Prosím a radu na dobrý finančný rozpočet
Mile mamicky som tu nova a modry konik sa zda byt mojou poslednou utechou a dufam, ze aj pomocou, aby som vyriesila nas erodinny problem. Jedna sa samozrejme o financie a rodinny rozpocet. Mozete mi napisat prosim z kolkych penazi hospodarite na mesiac, co je ta suma, ktora vam zostane po odratani povinnych mesacnych vydavkoch - uver, byt,elektrina, telefony..... Co vam zostane na jedlo, oblecenie, lieky a ine vydavky???
S manzelom sme sa nikdy nehadali a dnes je to podobne, jedina tema na ktoru sa dokazeme pochytit, ale to velmi, su peniaze, vzdy peniaze a nic ine. Neskor sa tu rozpisem aj viac, aby bolo jasne, o co ide, ale som zvedava, ci ja nie som schopna hospodarit s pridelenymi peniazkami alebo je to fakt malo co zostane na ucte. Som zufala a neviem si rady, nie vzdy to bolo tak, no manzel sa po case zmenil a teraz odklada kazdy halier, na ucte nechava len sumu, ktora podla neho staci. No pre 4 clennu rodinu podla mna nestaci. Pracujeme obaja - ja na zivnost, male podnikanie, ktore ma len tak tak uzivi, prosim nepredstavujte si pred ocami podnikatela, ale len malu zivnost, naozaj ako by som pracovala niekde na 8 hodin,nic viac, ale vybrala som si tuto moznost prace doma, aby som v pripade potreby bola poruke ak ma deti potrebuju, alebo su chore. Tak nemusim riesit OCR ani nic ine, pracujem doma a ked je treba deti nechat doma, tak som tu.
Viem ze su rodiny, hlavne kde sa pobera materska, ze je tych financii malo, ale mne pride, ze v obchode sledujem kazdy jogurt kolko stoji, co je v akcii, a pri pokladni ak mi vyskoci suma 30€, obleje ma studeny pot, a mam vycitky svedomia lebo viem, ze je to vela a to som maso este ani nekupilea len nieco na ranajky desiatu, pripadne ryzu a cestoviny. Neviem ako to mamicky robia z materskej, ale mne nevychadza ani na oblecenie pre deti, vela kupujem na MMB pouzite veci, ale pekne, nezalezi mi na znacke vobec, len aby bolo oblecenie pekne a funkcne a nejak aj kvalitne, ale vobec si nezakladam na znackach, aby nedoslo k omylu. Ja sama znackove oblecenie nemam, nie to este deti. Pre seba si oblecko kupujem z penazi co mi zvysi z podnikania mimo tych, ktore vkladam na spolocny ucet, nie je to vela, naozaj len malo, lebo vzdy potrebujem investovat do noveho materialu, takze nic moc.
Ako sa da nakupit v hypermarkete pod 30€, ked robite povedzme tyzdenny nakup? Fakt mi pride, ze ked kupim za igelitku veci, uz platim tych 30€. Ked mi niekto hovori ze plati 60 aj viac € za nakup, tak len kukam, lebo ja si to dovolit nemozem. Na druhej strane zasa neuveritelne sa cudujem tym, ktory hlasia nejaku nizku sumu na rozpocet a vyziju. Ako to je teda?
My by sme s peniazkami problem nemali, ale manzel do spolocnej kasy prispieva len sumou, ktoru on uzna za vhodne, ze to celej rodine na mesiac staci a neviem mu dohovorit, ze je to malo. Pomozete mi dopracovat sa prosim k riesniu ako na to, pripadne by som rada zistila, ci ja robim nieco zle, alebo je tu fakt problem! Dakujem vam vsetkym vopred za pomoc. 🙂
ak nechces cely tyzden jest len sosovicovu polievku s parkom, tak tych 30 eur je skutocne malo... ja si este pamatam par receptov z internatu, kde nam stacili take vecere ako zemiaky s parkom a mliekom, rozne polievky, ryza so zeleninou... atd ale priatel, teraz uz manzel mal kvoli tomu problemy s cholesterolom, so zaludkom, pecenou ... takze naozaj neodporucam, pretoze kvoli tomu sa potom liecit a nezarabat vobec nic, znicit si zdravie, dlhodobo sa zotavovat, nehovoriac o vyzive pre dieta, nema zmysel ... my sme si vtedy nemohli dovolit ani ovocie... ale to sa skutocne neoplati ... tymto by si podla mna mohla u manzela argumentovat...
