icon

Problémy s financovaním bývania

carrot_apple
12. okt 2025

Ahojte,dufam,ze pochopite ako to mame...
Ja: slobodna som nadobudla byt
On: slobodny cast rodinneho domu
Ja+on= obaja zaslobodna sme kupili spolocny byt z hotovosti.
Teraz sme kupili byt,ale uz sme 6rokov manzelia, vacsi byt, koli detom s tym,ze predame nas spolocny byt ,co sme kupili zaslobodna.
Tu sa zacali problemy.To je jedno ake.Ale hlavne financne.Ja nemozem vsetky moje peniaze dat do BSM lebo potrebujem na svoj byt peniaze=prerabka,zarabam ovela menej,ale splacam hypo na tento vacsi byt takou sumou ako on.On,ale pocas nasho manzelstva investuje do rodicovskeho domu aby "nesprachnivel" Ja ziadam od neho,aby uz neinvestoval do domu,ale do nasho byvania lebo ak bude dalej davat tam peniaze,v zivote neprerobime tento vacsi byt. Su tam 4rja surodenci,ja z toho domu rodinneho nikdy nic mat nebudem,mozno nase deti a to teda pochybujem kedze svagrina aj svagor uz maju po dve deti..ale z mojho vlastneho bytu a aj z nasho spolocneho,budu na 100percent mat iba Nase deti vsetko a s nikym sa nemusia handrkovat...ako sa mam zachovat?uz sa mi nechce s nim hadat....

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_3c458a

@carrot_apple to sme pochopili viacere...tak nech sa muzicek necha vyplatit zo svojho podielu a nebude musiet renovovat nieco, z coho mozno uvidite peniaze za par desiatok rokov. chapeme sa?

@anonym_3c458a nik ho nevyplatí, oni čakajú, že muž ich vyplatí lebo názor je: DOM je DOM, čo tam po byte.

anonym_3c458a
13. okt 2025
@carrot_apple

@anonym_3c458a nik ho nevyplatí, oni čakajú, že muž ich vyplatí lebo názor je: DOM je DOM, čo tam po byte.

@carrot_apple to co je za blbost. nech sa necha on vyplatit. a bodka. ci to tvoj muz nastoji na dome?

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@tiezjedna

@carrot_apple jednoducho. Sumu, ktorú on investuje do baráku, investuj ty do svojho bytu.

@tiezjedna a z čoho? z môjho platu? či z nášho spoločného? z nášho spoločného príjmu investuje ON,ale dá mi fyzicky tie peniaze teraz? čo si ich odložím? moja mama tam býva, prerábať sa bude možno,alebo byt úplne predám bez prerábky,ale tým pádom peniaze budú iba moje a po mojej smrti IBA pre deti. a ja to takto nechcem, ja by som chcela aby sme spolu o tom rozmýšľali, obaja,ale ON furt len že dom dom dom...

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_3c458a

@carrot_apple to co je za blbost. nech sa necha on vyplatit. a bodka. ci to tvoj muz nastoji na dome?

@anonym_3c458a súrodenci ho nevyplatia, nemajú na to, všetci majú hypotéky + podľa podilov by mali dávať do domu ale švagriná s švagrom nedávajú ani cent, iba dvaja súrodenci a svokra sa o ten dom starajú,renovujú,zeteplujú...bojím sa, čo bude keď zahlási svokra, že treba novú strechu a kotol ...

anonym_7ff92e
13. okt 2025
@carrot_apple

@anonym_3c458a súrodenci ho nevyplatia, nemajú na to, všetci majú hypotéky + podľa podilov by mali dávať do domu ale švagriná s švagrom nedávajú ani cent, iba dvaja súrodenci a svokra sa o ten dom starajú,renovujú,zeteplujú...bojím sa, čo bude keď zahlási svokra, že treba novú strechu a kotol ...

@carrot_apple Toto je super. Neprispievaju vsetci, ale o dedicstvo sa pobiju🙂

anonym_b947cd
13. okt 2025
@carrot_apple

@carrot_apple V tvojim byte býva tvoja matka, tak nech ho platí a udržuje alebo nech sa z neho odsťahuje a ty ho môžeš výhodné prenajať.
Prečo by mal muž sponzorovať život tvojej matke? To ona nemá vlastné bývanie?

tiezjedna
13. okt 2025
@carrot_apple

@tiezjedna a z čoho? z môjho platu? či z nášho spoločného? z nášho spoločného príjmu investuje ON,ale dá mi fyzicky tie peniaze teraz? čo si ich odložím? moja mama tam býva, prerábať sa bude možno,alebo byt úplne predám bez prerábky,ale tým pádom peniaze budú iba moje a po mojej smrti IBA pre deti. a ja to takto nechcem, ja by som chcela aby sme spolu o tom rozmýšľali, obaja,ale ON furt len že dom dom dom...

