icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

hettinka
5. sep 2017

@moni73 "Zda sa mi, ze ludia +/- 40 s tym maju dost problem a podhodnocuju sa na rozdiel od absolventov." ... áno, toto je pravda. Ja mam 40 a má dojem, že somsa v škole už pripútala, že už by som ani nevedela robiť niečo iné. Vlastne si chvíľami myslím, že jediné čo viem, je učiť a jazyky. S PC čisto používateľsky problém nemám. Neviem sa do vecí hrnúť "po hlave", nechcem už riskovať a síce viem, v čom som dobrá a čo mi ide, ale neviem, či by to v tých moderných firmách stačilo ... hlavne keď prídu mladí, čo boli polroka vonku a pojedli všetku múdrosť sveta, používajú anglicizmy, ktorým ja ani nerozumiem a ich sebavedomie sa nezmestí do miestnosti

"Ktore ste ma vcera sledovali... v skole som "prehrala". Som z toho dost smutna" ... oto neviem, o čom bolo, som akosi vypadla z kontextu. Niečo nevyšlo?

zuzana76
5. sep 2017

@moni73 presne tak, nastupny plat som a ja mala 5000 sk

dai
5. sep 2017

@moni73 niekde zacat musis... pozri na mna - ja som anglictinu mala len na gymply - a ver mi ze viac ako a1 som nebola, vysku som mala v nemcine a prvych 6 rokiv v praci som hovorila cisto len po nemecky... potom som sa stala manazerom a zrazu chceli od mna amglictinu - ver mi ze som sa citila strasne, meetingy boli pre mna nocna mora - lovila som slovicka a nacuvala s usami ako slon ked moj novy irsky sef nieco hovoril☹ niekolkokrat som si nadavala co som si to spravila... ale ono to pomaly islo - islo to tak ze aktualne som niekde na B2-C1 - necitim sa v anglictine stale tak dobre ako v nemcine ale nemam problem rozumiet londyncanovi ci dublicanovi- dokonca ani v telefone nie... a to co potrebujem v pohode poviem - ci pracovne slebo v osobnom rozhovore - stale chodim na komunikacne kurzy, stahujem si na dlhsie cesty reportaze v anglictine, spravy pozeram na cnn alebo bbc a filmy aj ked so znacnym prekonanim davam bez tituliek - neucim sa z knih, to nestiham - ale teda v tom dennom zivote vypustam dost nemcinu ( ta mi hlavne cez deti funguje ) a zaradujem anglictinu aby som sa zlepsovala - cize ist to ide - urcite nie som ziaden vynimocny talent na jazyky☹
Inak mkja dcera ma 10 - plynule na urovni C1-C2 hovori po nemecky, anglictinu mala rok a v pohode sa dohovori, pozera filmy, rozumie pesnickam... ale tak ja som tomu rada , neidem sa s nou ale porovnavat - ona viditelne ten talent na jazykt ma ( aj v sj pravopise je super 🙂 )a vyrasta v multilingualnom prostredi na rozdiel od mna ...

dai
5. sep 2017

@hettinka ver tomu ze by si to v pohode dala - ja som prijala napr. byvalu docentku starogrectiny - ma cez 50... pani je sice pomalsia ale akonahle sa zauci tak super spolahliva ... mam viac ludi 40 plus a hlavne maminy sa mi osvedcuju ( jasne ale teda ze to su tie nemrncave maminy🙂)

libka1
5. sep 2017

@dai dobre na to ides. Ja nechapem ten trend zamestnavatelov naberat mladych absolventov a mysliet si ze aka super volba. Vacsinou zdrhnu po par mesiacoch, lebo im niekde daju o 100 € viac. Nemaju zavazky, nezivia rodinu, nic ich nenuti k stabilite...

xstelinka
5. sep 2017

@dai co je pre teba nemrncava mamina?