@fandan nenapisala si kolko zarabas ani tvoj manzel a neviem kolko mas deti, iba si pisala o tyzdennom nakupe....
ja len vskratke: ja mam len RP(200€), manzel cca 600-700€, takze dokopy 850€. mame rocneho syna, momentalne prerabame byt, platime dva najmy, tj. dokopy vsetky vydavky(350€) a ostatne peniaze su NAVYSE!
aj keby sme robili 60€ nakupy kazdy tyzden - co teda vobec nerobime, tak stale nam OSTAVA vyse 250€
@sladkasue a toto ale nechapem, dva najmy, prerabka bytu,rocne dieta a vydavky len 350 € mesacne? Vratane stravy?
@gabika7706 nie 🙂 bez stravy. to su tie povinne vsetky vydavky - najone(oba najmy), elektrina, plyn, sporenia, telefony. ostatne plati manzel - nakupy, ine vydavky na oblecenie, restauracia, cigarety, benzin, zubar, lieky a pod. - to su pohyblive vydavky...
samozrejme - prerabame z nasetrenych penazi
vsetci tu lamentujete nad nakupom(vydavkami) - a pritom nikto nemapise prijmi! ak mate niekto skutocny problem z rospoctom, napiste, rada poradim... my nie sme milionari - myslim, ze sme normalna priemerna slov. rodinka 🙂
PS: na rozpocet treba vediet aj prijem!!!!
@maminuska
...mala som na mysli veľký nákup takých potravín ako je cukor, olej, ryža, maslo, čaj, prach na pranie, toaletný a pod.
...jasné, že sladkosti by ani u nás nevydržali... 😀
...ak zbadám niečo v akcii za výhodnú cenu, kúpim toho viac - aj teraz mám v špajzi asi 15 kg cukru a 5 kg múky...
...a v týždni kupujem jogurty, salámu, ovocie a pod.
@irriss
...kúpila som si 10 kg cukru a sestra mi v ten deň doniesla ďalších 10 kg, lebo videla, že je akcia... 😀
...samozrejme, že všetko sa takto nakupovať nedá - napr. moja mladá miluje tvaroh, ale ten jej takto nekupujem...
...nenakupujem tak stále, ale ked je dobrá akcia, tak aspoň občas sa takto dá ušetriť...
@ywana
hm...to prave nejde delat, kdyz das minimum..to musis rict mm trosku vetsi potrebnou castku 😉 , tak abys nesla do minusu,ale sla za Jeziska,, 😉
Samozrejme vetsi castku myslim tim, ze nebudu uz predem pocitat s akcema.(napr)..ne, ze budu rikat 2x tolik.. 🙂 dam limit normalnosti 🤐
@sladkasue jaj tak, bez stravy a ostatne plati manzel - toto mi tam chybalo, tie ostatne "bezne" veci, resp. nesedelo, vdaka za reakciu 🙂 Ja tu nase prijmy verejne pisat nebudem, ale zaujimal by ma teda pri vasom prijme vas tyzdenny nakup potravin, co a za aku sumu, ak to je mozne napisat takto, ak nie, prosim IP-tam mozeme popisat viac. Diky.
@fandan to ze on nemina .. .tak nech si na oblecenie kupuje zo spolocneho.
ty sa mas starat o rodinu - vsetko platit... a on sa nestara z coho to mas? tak vy mate jest suchy chleba- lebo 30€ na tyzden je podla neho moc?
divneee toto 😠 😠 nakopat ho niekam. vies, kebyze celu jeho vyplatu minies len a len na seba a nestaras sa z coho budete zit. - tak by som chapala ze je nasraty.
@fandan ale však predsa varíš aj v sobotu alebo v nedelu to ako neje doma? . Ja tu nechcem nejako zhadzovat tvojho muža , nepoznám ho ale už len to ako sa k tebe správa u mna vyvoláva nie práve dobré pocity.
Ak sa pôjde niekde inde najest to ako do reštiky ho to vyjde omnoho drahšie, ja by som ho neriešila , na nech ide, ked odíde si navar pre seba a deti a je.
Pokiaľ nebudeš tvrdá a trpezlivo nebudeš trvat na svojom tak sa nepresadíš, to čo tvoj muž robí je a budem sa opakovat ekonomické týranie.
Môj manžel prišiel včera domov, som sa ho opýtala dnes ráno len tak mimochodom či si myslí že by sme vyžili ako štvorčlenná rodina z 30 EUR, tak zostal zarazený že čo sa ho to vypytujem 😀, : " Si sa zbláznila ? To nedáme 😉. Vieš koľko stojí mäso , mlieko a jogurty ? 😀.
