icon

Reálny rozpočet mladej rodinky

matote
2. sep 2017

ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?

Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€

Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)

- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...

Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?

jajka257
5. sep 2017

@🙂 to su niekedy take vtipne situacie...ja som pripravovala ziaka na maturitu z ANJ a po dvoch hodinach som skoncila, pustila telku a ze I don't understand. What language is it? Vsetci sa rehotali, ze slovencina a ja ze aha? Ani som si neuvedomila, ze pokracujem v angline🙂

dai
5. sep 2017

@jajka257 jasne - kludne mi potom napis do ip...
@moni73 mne sa toto na zaciatku stavalo pravidelne🙂 ako ja som niekedy taku blbost povedala... a uvedomila az par minut potom🙂 hlavne je ze rozpravas a nebojis sa😉

dai
5. sep 2017

@xstelinka tak aj pre mna je toto hlavny benefit kedze mam deti... inak by som uz robila pre inu firmu s lepsim platom...

jajka257
5. sep 2017

@moni73 ten moj prispevok bol pre teba. Len ty mas vyhodu konverzacie oproti mne.

negymama
5. sep 2017

@jajka257 mi to pripomenulo jednu situaciu, boli sme na dovolenke v Madarsku a nejaka pani sa anglicky skusala dohovorit, ale nik v okoli nevedel po anglicky, tak jej isiel moj muz pomoct, aj vie plynule a madarcina je jeho materinsky jazyk. takze pekne jej vsetko poprekladal z mj do aj... a na konci sa spytal Where are you from? ona ze From Slovakia... a muz po slovensky "takze hovorite po slovensky" a ona YEEES.

jajka257
5. sep 2017

@dai dakujem za ochotu, si zlata, ze si ochotna poradit. Ludia so skusenostami a z praxe su vzdy cenni.

jajka257
5. sep 2017

@negymama presne😀😀😀 tak sa do toho zahlbis, az ostanes v tom. To su situacie na nezaplatenie a vtipne...😀😀😀aj ked moji ziaci sa niekedy nebavili. Ked som este ucila ANJ, tak som hovorila s osmakmi a deviatakmi zasadne po anglicky na hodine. A taka nastartovana som prisla na matematiku a zacala vysvetlovat nove ucivo😀😀😀😀som sa rehotala, ze skoda, ze nemam fotak, boli by to fotky za milion, tie vyvalene oci a zdesene pohlady....😀😀😀nastastie sa vzdy nasiel niekto, kto ma zastavil...

hettinka
5. sep 2017

@jajka257 no vidíš, učila si CLIL a neocenili to 😅

mne sa stáva, že mi vypadávajú slovenské slovíčka, viem to po AJ aj NJ, ale za pána si nespomeniem po slovensky
a na VŠ sa mi zvyklo snívať v nemčine, ale toto ma už našťastie prešlo

jajka257
5. sep 2017

@hettinka deti neocenia😀😀😀ale nevadi😀😀😀uz ma to preslo.
Tie slovicka su super😀😀😀ale to mas ako devizu, ked si povies, ze stacilo skolstva.

negymama
5. sep 2017

@jajka257
taku ucitelku ako si ty, co speakuje s detmi aj mimo hodin aj dostal moj tretiak za triednu, som velmi rada, ona vsetko aj besiedky na vianoce, den matiek robi v anglictine. nase deti su bilingvalne a kym sa na nich prirodzene lepia dalsie jazyky v rannom veku, kazda prilezitost je super.

siska53
5. sep 2017

@hettinka tak ja som nastupovala ako ucitelka ZS za 6090 SK hrubom..po 3m.uprava "az " na 6700 v hrubom..

mircalla
5. sep 2017

Podla mna clovek sa dostane na top level v anglictine a udrzuje ho, len ak to denne pouziva..... Ja to mam doma aj v praci, v podstate slovensky hovorim skoro menej ako anglicky, takze melem uz uplne automaticky uplne vsetko.
inak to v podstate zabudne, ja som takto zabudla dalsie 4 jazyky, akoze dohovorim sa, ale nic moc, uz mi to vyfucalo z hlavy a najma nemam motivaciu, nakolko ich nepotrebujem, maximalne este v rakusku nemcinu

negymama
5. sep 2017

@mircalla tak nastastie ci bohuzial mozog pracuje efektivne a vytlaca nepotrebne znalosti. Mne tak teraz vytlaca anglictinu madarcina, nie ze by som bola v aj nejaky expert, ale aj to malo co som vedela mi vytlaca jazyk ktory mi melie rodina cely den a este aj telku mame skoro vzdy v madarcine.