dai
5. sep 2017

@xstelinka take co necitia potrebu stale vytahovat deti ako vyhovorku na milion a jednu vec, vedia si veci zariadit a planovat - vedia ze ked su uzavierky tak vsetci robia aj do polnoci, robime cez slovenske sviatky a vedia si zariadit aby mohli... proste maminy kde okrem castejsieho ho ktori si beru namiesto ocr a sem tam ich pritomnosti s detmi v praci zvysok teamu nevie ze maju deti pri rieseni pracovnych zalezitosti... a hlavne ak citia ze nieco nezvladaju tak ma oslovia a pridu s navrhom riesenia- ako skrateny uvazok ci plan ho aby to negativne neovplyvnovalo team

jajka257
5. sep 2017

@dai a vies mi povedat, co vlastne ludia v tvojom teame potrebuju? Pytam z vlastnych dovodov, aby som vedela, co treba v cv vyzdvihnut, aby som aspon zaujala. Kludne mozes aj ip. Dakujem.

jajka257
5. sep 2017

@dai imac, ocr a pn som nebola 10 rokov...

moni73
5. sep 2017

@hettinka
@zuzana76 ja som to s tym platom neskor pochopila... Na mna nemate! Nastupovala som s 1200 kcs a koncila s 30nasobkom. Haha...
Skoncila era teplicka/skalicka.

Hetinka, jasne, ze to das. Mala som 41, ked som nastupila do prace, o ktorej som vedela velke gulove - doslovne. Zaberak nebol praca, ale praca s ludmi (predtym som bola 19 rokov v kancli). Na moje prekvapenie mi ti ludia verili a v pohode tolerovali neskusenost (zakaznici, skor klienti; nie kolegovia). Po kratkom case si ludia pytali mna. Strasne to zdvihne sebavedomie. Co spravim, ked som dobra😉. Lepsie si po tejto skusenosti uvedomujem svoje silnejsie aj slabsie stranky. Tiez som sa toho bala, po takom case zmenit kolektiv a robit nieco uplne ine. A teraz? Som za tento krok vdacna. Som vahy, strasne tazko sa mi rozhoduje.

Karierny postup v skole. Ved to je asi dost nemozne, pokial chces ucit. Zastupkyna, riaditelka uz nie je ucitelka (alebo teda veeeelmi okrajovo). Clovek si o nieco malo financne prilepsi, ale uz nerobi to, co chce. Radsej prec od skolstva.

dai
5. sep 2017

@jajka257 tak ja mam 2 deti a priznavam ze som ocr 2x mala - ked mal malinky mandle a raz mala vysoke horucky malinka... a 3x vuac ako mesacna pn na zaciatku tehotenstiev🙂 inak vsetky choroby deti ci moje riesim home officom...
Ono to nie je ziadne tajomstvo - ja konkretne potrebujem ludi s plynulou nemcinou a anglictinou ( to je must have, kazdy dalsi jazyk je nice to have😉) a zvysok je hlavne o osobnosti cloveka - cize ludi co sa neboja zmien, skor naopak, su flexibilni a adaptabilni, neboja sa otvorit pusu, vedia argumentovat... konkretne v mojom teame potrebujem ludi s velkym zmyslom pre detail - cize pedantnych a spolahlivych plus aby im logika hlavne v matike nieco hovorila...

moni73
5. sep 2017

@jajka257
a ja som bola pn pocas skusobnej doby! Skoro ma vystrelo, tiez nezvyknem marodit. Ale sarlach! Chapete?!

jajka257
5. sep 2017

@dai mam vystudovanu matematiku a geologiu( prirodovedecka fakulta v kombinacii s fakultou matematiky, fyziky a informatiky, UK BA). Logiku mam, cislam rozumiem, ANJ mi trosku upadla, ale na VS mi sla vyborne, dokonca som ju aj roky ucila. Ked je mala chora, je s dedkom, nechybam, ked to nie je akutne, tento rok mam este 7 dni pre seba k doktorovi a 6 pre malu. No neviem, tu ANJ by som asi oprasila rychlo, len mi chyba konverzacia.Mohlo by oslovit nejakeho potencionalneho zamestnavatela?

dai
5. sep 2017

@moni73 este mozes zalozit vlastnu skolu ci skolku😉 ja som sa s tou myslienkou kratko hrala ale chybal mi vstupny kapital plus ma dost odradili poziadavky hygieny🙂 ale stale tu myslienku v hlave mam😉

jajka257
5. sep 2017

@moni73 no clovek si niekedy nevyberie. Ja som bola PN v 2006, asi 3 tyzdne a ja sprosta som este chodila na jednu hodinu do skoly kvoli deviatakom....