@carrot_apple samozrejme, že zo spoločných. Ste manželia, žiadne vydeľovanie neexistuje. Aj keby si ich mala strkať do ponožky (bez prosím ako obrazne povedané), tak rozhodne na tom trvaj. Inak tvoj manžel asi nebude naostrejšia pastelka, že? 🙄 Mne by teda sakramentsky vadilo, aby valil naše spoločné peniaze do baráku, o ktorom sa bude potom so súrodencami! By mu trošku finančnej gramotnosti neuškodilo...

tiezjedna
13. okt 2025
@anonym_b947cd

@carrot_apple V tvojim byte býva tvoja matka, tak nech ho platí a udržuje alebo nech sa z neho odsťahuje a ty ho môžeš výhodné prenajať.

@anonym_b947cd to je tiež fajnovo uderený názor... 🙄 Ona môže sponzorovať cudzí barák, do ktorého tí, ktorí tam bývajú nedávajú rovnako ako on???

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_7ff92e

@carrot_apple Toto je super. Neprispievaju vsetci, ale o dedicstvo sa pobiju🙂

@anonym_7ff92e to som nepovedala, ja neviem čo bude AŽ sa svokra pominie, možno budú chápať, že neprispievali,tak im bude patriť menšia čiastka,ale potom aj tak bude muž vlastníkom a ja nie. možno prepíše na deti. neviem.

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_b947cd

@anonym_b947cd môj muž nesponzoruje bývanie mojej matke.zveľaduje dom v ktorom býva JEHO matka sama.
moja matka býva v mojom byte a platí nájom a stará sa on ako vie a má na to financie.nevidím problém. nemôžem jej a ani nechcem povedať aby odisla z bytu v ktorom celý život žije a šla do podnájmu ..pre milosť..to by ma ani vo sne nenapadlo...

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@tiezjedna

@anonym_b947cd to je tiež fajnovo uderený názor... 🙄 Ona môže sponzorovať cudzí barák, do ktorého tí, ktorí tam bývajú nedávajú rovnako ako on???

@tiezjedna v tom dome býva svokra sama.
zveľaduje ho s dvoma synmi (jeden z tých synov je môj muž a ide to s nášho spoločného príjmu). ostatní dvaja súrodenci ani euro nedávajú.

anonym_7ff92e
13. okt 2025
@carrot_apple

@anonym_7ff92e to som nepovedala, ja neviem čo bude AŽ sa svokra pominie, možno budú chápať, že neprispievali,tak im bude patriť menšia čiastka,ale potom aj tak bude muž vlastníkom a ja nie. možno prepíše na deti. neviem.

@carrot_apple Ano, urcite budu spokojni s mensim podielom. Haha. Maju to dobre vymyslene🙂 ja viem, ze to nie je tema, co si chcela riesit. Len mi to tak napadlo. Ze maju dobry biznisplan🙂

anonym_7ff92e
13. okt 2025
@tiezjedna

@carrot_apple samozrejme, že zo spoločných. Ste manželia, žiadne vydeľovanie neexistuje. Aj keby si ich mala strkať do ponožky (bez prosím ako obrazne povedané), tak rozhodne na tom trvaj. Inak tvoj manžel asi nebude naostrejšia pastelka, že? 🙄 Mne by teda sakramentsky vadilo, aby valil naše spoločné peniaze do baráku, o ktorom sa bude potom so súrodencami! By mu trošku finančnej gramotnosti neuškodilo...

@tiezjedna On zveladi dom, ktoremu stupne hodnota, a potom sa o dedicstvo podeli aj s tymi, co nedali na opravu ani halier. Gratulujem.

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_7ff92e

@carrot_apple Ano, urcite budu spokojni s mensim podielom. Haha. Maju to dobre vymyslene🙂 ja viem, ze to nie je tema, co si chcela riesit. Len mi to tak napadlo. Ze maju dobry biznisplan🙂

@anonym_7ff92e tam moje úvahy nejdú, ono môže mi to byť jedno čo s tým domom bude, predávať sa isto nebude aj keď dvaja súrodenci jeho určite s tým prídu, no bez môjho muža s tým nepohnú, môj muž tam chce raz bývať a myslím, že to dopadne tak, že ten dom ostane prázdny po smrti svokry, ja tam isto nepôjdem bývať a deti už budú veľké...a ktovie kde vo svete...

