icon

Problémy s platením kartou v obchodoch

stazi28
23. máj 2025

Ahojte dneska som išla do čínskeho obchodu kúpiť pár vecí.Nebolo to veľká čiastka len 3€.Pani mi pri pokladni povedala, že nemôžem platiť kartou len nad 10 €.Hotovosť som nemal u seba.Takže musela som niečo kúpiť.Aj vám sa už stalo niekedy podobná vec?

viestta
23. máj 2025

Ano stalo, aj pred zavedenim transakcne dane. Okedy je zavedena stava sa mi to castejsie

done
23. máj 2025

Platbu kartou umožňujú niektoré obchody až od určitej sumy.

ukulela
23. máj 2025

@stazi28 áno, stalo. V takom prípade odídem bez tovaru.

lilianka28
23. máj 2025

@stazi28 Bežna prax je to už dlhšie v menších obchodoch, že platba kartou je možná len od určitej sumy.

klarissa25
23. máj 2025

Ja do cinakov chodim v priemere raz za 2 roky ale co si pamatam tak tam sa nikdy ani nedalo platit kartou… u nas sa napriklad v jednej lekarni da platit az od 5e

stankadu
23. máj 2025

U činancov a malych obchodikov uplne bežné

nikoleta999
23. máj 2025

Aj v kaviarni je to u nas tak, ze az nad 5 euro

nikiki29
23. máj 2025

Úplne bežne. Buď nenakúpim alebo si ešte niečo vezmem. Záleží od obchodu…

mima172
23. máj 2025

Áno, je to bežné a nie je to žiadna novinka. U nás v pekárni je možnosť platby kartou pri nákupe od 5€, v obchode s oblečením dokonca od 20€.

selest
23. máj 2025

U nas je to tak v kazdom cinskom odjakziva..

muchotrafka298
23. máj 2025

Ano je to bezne, nielen na Slovensku ale stretla som sa s tym aj nedavno v Spanielsku. V mensich obchodoch so suvenirmi bola platba kartou az od 5 EUR.

simca06022011
23. máj 2025

Ano, je to kvoli poplatkom za platbu kartou, na takom malom nakupe ani nie je nejaky extra zisk a este aj tie platit... takze to prepocitaju a povedia, od kolko sa da platit. A niekde to davaju len zo zvyku, lebo aj inde to maju... a tak si stanovia aj tu sumu.

lucia13022023
23. máj 2025

Áno stalo,. Aj v kaviarňach je často krát platba umkznena nad 5e napr

sara07
23. máj 2025

ano pri pokladni je napísané že platba kartou od 5-10 € ako kde, hlavne menšie obchody,cukrarne a kaviarne ...

monny222
23. máj 2025

je to bezne, ale vacsinou vidim pri pokladni oznam, takze uz vtedy sa viem zariadit dopredu,,

bimbambim
23. máj 2025

Čo som chodila k jednému činanovi tak sa dáko platiť kartou hocijaká suma,ale ako prišla tá daň tak už sa tam nedá platiť kartou vôbec.

anika
23. máj 2025

@stazi28 mne sa vsak opakovane stalo, ze bankomaty nevydavaju 10ny,ked potrebujem vybrat mensiu platbu, mam problem, ja platim takmer vsetko kartou

mandzula
23. máj 2025

Je to pomerne bezne, suvisi to s poplatkami za transakcie. Pri malych sumach (kaviarne, zmrzlinarne, predaj tlace...) sa to obchodnikovi casto ani neoplati.

deti95060810
23. máj 2025

k čiňákovi chodím ozaj zriedka , ale čo viem u nich to platí už min. 5 r.

andrea_82
23. máj 2025

Tiez som to uz zazila. Ale tusim som citala, ze ak maju terminal, je nezakonne odmietnut platbu kartou aj pri malej sume. Snad sa najde niekto, kto bude mat viac info.

maranco
23. máj 2025

Zákon ale nestanovuje povinnosť umožniť platbu kartou.
Podmienky poskytnutia tejto služby si každý predávajúci určuje sám, to znamená aj hodnotu, od akej bude takýmto spôsobom prijímať platby.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...

zmrzlinka2021
23. máj 2025

@stazi28 treba tam nechať tovar a odísť

lalenka33
23. máj 2025

Môj veterinár terminál ani nemá. Tak isto psí salóm u nás. V kvetinárstvach až od 10€ , malých večierkach tiež, čínankovia u nás terminal nemaju. Ja sa im pri tých poplatkoch ani nečudujem. Ale u nás to tak bolo aj pred transakčnou daňou, proste obchodnik platí banke poplatok a pri malých sumách sa mu to neoplatí. Vždy mám v peňaženke hotovosť. Ved môže nefungovať terminál ( stalo sa mi v Lidl s plným košom, bez peňaženky, len s kartou v mobile) od vtedy nosím hotovost.

betulinka1
23. máj 2025

@stazi28 vela obchodov mensich zrušilo platbu kartou uplne. Ok ja to beriem ale teda nech maju potom taku hotovost aby vedeli vydat. Bezne sa mi stava, ze platim 100€ alebo 50€ a nemaju vydat, tak hovorim kartou, kartou nie. Ze nech si idem rozmeniť. Zbláznili sa. Kašlem na to a kupim inde.

janka54321
24. máj 2025
@andrea_82

Tiez som to uz zazila. Ale tusim som citala, ze ak maju terminal, je nezakonne odmietnut platbu kartou aj pri malej sume. Snad sa najde niekto, kto bude mat viac info.

@andrea_82 ja som si to aj overovala na infolinke v slsp ešte pred zavedeným tejto nezmyselnej dane a bolo mi povedané, že je to v poriadku a obchodník na to právo má ...konkrétne, keď som volala vôbec nešlo o čínsky obchod, a stalo sa to už pred rokom a ano, majú s tým obchodníci spojené poplatky a teraz po zavedení tejto dane, ich to stojí ďalšie peniaze .. ja teda naozaj všetko platím kartou, tak som sa zobrala a nič nekupila

ninakajka
24. máj 2025

Pokial viem, ak ma obchod terminal, nemoze si stanovit sumu od akej je mozne vykonat platbu kartou, inak moze byt pri kontrole pokutovany.
A co sa tyka transakcnej dane tak vasa platba s tym nic nema, transakcna dan sa plati pri platbe z podnikatelskeho uctu.
To, ze vela obchodov zrusilo terminal je fakt, ja napriklad som zacala pri platbe v obchodoch uprednostnovat znovu platbu hotovostou.
Ale mozno sa mylim a je tu niekto, co sa do toho viac vyzna a ma viac aktualnych informacii.

ekira1
24. máj 2025

Platba kartou ešte nie je u nás povinná, je to bonus. Platia za platby kartou, tak malé sumy sa im neoplatia, majú to bežne malý predajcovia, im sa neoplatí platiť za terminál a platby kartou pri eurových platbách.

muchotrafka298
24. máj 2025

Toto je uz roky rokuce, ze za terminal aj platby kartou sa plati banke poplatok. To nie je zadarmo. A nema to nic spolocne s transakcnou danou. Jednoducho sa to neoplati, ked maju maly obrat. Moj kamarat mal malu gastro prevadzku a tiez tam platby kartou nemal, lebo by ho viac stali poplatky ako by realne zarobil.

sara07
24. máj 2025

dnes zrovna som videla na jednom obchodiku s minitkami platba v hotovosti alebo kartou nad 1 € ... 🤒

romino
24. máj 2025
@andrea_82

@andrea_82 skor by som povedal ze banka si to da do podmienok poskytnutia terminalu.