt takou sumou ako on."
Neviem si predstaviť v manželstve deliť na tvoje a moje - vaše zárobky sú zo zákona spoločné. Čo to má byť, že splacas hypo takou sumou ako on, hoci zarábaš oveľa menej? Ty nemáš menší príjem. Tvoj mesačný príjem je do centu rovnaký, ako jeho. Je to tvoja plus jeho výplata.
U nás manžel zarába oveľa viac. Ale všetky peniaze sú spoločné. A keď treba, idú aj do údržby bytu, ktorý je papierovo môj (zdedeny dávno za slobodna). A vnímame aj ten byt ako "náš", spoločný. Každopádne chcem to aj papierovo poriešiť, len vlastne neviem ako - myslela som, že stačí prísť na kataster a pripisat jeho ako spoluvlastníka, a tak som to chcela urobiť už dávno. Potom som ale zistila, že treba spísať nejakú zmluvu a kadečo, a zatiaľ sme sa k tomu nedostali, lebo nemáme kapacitu to riešiť :D Popri rodine, práci, kope dobrovoľníctva, domácnosti a psychohygiene zostalo toto že zistiť ako to treba napísať a dokopat sa k notárovi či kde, na úplne poslednom mieste.
@any_soj presne takto byva po vecsine,moje,tvoje nie nase.Moderne si do centu vydelovat.A potom pridu deti,zena na rd a uz je problem,lebo manzel to vyzaduje aj nadalej ale uz to nejde zo 470eur rodicaku.A uz je problem velky na svete.
o to menj co on dava do bytu ty davaj na hypo ... byt predajte-spolocny cast noveho vyplatite a splatky budu mensie.... svoj byt daj do podnajmu .. alebo -dajte peniaze dokopy aj tak v manzelstve su spolocne ..vyplatite ucty hypo etc a hospodarite s tym co mate/zostane ...
@anonym_524d33 my nemáme spoločné peniaze. Každý máme svoj účet a hospodárime si svojimi peniazmi. Do spoločnej kasy ú spoločný účet dáme každý mesiac rovnakú sumu peňazí po 1500 eur, dohromady 3k. Z toho sa hradí všetko počas mesiaca, všetky povinné platby, poistky, nákupy, školy, krúžky apd. Z týchto peňazí odchádza každý mesiac 300 eur na šetriaci účet. Ktorého sa nedotýkame, iba v prípade potreby. Ak peniaze dôjdu na spoločnom účte, obaja tam doložíme rovnakú sumu. So svojimi zvyšnými peniazmi si hodporárime každý sám. Sme spolu 20 rokov.
@anonym_6b2eea môžem sa spýtať, aj príjem máte obaja približne rovnaký?
@anonym_6b2eea ocividne mas aj ty ovela vyssi prijem ako zakladatelka
Trochu nerozumiem, ale z toho co som pochopila - ty chces peniaze na svoj byt to je akoze ok, ale on na dom ktoreho cast vlastni, nemoze podla teba davat peniaze. Uplne mi unika logika tohoto celeho.
Trochu nerozumiem, ale z toho co som pochopila - ty chces peniaze na svoj byt to je akoze ok, ale on na dom ktoreho cast vlastni, nemoze podla teba davat peniaze. Uplne mi unika logika tohoto celeho.
@anonym_25b0b2 ide o to, že on pcha spoločné peniaze do domu kde je len podielovy vlastník. Dom bude po smrti rodičov svagrovcov a ich deti. Žena chce investovať do bytu, ktorý bude po ich smrti patriť len ich deťom.Autorka, správne premýšľala. Tak povedz mužovi, že okráda vlastne deti a pcha do cudzieho. Že vlastne zabezpečuje budúcnosť pre cudzie svahové deti a okráda vlastne. Nech peniaze sa do vlastnej nehnuteľnosti a napríklad keď do rodičovského domu saa.dat 1000€, nech podelí všetkými vlastníkmi z toho domu, teda otec, matka, švagor, švagriná, a potom len tí časť nech dá. Teda z 1000€ len 1/5.
@anonym_6b2eea ocividne mas aj ty ovela vyssi prijem ako zakladatelka
@kitycat nie, nemám svoj vlastný byt za slobodna a ani som si žiadny iný nekúpila a rovnako manžel nedáva peniaze do rodičovského domu a nemá inú nehnuteľnosť.