jajka257
5. sep 2017

@dai zabudla som, bola som na rizikovom pred porodom, ale to boli ine dovody, to je na dlhsiu diskusiu....

dai
5. sep 2017

@jajka257 no ako som pisala - to must have su zial poziadavky kde neviem ja pustit☹ pripadne nikto v nasej firme nevie pustit kedze firma medzi sebou komunikuje v anglictine, vsetky treningy , ankety, velke meetingy etc. Su v anglictine a pod. ... cize ak by si isla ku mne tak pohovor by som s tebou robila v anglictine a nemcine☹ ak by to neislo tak by som ta zial nevedela prijat... vo firmach kde som ja zatial robila ten 1 cudzi jazyk je zaklad lebo je tam vela cudzincov a kludne sa ti moze stat ze tvoj sef bude clovek z inej krajiny...
Na mojom oddeleni sme napr. 12ti manazery s cca. 400 ludmi - z toho sme len 3 slovaci, zvysok z roznych kutov sveta☹

winipega
5. sep 2017

@xstelinka A takéto sú reálne tie platy väčšiny Bratislavčanov,resp.ľudí čo tu za prácou dochádzajú.Ja nepopieram,že je tu aj nejaké% ľudí z nadštandardným príjmom ale nech nezerem,je to zhruba 15%?!Možno aj menej...Mamina mi pracuje v odbore,kde je vidieť tie príjmy,takže ťažko ma bude niekto presviedčať o opaku.

jvlo
5. sep 2017

To ako sa rodina ma moc nie je o zarobku, ale o tom kolko stoji byvanie a ako rodina hospodari. Mame kamaratov, maju rovnaky prijem ako my, 200e hypoteku, my 400, oni 2 zdrave deti,my dve deti so specialnou stravou. Nas povazuju za bohatych, oni seba za chudobnych, neustale nariekaju ako im je tazko. My chodime na vylety, predlzene vikendy, oni sedia doma na zadku, je im zatazko prist na navstevu do vedlajsieho mesta, lebo na to nemaju.... su ludia, ktori mozu zarabat aj 10 000e a stale bude malo, lebo aj s takou sumou treba vediet hospodarit

jajka257
5. sep 2017

@dai ved ja chapem, musim zapracovat na anglictine. Ked som pred 8 rokmi robila testy v jazykovke, bola som B2 asi tak. Len teraz nemam s kym realne konverzovat. Doucujem a gramatiku ovladam, ja som aj speakovala, ale mam problem with conversation😢

mircalla
5. sep 2017

@negymama ano suhlas. len za skolku som dvaala 510 eur, teraz 480
ano, da sa zohnat aj za 400 eur ale aj to je dost ked si zoberies ten priererny plat (samozrejme v hrubom) minus vsetky ostatne naklady

dai
5. sep 2017

@jajka257 skus to co robim ja - ako nebavi to, mna to strasne otravuje napr. Citat knihu ktora ma bavi v anglictine - ale nenormalne to zlepsuje slovnu zasobu... a ak budes citat sem tam nahlas tak aj vyslovnost a schopnost vytvarat vety... detto tie filmy a pocuvanie moc pomahaju - ja si stahujem cez audible knihy a pustam vecer pred spanim ( som sa od dcery nsucila🙂)

xstelinka
5. sep 2017

@dai a vsetci mozu mat u vas home office?

dai
5. sep 2017

@xstelinka zalezi od toho co robia a akk robia - je to benefit ktory sa da kazdemu vratane mna zrusit - ja som k tomu musrla pristupit 2x - clovek z domu odvadzal omnoho horsi vykkn, bol nedoaiahnutelny v krizovych situaciach etc. ... ludia si pracu z domu predstavuju ako lazo plazo pohodu - u nas ale makas rovnako ako v praci - to sa ocakava plus za mna - citim sa pod vacsim tlakom byt neustale na mieste doaiahnutrlna a jasne ze robim dlhsie ako keby idem do officu kedze nemam ziadne prestroje plus tlak ten comp vecer vypnut... ak clovek na ho funguje tak 90% nasich pozicii hlavne radovych ho aj umoznuje - vela meetingov je cez telekonferencie s ludmi mimo sr takze pohoda...