ja sa ten jazyk cielavedome skoro neucim...a minule som pozerala s muzom film, a skoro v polke mi doslo, ze ono to je v madarcine a ja rozumiem deju...

alebo som pozerala sialenu kombinaciu anglicky dokument s mad. titulkami , najprv som sa snazila porozumiet v anglictine a potom som sa pristihla ze si pomaham mad. titulkami...

moni73
5. sep 2017

Ja toto bohuzial len v cestine... je mi uplne jedno, ci citam slovensku alebo cesku knihu. Raz citam, citam - dobra kniha a zrazu bach! Na nejakej 200 str: to co je tu za cechiyzmus (a teraz slovencinarky radte.asi y, ze?) a potom zistim, ze kniha je v cestine.

moni73
5. sep 2017

Sme mohli vykecavat aj niekde vonku na kave. Ale dnes som povedala, ze uz z domu nevyjdem. Na ivanskej na zeleznici som zastavila ako prva, zacali blikat vystrazne. A zamyslena z tej blbej skoly, ako presiel vlaj, tak aj ja... Az nato, ze vystrazne blikat neprestali a po mne hned vlak z druhej strany... som mala anjela strazneho pri sebe😇

zuzana76
5. sep 2017

@moni73 nie som sice slovencinarka, ale čechizmus, vsetky - izmy su s makkym i

jajka257
5. sep 2017

@mircalla presne ako hovoris. Mne tak uplne odisla nemcina a rustina....proste tma a to som z nemciny maturovala😖ale skusim zachranit aspon tu AJ.

moni73
5. sep 2017

@zuzana76 aj mne to tak ako prve islo a potom som sa zarazila. Minuly tyzden ma napadlo chodec/otec chodci/otcovia. Ta nasa slovencina. A vcera sa pytam susedy slovencinarky a ona, ze nejaky podvzor?-ista si nebola. Som to slovo tusim nikdy nepocula.

moni73
5. sep 2017

@jajka257 rustina aj mne. Je tak podobna, ze ked dam slovencine rusky prizvuk, mam pocit, ze rozpravam rusky. A to som ju mala rada a aj som ju vedela.

zuzana76
5. sep 2017

@moni73 chodec aj otec sa skloňujú podľa vzoru chlap, čo som našla, výnimka je otec, ktorý má v nominative pluralu tvar otcovia, podobne ako ďalšie slová mužského rodu označujúce pribuzensky vzťah, napr synovia , strykovia, atd

momoqui
5. sep 2017

@negymama ano v nadnarodnych sa maka...robila som tam. ale velakrat su pozicie ktore su malo vytazene alebo projekty kde nemas 1-2 sj viac mesiacov co robit a len kukas von oknom alebo citas net 🙂 v skolstve sa viacmenej taketo nestava tam mas stale robotu aspon teda ja mam ten pocit ... ajked je pravda ze flakat sa da asi vsade ked to clovek chce a je spekulant

hettinka
5. sep 2017

@momoqui čo sa týka školstva, je to úplne rovnaké, ako inde, niekto robí, niekto sa vezie. A nemyslím len konkrétne moje pracovisko, ja mám práveže veľmi fajn kolegov, snažíme sa školu nie udržať, ale posunúť vpred.
Od učiteľov sa dnes vyžaduje viac, ako len odučiť si 5-6 hodín denne, aj rodičia, aj vedenie, aj zriaďovateľ. Očakáva sa iniciatíva, kreativita, projektová činnosť, publikačná činnosť, exkurzie, výlety, že sa učitelia budú deťom venovať aj nad rámec svojich povinností. Aj ja to očakávam od učiteľov mojich detí ako rodič. Možno o to viac, že som sama učka a viem, čo všetko sa dnes dá, ak človek chce.