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_7ff92e

@tiezjedna On zveladi dom, ktoremu stupne hodnota, a potom sa o dedicstvo podeli aj s tymi, co nedali na opravu ani halier. Gratulujem.

@anonym_7ff92e neviem ako to myslí, z toho všetkého, čo sme riešili pomaly 25 rokov ako sme spolu, mi príde, že môj muž chce tam žiť raz, možno keď deti vyrastú,ale čo budeme dvaja robiť v dome takom veľkom?a hlavne, keď tam nebude nič moje?v žiadnom prípade nepredám byt, aby som si kúpila podiel švagrovcov, lebo už len z princípu, ja sa zadĺžim(lebo tam bude treba furt dačo robiť,prerábať) a oni dostanú len tak 1,2,3 hotovosť a vyplatia si hypotéky...to teda nie.

anonym_65d6a4
13. okt 2025
@carrot_apple

@anonym_7ff92e neviem ako to myslí, z toho všetkého, čo sme riešili pomaly 25 rokov ako sme spolu, mi príde, že môj muž chce tam žiť raz, možno keď deti vyrastú,ale čo budeme dvaja robiť v dome takom veľkom?a hlavne, keď tam nebude nič moje?v žiadnom prípade nepredám byt, aby som si kúpila podiel švagrovcov, lebo už len z princípu, ja sa zadĺžim(lebo tam bude treba furt dačo robiť,prerábať) a oni dostanú len tak 1,2,3 hotovosť a vyplatia si hypotéky...to teda nie.

@carrot_apple tvoj muž špekuluje,až sa prešpekuluje. Takto je to vždy, keď veľa ľudí myslí a nie sú pravidlá. Veď nech otvorí na rodinnom stretnutí otázku vlastníctva domu, podielov, vlastníctva po smrti rodičov a pod. A tiez jasne vyjadri ty svoj názor. A síce že tam nepôjdeš bývať a ak chce on, tak nech ide, a v tom prípade pôjde sám a majetky sa budú deliť ako pri rozvode. Nech povie brat,či tam bude bývať, či chce dom a ak áno, nech si ho platí sám. Ak tam chce len bývať , nič neprispievajú a potom mať vlastníctvo, tak nech sa muž ozve a prestane vrážať peniaze tam, kde to ide pre iného.Myslim, že viazne komunikácia s rodinou. Nech sa každý jasne vyjadri a podľa toho sa to zariadi. Takto idú aj tvoje peniaze do cudzieho a nič z toho.

kitycat
13. okt 2025
@carrot_apple

@anonym_7ff92e tam moje úvahy nejdú, ono môže mi to byť jedno čo s tým domom bude, predávať sa isto nebude aj keď dvaja súrodenci jeho určite s tým prídu, no bez môjho muža s tým nepohnú, môj muž tam chce raz bývať a myslím, že to dopadne tak, že ten dom ostane prázdny po smrti svokry, ja tam isto nepôjdem bývať a deti už budú veľké...a ktovie kde vo svete...

@carrot_apple ty, ale aj tvoj muz ste trochu naivni az hlupi... predavat to nechcete, ale ak surodenci budu chciet predat a tvoj muz nie, pekne to saju na sud a sud urci ... bud vyplati podiely alebo sa to cele preda lebo ved vy tiez nebudete pustat byty aby ste osttanym vyplatili hypoteky

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_65d6a4

@carrot_apple tvoj muž špekuluje,až sa prešpekuluje. Takto je to vždy, keď veľa ľudí myslí a nie sú pravidlá. Veď nech otvorí na rodinnom stretnutí otázku vlastníctva domu, podielov, vlastníctva po smrti rodičov a pod. A tiez jasne vyjadri ty svoj názor. A síce že tam nepôjdeš bývať a ak chce on, tak nech ide, a v tom prípade pôjde sám a majetky sa budú deliť ako pri rozvode. Nech povie brat,či tam bude bývať, či chce dom a ak áno, nech si ho platí sám. Ak tam chce len bývať , nič neprispievajú a potom mať vlastníctvo, tak nech sa muž ozve a prestane vrážať peniaze tam, kde to ide pre iného.Myslim, že viazne komunikácia s rodinou. Nech sa každý jasne vyjadri a podľa toho sa to zariadi. Takto idú aj tvoje peniaze do cudzieho a nič z toho.

