Problémy so zdravotnou poisťovňou
Chcem sa vás opýtať na vaše skúsenosti s poisťovňami. Potrebujem zohnať malej imunológa a už dve lekárky ma poslali jasným smerom kvôli nejakým blbým limitom. Tretia mi dala termín, ktorý nekomentujem. Čo toto má do pekla znamenať??? Pred materskou som poctivo platila, manžel stále platí neskutočné prachy a pri každom zúčtovaní dopláca nemalé peniaze a ja mám problém dať ošetriť dieťa?? Toto môže byť hádam len na Slovensku. Nikdy som poisťovňu nestála nejaké peniaze, všetky bežné lieky si aj tak zaplatím zo svojho. Obe deti mi ochoreli, za štyri som v lekárni nechala už asi 40 eur plus platby u lekára. Sme poistení všetci v Dôvere a vážne uvažujem vymeniť túto poisťovňu. Rozmýšľam nad Union, aké máte skúsenosti s touto poisťovňou prípadne inými?? A to nechcem ani spomínať ľudí, čo čakajú na vážne operácie a politici sa bavia o nejakých ziskoch pre poisťovne. Ako v zlom sne. Žiadne zisky, nech ošetria ľudí v prvom rade!
No som o tom presvedčená, že si to dal uhradiť. Tiež by som žiadala výpis z poisťovne. Na EKG nemusí mať lekár nejaký obzvlášť dôvod, takže si to určite dal uhradiť dvojmo. Však prečo nie?? Hnusáci!
ako pre toto by mali bit len statne poistovne bez moznosti zisku aby sa vsetky peniaze ktore ludia odvadzaju aj do zdravotnictva vracali a nie ze riaitelia 5000€platy drahe auta zisky 20%atd...a sukromne poistenie by malo bit naozaj nadstandartna sluzba za nadstandartne sluzby.ja mam vseobecnu a som spokojna zatial som problem nikde nemala.
u pediatra neplatime za ziadne vysetrenie.
@zuzana_m vazte si Slovenske zdravotnictvo je este na dobrej urovni v porovnani s UK. Tu sa chodi len k obvodnemu (tzv. gp) a ten rozhodne ci pacient potrebuje alebo nepotrebuje odborne vysetrenie. Vo vascine pripadov povedia, ze je to virus a poslu vas domov. Ak mate stastie na doktora a odporuci vas k odbornikovi, caka sa mesiac a viac kym vas objednaju. Ak vam nahodou nesadne termin. Bud ste na dovolenke alebo pre prac. povinnosti, tak sa moze stat, ze si na dalsi termin pockate aj 3 mesiace. A takisto si platime nemale odvody na poistenie. Ale jednoducho zdravotnictvo nema peniaze a tak su stanovene limity a nikoho nezaujma, ze to moze mat vazne nasledky...prvorade su PENIAZE a nie pacienti.
@lili777 no tak o dovere ti poviem svoje...
mm bol zivnostnik, a potom rusil zivnost a zamestnal sa. pri ruseni ostal dlzny asi 20 eur. akosi sa na to zabudlo.. prisla upomienka, zaplatili sme, podla pracovnicky malo byt vsetko uz vyrovnane... onedlho vsak dosla dalsia z roku ked som este len s mm zacinala chodit a tak som si nebola ista ci mal este nejake pohladavaky.. bolo to asi cca 80 eur.. potom rocne vyuctovanie, tiez nejake prachy.. a zas akasi upomienka v aprili 2010 .. ktoru mm zaplatil bez toho aby mi to povedal.. 64 eur presne.. sli sme na pobocku, volaoli sme na cisla.. vsetko bolo ok.. nic nebol dlzny.. a zrazu poslali upomienku na 30 eur s tym ze ak do 7 dni nezaplatime tak je pokuta 165 eur.. dala som reklamaciu, nakolko v dobe ked mal dlh vzniknut bol mm zamestnany... po dvoch mesiacoch prislo vyrozumenie aby sme to zaplatili...
NAPISALA SOM IM TROCHU NESKUSNY MAIL, LEBO SOM BOLA UZ NASTVANA, o par hodin mi volali a povedali ze to nemame platit, lebo to bola chyba v programe.....
chapete?????? na reklamaciu sa nevyjadrili ani po 2 mesiacoch, ale akonahle som napisala mail, tam hore a ozaj nebol najslusnejsi, tak sa mi ozvali..... ziadne ospravedlnenie, len ze to nemame platit.... dufam ze uz bude pokoj 😠
tiez sme v unione a zatial uplna spokojnost.