jajka257
5. sep 2017

@dai ja mam vybornu vyslovnost, ucili ma len native speakers na gymnazium, na ZS ma ucila zena, co zila 3 roky v Londyne, na VS tiez native speakar. Hovorit sme museli len po anglicky, ja mam momentalne blok, lebo nemam s kym. Ale dakujem za rady, budem realizovat cely rok a potom budem skusat stastie...hadam nebudem mat tremu otvorit usta....
Hadam sa mi potom podari oslovit niekoho......
To je prave ten zlomovy rok, o ktorom hovorim....bud sa stane zazrak alebo odidem zo skolstva.....

dai
5. sep 2017

@jajka257 drzim palce - nech sa rozhodnes akokolvek

hettinka
5. sep 2017

ja som roky v robote skor nechýbala, po tom, čo dcéra mala hrozný školkársky rok sa to utriaslo a v pohode. A minulý rok zrazu otras, ja problémy s krvou (ťažká anémia, celkovo som išla zdravotne dolu vodou), dcéra strojček, problémy so zubami (ako jej strojček posunul zuby, zrazu veľa kazov) a už sa nemôžem chváliť tým, že nečerpám paragrafy... Síce viacdňové PN alebo OČR som nečerpala, ale zdravie a preventívky som si zanedbala a vypomstilo sa.
No a teraz zasa zlá sráva, nedostali sme družinu pre syna, ktorý dochádza do iného mesta, takže budem musieť letieť z práce skôr a vlastne zvažujem, že najlepšie by bolo mať polovičný úväzok, čo už asi nevybavím, keďže rozvrh je hotový a zmeny sa už teraz urobia ťažko. Učitelstvo ma nielen baví, ale aj pracovný čas momentálne vyhovuje... ešte tak rok-dva a bude pohodička, deti sebestačné.
S manželom rátať nemôžem, že bude behať po syna a po krúžkoch je síce každý deň doma, ale má dosť veľa toho a keďže zarába viac ako ja, jeho plat je dôležitejší.

Ja mam zasa super AJ aj NJ, nemecky hovorím od detstva a následne som oba jazyky vyštudovala, vedela som aj odborný jazyk, kým som prekladala, ale nie je problém sa zasa o toho dostať. Nemecký alebo anglický film v pohode dám bez titulkov...
Jediné, čomu naozaj nerozumiem, sú právnické a ekonomické texty, ako zmluvy, faktúry ... to je nočná mora. Ale návod na obsluhu kotla preložím lavou zadnou, alebo druhy betónu ovládam dodnes 😀

moni73
5. sep 2017

@jajka257 a ja s mojou a1 anglinou v pohode "kecam". Svagor cudzinec. Sranda je, ze jeho temy beton, mobilne siete a tak pochopim az niekedy po 10-15 min (ze o com vlastne) a on dokaze aj hodinu a viac. Pusa mi trpne od sileneho usmevu, akoze understant, ale teda nic moc. Pikoska, ktoru ale nezabudnem asi nikdy. Idem varit kavu, tak sa spytam aj jeho, ved to dam. A namiesto, aby som sa spytala coffee? som isla poskladat vetu. A tak sa spytam: Do you want coffe? Yes. A taka som bola so sebou spokojna😀, ze mi nestacilo a spytam sa aj dalej. Ma rad silnu kavu. Silny to viem.... a vypadlo zo mna: strange?😃

jajka257
5. sep 2017

@dai ja som rozhodnuta. Bude to tazky rok, lebo si chcem spravit rigorozku na matfyze, akurat riesit terminy a prihlasku, ze kedy , ako a kolko to bude trvat. Toto bude asi najtazsie, este neviem, ci mi to riaditel podpise....Idem do anglictiny a verim, ze na konci bude nieco zaujimave. Mozem ta potom oslovit a poprosit, ci mi neporadis co zvyraznit v cv?

xstelinka
5. sep 2017

@dai tak to je super, mne by to pomohlo pocas ocr alebo prazdnin