Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
a inak v suvislosti s tou nikdy nekonciacou debatou o rovnosti sanci, o spravodlivosti odmenovania... podla mna startovacia linia nie je nikdy rovnaka ani na zaciatku ani neskor v zivote. tuto "nespravodlivost" ci osud vsak mozeme zcasti vyvazit. Ako v tej starej bajke o talentoch z Biblie, /mmch pojem "talent" v minulosti bola merna jednotka pre vahu zlata, ale to len na okraj../
A proste kazdy z nas dostane nejaky pocet "talentov" iq, rodinne zazemie, financne zabezpecenie, zdravie, silu, povahove vlastnosti... a potom ako ide zivot sa to meni... niekto zdesatnasobi maly talent, niekto svoj talen zdvojnasobi, niekto velky talent premarni a "zakope do zeme"...
takto uz chodi v zivote.
@ostorha urcite je vela prave o tych vlastnostiach co si napisala... a tym padom strasne vela o vychove. Malokto je ako som tu uz spominala moj starsi brat - vodcovsky typ od mala, prirodzena autorita etc. ... ja ked sa pozriem na seba tak u mna to bolo dlho o tom ze kazdy cakal tie same jednotky od mna, ze vsetko budem vediet a vsade budem viditelna a najlepsia... a ja som tie ocakavania ako dobra dcera naplnala... nebolo mi to prirodzene, casto som si sama vytvarala tlak. Len ono to nejak funguje tak ze ked si nieco 1000x povies ci to 1000x budes pocut - tak tomu pomaly uveris a stanes sa tym clovekom. Preto ked ma popisuju znamy tak ma popisu ako sutaziveho extroverta - a to moja najvacsia zaluba je byt sama a citat si knihy🙂 na verejnosti a hlavne v praci idem ale do toho nauceneho modelu a nerobi mi to uz problem...
Moja dcera je napr. Silny extrovert, velmi oblubena - co ale ja vidim - je velmi netrpezliva, vsetko chce hned bez usilia - a zial vdaka svojej povahe mimo domova aj vsetko rychlo dostava - preto velka cast mojej a muzovej vychovy sa koncentruje prave na tu malu zmenu - naucit ju vytrvalosti, trpezlivosti a snahe - a uprimne - je to fakt tazke - u nas to zacalo vyberom kruzkov, prisposobujeme aj rodinne aktivity, ma povinnosti ktore musi splnit pred zabavou etc. ... uvidim ci to bude fungovat ale mam pocit ze toto je jediny sposob ako mozes ako rodic pomaly dieta pripravit na realitu dnesneho sveta - potom ale uz vela zalezi od dietata - ci to pochopi, ci dokaze zosobnit co mu hovorime etc. ... to uz zial asi neovplyvnim. Vnimam to tak, ze my sme ta startovacia ciara, co ona ale nasledne so svojim zivotom spravi je ale uz len na nej...
@dai mam presne takeho 8,5 rocneho syna, sikovny bystry, ukecany extrovert, v mnohom aj talentovany, ale vsetko hrr, brr bez namahy, povinnosti odbit a hura zabava a vyplach hlavy, hlavne nech sa mozok nenamaha... ale ktovie, on je aj tvorivy a vymyselnik...mozno to zuroci a vymysli nieco aby mal a neudrel sa namahou...
@dai To ako si popisala svoju dceru vela v nej vidim z tej mojej je extremne vnimava a citliva denne ju rozplace vela veci vie sa velmi vcitovat do inych ludi takze trpi s nimi,kreativna,pohybovo a umelecky nadana ale taktiez je velmi tazke u nej dosiahnut trpezlivost, je az neuveritelne nekonvenca na to ze je to tak maly cloviecik. snazim o to aby bola dosledna a disciplinovana,ale az cas ukaze co sa na nu z vychovy nalepilo,nieco urcite ano ale ta jej prirodzenost je prave to co jej moze v buducnosti robit problemy v dosahovani jej snov i ked ja som ta posledna co jej budem moct nieco vycitat,lebo ja sama tieto vlastnosti postradam.Ono ten talent je len prepoklad a dar od boha,ale pokial clovek nema v sebe dravost,sutazivost tak to ostane velakrat len na urovni hobby.Introverti to maju v materialistickom svete tahsie,,tvoja dcera musi vyvijat nepomerne vacsie usilie ako jej extrovertne zalozene rovesnicky ona ich svet chape ,ale ony uz tahsie pochopia ten jej.,pricom nechcem povedat ze extroverti nie su dostatocne cilivi ludia,ale castokrat im je svet introverta cudzi.