@lillah suhlasim s nazorom! mam v rodine niekolko znamych co ziju v anglicku...aj tam prezivali tehotnost a porod...no katastrofalnejsie scenare som si dovtedy nevedela predstavit 🙄 tam sa fakt vsetko riesi len s obvodnym..pripadne vas posle do lekarne ze tam vam poradia...svagrina v 8 mesiaci tehotenstva so 40 horuckou prisla zufala k dr, ten ju poslal s tym do lekarne a tam jej dali paralen...ten je na vsetko...asi tak..no je toho viacej...zlate nase zdravotnictvo...i ked chyby sa vsade najdu..ale to je o politike...ale na nasich dr ja nedam dopustit..aspon nie na tych s ktorymi ja prichadzam do styku
Ináč nedá mi tak nespomenúť, síce sa to týkalo sociálnej poisťovne a nie zdravotnej, ako raz jeden pán volal do takej relácie v STV, keď sa hovorilo o nemocenskom a bol neskutočne rozhorčený, mal nejakých 60 rokov a že celý život bol zamestnaný, pracoval a nikdy nebol na PN-ke, všetko poctivo platil. Prišiel o robotu a potom ochorel, no nástup na PN bol už mimo ochranej lehoty alebo niečo také, takže nedostal ani nemocenské dávky. Neskutočne nahnevaný vykrikoval, že 40 rokov platil a keby si tie peniaze bol sám šetril, tak celé obdobie PN-ky mohol kaviar lopatou jesť! a nie že ostal totál bez eura.
Velmi dobra diskusia, ale po jej precitani som sa dobre rozculila... 😀
Mali by sme ju prekopirovat a poslat nasim politikom v ramci predvolebneho boja, ci s tym nieco mienia urobit alebo sa ich na to spytat na ich predvolebnych mitingoch...ake by boli ich odpovede... 😠 😅
@lillah Vážim , do určitej miery! A nie sme v UK ale na Slovensku. Tu žijem,tu mám rodinu, tak ma zaujíma situácia TU a nie niekde vo svete. Pardón. A hádam vačšina ľudí uzná,že čo sa u nás deje, je nehorázne. Ja som sa rok načakala,kým mi konečne vyšetrili syna, kým konečne niečo zistili a kým Dr. podnikla kroky k jeho liečbe, alebo ked starej mame treba meniť kĺb, tak kým nedá Dr. min. 500 eur, tak jej papiere "stoja" niekde v niečom stole. A darmo sme si ich my tak naučili, je to od nich nehoraznosť. Alebo nemocnice,v akom sú stave? Ake maju vybavenie? Do nemocnice si musime nosit ešte aj toaleťák, či pribor atd. Viem,nie su peniaze, peniaze hybu svetom, to je pravda, ale hádam mám oči a uši, a skusenosti, tak uznám že naše zdravotníctvo je na tom katastrofálne.
Ano, presne. Za to, ze niekde vo svete je to horsie, tak este sa nemusim uspokojit so situaciou u nas. A poviem vam, velakrat je to aj o tom, kolko a ako dlho si nechame kydat na hlavu. Ale ked si otvorite usta, tak hned sa k vam inak spravaju alebo sa najde riesenie. Pokial vsak budeme mlcat a ticho prikyvovat, tak to tu bude stale horsie a horsie. Ja som tiez nekonfliktny typ, nerada sa ozyvam, hadam,ale stalo sa, ze pohar pretiekol a napr. doktorka, s ktorou som sa cez telefon pohadala, mi o polhodinu volala naspat a ponukla riesenie mojho problemu... 😒
ešte k tomu ekg 🙂 - keď som sestričke dala ten lístok od obvodnej, tak sa začala rozčuľovať, že to je tak špecifické vyšetrenie, že to mi nemôže dať odporúčanie obvodná, ale že musím ísť na interné vyšetrenie. Keď som jej znovu vysvetlila kvôli čomu to potrebujem, tak sa išla opýtať lekára a vtedy sa karta obrátila a už to vysoko špecifické vyšetrenie nebolo, hlavne že zaplatím 🙂 Takže inak by som plnila limity aj na internom 😲
A ten výpis si určite dám spraviť. Ani nie tak pre ten peniaz, ale už sa my ako pacienti musíme ozývať či voči lekárom alebo voči poisťovniam. Lebo ak je to biznis pre nich, tak to musí byť aj pre nás.
