Prosím a radu na dobrý finančný rozpočet
Mile mamicky som tu nova a modry konik sa zda byt mojou poslednou utechou a dufam, ze aj pomocou, aby som vyriesila nas erodinny problem. Jedna sa samozrejme o financie a rodinny rozpocet. Mozete mi napisat prosim z kolkych penazi hospodarite na mesiac, co je ta suma, ktora vam zostane po odratani povinnych mesacnych vydavkoch - uver, byt,elektrina, telefony..... Co vam zostane na jedlo, oblecenie, lieky a ine vydavky???
S manzelom sme sa nikdy nehadali a dnes je to podobne, jedina tema na ktoru sa dokazeme pochytit, ale to velmi, su peniaze, vzdy peniaze a nic ine. Neskor sa tu rozpisem aj viac, aby bolo jasne, o co ide, ale som zvedava, ci ja nie som schopna hospodarit s pridelenymi peniazkami alebo je to fakt malo co zostane na ucte. Som zufala a neviem si rady, nie vzdy to bolo tak, no manzel sa po case zmenil a teraz odklada kazdy halier, na ucte nechava len sumu, ktora podla neho staci. No pre 4 clennu rodinu podla mna nestaci. Pracujeme obaja - ja na zivnost, male podnikanie, ktore ma len tak tak uzivi, prosim nepredstavujte si pred ocami podnikatela, ale len malu zivnost, naozaj ako by som pracovala niekde na 8 hodin,nic viac, ale vybrala som si tuto moznost prace doma, aby som v pripade potreby bola poruke ak ma deti potrebuju, alebo su chore. Tak nemusim riesit OCR ani nic ine, pracujem doma a ked je treba deti nechat doma, tak som tu.
Viem ze su rodiny, hlavne kde sa pobera materska, ze je tych financii malo, ale mne pride, ze v obchode sledujem kazdy jogurt kolko stoji, co je v akcii, a pri pokladni ak mi vyskoci suma 30€, obleje ma studeny pot, a mam vycitky svedomia lebo viem, ze je to vela a to som maso este ani nekupilea len nieco na ranajky desiatu, pripadne ryzu a cestoviny. Neviem ako to mamicky robia z materskej, ale mne nevychadza ani na oblecenie pre deti, vela kupujem na MMB pouzite veci, ale pekne, nezalezi mi na znacke vobec, len aby bolo oblecenie pekne a funkcne a nejak aj kvalitne, ale vobec si nezakladam na znackach, aby nedoslo k omylu. Ja sama znackove oblecenie nemam, nie to este deti. Pre seba si oblecko kupujem z penazi co mi zvysi z podnikania mimo tych, ktore vkladam na spolocny ucet, nie je to vela, naozaj len malo, lebo vzdy potrebujem investovat do noveho materialu, takze nic moc.
Ako sa da nakupit v hypermarkete pod 30€, ked robite povedzme tyzdenny nakup? Fakt mi pride, ze ked kupim za igelitku veci, uz platim tych 30€. Ked mi niekto hovori ze plati 60 aj viac € za nakup, tak len kukam, lebo ja si to dovolit nemozem. Na druhej strane zasa neuveritelne sa cudujem tym, ktory hlasia nejaku nizku sumu na rozpocet a vyziju. Ako to je teda?
My by sme s peniazkami problem nemali, ale manzel do spolocnej kasy prispieva len sumou, ktoru on uzna za vhodne, ze to celej rodine na mesiac staci a neviem mu dohovorit, ze je to malo. Pomozete mi dopracovat sa prosim k riesniu ako na to, pripadne by som rada zistila, ci ja robim nieco zle, alebo je tu fakt problem! Dakujem vam vsetkym vopred za pomoc. 🙂
u nas vari svokra ale napriklad co tak nekupovat a robit doma? chleba sladke kolaciky makovniky orechovniky.a mate to na viac ako jeden den nam plech vydrzi aj tri dni .ja viem je to pracne ale netusite kolko pri tom usetrite alebo kupovat cele kurca naporcovat kosti do polievky prsia na rezne stehna povedzme ugrilovat alebo upiect tak isto sa da setrit s inymi potravinami knedla vyrobena doma zo suchych rozkov trocha vegety vajicko ...receptov je na milu jarmilu len treba hladat ..ak sa neda usetrit nakupovanim lebo vazne ide vsetko zo dna na den hore ...da sa to takto