@ostorha hej... ale my sme si uz v nejakej teme pisali... moja je taky divny narocny extrovert☹ s tou citlivostou co si pisala a vyraznou empatiou... to ma aj ona - dlho videla ako dieta duchov napr.🙂 ja som s nou bola aj u psychologicky kvoli vyraznym prechodom medzi pozitivnou a negativnou naladou, ona je doma taky ten - rozviazala sa ti snurka na topanke? Podme sa o tom porozpravat - typ🙂 a teraz mi ide do puberty tak este tazsie vsetko... k tomu komercne pekna - ja sa prave preto bojim aby nesklzla do tej polohy bratislavskej pipky co vsetko ma a nic nemusi:-/ mozno ta citlivost jej v tom zabrani ale to tiez musi dostat pod kontrolu nejak ( to sa ale pomalicky zlepsuje ).
@dai Tak s tou vyhranenostou extrovert - introvert je to tazke kazdy ma v sebe aj ,aj ale to co prevazuje to ho zaradi bud do in alebo do ex.Ja sa javim navonok ako extrovert ale to je iba zdanie.Myslim,ze ta jej empatia a citlivost je to co z nej neurobi Bratislavsku pipku u mna to fungovalo dokonale,boli to prave tieto vlastnosti co mi branili brat si od zivota bez namahy co chcem a nic na oplatku nedavat spat.Tiez sa ma pytaju ludia preco nedam dceru na detsky modeling ,ja sa o nu bojim ked vidim ako na nu uz teraz pozeraju chalpci ale aj starsi muzi az mi to zavana pedofíliou ale mozno som len paranoidna z toho strachu o nu.Ale zda sa mi vyspelejsia aj telesne aj rozumovo ako som bola ja v jej veku.
@matote tazko povedat,zavisi od narokov..ale na stravu urcite cca 400€
@mircalla no neviem..idem asi dat vypoved..a hladat a kym nedostanem tych 1500 €, tak ani nenastupim do prace..
.. A poviem aj muzovi,ktoremu v jeho firme upravovali plat,ze to ma zle...aj segre,ktora je na platovom strope,ktory sa nezvysil od 2009,kedy som ho dosiahla ja v pre mna uz byvalej robote a jej stale aktualnej..a teda.. Do 1500 to ma pomerne daleko..
@siska53 Tiež ma ten príspevok prekvapil.Neviem v akej Bratislave tí ľudia žijú lebo v tej čo som ja a väčšia časť rodiny a známych sú platy reálne niekde okolo 800-1000€brutto...A nebavím sa o upratovačkach alebo robotníkoch.Tam je to podstatne menej.Verím,že ľudia zarábajú aj ten "priemer"aj nadpriemer ale rozhodne nieje tým štandardom v BA plat 1500€...
@siska53
@winipega
Ja by som tiez chcela vediet o akej BA sa tu ludia zhovaraju 😉 lebo ja asi tiez zijem v nejakom paralelnom meste zvanom Bratislava.Moj prijem pred MD bol cca 1000€ brutto, ked bol lepsi mesiac(odmeny,odrobeny sviatok alebo vikend a ziadna ocr alebo pn). Jedna sa o pracu v kancelarii pre velku spolocnost s vybornou znalostou cudzieho jazyka.