@anonym_65d6a4 mne muž povedal, že vraj čo si to o jeho súrodencoch myslím, že určite jeden nebude pýtať-iba to čo mu patrí a v cene nižšej,že chápe, že keď neprispieval jeho podiel sa síce zhodnocuje, ale to si má môj muž zarátať, druhý je v čechách a už tam má byt na hypotéku, že sa isto nevráti,tak tiež vraj tak "sú dohodnutí" a další brat je mladý ešte a jedine on prispieva,ale žije v zahraničí tiež, neviem či bude chcieť v tom dome žiť,predpokladám, že nie, nemôžu vlastnú mamu nepodporovať a zveľadujú svoj majetok ... švagriná býva tiež daleko, síce na slovensku,ale ona mi povedala, že nebude robiť problémy, časť z otcovej strany už "dala môjmu mužovi" aj keď to ešte nemajú na papieri, dostala peniaze (neboli sme ešte manželia)
môj muž sa ma spýtal: a to mám nechať ten dom spráchnivieť? a ja: nie, veď staraj sa, zveľaďuj,ale aj na našom spoločnom sa staraj a nehovor, že len dom a dom a dom a tam treba peniaze keď hovorím, čo by som v našom byte chcela zmeniť, prerobiť..a najpodstatnejšia vec, svokra je super, nevidím problém, naozaj máme dobré vzťahy,ale prečo teda stále neprepísala svoju časť na všetky deti? raz sa ma spýtala: čo urobíte s domom ked sa pominiem,predáte ho? však je to aj tvoje, nevesta moja. A ja: a sobášom sa zmenil status na liste vlastníctva? už viac sa ma nepýtala, povedala som jej, tam sú tvoje deti, ich sa spýtaj, ja tu nemám nárok otvárať takéto témy ani sa k nim vyjadrovať.

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@kitycat

@carrot_apple ty, ale aj tvoj muz ste trochu naivni az hlupi... predavat to nechcete, ale ak surodenci budu chciet predat a tvoj muz nie, pekne to saju na sud a sud urci ... bud vyplati podiely alebo sa to cele preda lebo ved vy tiez nebudete pustat byty aby ste osttanym vyplatili hypoteky

@kitycat čo dajú na súd? že jeden zo súrodencov nechce predať dom?tí ostatní ho dajú na súd? nechápem

123profil321
13. okt 2025
@carrot_apple

@kitycat čo dajú na súd? že jeden zo súrodencov nechce predať dom?tí ostatní ho dajú na súd? nechápem

@carrot_apple pokiaľ sa nevedia majitelia zhodnúť, áno, súd môže nariadiť, že dom majú predať. Počula som o takom prípade

anonym_d9ad73
13. okt 2025
@any_soj

@carrot_apple problém je tu: "zarabam ovela menej,ale splacam hypo na tento vacsi byt takou sumou ako on."
Neviem si predstaviť v manželstve deliť na tvoje a moje - vaše zárobky sú zo zákona spoločné. Čo to má byť, že splacas hypo takou sumou ako on, hoci zarábaš oveľa menej? Ty nemáš menší príjem. Tvoj mesačný príjem je do centu rovnaký, ako jeho. Je to tvoja plus jeho výplata.
Fakt si neviem predstaviť v manželstve sa takto vydelovat.
U nás manžel zarába oveľa viac. Ale všetky peniaze sú spoločné. A keď treba, idú aj do údržby bytu, ktorý je papierovo môj (zdedeny dávno za slobodna). A vnímame aj ten byt ako "náš", spoločný. Každopádne chcem to aj papierovo poriešiť, len vlastne neviem ako - myslela som, že stačí prísť na kataster a pripisat jeho ako spoluvlastníka, a tak som to chcela urobiť už dávno. Potom som ale zistila, že treba spísať nejakú zmluvu a kadečo, a zatiaľ sme sa k tomu nedostali, lebo nemáme kapacitu to riešiť :D Popri rodine, práci, kope dobrovoľníctva, domácnosti a psychohygiene zostalo toto že zistiť ako to treba napísať a dokopat sa k notárovi či kde, na úplne poslednom mieste.

@any_soj Keby si tak veľmi chcela, stačilo polovicu darovať manželovi darovacou zmluvou alebo kúpno-predajnou za nejakú smiešnu cenu. Nič zložité. Ale lepšie ti je to vlastniť sama a manžel nech investuje a nemá nič, všakže?

anonym_7ff92e
13. okt 2025
@123profil321

@carrot_apple pokiaľ sa nevedia majitelia zhodnúť, áno, súd môže nariadiť, že dom majú predať. Počula som o takom prípade

@123profil321 Ano, takto sa to robi. Muz si asi mysli, ze on tam ostane byvat bez vyplatenia surodencov a svet gombicka. Akurat ze takto to nefunguje. A surodenci mozu teraz tvrdit, ze oni nechcu podiel. No uvidi sa po matkinej smrti. Takychto skromnych tu uz bolo a zrazu otocili.