Aby som vysvetlila našu situáciu , tvrdo šetríme na dom , ale zas odtiaľ potiaľ.
@gabika7706 nerobi mi problem hovorit otvorene o eurach 😎
tyzdenny nakup potravin? no, je to rozne... byvame pri vset;kych marketoch: lidl, kaufland, tesco, billa - ale najviac nakupujeme v kauflande a 1x do mesiaca vybehneme aj do tesca - pre veci, ktore v kauf. nemaju🙂
ak idem do obchodu ja s malym - asi 3x tyzdenne nechame tam v priemere 8€, teda len na ranajky, olovrant, desiatu -co kupujem jogurty, ovocie, zeleninu a pod. pre drobca stoji cca 25€. a inak my robime asi velky nakup malokedy - asi len v tom tescu(1x cca 40-50€) a inak kupujeme kazdy den daco...
na potraviny miname nehorazne vela, vela ludi - blizkych i cudzich sa nam cuduje, ale... zdravie je mi prednejsie... velakrat vybehneme na miestny trh - kde je zeleninka a ovocie o cosi drahsie, ale je to domace🙂
az to mam zhrnut - celkove vydavky za mesiac na potraviny: 50+4x25+5x20(ostatne vydavky) = 250€ asi tak to vychadza u nas...
@sladkasue A kde kupujes maso (a veci na obed a veceru teda) ? V tom Tesku?
@fandan nenakupuj vsetko co potrebujes len v jendom obchode, ale sleduj si letaky a podla toho nakupuj...sice sa viac nabehas, ale usetris dost podstatnu sumu...ale takto sa da setrit, len ked mate u vas viac velkych obchodov...
na tyzden dopredu si naplanuj, co budes varit a podla toho nakup...nakupuj so zoznamom
pecivo v akcii kupuj do mraznicky, takisto aj maso, maslo
ked je nieco v dobrej akcii nakup si toho aj viac, ked vies, ze to budes pouzivat, ale zas nie zbytocne vela
@fandan stale som nepochopila kolko ti manzel vydeli penazi na mesiac a kolko vas teda je na tu sumu - ked mu z toho este oblecenie kupujes??
30€x4tyzdne? alebo?
mna len jedna blba navsteva v obchode stoji cca 20€ a nic poriadne nekupim - chleba, natierka, nejake ovocie, salama, smotana...a koniec 😅 na velke tyzdenne nakupy chodi manzel...
tak si neviem predstavit co varis z tych 30€ na tyzden
my byvame so svokrovcami a platime im na hlavu 100eur sme 4 . Vcetne elektriky vody aj stravy. +chodime ako rodina raz tyzdenne na vacsie nakupy ako plienky p. prost. oblecenie drogeria miname cca 30 eur . Ale ak je napr akcia na plienky alebo cokolvek ine platime cez 100 eur.
@janka208
@sladkasue my sme styria a teda mame este vacsie vydavky na stravu, preto sa pytam kde nakupujute a co za tak malo penazi, lebo zo dna na den sme v situacii, ked sa musime nejako uskromnit, ale ako ratam tak ratam... 🤐 a to sme mali maso v tomto tyzdni len raz a zajtra ryba (co u nas teda nebyvalo, ze maso len raz)
@janka79 pecivo z/do mraznicky som nikdy nejedla, to potom pred jedenim do mikrovlnky, ci do truby, ci ako? Mozno blba otazka, vopred sa ospravedlnujem, ale fakt to nepoznam.
@gabika7706 pečivo vyberieš skôr a je naozaj ako práve kúpene 🙂
@trnka77 tak to musime vyskusat, vdaka za tip 🙂
@gabika7706 u nas doma jem chleba/pecivo napr. len ja, manzel minimalne a dcera tomu moc neda, takze nechce sa mi kazdy den pre 3 rozky chodit. preto kupim nakrajany chlieba, alebo pecivo, vecer si vyberiem par krajcov a do rana rozmrznu. alebo ked zabudnem, tak do toustovaca a tam rozmrazim a hned aj otoustujem (neotoustovany nejem 😀 ) 😉

@zajo79 on na seba nemina naozaj nic len na benzin, ale to neplati zo spolocneho, lebo on minie vela na aute, takze oblecenie mu kupujem ja mozno dvakrat do roka ked ideme spolu, vacsinou mu domov nieco donesiem a oblecie si, nevybera, zo spolocneho samozrejme.
A bohuzial s varenim ho nechytim, on povedal, ze on si kupi, nema problem, cha! smiesne, ja viem, ale naozaj niekedy padnu aj taketo vyroky 😖