Kedysi som bola oveľa viac ten typ iniciatívneho učiteľa, chodila som s deckami kade-tade, vymýšľala exkurzie tak, aby naozaj niečo videli, zážitkovo sa učili. Písala som projekty, aj škola z toho mala prínos. Robila vyslovene na kolene projektové dni, ešte to aj finančne zatiahla, ked bolo treba kúpiť nejaké odmeny... lenže ked potom vidíš, že sa to absolútne neodráža na výplatnej páske, tak to človeka postupom času akosi prestane baviť. Mna zatial nie úplne, každý rok sa niečo snažím urobiť aj "navyše".

Ale ked vidím, že sú učitelia, ktorí nič navyše neurobia, ale ponaháňali si školenia a kredity (ktoré ale ani nevyužívajú) a napísali nejakú prácu a nakoniec majú vyšší plat ako ja, tak ma to štve ... a poriadne.

winni
5. sep 2017

Pripomenuli ste mi príhodu so strýkom z Ameriky, keď sme ho boli navštíviť s manželom v Michigane, tri týždne spolu, on len anglicky hovoril a ja som všetko manželovi prekladala do slovenčiny a naopak, až jedného krásneho dňa, sedeli sme pri stole, vychutnávali obed a ja chodiaci prekladač pre oboch som chcela strýkovi porozprávať príbeh, rozprávam, vžitá do deju a manžel do mňa štuchá, po chvíli som nevydržala a otočila sa naňho, že čo sa deje a on na mňa, Wayne ti nerozumie, hovoríš naňho po slovensky 😂 a môj zlatý strýko sa celý čas na mňa trpezlivo a krásne usmieval a nič mi nepovedal 😜😌 nechal ma básniť po slovensky 😆

vienala
6. sep 2017

Baby, na jazyky plati hlavne nebat sa rozpravat, proste zacat aj ked sa hanbite a nie ste si iste. Ja som po Vs pracovala vo firme, kde som casto chodila do zahranicia, obchodne stretnutia v anglictine a ja mlada zaba som musela rozpravat - no ale vtedy som si povedala, ze ak nieco neviem, ci uz povedat po anglicky alebo aj odborne veci nevadi, ved som mlada a pochopia to. To bola super skola zivota. Keby teraz zacinam - v tomto veku, tak asi ani usta neotvorim, co je chyba, ale zasa je to pochopitelne. Proste treba ten ostych zahodit. Inak ja som mala teraz po materskej kazdy pohovor aj v Aj, proste ked chce clovek viac ohodnotenu pracu zvycajne sa neobide bez aspon 1 jazyka.

Niektora ste sa pytali, co vyznacit v Cv. Zavisi od toho, ake mate skusenosti, ci ste uz pracovali alebo nie. Ak ano, tak je to jednoduche, proste ak odpovedate na nejaku ponuku, vzdy si upravte Cv podla poziadaviek. Nikdy neposielajte rovnake Cv na vsetky ponuky. Investujte do toho cas, vrati sa vam to. Ja som sa teraz namakala na viacerych formach Cv, trvalo to dlho, ale pozvania na pohovory to vynahradili. Budte strucne a prehladne, ale k veci k danej ponuke.
Potencialny zamestnavatel dostane mnoho zivotopisov, vybera tie, ktore splnaju jeho poziadavky, nie tie so vseobecnymi administrativnymi skusenostami. Bavime sa tu ale o praci, na ktoru treba odbornejsie vedomosti. Ak tie skusenosti clovek nema, tak je to potom tazsie, to uz potom neviem, ako riesit Cv.

Este ma zaujala jedna vec - rovnaka startovacia ciara. Nazory boli rozdielne. Ja osobne si tiez myslim, ze ju nema kazdy rovnaku. Spomeniem jeden priklad. Mala som kamarata. Velmi sikovny chlapec uz na Vs. Talentovany, ambiciozny, uspesny, pracoval uz pocas Vs. Ale... proste choroba mu vzala nohu. Ini v jeho pripade by mozno sedeli v kute, on bol aj vdaka hendikepu paralympijsky vitaz. Urcite to mal v zivote omnoho tazsie ako jeho rovesnici. Bol vnutorne silny, mozno aj vdaka chorobe. Aj napriek tomu vsetkemu nakoniec v mladom veku zomrel. To je len jeden speci pripad, nestava sa to casto, ale aj tak jednoducho nemal rovnaku startovaciu ciaru ako my ostatni. V zivote je to casto tak, proste rodinne pomery, iq, zdravie a pod. - nie kazdy ma v tomto smere rovnake podmienky.