@lillah No podľa mňa aj o tej starostlivosti popôrodnej sa dá polemizovať. Dnes si treba zaplatiť nadštandard a podľa mňa to, čo je na tých "nadštandardných" izbách by tiež malo byť štandardom a úplne bežným. No dobre, ako ja televízor nepotrebujem ani doma, ale že by bolo nejakým luxusom mať normálnu slušnú sprchu na izbe? A nepriplatiť si znamená sprchovať sa v spoločnej na chodbe, ktorej stav ani nechcem vidieť. Teda aspoň na Kramároch, tam mi stačilo chodiť do polikliniky do poradne pred pôrodom. WC bolo určite slušným zážitkom. Len čakať, kedy tie zhrdzavené rúry prasknú, no otras riadny.
tiez sa dosť čudujem, ja som zmenila VZP kvoli tomu, ze "zhltla" moju povodnu Spolocnu zdrav. poist a tiez mi lekári povedali, že dobre robím! manzel je v Dovere tiez. ale je pravda, že dnes je len málo lekárov, kt sú lekármi a nie ziskuchtivé s.r.o....
záleží asi aj na vzájomných vzťahoch lekár/nemocnica vs.poisťovňa...
keď som si hľadala zubára, tiez som otvorila zl.stránky a volala zaradom... totálna neochota a tie vstupné poplatky! nakoniec som dostala tip od kámošky na skvelú zubárku... je pravda, že som jej musela vyvolávať asi 3 mesiace aby ma zobrala a nakoniec ma aj zobrala, doteraz sa smeje, ako som jej neoblomnú sestričku ukecala, aj ked mali naozaj veľa ľudí... a úplne najviac sa mi páči jej prístup... aj k deťom... som tam ešte nevidela uplakané či vystresované dieťa ;) u nej mi vobec nevadí, že niečo platím, lebo viem, začo platím...
treba si uvedomiť že "zdravie" je jedným z najvačším biznisov tohto sveta...a ked si clovek pozrie situácie v iných krajinách, naozaj, stále sme natom dosť dobre...;)
@lillah suhlasim, ale nie celkom. v UK mozno nie je na dobrej urovni zdravotnictvo, ale ostatne sluzby su na velmi dobrej urovni oproti SK, tak isto sa mozme bavit o financnom ohodnoteni tam a tu.. Preto nie je vhodne porovnavat. Ono je to nielen v poistovniach a lekaroch, ale aj v ludoch, ktorí si nechaju robit so sebou to co si lekari dovoluju a skusaju..
súhlasím s tebou, je to strašné - nám tiež dnes u kožnej povedali, že keďže sme vo VšZP, tak ak budeme potrebovať ísť ku koncu mesiaca, tak si máme radšej zavolať, lebo bývajú vyčerpané limity... a načo potom odvádzam ja aj manžel neviem koľko rokov aké prachy a potom h***o z toho...
ak chces riesenie: promptne vysetrenie, ja navrhujem sa objednat s malym do sukromneho zdravotnickeho zariadenia. bude to stat vela penazi. ja som potrebovala podla mojho nazoru okamzite vysetrenie odbornika pre rocneho syna pretoze zacal neprospievat, dostala som termin o pol roka... to neprichadzalo podla mna do uvahy, vsak pol roka dalsieho neprospievania by mu velmi nepomohlo, najma v 1. roku zivota. tak som isla do medifery za 40 eur za jedno vysetrenie. nechcem sa vyjadrovat o systeme a o tom kolko som ja ako zamestnanec platila a moj manzel stale plati, toto je vsak rychle riesenie ak mas pocit ze dieta surne potrebuje vysetrenie. nehovorim ale, ze by sa malo nieco robit s celym systemom, to ale teraz nie je riesenie pre Tvoje dieta a jeho konkretny problem.
@sisaha aj tu je to presne ako pisete.... je to o tom, ci si clovek necha skakat po hlave alebo nie...a vacsina si necha. Ja viem, ze ine sluzby su na vyssej urovni, ale bola rec o zdravotnictve a problemoch s tym spojenymi. To, ze ohodnotenie je tu vyssie tiez uznavam, no na druhej strane naklady na zivot su neporovnatelne vyssie ako tie na Slovensku. To je zase ale uplne ina tema 😉
@zuzana_m s politkou je to asi vsade podobne.... naslubuju hory doly...ako bude dobre a potom na se...u na hlavy 😠
Ja nechapem ani to že čo poistovne preplacaju a čo nie. Ja idem k zubarke a zaplatim 7 euro a ide mamina tiež jej urobi kaz a zpalati 40 euro a za odstranenie zubneho kamena 20 e. Ja som za kamen nič neplatila. Obidve mame VZP a obe mame prehliadku iba inych zubarov.

@doty1 mas doklad o tom, ze si si to hradila? ak ano, daj si urobit vypis z poistovne a ak je tam ten vykon plne uhradeny, ziadaj vratit peniaze od lekara.