@moni73 vysvetlím ten plat ... pracujem 15 rokov v školstve, môj nástupný plat bol 6000 korún (v čistom) - čo je dnes 200€. Mala som maličké dieťa, tak som vzala polovičný úväzok a vtedy bolo tak, že bud plat, alebo RP, takže som mala len ten plat.
Postupne som si našla prácu na inej škole, pár rokov pracovala na čiastočnom úväzku + preklady a kurzy, tak to postupne rástlo. No ešte v r. 2007 (pred druhou MD) som zarábala okolo 10.000 korún, teda dnes 330€.
Potom som si zvýšila kvalifikáciu, spravila atestačnú skúšku, kredity, takže dnes s príplatkom za toto + triednictvo sa dostávam na tabuľkových cca. 750€ v čistom ... skoro 4-násobok môjho prvého platu. Osobné príplatky či odmeny nemáme.
Učitelia na odborných školách sú na tom lepšie, majú vyšší normatív na žiaka, ako ZŠ alebo gymnáziá, preto viem o školách (SOU, veľké ZŠ alebo školy, kde je romska menšina), kde ludia s mojím vzdelaním a praxou berú aj 1000€.
Dnes však sledujem veľa mladých ľudí, ktorí by chceli mať hneď na začiatku hned toľko, ako človek s praxou. A čo je úplne nefér, v niektorých súkromných firmách sa to aj deje, že mladým dajú vyšší nástupný plat, ako majú ich kmeňoví 50-roční zamestnanci. Nás v štátnej správe v tomto aspoň "chráni" zákon a platové tabuľky.
@hettinka co sa tyka skolstva, bohuzial, tie platy su velmi neferove. Zodrata ucitelka az v 50tke po takmer 30 rokov praxe ma "normalny" plat, teda nie vysmesny. Mladi ucitelia maju velmi nizke nastupne platy a viem ze aj ti so skusenostami ich nemaju primerane. Pokial muz v rodine dobre zaraba, praca ucitelky moze byt skvela (prazdniny vtedy ked aj deti, dobra pracovna doba) avsak tie platy su vysmech tejto krajiny. Preto velakrat ucitelky nemaju prehlad o tom kolko zarabaju ini pretoze ziju v bublinke 🙂 mam to v rodine takze viem a stale hajim nazor ze ucitel si zasluzi viac a nielen po dlhych rokoch prace ale od zaciatku kariery. Plat ucitela s 20-30 rocnou praxou je rovnaky ako plat absolventa VS v nadnarodnej spolocnosti kde velakrat ziaden vykon nemusi odviest ...
Ja makam id 20tky,ako sim skoncila strednu skolu s jednotkami, diplomami z chemickych olympiad a co z toho,akurat krasne spomienky. Nastupila som do prace za 7500 skk v hrubom, pomedzi to uribila vysku, vodicak a tvrdo drela. Teraz mam 30, manazersky post,nadstandardny plat na vychode. Moj drahy ma ucnovku,robi od 18tich,ale ma dve sikovne ruky,zaraba viac ako ja,ale cestuje za pracou do nemecka,zijeme spolu 10 rokov,mame jedno babo rocne,od kroreho som v siedmich mesiacoch odisla do prace,lebo chcem mu raz pomoct,aby sa mu lahsie zacinalo. To nie je o state, to je o ludoch,tazko treba robit a zatat sa,ak nieco chces dosiahnut a nie spat na vavrinoch a cakat,ze vam kazdy da hned 2000e. Ja to vidim na 23 rocnom bratovi,vsade malo platia podla neho,neviem co by chcel,hned tisicku. Takze asi tolko,mne sa zatial zije fajn a pomaly setrime s drahym,ak by raz fajn nebolo,aby sme nezostsli zaskoceny. Lebo mame drobceka a on potrebuje stabilitu 😉
@xstelinka poto. Treba zmenit firmu... treba si naozaj uvedomit ze v ba je vacsina nadnarodnych firiem - vo vsetkych it firmach ktorych je najmenej 10 a kazda ma cez 1000 zamestnancov je nastupny plat okolo 1000-1200 euro - po 3och rokov clovek ak je trosku sikovny tak tych 1500 euro ma, su tu farmafirmy a auditorske - tam je situacia velmi podobna ako v it firmach - bavime sa uz o 10tisicoch ludoch... ja zas napr. V svojom okoli mam len 1neho cloveka ktory zaraba pod 1000 euro - robi skladnicku - ale teda aj jej plat ak ma odmeny alebo nadcasy ide nad... ti ktori maju plat pod si privyrobia tak ze su opat daleko nad 1000 ( tp su hlavne moji kamarati ucotelia ) - jasne ale ze vsade je zaklad ten jazyk... cize ty ak ho ovladas a teda ak ta praca nie je tvoj sen tak sa cudujem ze tam este si... volne miesta su vo firmach ktore spominam neustale...