@dai mna velmi zaujalo to o tvojich detoch na sukromnej skole, predpokladam v Rakusku. Ja zial nemam taketo moznosti, v nasom malom meste daleko od Ba je to nerealne. Len ma zaujimalo, v com je vyhoda uz Zs mat v zahranici. Ok, jazyk, to je jasne. Beriete to zrejme ako pripravu na dalsie studium v zahranici. Ja totiz uvazujem o takomto studiu mojich deti, najskor vsak na strednej a vysokej. To len tak ma zaujima, ak nechces odpovedat, nevadi. Proste nepoznam nikoho s taktmito skusenostami a zaujima ma to, nakolko investicia do vzdelania deti je jedna z najdolezitejsich.

lillinka01
6. sep 2017

Ahojte damy, tato debatka sa mi velmi pozdava 🙂 Na urovni, prijemne citanie. Ja som, BTW, tiez vystudovana uca, anj - sj, ale robila som to velmi kratko, teraz v korporacii. Vcera som skoro odpadla, ked som pocula, ze v Cechach ucitel zarobi 30 000 czk? cize asi 1200 eur? Poznate niekoho, kto tam uci a realne tolkoto zaraba?

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2017

@lillinka01
http://www.platy.cz/platy/skolstvi-vzdelavani-v...
Tu si mozes pozriet, ako je to s platmi v CR, ale su to priemerne platy, na to netreba zabudat.

jajka257
6. sep 2017

@lillinka01 neviem, ci to realne niekto tam zaraba, ale mame v skole asi tri ucitelky, 12 platova trieda, 25 rokov praxe, triednictvo a priplatok za kredity, v hrubom ccav1300€. Po 25:rokov praxe!!!! Aj s priplatkami. Ostatni tak okolo 900 € v hrubom aj priplatkami. Realita je smutna. Dnesny vtip , ohodnotenie za pracu so skladom ucebnic, objednavanie, evidovanie, praca s program, proste vsetko = 5€ v hrubom za mesiac....

moni73
6. sep 2017

@jajka257 5€???? To s tym robite vsetci, ci sa ma prihlasit dobrovolnik, ktory to bude za 5 robit?

jajka257
6. sep 2017

@moni73 to ma urcil riaditel, nosim ucebnice, objednavam, peciatkum, vyradzujem atd.. a ze bude to financne ohodnotene.. dnes mi povedal, ze mi dal za to navyse 5€ mesacne v hrubom....asi mu to hodim na stol, nech si to zoberie niekto iny.....

dai
6. sep 2017

@vienala ahoj... ty si chodila s Radom do skoly?🙂

nie, moje deti chodia v Ba do nemeckej skoly ... u nas zial od zaciatku ina moznost ako sukromna skolka neprisla do uvahy kvoli nasmu 2kariernemu manzelstvu - chceli sme to skusit udrzat - sukromna skolka nam tu moznost dala ( 1 zacinal skor, 2hy zobral neskor deti do skolky, ten prvy potom skor skoncil a vyzdvihol deti - tak sme mohli obaja v svojich karierach pokracovat... deti tym padom zacinali az okolo 9:30 ale teda koncili az okolo 5-5:30 - stale boli v skolke ale len tych 8 hodin a dostatok casu s nami oboma... ) a ked uz sukromna tak sme chceli aj pridanu hodnotu - ja som pozerala anglicke skolky kedze podla mna je dnes anglictina uz fakt potrebna ... muz preferoval nemcinu - obehli sme asi 6 skolok a teda z niektorych anglickych vtedy velmi modernych sme boli velmi sklamani... nakoniec vyhrala ta nemecka uz aj z dovodu ze konci az maturitou - nemeckou, cize deti kontinualne mozu pokracovat a jasne - sme v BA - najblizsie kvalitne univerzity su vo Viedni kde si vlakom za 40 minut - pre nas top moznost pre deti...