k zadávatelke a jej mužovi------ kočky niekedy sa nedá aby partner videl čo čo stojí. z duše neznášam vydelovanie a verte mi viem o čom hovorím, poznám ich pár a až moc dôverne, drahý "kvázi živitel" prispel smiešnou sumou mesačne čo nepokrývala ani výdavky za neho a v klude si žil dalej lebo ved to musi stačiť. ale takým ludom sa vraví príživníci a nič s nimi nespravíte. 🙄 ja mam jedno šťastie že môj muž pochádza z rodiny kde svokra drží kasu až na tolko že svokra mi je niekedy aj luto 😀 čiže mm necháva peniaze na mna a na nakupy chodime spolu, dokonca ked som si nie istá tak sa spýtam jeho či sa čo to oplatí 😉
my sa našťastie kvôli peniazom nehádame len niekedy nechapeme prečo nevieme šetriť a pritom vieme že by sa ešte dalo trochu sa obmedziť. a nie sme na tom tak ako vy ostatné-že tyzden pred výplatou čakáte... my čakáme na dalsiu dva dni po vyplate 😀 😀 😀 lebo si všetko poplatíme, spravime mega extra velky nakup, kupime darčeky tomu kto ma v ten mesiac sviatok,odložíme na benzín a konec. výplata minutá za tri dni a už len čakáme.😀
@kornelia ja som si zvykla velmi rýchlo variť malo. niekedy som si dala radsej menej ja alebo vobec (dost casto ani nechutí) a na druhý krát som sa poučila. a viem o čom hovoríš. ked som varievala kedysi pre celu rodinu tak to bolo niekedy aj 9ludi a niekedy aj pre viac lebo sme nevedeli ci nepride ten alebo onen brat s rodinou a bolo to bezne. zrazu zistujem ze nam stačí "kôpka" mäska a najeme sa my dvaja, malá nám tiež pomôže a ešte ostane manželovi na večeru alebo aj do roboty na druhý den 😉
@jasminet pri pečive som si dlho zvykala že ho proste nemá kto jesť a v konečnom dôsledku sme ho vyhadzovali. teraz radšej všetko pohádžem do mrazničky a vyberám po kuskoch tiež 🙂
@vejinka toto je presne ten štýl na ktorý ja prechádzam. ked je napr. nejake mäso v akcii, kupim viac a uz do mrazaku davam tak ako ho mienim robiť (na kocky na šťave, na platky na rezne na prírodno, vcelku ako pečené) a zistujem že sa potom ani nemusim stresovať čo variť, kolko kupit, či to vydá a pod. a kura tak isto. kosti polievka, prsia rezne a zvyšok do trúby mnam pečené 😉
zo stareho chleba..tak trojdnoveho sa da kuzlit...povedzme sladke alebo slane dobroty perky alebo len tak nakrajat na kocky ususit a povedzme do polievky kde date len cesnak sibnut par kuskou sucheho chlebika a mate fajnu polievku da sa to aj mixnut a bude kremova...fakt je vela moznosti ako z "nicoho navarit" len treba mat vzdy doma..par drobnosti ..ako bujon cestoviny syr a nejake koreniny mozno by nebolo od veci zalozit temu kde by sa taketo "lacne" jedla pisali a radili baby co dobreho za kolko penazi.. 😉
@janka208 @jasminet my kupujeme pecivo fakt len tolko, co zjeme (nikdy som si ale nevsimala nejake letaky, ze akcia na pecivo a pod), chlieb si pecieme doma, prip. keby hrozilo tomu kupovanemu, ze ho mam vyhodit, tak robime vo vajicku alebo opeciem na kocky do polievky a pod...chlieb sa u nas nevyhadzuje.
@vejinka robievam obcas buchty, chlieb pecieme casto vlastny, makovniky a spol nekupujeme a nejeme ale na chlieb a pecivo vela neminame, u nas ide vela na zeleninu, ovocie, kyslomliecne vyrobky pre deti a maso, zvacsa hovadzie, obcas bravcove, vynimocne kuracie - prosim toto nekomentovat, mame svoje dovody, kvoli ktorym jeme kuracie maso len obcas, manzel vobec.
Asi teda zacnem listovat letaky a viac si vsimat, kde je aka akcia, toto som doteraz nerobila.
Ozaj a tema lacne jedla tu uz na mk je 🙂
@gabika7706 my zasa len kuracie a bravcove hovadzina sa velmi dlho robi na to cas nieje je to tvrde maso a osobne nam nechuti
@vejinka to je sice mimo temu, ale mlade hovadzie maso sa dlho nerobi a nie je ani tvrde, my ho mame velmi radi.
@gabika7706 u nás sa tiež kuracina neje veľmi často a to z dôvodu , že ja sama mám jednu z vysokých škôl poľnoshospodársku a teda mám znalosti z ich chovu.
Či chcete alebo nie,v súčasnej dobe najbio ( samozrejme nie je to v pravom slova ) mäso z veľkochovu je práve hovädzie.