Takže on sa má vzdať svojho a ty. Tak predaj aj ty svoj byt a obaja investujte iba do spoločného. Tak, ako si to predstavuješ ty je veľmi nefer
@doriiis v mojom byte býva matka, predať ho nemôžem.
nechce svoj podiel v rod. dome predať niektorému súrodencovi? tak by sa zbavil finančného bremena
@anonym_966c70 vyplatiť všetkých súrodencov je nereálne
Tak snad investuju aj surodenci do rodicovskeho,ked je to vsetkych,takze inac by vrazal o dost viac,ci???len on je tak sprosty,ze tam vraza a zveladuje a jeho surodenci nic???
@vladuska20 áno, platí iba on a brat.ostatní nič.ani euro.
@any_soj my to tak máme, bohužial ani svokra po našom uzavretí manželstva neprepísala na mna ani jednu časť z domu i napriek tomu,že ON dáva teda z nášho spoločného príjmu dosť peňazí podľa mňa do toho domu...a keď sa niečo stane= svokra zomrie, ja dediť nebudem,iba môj muž a bude na ňom, či to zdedené napíše NA NÁS oboch, a nejak sa nechystá to riešiť vôbec.
@carrot_apple prečo nedáš svoj byt do podnájmu?
@anonym_78e926 býva tam moja mama
@carrot_apple ma 4 surodencov, nech sa paci, nech sa necha vyplatit zo svojho podielu. ake jednoduche., ked su mnohi, tak to vyskladaju.
@anonym_3c458a nereálne, také peniaze neposkladajú, všetci majú hypotérky a čakajú, že ich môj muž vyplatí a nie oni jeho.
@carrot_apple ty svoj byt aspon prenajimas? ci len udrzujes zdedeny a platis naklady.
@anonym_3c458a býva tam mama moja
@any_soj presne takto byva po vecsine,moje,tvoje nie nase.Moderne si do centu vydelovat.A potom pridu deti,zena na rd a uz je problem,lebo manzel to vyzaduje aj nadalej ale uz to nejde zo 470eur rodicaku.A uz je problem velky na svete.
@vladuska20 to nieje náš prípad
@anonym_25b0b2 ide o to, že on pcha spoločné peniaze do domu kde je len podielovy vlastník. Dom bude po smrti rodičov svagrovcov a ich deti. Žena chce investovať do bytu, ktorý bude po ich smrti patriť len ich deťom.Autorka, správne premýšľala. Tak povedz mužovi, že okráda vlastne deti a pcha do cudzieho. Že vlastne zabezpečuje budúcnosť pre cudzie svahové deti a okráda vlastne. Nech peniaze sa do vlastnej nehnuteľnosti a napríklad keď do rodičovského domu saa.dat 1000€, nech podelí všetkými vlastníkmi z toho domu, teda otec, matka, švagor, švagriná, a potom len tí časť nech dá. Teda z 1000€ len 1/5.
@anonym_65d6a4 konečne ma niekto pochopil, že o čo mi ide.nemusí nič deliť ako si písala na záver,
stačí mi,nech len investujeme do niečoho z čoho naozaj a reálne budú mať naše deti osoh
@anonym_65d6a4 konečne ma niekto pochopil, že o čo mi ide.nemusí nič deliť ako si písala na záver,
stačí mi,nech len investujeme do niečoho z čoho naozaj a reálne budú mať naše deti osoh
@carrot_apple treba len do nehu hučať, aká je zlá doba a kto sa postará o deti,keď nie ich otec? Nech švagrovci si opravujú dom pre svoje deti, a nech aj spolu si sadnú všetci z domu a nech sa dohodnú, koho bude dom. A žiadne podielové somariny. Keď bude dom švagrovcov, tak nech sa o neho reálne starajú. A netreba pristúpiť na nejaké podiely do budúcna. Čo tam budú švagrove deti dospelé bývať s vašimi deťmi spolu? Je to zneužívanie mužových peňazí v prospech švagra. Stále by som do neho hučala. A poriešiť dom rodičov a švagrovcov do budúcna.
@any_soj
@anonym_82b958 práve naopak, v privilegovaných manželstvách, ako je napríklad to moje, je všetko spoločné. Nielen posteľ, ale aj budúcnosť, čas, aj peniaze. A hej, sme asi plebs, na sporiacom účte doslova nula. Ale naše manželstvo je vysoko privilegované. Je v ňom privilégium lásky. Mrzí ma, že nie je vo všetkých manželstvách.
@carrot_apple to sme pochopili viacere...tak nech sa muzicek necha vyplatit zo svojho podielu a nebude musiet renovovat nieco, z coho mozno uvidite peniaze za par desiatok rokov. chapeme sa?
@carrot_apple jednoducho. Sumu, ktorú on investuje do baráku, investuj ty do svojho bytu.

nechce svoj podiel v rod. dome predať niektorému súrodencovi? tak by sa zbavil finančného bremena