@xstelinka ak by si pracovala v it, tak by si vedela,ze tam funguje nieco ako platove triedy - nastupujes do najnizsej, ked sa zaucis ides do vyssej, prevezmes nieco navyse ides opat vyssie - stale pisem o kvazi entry poziciach... tie kde sa vyzaduje nieco specialne uz zacinaju platovo vyssie
BA, bohuzial bez jazyka. Dlho som bola vo verejnej sprave so slusnym platom. Tak dlho, az ma to prestalo bavit. Chvilu oddych doma a nastupila som do sukromnej sfery s platom nizsim, ale praca zaujimava. A teraz drzte palce, chcem to skusit sama. Ak nevyjde, pod 1500 nepojdem. Tato druha praca mi ukazala, co vsetko dokazem a viem sa vcelku obektivne ohodnotit, takze tak. Zda sa mi, ze ludia +/- 40 s tym maju dost problem a podhodnocuju sa na rozdiel od absolventov.
Ktore ste ma vcera sledovali... v skole som "prehrala". Som z toho dost smutna.😔
@xstelinka robila som pre 2 it firmy a jednu auditorsku - vsetky si to dovolit mohli... osobne som nikde nenapisala ze to tak funguje vo vsetkych firmach ale v tych ktore poznam a zamestnavaju cez 60 000 ludi - vacsinu v ba... cize mi nepride divne ze ten priemer je tam kde je kedze ja som pisala o nastupnych poziciach ...
@siska53 ja netusim, kde pracujes, ani v akom meste zijes, takze sa ti budem k tomu velmi tazko vyjadrovat. ale realne je priemerny plat v Bratislave pod 1300 eur (nie priemerny plat v urcitych oblastiach ale celkovy). 1300 euro v dost nakladnom meste za taku vyhru az nepovazujem
@dai ze vraj a1😢 - asi niekedy pred 2 tyzdnami mi to internet povedal. Tak, co by som chcela, k angline som pricuchla len na gympli, aj to len 2,5 roka. Predat by ma nepredali, ale viac uz asi nedam. Teraz som si spravila odbornu sposobilost, este jeden kurz obchodny manazment (nech som viac v obraze, ohladom podnikania) a uvidime. Zatial cesta takato. Angliny je skoda, zda sa mi, ze by mi jazyky aj celkom mohli ist. Ale dcera je b.2.2 v 11tich!
@mircalla tak je to tak, ak je naozaj priemerny plat v ba 1300 eur, tak na vyvazenie tych co zarabaju viac 2000 + trebars, musi tam zit aj dost ludi co zaraba 1000 - , aby vysiel ten priemer.
samozrejme ten kto zije niekde na vychode, ci orave, ci roznavskom okrese, povazuje 1300 eur, ze uff ako ja by som zil z takeho vysokeho platu, ako sa tam maju dobre. Neuvazuju ake su v hl. meste naklady, ze su dost vysoke, ci byvanie na hypo, ci prenajmy bytov, drahsia doprava, drahsie poplatky za skolky, .

@negymama krásne povedané...súhlasím.