AHOJ zalezi ci on tie peniaze chce usetrit pre rodinu ak ano podla mna niekedy vynechaj teple jedlo sprav chleby s nejakou pomazankou na veceru, pekne mu hovor ci by on nenakupil a usetrit sa da nasledovne, kupis mech zemiakov ked su lacne a varis lacne jedla, lokse, zemiakove placky, zemiakovu omacku, rizoto, tak ako volakedy nase mamy a babky, urobis si sirup, vypestujes nieco, upecies babovku, kupis za prepravku jablk tie davas na desiatu su zdrave, a potom kapustu, varis kapustovu polievku a tak no na strave sa da dost usetrit, potom kasu ale je fakt ze muzi ked nevaria nechapu ake je to drahe
mi chodime nakupovat vzdy spolu 🙂 a teda tiez pod 30€ nejdeme tiez kupujem na bazarikoch no ak je akcia aj nove drogeriu v dm balea je lacna a som s nou spokojna no ja by som mu odkladala vsetky bločky a nech sa pozrie co si kupila alebo nech chodi nakupovat on a basta.
@lila77 a este tiez som prehodnotila a mam pocit ze potraviny su stale drahsie a drahsie ale napriklad ked ti ostane aj jedna alebo dve porcie jedla nevyhadzovat ale zamrazit a hocikedy spotrebovat, tomu nic nie je a potom napriklad namiesto milacikov mlieko alebo kakao a kasa alebo puding pre deti dobre su huste omacky zemiakova s vajcom na tvrdo, sosovicova, fazulova, cicerova s vajcom alebo fasirkou a su zdrave
veru volakedy sa jedli len zemiaky kapusta a mlieko a zilo sa 😉
no volakedy sa zdrazovalo o 0,20haliera a lenze odkedy zaviedli euro sa zdrazuje o 20-30centou a to je uz 6-9 korun a to je teda citit. cert nam ho bol dlzny pokial boli koruny stale sme mali aj navyse odkedy je euro stale je to len tak tak.
@vejinka to nakupim navarim a venujem sa rodine...
k teme ...nakupujem akciove veci v obchodoch, ale fakt radsej stravim potom ostatok dna s rodinkou ako zatvorena v kuchyni a citit sa ako sluha🙂)mam v plane kupit pekarnicku, to sa zasa usetri nieco...a varené večere su lacnejsie ako kupovat sunky a salamy, ak teda nerobite kazdy vecer svieckovu🙂))ale tiez sme z tych, co cakame na vypltu
@aduskatt všetko je o prioritách , ja chodím niekedy aj po šiestej , malu mám v závese za sebou a veru pečiem . Ale ja som si na cesto kupila pekárničku, tak kysnuté švacnem tam a čakám kým sa urobí . Hodit potom cesto na plech , dat tam nejaké ovocie alebo posýpku je už len otázka chvilky.
Chleba v pekárni pečiem tiež. Makové veci robím cez víkend a urobím viac a zmrazím. Ja to beriem ako relax, roozmýšľa pri tom nad svojou robotou a klientami .
no ja nemám veľkú mrazničku a ani špajzu, takže do zásoby veľmi nenakupujem, ale pečivo tiež zmrazujem a hlavne ten chlieb je naozaj dobré poporcovať, zamraziť a podľa potreby vybrať. lebo kým som tak nerobila, starý chlieb nikto nechcel a skončil v koši nakoľko chleba na vajci sa stále jesť nedá.
ja varím len pre 2 osoby, takže mne sa osvedčilo pri jedlách kde treba viac kupovať surovín alebo nejakú drahšiu surovinu, tak ich varím na 2 dni, lebo na 2 dni toho oveľa viac nepotrebujem ako keby som varila na jeden deň. napríklad tak vždy robím segedín, kyslá kapusta stojí skoro rovnako 500,700 aj 1000 gramová, smotana väčšia tiež nestojí o veľa viac malá a mäsa nepotrebujem dvojnásobok, stačí tak 100-200 gramov viac, knedľa normálnej veľkosti stojí rovnako ako menšia. takže na druhý deň mám to jedlo skoro zadarmo. 🙂

@gabika7706 my sme vždy kúpili chleba a vždy sa polovica vyhodila a tak to išlo zbytočne do peňazí...teraz to robíme inak, kúpime čerstvý chleba....nakrájame ho na štvrtky a zauzlíme do sáčku, vložíme do mrazáku.....keď dojeme chlebík tak večer si vytiahneme štvrťku z mrazáku a dáme do nového suchého sáčku rozmaziť.....ráno k raňajkám je ako keby ho pre nás v noci upiekol...to isté s rožkami, kúpime ich dvadsať a nemusíme sa starať či máme pečito na víkend 🙂 rožok zas s mrázaku dáš do sáčku len na linku a za hodinu je rozmrazený, chlebu to trvá aj 2-3hodiny...naozaj už len zmrazovanie pečiva nám úžasne pomáha v rozpočte a nemáme problém že ostaneme bez pečiva