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_d9ad73

@any_soj Keby si tak veľmi chcela, stačilo polovicu darovať manželovi darovacou zmluvou alebo kúpno-predajnou za nejakú smiešnu cenu. Nič zložité. Ale lepšie ti je to vlastniť sama a manžel nech investuje a nemá nič, všakže?

@anonym_d9ad73 nerozumiem, z ktorého čo mu mám darovať?som otvorená návrhom

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_7ff92e

@123profil321 Ano, takto sa to robi. Muz si asi mysli, ze on tam ostane byvat bez vyplatenia surodencov a svet gombicka. Akurat ze takto to nefunguje. A surodenci mozu teraz tvrdit, ze oni nechcu podiel. No uvidi sa po matkinej smrti. Takychto skromnych tu uz bolo a zrazu otocili.

@anonym_7ff92e ale nik tu nepísal, že nebudú chcieť podiel, ráta s tým že budú chcieť podiel ale nie taký veľký,nakoľko neivestujú do domu

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@anonym_d9ad73

@anonym_d9ad73 on by sa stal teda podielovým vlastníkom na mojom byte...a čo by som tým vyriešila? však máme tak svoj byt (50/50)a nechcel ho prerábať, dorbné úpravy robiť, sme vo väčšom ako chcel kôli deťom a zasa ho nechce prerábať, že je to len byt, furt dom dom dom, byt je nič pre neho. takže?

anonym_d9ad73
13. okt 2025
@carrot_apple

@anonym_d9ad73 nerozumiem, z ktorého čo mu mám darovať?som otvorená návrhom

@carrot_apple Ja som tebe neadresovala žiadnu odpoveď.

any_soj
13. okt 2025
@anonym_d9ad73

@anonym_d9ad73 :D vieš, ono "stačilo polovicu prepísať a tak ďalej" - pre nás to nie je že len. Lebo už len sformulovať zmluvu chce čas a schopnosti, ktoré sama nemam. Taká maličkosť ako vytlačiť je pre mňa tiež kopa času, dotrepat sa s malými deťmi do mesta do papierníctva. Tiež musia byť overené podpisy, čiže nestačí, aby som ja šla na kataster, musíme ísť celá rodina to riešiť, čiže s manželom, ktorý je ale bežne v takom čase v práci, a 3 deťmi k notárovi, a následne ešte ten kataster. Ja som už bola na katastri, chcela som ho dopísať. Vôbec mi nenapadlo, že to treba tak zložito riešiť. Nedarujem byty každý deň :D A práveže keď som sa tu radila, že ako to urobiť, veľa konkrétnych rád som nedostala. Ale zato 5 strán toho, aká som blbá a naivná, že to chcem na neho prepísať :D
Som rada, že konečne má niekto na koňovi, čiže ty, iný, normálny názor.
Každopádne píšeš, že manžel nech investuje... Ehm. My sme rodina. Máme spoločné peniaze 🙂 A neinvestujeme tam nič. Len z toho máme posledné 2 roky príjem. Spoločný 🙂

any_soj
13. okt 2025
@carrot_apple

@anonym_d9ad73 on by sa stal teda podielovým vlastníkom na mojom byte...a čo by som tým vyriešila? však máme tak svoj byt (50/50)a nechcel ho prerábať, dorbné úpravy robiť, sme vo väčšom ako chcel kôli deťom a zasa ho nechce prerábať, že je to len byt, furt dom dom dom, byt je nič pre neho. takže?

@carrot_apple inak a prečo nepredané teda všetky tie byty a za tie peniaze nevyplatite muzovych súrodencov?

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@any_soj

@carrot_apple inak a prečo nepredané teda všetky tie byty a za tie peniaze nevyplatite muzovych súrodencov?

@any_soj preco by som to robila?ja ten dom nechcem

carrot_apple
autor
13. okt 2025
@any_soj

@any_soj a dalsia vec je dako sa poistit na buducnost...dochodok?ked vsetky peniaze dam do domu,nic z toho mat nebudem,iba platit a furt opravovat daco...z dvoch bytov mozem mat prijem z prenajmu a ako tak hocikedy predat jeden ak by som prisla o pracu...nebodaj ochorela...skor mi niekto da 100 000za dvoj izbak ako 200 000 za dom do ktoreho este musis vrazit